Czernina, czarna polewka

Czernina, czarna polewka

Czernina, czarna polewka

Czernina, czarna polewka lub inaczej czarna zalewajka, to polska zupa ugotowana na bazie rosołu i krwi z kaczki  z charakterystycznym słodko-kwaśnym posmakiem. Ma tyluż zwolenników co przeciwników. Kiedyś bardzo często gościła na polskich stołach. Dziś pojawia się rzadziej, ale warto o niej wspomnieć, bo to jeden z tradycyjnych przepisów kuchni staropolskiej. Robi się ją przy okazji przyrządzania  pieczonej kaczki . Czernina, czarna polewka Czas przygotowania: 4 godziny Składniki na rosół: 2 kacze ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarne przygody Gatity

Warto przeczytać

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Dieta kapuściana

Zupa kapuściana jest podstawą tej diety, dzięki niej możemy stracić od 3 do 6 kg.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.