ciasto czekoladowe - 22138 przepisów (strona:537/1476)

Tarta z porzeczkami i truskawkami 119

swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej

Moja Delicja
Tarta z porzeczkami i truskawkami 166

swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej

Moja Delicja
Ciastka kakaowo – kawowe z syropem klonowym na samych białkach 174

jest to, że zawiera on same białka, więc bardzo dobra alternatywa dla wykorzystania białek po karnawałowych faworkowo – pączkowych wypiekach. Z podanego przepisu, wyszła mi cała blacha ciastek ( 15 sztuk) Ciasto należy przygotować, dzień przed pieczeniem, gdyż całą noc powinno leżakować w lodówce. Składniki: 140 g maki pszennej 30 g kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 białka(...)końcu dodać białka i wszystko zmiksować. Do oddzielnej miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia sól i wszystko wymieszać. Do wymieszanych suchych składników dodać stopniowo masę czekoladową, cały czas mieszając. Gotowe ciasto przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień łyżką nabierać porcje ciasta, uformować kulę, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze. Gotowe kule ciasta układać

Na słodko lub wytrawnie
Piernik staropolski z kremem grysikowym 58

miodu, dodać wymieszane wcześniej sypkie składniki oraz jajka. Wyrobić ciasto ręką, łyżką lub w robocie kuchennym. Będzie ono lepkie i ciężkie. Ciasto przełożyć do dużego, najlepiej glinianego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w zimne miejsce (lodówka lub balkon) na co najmniej 2 tygodnie, choć najlepiej jest, aby piernikowe ciasto dojrzewało nawet 4-6 tygodni. Pieczenie i składanie piernika staropolskiego(...)blaty. W tym celu zważyć przygotowane ciasto, podzielić je na 4 równe części oraz przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia. Pierwszą porcję ciasta pokroić na kawałki, ułożyć je na papierze do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru. Tak przygotowane ciasto rozwałkować, nadając mu kształt i wielkość formy do pieczenia (duża blacha z piekarnika). Ciasto piernikowe wraz z papierem przełożyć na blachę

niecodziennikpary
Kruche rogaliki z czekoladą 67

pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka 2 cukry waniliowe szczypta soli Dodatkowo: 250 g kremu czekoladowego Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Można je wstawić do lodówki na 2 godziny, wtedy będzie się lepiej wałkować, bo będzie twardsze. Podzielić ciasto na 4 części(...)Zawinąć ciasto tworząc małe rogaliki. Piec partiami po 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Krok po kroku: 1. Drożdże rozmieszać w mleku i zasypać mąką 2. Dodać resztę składników 3. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia 3. Ciasto podzielić na 4 części 5. Każdą część ciasta rozwałkować i wyciąć 12 trójkątów 5. Zwinąć rogaliki z masą czekoladową 7. Rogaliki

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto pijana śliwka 152

można ciasto przygotować w wersji bezalkoholowej i śliwki nasączyć jedynie mocną herbatą, dzięki czemu będą idealnie miękkie i wyraziste. Kolejnym ważnym składnikiem jest krem czekoladowy, który świetnie łączy się ze śliwkami. Na wierzchu ciasta znajduje się śmietana, która świetnie się komponuje z całością ciasta. Oczywiście bazą całego ciasta jest biszkopt kakaowy. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru(...)dodać ostudzoną masę czekoladową i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śliwki i wymieszać łyżką. Masę wyłożyć równomiernie na dolnym biszkopcie, po czym nałożyć na niego górny. Bita śmietana i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier poder i cukier waniliowy. Na koniec wsypać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Śmietanę wyłożyć równomiernie na wierzchu ciasta, po czym włożyć

Passions hobbies life
Kruche tartaletki z frużeliną malinową i kremem pistacjowym 94

moich ulubionych smakowych połączeń, sprawdza się doskonale do kruchym ciast, jako nadzienie do tartaletek, niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy, te kruche babeczki to doskonały deser na różne okazje. Dobrej jakości pastę pistacjową kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata .     Składniki na 8 sztuk dużych tartaletek: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 13 dag masła 6 dag cukru pudru(...)malinowa: 25 dag świeżych lub mrożonych malin 2 łyżki brązowego cukru ½   łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 listek żelatyny   Dodatkowo: Polewa czekoladowa Kolorowa posypka   Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z pudrem, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, dodać żółtka i posiekać nożem, następnie zagnieść szybko jednolite kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą

Wanilia i Kardamon
Tarta czekoladowa 127

Kruche ciasto typu pate brisee zawiera dwa rzy więcej mąki niż masła i jest idealne do tart na słodko i wytrawnie. Celowo dodałam sól do ciasta, by podkręcić nią smak czekoladowego wypełnienia. 200 g mąki 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki słodzika w pudrze (ja zmieliłam ksylitol, ale można użyć cukru pudru) 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny

