Kiedy w piątek zabrałam się za przygotowanie sernika czekoladowego, byłam święcie przekonana, że dziś posilę Was zdjęciami właśnie tego ciacha. Nic z tego! Sernik, choć w smaku całkiem ok, nie zastygł na tyle, bym mogła zrobić mu zdjęcia. Przepis muszę więc raz jeszcze doprecyzować i powtórzyć, choć pewnie w mniejszej blaszce. Na konsumpcję znaleźli się chętni, więc skoro już(...)wersji owocowo sernikowej. Mleko i masło do masy budyniowej jest w domu zawsze, połowa wiaderka kremowego twarogu sernikowego z dodatkiem mascarpone pozostała po serniku czekoladowym, owoców mrożonych pod dostatkiem, więc nie było co zwlekać. Przygotowałam ciasto, które mną samą w smaku zachwyciło :) Wybaczcie, że to powiem, ale wyszedł pyszny! Zresztą, po co mówić, jak to widać 😝 Normal 0 21 false
Kuchnia w czekoladziedokładnie wymieszać. Przelać do garnuszka i wstawić na gaz. Gotować na małym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć. Ciepły krem wylać na zimny odwinięty biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia. Mus czekoladowo nugatowy: W rondelku zagrzać mleko, doprowadzając prawie do wrzenia.Wyłączyć gaz. Dodać zmiksowaną blenderem czekoladę i wafelki. Mieszać, aż wszystko rozpuści się. Odstawić. W kubeczku wymieszać żelatynę z zimną wodą(...)roladę. Roladę przełożyć na tace i wstawić do lodówki. Dekoracja: Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Polać roladę robiąc zygzaki. Wafelki Lusette pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście. Pomarańcze lub brzoskwinie pokroić w paski i ułożyć między wafelkami. Ciasto powinno stać w lodówce
Kuchnia Pauletteswaniliowego 4 łyżki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowe perełki PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaję ocet i mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze(...)Kładę ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarowuję drugą część masy budyniowej. Na to wykładam gęstą masę brzoskwiniową, wyrównuję. Wierzch przykrywam biszkoptem jasnym. 7. Polewę czekoladową przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kolorowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia Kasiwbijamy do miseczki i ujmujemy z niego 1 łyżeczkę razem z żółtkiem, dodajemy 1 łyżkę mleka, roztrzepujemy i chowamy na czas rośnięcia ciasta do lodówki. 3. Do misy wsypujemy mąkę, szczyptę soli, esencje waniliowa, rodzynki, groszki czekoladowe, resztę jajka oraz cukier(...)Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h. 5. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 7 części
Gotowanie...to proste !Takie niby zwyczajne ciasto drożdżowe, a jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne
Kraina Miodem PłynącaWszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem
Humanistka w kuchnisłodkości. Całość warto posypać gorzkim kakao, aby nadać naleśnikom lekko inny smak. Składniki na porcje dla 2-3 osób*: ciasto na naleśniki 1 szklanka mleka 4/5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli mus czekoladowy 200 g śmietany 30% (małe opakowanie) 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka) dodatkowo banany gorzkie kakao Składniki na ciasto naleśnikowe(...)łyżce przestudzonej czekolady. Przygotowany mus wstawić do lodówki, aby lekko stężał. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć porcje ciasto. Naleśniki ostudzić. Przed podaniem złożyć na pół, udekorować plasterkami banana i ponownie złożyć formułując trójkąt (ostatnią warstwę należy posmarować musem czekoladowym). Przygotowane naleśniki ułożyć na talerzu i posypać gorzkim kakao. Od razu podawać. *z podanych składników usmażyłam 5 dużych naleśników
UgotowaćDo bloku czekoladowego mam ogromny sentyment. I choć na sklepowych półkach można obecnie dostać wszystkie możliwe smaki czekolady, dla mnie ten smak z dzieciństwa chyba już
Smaki Na Talerzuwyłożyć frużelinę (może być lekko ciepła) i odstawić do całkowitego wystudzenia. Na zastygniętą frużelinę wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch ciasta cieniutko posmarować kremem budyniowym i polać polewą czekoladową. Krem budyniowy można podzielić na dwie równe części, z których jedną część wykładamy na frużelinie, a drugą na wierzchu ciasta
In my kitchenokoło 1 godz. Co jaiś czas sprawdzamy aby się nam nie przypalił spód. Jeśli wierzch zarumieni się za szybko wtedy zmniejszamy temperaturę piekarnika. Ciasto studzimy najlepiej całą noc, następnie polewamy polewą czekoladową i dekorujemy cukrowymi cukierkami. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Czekamy aż lekko przestygnie i polewamy ciasto. Ja pokroiłam ciasto kiedy polewa była
Radość kipiąca uśmiechem.przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie, jeżeli chcemy urozmaicić jej smak. Polecam, babka długo utrzymuje świeżość Post Babka makowa z polewą czekoladową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeNajpyszniejsza babka czekoladowa jaką dotychczas robiłam. Idealnie wilgotna i taka delikatna.. PYCHA! Nie spotkałam czekoladowej gotowanej babki jeszcze nigdzie, więc postanowiłam to zmienić i naprawdę warto było. :-) Bazę do przepisu wzięłam z tej strony. Składniki na babkę: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 8 g cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru 6 jajek(...)połączyć z proszkiem do pieczenia, kakao a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę z babką wstawić do garnka z wrzątkiem. Woda musi sięgać do 2/3 wysokości garnka. Babkę gotować na małym ogniu
Na słodko lub wytrawniedyniowego z pomarańczowym ciastem autorki :) Jako, że moje starsze dziecię nie znosi dyni w jakiejkolwiek postaci, stwierdziłam, że aromatyczna cała pomarańcz i polewa czekoladowa powinny przytłumić smak dyni na tle, że ciasto okaże się zjadliwe dla "dynioniejada". Efekt wyszedł rewelacyjny! Choć Młody stwierdził, że ciasto pachnie pomarańczami ale kolor jest dyniowy i na wszelki wypadek nie będzie
Magiczna kuchnia DariiCiasto rodzynkowe to jedno z popisowych ciast z notesu mojej mamy. Puszysty czekoladowy biszkopt w połączeniu masą budyniową oraz rodzynkami nasączonymi w aromatycznym pączu. Do tego polewa czekoladowa. Idealne dla miłośników wypieków z nutą alkoholu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopti: 6 dużych jajek L 1 i 1/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml) 6 łyżek oleju(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 bez czubka łyżki kakao Składniki na masę: 3 szklanki mleka ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 250 gram margaryny lub masła Pozostałe składniki: 300 gram rodzynek 50 ml wódki 1 zapach rumowy 1,5 szklanki zaparzonej herbaty z 2-3 torebek 1/3 kostki margaryny
Blog kulinarny S9.PLIdealne ciasto dla amatorów słodkich, kawowych i czekoladowych smaków :) Pyszne! Jest bardzo eleganckie, bardzo dobrze prezentuje się na stole. To prawda, wymaga trochę czasu i uwagi, ale efekt końcowy jest naprawdę świetny, widzicie sami ;) Polecam! Inspiracja Składniki na biszkopt: 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki żelatyny woda Galaretka kawowa: 800 ml mocnej, słodkiej kawy kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu 5 łyżeczek żelatyny + 200 ml kremówki 2 łyżki cappuccino 1 łyżka cukru pudru Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i cukier waniliowy, całość miksować około minuty, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem
Domowa cukiernia Ewy