jest z coca-colą to i krem ją zawiera , a całość wieńczy galaretka na bazie tego słodkiego napoju. No i okazało się ,że powstało bardzo przyjemne czekoladowe ciacho :) Inspiracja z Tego Bloga Składniki : Ciasto : 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 1 kostka rozpuszczonego, przestudzonego masła
Malinowa KawiarenkaSernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na letni podwieczorek. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 budynie waniliowe po 40 g ( bez cukru ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml mleka(...)mieszają zagotowujemy masę. Na wyłożonej papierem blaszce, rozkładamy pierwszą warstwę herbatników, na to 1/3 część ciepłego sera, równo go rozsmarowujemy. Rozkładamy następną warstwę herbatników, ser i herbatniki. Ciasto po ostudzeniu przekładamy do lodówki aż się schłodzi. Na zimne ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z owocami i równo ją rozprowadzamy. Ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin. Zimny serniczek kroimy na kawałki
Kulinarne Fantazje MarioliMuffinki czekoladowe są dobre na każdą okazję:) Jednak tym razem chciałam je troszkę urozmaicić. W lodówce znalazł się biały ser i tak powstały babeczki z serową wkładką Są delikatne i bardzo smaczne, a przy tym niezbyt słodkie 50 min 10 sztuk składniki: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody szczypta soli niepełna szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki kakao(...)solą i kakao. Następnie dodać wodę, olej, jogurt naturalny, żółtko i ekstrakt. Wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. Ja nie używałam miksera. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do papilotek nakładać łyżkę ciasta, w środek nałożyć łyżkę masy serowej, a następnie ponownie łyżkę ciasta. Papilotki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut
Ania i Marcin gotująmimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni- mus czekoladowy. Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach, wylać na spód biszkoptowy albo ciasteczkowy - jak u mnie. Super sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów. Polecam gorąco! Składniki:Na ciasteczkowy spód(...)herbatników (ja miałam belvita) 70 g rozpuszczonego masła Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Można to zrobić przez włożenie ich do foliowego (dość mocnego) woreczka i wałkowanie ich wałkiem od ciasta, bądź rozbijanie ich tłuczkiem do mięsa. Możliwości jest wiele. Do rozkruszonych ciastek wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło, łączmy całość i wyklejamy spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia
Walijskie PichcenieDiabelne ciasto! Diabelnie proste, diabelnie smaczne, diabelnie czekoladowe, diabelnie podstępne! Podstępne, bo czekoladowe bez grama czekolady (za to z dużą ilością kakao!) i bo nie wiadomo kiedy znika z talerza! Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (już niedługo pojawi się przepis na domowej roboty cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy(...)Dodać po kolei jajka cały czas ucierając na średnich obrotach. Dodać kakao rozpuszczone w wodzie (musi być przestudzone), maślankę wymieszaną z wodą i stopniowo dodawać mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy* - ja użyłam tej o średnicy 24 cm. Przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Ubić śmietanę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!nasze samopoczucie ( szczególnie, że jeszcze kilkanaście dni temu wygrzewałem się w 40 stopniach… ) Jak poprawić sobie humor w takie dni?? Może serwowany na ciepło, jeszcze wciąż parujący deser czekoladowy, który podajemy prosto z piekarnika? Spróbujcie sobie wyobrazić takie gorące orzechowe ciasteczko, przyjemną kawę i miłą książkę – czy to brzmi zachęcająco? Ciastko jest mega delikatne i mięsiste. Gdy wbijamy(...)spód, na to dajemy 2-3 łyżki masła orzechowego, na które wylewamy pozostałą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 10-14 minut. Środek ciasta powinien mieć konsystencję galaretki. Deser czekoladowy serwujemy gorący. Smacznego! Artykuł Deser czekoladowy z nadzieniem z masła orzechowego (paleo i bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeOstatnie cieplejsze chwile i ostatnia okazja, żeby dostać świeże maliny... Do tego urodziny dobrego znajomego, więc trzeba się było postarać :) Ciasto 750g zmielonego twarogu 2 jajka słoiczek Nutelli 230g szklanka cukru budyń czekoladowy (1 opakowanie) 180-200g ciasteczek Digestive w czekoladzie 2 łyżki masła kakao Na górę tabliczka gorzkiej czekolady opakowanie śmietanki 18% 100 g masła pół koszyczka malin(...)lodówki na co najmniej godzinę, dzięki czemu łatwiej będzie się rozsmarowywać na serniku. Do czynu zabieramy się, kiedy ciasto będzie miało co najmniej temperaturę pokojową; nakładamy polewę na całość, pamiętając o bokach. Całość wykańczamy malinami, które fantastycznie uzupełniają intensywnie czekoladowy smak. Mogą to być oczywiście inne owoce, najlepiej lekko kwaśne - porzeczki, jeżyny czy wiśnie. Kto próbuje upiec? :) insertCookd("68cf284f77038aa951630ea354954b37
