ciasto czekoladowe - 21138 przepisów (strona:539/1410)

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą i jabłkiem 75

ślimaczków – świetnie się mrożą. PRZEPIS NA ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ I JABŁKIEM Składniki: Ciasto : 400g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 150g masła klarowanego rozpuszczonego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 120 ml ciepłego mleka szczypta soli dodatkowo: krem czekoladowo – orzechowy do smarowania jabłka prażone Jak zrobić ślimaczki drożdżowe z czekoladą(...)sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Potem miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy cienko kremem czekoladowym, potem prażonymi jabłkami, zwijamy w roladę. Potem ostrym nożem kroimy plastry

Dorota Smakuje
UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI 184

zawsze się udaje! Polecam do kawki! SKŁADNIKI: - 1 bardzo dojrzały banan (w cieście działa jako zamiennik części cukru musi być dojrzały!) - 4 jajka - 2 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki powideł śliwkowych - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 2 jabłka - 1 gruszka - 2 łyżki kuleczek czekoladowych  - 2 łyżki śmietany lub jogurtu - 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200 g mąki(...)wymieszaj w misce z cynamonem. Do miski z masą dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj dokładnie, dodaj jabłka i wymieszaj. Masa jest dość gęsta. Ciasto wylej do formy, duża tortownica. Na wierzch posyp kuleczki czekoladowe. Pieczemy godzinę do suchego patyczka. Temp. 170 - 180 stopni C. Grzanie: dół. (mój piekarnik piecze dobrze i ja piekę ciasto zawsze w temp. 170 stopni

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 148

koniec wsypać mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną i wlać kilka kropli aromatu waniliowego. Ucierać, aż składniki się połączą, dodać 2/3 opakowania posypki czekoladowej i wymieszać na niskich obrotach miksera. Z ciasta uformować kulki o średnicy około 2 cm, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko spłaszczyć. Udekorować pozostałą posypką czekoladową i piec w nagrzanym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mazurek wielkanocny z powidłami i kremem orzechowym 201

przepis na mazurka jest dowodem, że efekt wow możemy uzyskać niekoniecznie dużym nakładem pracy. Przygotowałam dziś wypiek na kruchym cieście z powidłami śliwkowymi oraz sosem z masła orzechowego połączonego z mascarpone. Mojego mazurka ozdobiłam bukszpanem oraz jajeczkami czekoladowymi w kolorowej skorupce. Aby przygotować ładny spód do mazurka potrzebujemy albo ładnej formy, albo wyobraźni (na przykład wycinając z mazurka kształt pisanki(...)200g), łyżeczka zimnej wody Masa orzechowa: opakowanie serka mascarpone, 3 łyżki masła orzechowego, łyżka cukru pudru 3 łyżki powideł śliwkowych Do ozdoby: jajeczka czekoladowe w słodkich skorupkach, bukszpan Przepis 1 Wyrabiamy ze sobą składniki na ciasto do ich połączenia. Ciastem wykładamy formę oraz nakłuwamy je w wielu miejscach widelcem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. 2 Po wyjęciu ciasta z lodówki

Kuchnia Bazylii
Mazurek z pomadą czekoladową i słonym karmelem 149

powiew nowoczesności. „Modny” ostatnio słony karmel świetnie się komponuje z czekoladą i kruchym ciastem, tworząc pyszną i wyrafinowaną kompozycję smakową. Składniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody pomada czekoladowa: 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki cukru 80ml śmietany 18% 50g prażonych orzeszków ziemnych karmel: 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietanki(...)pieczenia, rozwałkować na prostokąt 20x30m o grubości ok. 5mm, z obkrojonych kawałków ciasta zrobić ozdobny rant, środek nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty kolor. Upieczony spód ostudzić. Pomada czekoladowa: cukier wymieszać z kakao, dodać śmietanę, zagotować ciągle mieszając, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż pomada zgęstnieje. Gorącą pomadę rozsmarować

