pęczki rzodkiewek 1 l wody 1 łyżka sól kamienna 1 łyżeczka miodu* 3 ziarna pieprzu 2 listki laurowe opcjonalnie – 1 łyżka soku spod kiszonych ogórków, przyspieszy to proces fermentacji. Wykonanie Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól. Kiedy przestygnie do temperatury około 30°C dodajemy łyżkę miodu i mieszamy , aż się miód rozpuści(...)Rzodkiewki myjemy, obcinamy liście i układamy w słoiku lub w glinianym naczyniu. Dodajemy ziarna pieprzu i listki laurowe. Zalewamy przygotowanym roztworem do przykrycia rzodkiewek, dodajemy łyżkę soku spod kiszonych ogórków i obciążmy np. wyparzonym kamieniem. Słój zakręcamy. Pamiętajmy, aby codziennie otworzyć słój i wypuścić nagromadzone gazy. Czas fermentacji to około 5 – 7 dni. Można fermentować dłużej, nawet
Tajemnice Smakuokoło 3 cm solanka – mieszamy 1 l przegotowanej wody z 1 łyżką soli kamiennej niejodowanej opcjonalnie (w celu przyspieszenia fermentacji) – kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub soku z kiszenia kimchi Wykonanie Buraka, czosnek i chrzan obieramy i kroimy na cienkie plasterki(...)Kalafiora dzielimy na różyczki. Różyczki kalafiora i plastry buraka układamy w słojach razem z czosnkiem, chrzanem, liściem laurowym i płatkami papryki. Całość zalewamy solanką, opcjonalnie dodajemy sok z kiszonych ogórków lub kimchi. Zamykamy słoiki i odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 4 – 5 dni. Przez pierwsze 2 – 3 dni otwieramy słoiki raz dziennie, aby kiszonkę odgazować
Tajemnice Smakugotowano go na nowo z zakwasu, który każda gospodyni rano dokarmiała świeżą mąką i wodą. Kiedy jednak z jakiegoś powodu zakwasu zabrakło, gospodynie ratowały się często wodą z kiszonych ogórków. Kwaśna ogórczanka w połączeniu ze śmietaną smakowała podobnie do barszczu. Podawano ją tak samo jak barszcz – z chlebem bądź ziemniakami, chętnie okraszano ją też skwarkami. Przepis, który dzisiaj polecam(...)biały na ogórczance - kuchnia podkarpacka Barszcz biały na ogórczance - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody kości z kurczaka (duża porcja rosołowa) marchewka cebula por pietruszka ogórczanka z litrowego słoika ogórków kiszonych 3 łyżki mąki pszennej 3 żółtka 500 ml śmietany 18% sól. Do zimnej wody wkładamy porcję rosołową i warzywa. Na wolnym ogniu gotujemy wywar, doprawiając go solą. Gotowy
Trzeci talerzogórki konserwowe Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy bardzo drobno i przekładamy do miski. 2. Wbijamy jajko oraz dodajemy drobno pokrojona cebulę. 3. Następnie drobno pokrojone ogórki, pokrojoną paprykę oraz starty na tarce o dużych oczach ser. 4. Doprawiamy przyprawą oraz solą i dokładnie mieszamy. 5. Papryki kroimy na pół i usuwamy nasiona
Kulinarna Chwilatylko dorosłych, ale również dziewczynki, z którymi warto ją przygotować, zwłaszcza że jest bardzo łatwa. Składniki : opakowanie krojonego sera typu Caprese marynowane mini kolby kukurydzy twarożek z chrzanem świeży ogórek lub seler naciowy Seler naciowy (w wersji dla dorosłych) lub ogórek obrać i pokroić na słupki, które będą pełniły rolę łodyg. Każdy plaster sera posmarować twarożkiem o smaku chrzanu(...)twarożku ułożyć mini kolbę kukurydzy (sugeruję ją nieco skrócić), dołożyć seler i ogórek i nałożyć jeden z brzegów na drugi. Ser sam się sklei. "Kwiatek" przełożyć na deskę
Weekendy w domu i ogrodziejajka ugotowane na twardo · 2 opakowania paluszków surmii · 5 szt. ogórków konserwowych · Sól · Pieprz(...)łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Salami kroimy w kostkę, dodajemy kukurydze odlaną z zalewy. 2. Następnie dodajemy posiekane jajka oraz pokrojone w krążki paluszki surmii. 3. Ogórki kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem oraz solą i wszystkie składniki mieszamy z dodatkiem majonezu. 4. Sałatka gotowa. 5. Smacznego
Kulinarna Chwilamięsa mielonego z łopatki · Jajko · 10 dag sera żółtego · 3 ogórki konserwowe · Papryka czerwona · ½ torebki ryżu · Sos w słoiczku z płatkami czosnku(...)osolonej wodzie. 2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz majeranek. 3. Następnie dodajemy ser starty na tarce o dużych oczach oraz pokrojoną paprykę i ogórki. 4. Na koniec mięso łączymy z ryżem, wyrabiamy i robimy kotleciki. 5. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 6. Po usmażeniu układamy
Kulinarna Chwilakiełbasy białej parzonej. · Cebula · 2 papryki żółta, czerwona · 5 szt. ogórków konserwowych · Puszka kukurydzy · 1 sos meksykański w słoiczku · Olej do smażenia(...)prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. 3. Następnie papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki i przekładamy do kiełbasy. 4. Ogórki kroimy drobno i również łączymy z kiełbasą. 5. Na koniec dodajemy kukurydzę odlaną z zalewy, sos meksykański i doprawiamy chili. 6. Chwilę gotujemy. 7. Danie gotowe