sama złodyczpieczeniu ciast dopiero ,,raczkuję”. Sernik wyszedł przepyszny, a jego smaki chodziły za mną od dawna. Maślany spód o kokosowym smaku, ciasto z kawałkami batoników i gęsta czekoladowa polewa – palce lizać. Spód: 200 g ciasteczek maślanych Bonitki 100 g masła 2 łyżki wiórków kokosowych Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka (ja użyłam Tesco) 250 g śmietany 18% (gęstej(...)średnich obrotach (tylko do połączenia składników). Batoniki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do serowej masy, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Wstawiamy ciasto i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy przez 75 minut. Po upieczeniu studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. U mnie w piekarniku został
VioletoweKucharzenienaparu z kawy parzonej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżki kopiaste żelatyny 1/4 szklanki wody Polewa czekoladowa: 200 g czekolady 50 g masła 50 g śmietanki kremówki 30% Wymiary formy to 33×24 cm. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw przygotowujemy napar z kawy. Ja przygotowałam go z 3 łyżeczek kawy. Pozostawiamy(...)przykrywamy ją górnym blatem ciasta. Pozostawiamy do stężenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej masło i kremówkę. Dokładnie mieszamy i polewamy równomiernie ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia. Dodatkowo możemy udekorować je wiórkami czekoladowymi. Smacznego Artykuł Kostka kawosza pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeRodzinka ostatnio zażyczyła sobie sernik na zimno. Musiałam więc spełnić ich życzenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli. Spód:330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, 70g masła, czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego(...)rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Połączyć z tężejącą galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta, równo rozsmarować i zostawić na całą noc w lodówce. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościMoja dzisiejsza propozycja to tort czekoladowy przełożony kremem na bazie masy krówkowej oraz biszkoptami. Wierzch natomiast zdobi pyszna masa śmietanowa :) Składniki: ciasto - 3/4 szklanki mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka - 2 łyżki kakao - 3/4 szklanki cukru masa toffi - 1/2 l śmietany 36 % - 3 łyżki żelatyny - 1 puszka masy krówkowej - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - biszkopty masa śmietankowa
Zainspirowana w kuchnidziecięcych wspomnień mam jednak wiele! Słodka karpatka, która mama piekła w piekarniku gazowym, a ja z bratem wyczekiwałam wpatrując się przez szybę w rosnące na cieście góry. Eklerki z nieziemsko słodkim kremem i polewą czekoladową, po które jechaliśmy w sobotę z bratem do sklepu mojej mamy. Zupa pomidorowa z lanym ciastem gotowana na kości, którą później obgryzałam ( ja czekałam zawsze
Ostra na Słodkopewno zasmakują Waszym pociechom Składniki: 500 g suchego ciasta no babka, biszkopt 150 g serka mascarpone 90 g nutelli kolorowe posypki lub cukiereczki polewa czekoladowa: 3 mleczne czekolady Goplana 2 łyżki mleka Wykonanie: Ciasto kruszymy.Mascarpone mieszamy z nutellą, dodajemy ciasto, mieszamy.Formujemy kulę, którą wkładamy na ok 10 minut do zamrażarki.Po tym czasie wyjmujemy. Formujemy małe kulki
Z Majeczką w kuchnibyć gładki, a chyba taki jest lepszy. Drugą połówkę ciasta układamy na kremie budyniowym i również nasączamy. Na to wykładamy krem krówkowy. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi. Gotowe, ale zanim będziemy się rozkoszować smakiem tego ciasta, musimy wstawić je do lodówki na co najmniej 2-3 godz. Po tym czasie ciasto będzie się dało ładnie kroić i żaden krem nie będzie
Ratunku obiadciasta niezwykłe: bogate, niepowtarzalne w smaku i doborze składników. Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis słodkiej Siostry, który osobiście podbił moje serce i sprawił nieskrywaną radochę kubkom smakowym; ) To „Biszkopt Św. Marty”: ciasto orzechowo – kokosowe z przepyszną masą z ananasami…bajka! Podobno spełnia życzenia, więc uważajcie o co prosicie;) Korzystałam z blaszki 22 x 25 cm. Składniki na ciasto orzechowe(...)p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Dodatkowo: polewa czekoladowa WYKONANIE: blat orzechowy ½ masy ananasowej ciasto kokosowe ½ masy ananasowej ciasto orzechowe polewa Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows
Domowe ciasta