Ciasto WuZetka - polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków. Tym razem, by krem był stabilniejszy śmietanę kremówkę połączyłam z serkiem mascarpone. Na WZ-kę w tradycyjnej formie z kremem serowym zapraszam tutaj , dzisiaj wersja zakręcona i prostsza od tradycyjnego ciasta, pyszna rolada. Składniki na roladę: 3 jajka(...)alkohol roladę rozwinąć, posmarować kremem, zwinąć powtórnie. Część kremu pozostawić do wykonania ozdobnych rozetek. Wstawić do lodówki, by ciasto z kremem stężało zagotować w małym rondelku śmietanę, dodać połamaną czekoladę. Pozostawić na kilka minut, następnie wymieszać. Posmarować roladę polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie wycisnąć za pomocą tylki cukierniczej ozdobne rozetki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne naleśniki z waniliowym serkiem i truskawkami, polane pysznym sosem czekoladowym od firmy Fanex. Idealne danie na letni podwieczorek lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilogram białego sera 0,5 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo(...)kilograma truskawek Sos czekoladowy Fanex Listki mięty Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko i wodę, lekko solimy i miksujemy, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby napęczniało. Na rozgrzanej i posmarowanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Do miski przekładamy biały ser, dodajemy śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na naleśniki nakładamy
Bajeczna Kuchniamascarpone,100 ml kremówki,1 żółtko,2 łyżki cukru pudru,dekoracja:1 ananas w puszce,posypka czekoladowa,1/2 kaki,płatki migdałów,wafelki czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: Z mąki, cukru, jajka i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Takie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie smarujemy formę do tarty margaryną. Następnie wałkujemy ciasto i rozkładamy(...)Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy serek mascarpone i żółtko- delikatnie mieszamy. Takim kremem smarujemy ciasto, układamy plasterki kaki, a na nie ananasa (tak by kaki były środkiem ananasa). Następnie posypujemy wkoło płatkami migdałowymi, po całości posypką czekoladową. Dekorujemy wafelkami
Aga w kuchniSerniki to moje ulubione ciasta chyba, no może zaraz po czekoladowym brownie, które uwielbiam. Robiłam już sernik z brzoskwiniami, sernik z borówkami, a teraz przyszedł czas na sernik z migdałami i likierem amaretto. Składniki na sernik Amaretto: Spód: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru 1 jajko Masa: 900 g kremowego serka typu Philadelphia 1,5 szklanki(...)łyżeczki masła 3 łyżeczki cukru 2 łyżki amaretto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy resztę składników na spód i całość szybko zagniatamy. Pamiętajmy o tym, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo ugniatać. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na to to schłodzony spód, pieczemy 15 minut w 180 stopniach
Delusional Trinebiałą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Pyszny mazurek o pięknym kolorze i wyjątkowym smaku. Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów Helio 100 g schłodzonego masła 60 g cukru trzcinowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z matchą: 150 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady Helio 100 ml śmietany(...)spód Składniki ciasta miksujemy mikserem, a następnie formujemy kulę, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na 1 godz. Rozwałkujemy ciasto, przekładamy do posmarowanej masłem formy, odcinamy nadmiar ciasta, nakłuwamy dno widelcem, wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 20 minut, wystudzamy w foremce. Krem czekoladowy z matcha
Podróż w kulinariadieta do najzdrowszych nie należy, ani do zbytnio odchudzonych, ale, jeśli miałybyśmy podać jadłospis, do diety uszczęśliwiającej, to pierogi z bananami i kremem czekoladowo-orzechowym byłyby daniem głównym. Coś pysznego i mało skomplikowanego, więc... CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO: - pół kg mąki (najlepsza będzie Tortowa z Roztocza), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, WYKONANIE CIASTA: Mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)wałkujemy na bardzo cieniutkie! Powinno być sprężyste. Kółka wycinamy szklanką. FARSZ: Banany pokrojone w plasterki i krem czekoladowy. Jasne, że najlepszy będzie domowy, ale... czy Nutella nie jest grzechem w pełni uzasadnionym i wybaczalnym? WYKONANIE I GOTOWANIE: Na krążek ciasta (jak najcieńszego) nakładamy łyżeczkę czekolady i przykrywamy ją plasterkiem banana. Szczelnie "zamykamy". Gotujemy w prawie wrzącej, leciutko osolonej wodzie
Wypisz Wymalujwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis wg Pawła Małeckiego ze strony Lidla. Ciasto jest pyszne - lekko wilgotne, mocno czekoladowe i pełne chrupiących orzechów! Dodatkowym atutem jest łatwość jego przygotowania. (Tortownica o średnicy 24 cm) 250g płatków owsianych 400 ml mleka 2% 120g masła 220g cukru 3 jajka 80g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)dodać do płatków. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Dodać 2/3 posiekanych orzechów oraz czekoladę. Gotową masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm). Wierzch ciasta posypać resztą orzechów. Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut (bez termoobiegu). Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest wypieczone (suche w środku
