ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:538/1376)

PIEROGI Z BANANAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM (NUTELLĄ) czyli... radość na talerzu. 176

dieta do najzdrowszych nie należy, ani do zbytnio odchudzonych, ale, jeśli miałybyśmy podać jadłospis, do diety uszczęśliwiającej, to pierogi z bananami i kremem czekoladowo-orzechowym byłyby daniem głównym. Coś pysznego i mało skomplikowanego, więc... CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO: - pół kg mąki (najlepsza będzie Tortowa z Roztocza), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, WYKONANIE CIASTA: Mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)wałkujemy na bardzo cieniutkie! Powinno być sprężyste. Kółka wycinamy szklanką. FARSZ: Banany pokrojone w plasterki i krem czekoladowy. Jasne, że najlepszy będzie domowy, ale... czy Nutella nie jest grzechem w pełni uzasadnionym i wybaczalnym? WYKONANIE I GOTOWANIE: Na krążek ciasta (jak najcieńszego) nakładamy łyżeczkę czekolady i przykrywamy ją plasterkiem banana. Szczelnie "zamykamy". Gotujemy w prawie wrzącej, leciutko osolonej wodzie

Wypisz Wymaluj
Ciasto czekoladowo-owsiane z orzechami 129

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis wg Pawła Małeckiego ze strony Lidla. Ciasto jest pyszne - lekko wilgotne, mocno czekoladowe i pełne chrupiących orzechów! Dodatkowym atutem jest łatwość jego przygotowania. (Tortownica o średnicy 24 cm) 250g płatków owsianych 400 ml mleka 2% 120g masła 220g cukru 3 jajka 80g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)dodać do płatków. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Dodać 2/3 posiekanych orzechów oraz czekoladę. Gotową masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm). Wierzch ciasta posypać resztą orzechów. Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut (bez termoobiegu). Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest wypieczone (suche w środku

Di gotuje
Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami 165

okres dni świątecznych w naszej rodzinie. To czas, kiedy wypiekam dla bliskich sporo ciast, bo chwilę przed Dniem Mamy, mój mąż i ja mamy swoje prywatne święto - rocznicę pierwszego spotkania. Z tej okazji staram się zawsze upiec tort. Tort z typu tych - "na specjalną okazję". Nie jest łatwo dogodzić facetowi, który za słodkim nie przepada, bo jak już kiedyś pisałam(...)ganache czekoladowym i truskawkami, który jednocześnie wziął udział w Światowym Dniu Pieczenia, bo maj to przecież także Światowy Dzień Pieczenia z Kasią. Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami. Tortownica 24 cm Ciasto: 500 g mąki tortowej 200 g - kostka do pieczenia Kasia + łyżka do posmarowania blaszki 4 łyżki śmietany 1 szklanka cukru Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu, posiekać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Muffiny czekoladowe z malinami 58

muffinki są podwójnie czekoladowe, mają w sobie sporą ilość kakao, dodatek połamanej gorzkiej czekolady a dodatkowo zrobiłam do nich jeszcze prostą czekoladową polewę. Maliny komponują się tu idealnie, dają bowiem lekką kwaskowatość i przełamują słodycz ciasta. A do tego te muffinki są banalnie proste w przygotowaniu i zajmuje to chwilkę! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie(...)borówkami –  muffiny malinowe –  muffiny ananasowe –  róże z ciasta francuskiego –  muffiny dyniowe z figami –  muffiny z nutellą –  muffiny piernikowe –  blok czekoladowy –  muffinki z borówkami CZEKOLADOWE MUFFINY Z MALINAMI Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 235 g mąki pszennej lub mieszaniny np mąki owsianej i przennej – 145 g cukru brązowego

nietylkopasta.pl
Tort fistaszkowo-czekoladowy 129

miksować na najniższych obrotach. Wylać na średnią tortownicę i dokładnie rozprowadzić ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu i piec 20 minut.  Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej, żeby odpowiednio wystygły i stężały. Poncz.  Wymieszać podane składniki do rozpuszczenia cukru. Mus czekoladowy. W rondelku zagotować jedną szklankę śmietanki. Wyłączyć ogień. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę(...)wierzch musu położyć ostatni biszkopt i nasączyć go. Następnie przystąpić do przykrycia boków tortu masą fistaszkową. Tak przykrywać, aby górna krawędź masy lekko wystawała ponad ciasto. Następnie na wierzch tortu wylać odpowiednią ilość musu czekoladowego i delikatnie rozprowadzić, uważając na połączenie z mają fistaszkową. Bardzo ważna jest taka kolejność wykańczania tortu. Mus jest dużo rzadszy od masy fistaszkowej dlatego najpierw

Ze smakiem bez glutenu
Puszysty sernik 207

jednocześnie była to ostatnia... Ale nie o tym tu dziś ;)  Od jakiegoś czasu miałam wielką chęć na pyszny sernik! Puszysty i wilgotny jednocześnie. Z polewą czekoladową, i niczym więcej. Na kruchym cieście lub tak jak zrobiłam ja- na herbatnikach. Nie było więc wyjścia jak sobie po prostu upiec. Przepis ze strony Moje wypieki poleciła mi Szwagierka i pamiętając smak

Kuchnia w czekoladzie
Kolorowa babka 84

Lekka, puszysta, czekoladowo-waniliowa babka z wyrazistymi kolorami, posypana cukrem pudrem to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g cukru 430g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250ml oleju 250ml wody 3 łyżki kakao + 3 łyżki wody szczypta barwnika czerwonego i żółtego(...)soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej i wodę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać, a do drugiej i trzeciej barwniki. 2. Gotowe ciasto w trzech kolorach przelać do wysmarowanej