Obiad gotowy
Czekoladowy wulkan 55

Czekoladowy deser rozpływający się nie tylko na talerzu, ale i w ustach. Składniki oraz sposób przygotowania Krem: 600 ml mleka 100 g cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 60 g mąki ziemniaczanej 50g masła Mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko dobrze wymieszać w szklance mleka, dodać do podgrzanego mleka i zagotować. Następnie dodać masło i dobrze wymieszać, masę przykryć folią spożywczą(...)kakao i proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, wylać ciasto a na środek wyłożyć masę budyniową i piec około 40 min 180 C. Po upieczeniu polać rozpuszczoną białą i ciemną czekoladą. Do polania zużyłam 100 g ciemniej czekolady i 50g białej czekolady. Autor przepisu: Ewa Kowalewska Artykuł Czekoladowy wulkan pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Świąteczne brownie 139

moje brownie nie jest zakalcowate, ale nadal z gatunku tych "mokrych." Bardziej przypomina polskiego murzynka - większość z Was zna to ciasto z rodzinnego domu.  Jednak ...  Nieee, nie jest polane gęstą, czekoladową polewą ...  I nieee, nie jest przekrojone na pół i przełożone powidłami czy konfiturami ...  A jakie jest?  Zobaczcie sami ...  Mój pomysł(...)mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niej proszek do pieczenia.  W misie robota umieść ostudzoną masę czekoladową, mieszaj dodając po kolei żółtka. Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka. W osobnej misce ubij na sztywno białka. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik

Garniec Magalie
Ekspresowe ciasto czekoladowe - w 10 minut (szybkie i łatwe) 156

przygotowanie składników. Odrobina cierpliwości podczas pieczenia i mamy pyszne ciasto:) 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kakao 4 czubate łyżki powideł śliwkowych lub 3 czubate łyżki dowolnego dżemu  1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 100g mlecznej czekolady  wiórki czekoladowe do posypania 1. Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy olej(...)Miksujemy tylko do połączenia składników. 2. Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.  3. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Posypujemy wiórkami czekoladowymi

Szefowa kuchni
Owsiane brownie z czekoladową glazurą 73

wodnej rozpuść masło i czekoladę Pozostałe składniki umieść w naczyniu miksującym, mieszając powoli dodawaj roztopione wcześniej masło i czekoladę.  Jak wszystkie składniki się połączą przelej czekoladową mieszankę na wcześniej podpieczony spód. Ciasto ponownie umieść w piekarniku i piecz 25 minut. Glazura W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę, dodać wodę oraz cukier puder.  Mieszać energicznym ruchem. Gotową masą

Niezły Młynek
Owsiane brownie z czekoladową glazurą 117

wodnej rozpuść masło i czekoladę Pozostałe składniki umieść w naczyniu miksującym, mieszając powoli dodawaj roztopione wcześniej masło i czekoladę.  Jak wszystkie składniki się połączą przelej czekoladową mieszankę na wcześniej podpieczony spód. Ciasto ponownie umieść w piekarniku i piecz 25 minut. Glazura W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę, dodać wodę oraz cukier puder.  Mieszać energicznym ruchem. Gotową masą

Niezły Młynek
GWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO! 219

mękom sąsiadów. Gwiazda drożdżowa jest o tyle fajna, że możesz ją przygotować na różne sposoby, możesz wybrać nadzienie z makiem, możesz użyć kremu czekoladowego, powideł śliwkowych czy masła orzechowego. Pełna dowolność, najważniejsze jest ciasto, a dodatki wybierz takie, jak lubisz najbardziej. Ja połączyłam masę makową z masłem z orzechów laskowych i przyprawą piernikową, to jest petarda! PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ(...)ciasto, dodaj jajka, mleko i na samym końcu partiami dodawaj rozpuszczone masło/margarynę. Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Z tej ilości otrzymasz albo dwie mniejsze gwiazdy, albo jedną bardzo dużą. MASA: (jak pisałam wyżej może być dowolna: krem czekoladowy, powidła śliwkowe, orzechy, masa makowa, to co lubisz) - 3/4 szklanki masy makowej