Di gotujeokres dni świątecznych w naszej rodzinie. To czas, kiedy wypiekam dla bliskich sporo ciast, bo chwilę przed Dniem Mamy, mój mąż i ja mamy swoje prywatne święto - rocznicę pierwszego spotkania. Z tej okazji staram się zawsze upiec tort. Tort z typu tych - "na specjalną okazję". Nie jest łatwo dogodzić facetowi, który za słodkim nie przepada, bo jak już kiedyś pisałam(...)ganache czekoladowym i truskawkami, który jednocześnie wziął udział w Światowym Dniu Pieczenia, bo maj to przecież także Światowy Dzień Pieczenia z Kasią. Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami. Tortownica 24 cm Ciasto: 500 g mąki tortowej 200 g - kostka do pieczenia Kasia + łyżka do posmarowania blaszki 4 łyżki śmietany 1 szklanka cukru Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu, posiekać
Poezja Smaków - blog kulinarnymuffinki są podwójnie czekoladowe, mają w sobie sporą ilość kakao, dodatek połamanej gorzkiej czekolady a dodatkowo zrobiłam do nich jeszcze prostą czekoladową polewę. Maliny komponują się tu idealnie, dają bowiem lekką kwaskowatość i przełamują słodycz ciasta. A do tego te muffinki są banalnie proste w przygotowaniu i zajmuje to chwilkę! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie(...)borówkami – muffiny malinowe – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe – blok czekoladowy – muffinki z borówkami CZEKOLADOWE MUFFINY Z MALINAMI Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 235 g mąki pszennej lub mieszaniny np mąki owsianej i przennej – 145 g cukru brązowego
nietylkopasta.plmiksować na najniższych obrotach. Wylać na średnią tortownicę i dokładnie rozprowadzić ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu i piec 20 minut. Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej, żeby odpowiednio wystygły i stężały. Poncz. Wymieszać podane składniki do rozpuszczenia cukru. Mus czekoladowy. W rondelku zagotować jedną szklankę śmietanki. Wyłączyć ogień. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę(...)wierzch musu położyć ostatni biszkopt i nasączyć go. Następnie przystąpić do przykrycia boków tortu masą fistaszkową. Tak przykrywać, aby górna krawędź masy lekko wystawała ponad ciasto. Następnie na wierzch tortu wylać odpowiednią ilość musu czekoladowego i delikatnie rozprowadzić, uważając na połączenie z mają fistaszkową. Bardzo ważna jest taka kolejność wykańczania tortu. Mus jest dużo rzadszy od masy fistaszkowej dlatego najpierw
Ze smakiem bez glutenujednocześnie była to ostatnia... Ale nie o tym tu dziś ;) Od jakiegoś czasu miałam wielką chęć na pyszny sernik! Puszysty i wilgotny jednocześnie. Z polewą czekoladową, i niczym więcej. Na kruchym cieście lub tak jak zrobiłam ja- na herbatnikach. Nie było więc wyjścia jak sobie po prostu upiec. Przepis ze strony Moje wypieki poleciła mi Szwagierka i pamiętając smak
Kuchnia w czekoladzieLekka, puszysta, czekoladowo-waniliowa babka z wyrazistymi kolorami, posypana cukrem pudrem to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g cukru 430g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250ml oleju 250ml wody 3 łyżki kakao + 3 łyżki wody szczypta barwnika czerwonego i żółtego(...)soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej i wodę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać, a do drugiej i trzeciej barwniki. 2. Gotowe ciasto w trzech kolorach przelać do wysmarowanej
Szalona Kuchnia Ewelinyptysia z kruszonką obficie napełnionego aksamitnym, mocno czekoladowym kremem. Składniki (8 sztuk): Kruszonka: 50 g. masła 50 g. mąki pszennej 25 g. cukru białego 25 g. cukru brązowego Krem czekoladowy: 150 g. gorzkiej czekolady 72% (pokruszonej lub w pastylkach) 450 ml. śmietanki 30% 90 g. cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ciasto parzone: 50 ml. wody 50 ml. mleka(...)będzie rozpuszczone wsyp mąkę cały czas mieszając trzepaczką ciasto. Smaż minutę. Przełóż ciasto do miski i przykryj folią spożywczą na dotyk. Odstaw do wystudzenia do temp. pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Do ciasta wbijaj po jednym jajku cały czas miksując na wyższych obrotach. Po dodaniu drugiego jajka miksuj jeszcze minutę. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z prostą końcówką
Delicious PlacePiernik to jedno z najbardziej popularnych ciast świątecznych. Powinien znaleźć się w każdym domu, bez wyjątku. Piernik czekoladowy z tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu, poradzi sobie z nim nawet osoba nieposiadająca doświadczenia w pieczeniu. Wystarczy wymieszać wszystkie produkty, a następnie przełożyć do keksówki. Wstawić do piekarnika i upiec. Proste prawda? Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszny
Alle Dobre!Uwielbiam je, więc nie mogę odmówić sobie kolejnych słodkości z tymi owocami. Dziś częstuję Was pyszną jogurtową tartą z delikatnym kremem czekoladowym w środku. UWAGA! Można ją jeść bez opamiętania... ;) Składniki: Na tartę o średnicy 28cm Ciasto: 350g mąki tortowej 220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron Krem(...)przygotowaną zalewamy czekoladę i odstawiamy nie mieszając na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy na gładki krem czekoladowy, który wylewamy bezpośrednio na tartę wyciągniętą z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 3. Krem II: W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki: Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości
Kuchnia w czekoladzie