Kucharzyca
Piernik staropolski 66

właśnie jest ten czas, kiedy trzeba przygotować ciasto na piernik. Idealnie jest, gdy ciasto przygotujemy około 6-8 tygodni przed Świętami. Piernik leżakuje przez miesiąc w lodówce (mój Smakosz podkreśla, że całą półkę naczynie zajęło, ale warto było ;) i po tym czasie dopiero się go piecze. Przez ten czas ciasto będzie sobie spokojnie dojrzewać, a my będziemy ogarniać przedświąteczne(...)przygotowane ciasto przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 6-8 tygodni. 3. Około 3-5 dni przed Świętami pieczemy piernik. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Każdy blat osobno przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (blacha o wymiarach 38x25 cm). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Na kulinarnym poligonie
Ciasto Milky Way 99

gorzkiego kakao dla przełamania smaku. Po spróbowaniu samej masy bałam się, że ciasto wyjdzie przesłodzone i tym samym dla mnie niejadalne. Jednak ciasto, choć słodkie, nie wyszło takie złe, ale następnym razem jak będę je robić, na pierwszym biszkopcie rozsmaruję niewielką ilość kwaśnego dżemu. Ciasto prosto z lodówki ma twardą masę, która nie smakuje zbyt dobrze. Dopiero po około godzinie(...)się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania gładkiej polewy. Gotową polewę rozsmarowujemy na biszkopcie i wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi i możemy udekorować cukierkami mini Milky Way. Przechowujemy w lodówce. Ciasto najlepiej jest wyciągnąć z lodówki około godzinkę wcześniej przed krojeniem i podaniem, gdyż prosto z lodówki masa jest dość twarda i nie smakuje

Kuchnia MagdaLeny
Tort czekoladowy z kremem miętowym - urodzinowy 302

nasączyłam  Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową,  na ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam. Składniki na polewę czekoladową(...)Mój był mniej intensywnie zielony, aparat nie przekazał jednak tego pięknego pastelowego koloru :)                                Ciasto i krem są mojego pomysłu.            Jedynie polewę zrobiłam mniej więcej wg Doroty. Okazała się w sam raz dla mojego tortu.  Po zastygnięciu była

Proste Potrawy
Sernik z brzoskwiniami 134

masła - 3 jajka - 2 opakowania budyniu śmietankowego - 5 łyżek cukru pudru piana - 1/2 szklanki cukru kryształu - 5 białek - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej oraz - 1 puszka brzoskwiń - polewa czekoladowa Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zamrażamy. Ser mielimy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami ser cały czas

Zainspirowana w kuchni
Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym 143

kremu będzie także bardziej okazała. Ja ciasto rozłożyłam na dużą blachę, przez co jest nieco niższe. Ale w smaku nic mu nie ujmuje. Gruszki zatopione w cieście z kawałkami czekolady, do tego krem czekoladowy i jeszcze czekolada z wierzchu. Słodka propozycja na pierwsze jesienne dni :) Zamiast gotowego kremu w proszku możecie zrobić krem budyniowy aczkolwiek ten w proszku sprawdza się(...)gruszek z kompotu 1 krem czekoladowy w proszku 300 ml mleka 75 g czekolady siekamy na drobne kawałki, pozostałe 25 g odkładamy na później. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wlewamy mleko. Całość dokładnie wyrabiamy na gęste ciasto. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Blaszkę

My simple kitchen
Tort czekoladowy z lekką masą i malinami 467

lekką masą na bazie serka mascarpone i mrożonymi malinami.  Torcik przypadł Babci do gustu. Skąd o tym wiem? Tort czekoladowy został już wczoraj napoczęty, przecież musiałam go sfotografować:) Na szczęście Babunia nie ma nic przeciwko. Ciasto można upiec w foremce o średnicy 16 cm wtedy otrzymamy 4 blaty lub o średnicy np 20 cm i podzielimy(...)Wykonanie: Na środek podstawki wykładamy łyżeczkę masy, a następnie umieszczamy na niej 1 blat. ( zabezpieczy to przed zsuwaniem się tortu) Nasączamy nasze ciasto. Następnie wykładamy porcję kremu, na to malinki. Przykrywamy kolejnym czekoladowym blatem, nasączamy ponczem i układamy malinki. I tak dalej.  Boki i wierzch tortu obkładamy masą. Masa jest dość sztywna, dlatego

Rusty Fork
Piernik bożonarodzeniowy 72

u0105 mas\u0119 miodow\u0105 i mleko.\r","Ciasto zagnie\u015b\u0107 na jednolit\u0105 mas\u0119. W\u0142o\u017cy\u0107 do miski, przykry\u0107 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 i odstawi\u0107 do lod\u00f3wki na 3-4 tygodnie.\r","Oko\u0142o 2 tygodnie przed \u015awi\u0119tami upiec ciasto:\r","Ciasto podzieli\u0107 na 3 cz\u0119\u015bci. Piec(...)ostygnięcia. Wymieszać mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika. Dodać jajka, ostygniętą masę miodową i mleko. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 3-4 tygodnie. Około 2 tygodnie przed Świętami upiec ciasto: Ciasto podzielić na 3 części. Piec każdą część osobno po kolei w dużej formie prostokątnej tak, żeby otrzymać

Bardzo Gruby Smok