jest u Was? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 mały kalafior 1 papryka czerwona 1 papryka biała lub żółta 1 mała cukinia 300 g małych pieczarek 4 cebulki 12 małych ogórków 2 marchewki do każdego słoika po 1 łyżeczce gorczycy, 5 ziarenkach ziela angielskiego, 1 liściu laurowym Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)Cukinię umyć, pokroić w plasterki lub półplasterki. 5. Pieczarki umyć, gotować w osolonej wodzie przez 5 minut i odcedzić na sitku. 6. Marchew obrać, pokroić w plasterki. 7. Ogórki umyć. 8. Do słoików wrzucić przyprawy i układać warstwami przygotowane warzywa. 9. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać słoiki. Słoiki pozakręcać i pasteryzować około 5-10 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka Pichcitrochę do niej podobna, ale jednak smakuje zupełnie inaczej, więc polecam spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg karkówki 350 g pieczarek 500 g marchwi 4 cebule 3-4 ogórki kiszone sól, pieprz, papryka wędzona w proszku mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia Sos: 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku szczypta(...)półplasterki. Dodać do marchwi. 4. Karkówkę wyjąć, obtoczyć w mące. Usmażyć na złoty kolor. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Posypać po karkówce. 6. Ogórki pokroić w półplasterki, przełożyć do naczynia. 7. Na patelnię wlać 1 szklankę wody, dodać pozostałe składniki sosu. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Przelać do naczynia żaroodpornego. 8. Naczynie przykryć
Danka Pichcipółtłustego 2 małe ogórki kiszone 2 rzodkiewki 2 gałązki koperku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12% sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ser przełożyć do miseczki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do twarogu. Rzodkiewki umyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miseczki. Dodać umyty, posiekany koperek oraz śmietanę. Wszystko razem wymieszać. Spróbować i doprawić solą
Danka Pichcijajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 cebule 3 nieduże ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe) 2 puszki pomidorów w kawałkach (2×400 g) 1 słoiczek ketchupu pikantnego (200 g) 2 łyżeczki cukru sól, pieprz ostra papryka w proszku olej(...)oleju. Dodać cebulę i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i smażyć, aż grzyby zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać pokrojoną paprykę, pokrojone w kostkę ogórki, pomidory z puszki i ketchup. Smażyć 3-4 minuty, dodać cukier i wymieszać. Przełożyć do garnka. Całość dusić na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać
Danka Pichcidodatkiem kukurydzy konserwowej i sosu na bazie śmietany oraz majonezu. Surówka taka pasuje do dań mięsnych, jak i rybnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 nieduże ogórki gruntowe 1 por (biała część) 1/2 pęczka świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Sos: 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietany(...)łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski. Pora dokładnie umyć, pokroić na plasterki, dodać do kapusty. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z surówką. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. 2. W miseczce wymieszać składniki sosu, dodać do surówki. Całość wymieszać, posypać posiekanym
Danka Pichciśledzie z suszonymi pomidorami śledzie z pieczarkami i cebulką w oleju śledzie z marynowanymi warzywami, najczęściej ogórkami, papryką, grzybami czy marynowaną cebulką sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi/kiszonymi z majonezem śledzie po żydowsku, wspomnienie dzieciństwa! śledzie pod pierzynką , z tartym serem i majonezem, uwielbiam! śledzie z jabłkiem i jogurtem z kolorowym pieprzem śledzie z suszonymi śliwkami
Zasmakuj Kuchniświęta i nie tylko. Najlepiej smakuje schłodzona. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 500 g śledzi solonych ( wymoczonych , lub z zalewy olejowej ) 4 ogórki konserwowe 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszka groszku konserwowego 1 czerwona cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Śledzie nalerzy pokroić w większą kostkę, ogórki, jajka i cebulę w mniejszą kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy musztardę, majonez i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Salatkę chłodzimy i podajemy. Smacznego . Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskybcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliSAŁATKA JARZYNOWA TRADYCYJNY PRZEPIS Składniki sałatka jarzynowa tradycyjny przepis: 4 marchewki duże 2 korzenie pietruszki ćwiartka korzenia selera ok 150g 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4 ogórki kiszone lub konserwowe 1-2 jabłka – najlepiej kwaśne i dość twarde 3-4 jajka ugotowane na twardo majonez ulubiony sól himalajska pieprz czarne świeżo mielony Jak zrobić sałatkę(...)gotujemy na twardo (zobacz poradnik Jak ugotować jajka na twardo ). Potem ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy w kostkę. W kolejnym kroku jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Potem ogórki kroimy w kostkę. Następnie groszek i kukurydze odsączamy z zalewy. W końcu wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku. Artykuł Sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis pochodzi z serwisu
Dorota Smakuje