Kulinarna Chwilawarzyw, patisona. Nie dawałam natomiast ziemniaków. Wyszła super. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kawałek pora 1 cebula 0,5 patisona litrowy słoik ogórków kiszonych 6 pałek z kurczaka 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach 1 łyżeczka przyprawy do rosołu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)przełożyłam do garnka. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Zeszkliłam ją na maśle i przełożyłam do warzyw do garnka. Pałki z kurczaka opłukałam i również dołożyłam do garnka. Ogórki wyjęłam z zalewy, starłam na tarce na grubych oczkach i również przesmażyłam na maśle i dodałam do garnka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do garnka wlałam kilka szklanek wody. Woda powinna zakryć
Waniliowe Improwizacjebiałych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym(...)burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍: wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Grillowana cykoria z salsą pomidorową (dieta dr Dąbrowskiej) Czas
Kulinarne przygody Gatityziemniaków, ani sosu, tylko prostą sałatkę (mieszanka sałat z marchewką, pomidorki, ogórki, koperek) wraz z sojową śmietanką z tego wpisu . Świetnie sprawdzi się także tradycyjna mizeria lub kiszone ogórki. Post Kotlety z kaszy gryczanej, jajek i pieczarek pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakustronie: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ryba-po-japonsku-304787. A oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500g filetów z morszczuka argentyńskiego (może być też inna ryba) 1 czerwona papryka 3-4 ogórki konserwowe średniej wielkości 1,5 cebuli 2-3 jajka bułka tarta do panierowania sól, pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewa: 1szkl. wody 0,5szkl. cukru(...)ryby wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi i odstawiłam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paprykę czerwoną umyłam, osuszyłam, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam ją w cienkie paseczki/słupki. Podobnie pokroiłam ogórki konserwowe. Cebulę obrałam i przekroiłam na ćwiartki, a każdą ćwiartkę w plasterki. Wszystkie składniki zalewy czyli: wodę, olej, ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy umieściłam w rondlu. Dodałam szczyptę
Waniliowe ImprowizacjeEfekt bardzo smaczny więc polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 dużych liści kapusty pekińskiej biała część pora 1 puszka kapusty pekińskiej 3 duże kawałki papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 1 ugotowana pierś z kurczaka (u mnie z rosołu) 2 zupki chińskie sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Zupki chińskie(...)odcedziłam go i odstawiłam do wystygnięcia. Liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowałam. Podobnie postąpiłam z białą częścią pora. Kukurydzę konserwową przełożyłam na sito i odcedziłam z zalewy. Paprykę konserwową i ogórki wyjęłam z zalewy i pokroiłam w kostkę. Kurczaka pokroiłam w kostkę. Wszystkie wymienione składniki przełożyłam do większej miski. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Sałatkę
Waniliowe Improwizacjepush({}); Składniki: 3 marchewki z rosołu 1 pietruszka z rosołu 5 jajek ugotowanych na twardo 3 połówki papryki konserwowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 cebula kilka większych ogórków konserwowych 2 zupki chińskie o smaku kurczaka sól, pieprz kilka łyżek majonezu Sposób przygotowania: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupki chińskie przygotowałam według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedziłam od zalewy(...)pietruszkę z rosołu pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do miski. Dodałam obrane i pokrojone w kostkę jajka. Paprykę odsączyłam na ręczniku i również pokroiłam w kostkę. Dodałam do miski. Ogórki odsączyłam z zalewy, pokroiłam w kostkę i dodałam do reszty składników. Kukurydzę i groszek odsączyłam na durszlaku i również dodałam do sałatki. Cebulę drobno pokroiłam i wrzuciłam do reszty
Waniliowe Improwizacjepysznie smakować i stanie się prawdziwą bombą witaminową. Kiszonki (np. kapusta, ogórki) – są cennym źródłem witaminy C (w przypadku kapusty również witamin z grupy B) oraz cynku, magnezu (ogórki) czy żelaza. Stanowią źródło tzw. "dobrych bakterii", które poprawiają odporność i mają działanie grzybobójcze. Orzechy – doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także cynku i witamin z grupy B oraz
Z notatnika dietetyka