Szalona Kuchnia Eweliny
Ptysie z kremem czekoladowym 39

ptysia z kruszonką obficie napełnionego aksamitnym, mocno czekoladowym kremem. Składniki (8 sztuk): Kruszonka: 50 g. masła 50 g. mąki pszennej 25 g. cukru białego 25 g. cukru brązowego Krem czekoladowy: 150 g. gorzkiej czekolady 72% (pokruszonej lub w pastylkach) 450 ml. śmietanki 30% 90 g. cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ciasto parzone: 50 ml. wody 50 ml. mleka(...)będzie rozpuszczone wsyp mąkę cały czas mieszając trzepaczką ciasto. Smaż minutę. Przełóż ciasto do miski i przykryj folią spożywczą na dotyk. Odstaw do wystudzenia do temp. pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Do ciasta wbijaj po jednym jajku cały czas miksując na wyższych obrotach. Po dodaniu drugiego jajka miksuj jeszcze minutę. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z prostą końcówką

Delicious Place
Piernik czekoladowy 52

Piernik to jedno z najbardziej popularnych ciast świątecznych. Powinien znaleźć się w każdym domu, bez wyjątku. Piernik czekoladowy z tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu, poradzi sobie z nim nawet osoba nieposiadająca doświadczenia w pieczeniu. Wystarczy wymieszać wszystkie produkty, a następnie przełożyć do keksówki. Wstawić do piekarnika i upiec. Proste prawda? Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszny

Alle Dobre!
Tarta jogurtowo- truskawkowa 137

Uwielbiam je, więc nie mogę odmówić sobie kolejnych słodkości z tymi owocami. Dziś częstuję Was pyszną jogurtową tartą z delikatnym kremem czekoladowym w środku. UWAGA! Można ją jeść bez opamiętania... ;) Składniki: Na tartę o średnicy 28cm Ciasto: 350g mąki tortowej 220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron   Krem(...)przygotowaną zalewamy czekoladę i odstawiamy nie mieszając na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy na gładki krem czekoladowy, który wylewamy bezpośrednio na tartę wyciągniętą z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  3. Krem II: W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki: Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt z kremem mascarpone 188

Delikatny, puszysty biszkopt kakaowy z kremem sernikowym. Prosty i szybki w przygotowaniu. Na wierzch ciasta zamiast kakao można przygotować polewę czekoladową. Składniki na blaszkę o średnicy 26 cm: biszkopt: 5 jajek L 5 łyżek ksylitolu lub cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki kakao krem: 250 ml kremówki 250 g mascarpone 250 g twarogu sernikowego(...)ksylitol lub cukier, na końcu stopniowo dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej stopniowo dodać przesiane suche składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, np. szpatułką. Spód tortownicy wyłożyć papierem. Wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 30-35 minut. Masa: Kremówkę zmiksować, dodać ziarenka wanilii i ksylitol lub cukier.  Do ubitej śmietany dodać mascarpone i ser twarogowy

Ze smakiem i z pasją
Piernik marchewkowy - pyszny 150

tradycyjnego piernika mu daleko zdobył nasze podniebienia szturmem. To kolejny przetestowany przepis z książki p. Łebkowskich i kolejny ulubiony. W wersji świątecznej polecam przełożenie ciasta powidłami śliwkowymi i oblanie polewą czekoladową. Oprócz orzechów i migdałów można go wzbogacić rodzynkami, daktylami lub suszonymi morelami. Bardzo polecam, szczególnie jeśli brakuje Ci czasu na wyszukane i pracochłonne wypieki! Składniki: 800 g marchwi(...)cały czas mieszając. Do jajek z olejem wmiksować mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą piernikową. Na końcu połączyć z utartą marchewką i posiekanymi orzechami wylać ciasto do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmarować wcześniej masłem i wysypać mąką lub tartą bułką piec 1 godzinę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka babka z kajmakiem (mieszana łyżką) 147

tylko nadaje ciekawego smaku, ale też sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kajmaku (płaskie stołowe) – użyłam Helio 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 3 jajka klasy M Do podania: cukier puder lub czekoladowa polewa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie(...)rozgrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą. Babkę przechowujemy pod przykryciem. Smacznego

Słodkie okruszki
mini ptysie z malinowym nadzieniem 151

Profiterole czyli mini, ptysie to nic innego jak małe słodkie kuleczki z parzonego ciasta nadziane słodkim kremem. Ostatnio robiłam czekoladowe (przepis klik) a dziś skusiłam się na wersję ciut mniej słodką i bardziej wyrazistą w smaku. A to przez to, że w moje ręce trafiło malinowe nadzienie cukiernicze Lauretta . Na co dzień nie używałam nigdy takich produktów ale skusiłam się(...)nadziać i padło na pyśki. Połączyłam w nich rześkość malin i delikatność budyniowego kremu. Wyszło jak dla mnie wspaniale. Nic dodać, nic ująć. Składniki na około 25 sztuk: na ciasto: 4 jajka 100 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody  na krem budyniowy: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej  20 g mąki pszennej  żółtko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 79

Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Dodaję skórkę pomarańczową. Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Ciasto wlewam do tortownicy, wyrównuję. Piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 45-50 min., do suchego patyczka. Wystudzone dekoruję polewą czekoladową. SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 2 czubate łyżki masła 2 łyżki kakao 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru Rozpuszczam

Zasmakuj Kuchni