SMYKWKUCHNI
Łaciate gofry czekoladowe z ricottą 170

nadzieję, że kiedyś uda mi się kupić porządną, mocną gofrownicę (teraz już wiem, jaką :D), ale póki co polecam ten przepis. Nie przestraszcie się tylko konsystencji ciasta - takie właśnie ma być :) Łaciate gofry czekoladowe z ricottą  2 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g serka ricotta 2 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki mleka(...)naczynia. Do drugiej porcji dosypać kakao i dokładnie zmiksować całość. Rozgrzać gofrownicę. Nakładać porcję ciemnego ciasta i na nim mniejsze kawałki jasnej masy. Piec około 10 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Posiekać gorzką czekoladę i orzechy, wymieszać ze sobą. Upieczone gofry posypać kruszonką czekoladowo-orzechową lub podać z ulubionymi dodatkami

FitKot
Czekoladowe pierogi z borówkami 54

dodatkiem tradycyjnej śmietany z cukrem. Takie czekoladowe pierogi posmakują szczególnie tym najmłodszym, dzieciaki uwielbiają takie smakołyki. Żaden dorosły także nie oprze się takim pierogom. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne, czekoladowe pierogi z borówkami. Przepis jest naprawdę łatwy i godny polecenia. PRZEPIS NA CZEKOLADOWE PIEROGI Z BORÓWKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki CIASTO 1 kg mąki pszennej 2 płaskie(...)Przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto rozwałkować wałkiem. Przy pomocy szklanki wycinać kółka. Na każde umieścić szczyptę cukru i kilka borówek. Kółeczko dokładnie zlepić, tworząc pieroga. Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, wyjąć gdy woda ponownie będzie się gotować. Serwować z śmietaną i cukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Czekoladowe pierogi z borówkami pochodzi

Przepiski.pl
Szarpaniec negatyw ze śliwkami i „Przypadek Adolfa H.” 83

piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie upieram się, żeby zagnieść ze składników kulkę ciasta, ale pilnuję, żeby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać 0,5 łyżki kwaśnej śmietany). Odkładam 2 garście do miseczki, a do reszty dodaję kakao i wyrabiam. Jedną garść ciasta z kakao odkładam, a resztę wykładam na blaszkę(...)warstwą wyciągam z piekarnika, na cieście układam śliwki skórką do dołu, śliwki posypuję odłożonym białym ciastem i ponownie wstawiam ciasto do piekarnika na 15 minut. Międzyczasie przygotowuję pianę (Jeśli macie nadmiarowe 2 białka w lodówce, to możecie je wykorzystać ) Piana będzie wyższa. Wszystkie białka ubijam, a pod koniec dodaję powoli szklankę cukru i budyń czekoladowy i jeszcze chwilę ubijam. Następnie

Słodki sentyment
Szarpaniec negatyw ze śliwkami i „Przypadek Adolfa H.” 76

płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, skubaniec nie musi wyrastać) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 200-250 g śliwek 1 budyń czekoladowy Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie upieram się, żeby zagnieść ze składników kulkę ciasta, ale pilnuję, żeby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać(...)lodówce, to możecie je wykorzystać ) Piana będzie wyższa. Wszystkie białka ubijam, a pod koniec dodaję powoli szklankę cukru i budyń czekoladowy i jeszcze chwilę ubijam. Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika, wykładam ubitą pianę i posypuję kakaowym ciastem, którego garść odłożyłam na początku. Całość piekę jeszcze ok 15-20 minut. Smacznego   Artykuł Szarpaniec negatyw ze śliwkami i „Przypadek Adolfa

Słodki sentyment