fasola - 7842 przepisów (strona:412/523)

Kasza gryczana i gulasz wołowy z imbirem i curry 181

nowo cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ stanowi bogate  źródło białka, które jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż i ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja). W ziarnach kaszy gryczanej są również węglowodany (69 g w 100 g) i odrobina (3 g) tłuszczu. Jednaj jej podstawowe bogactwo to witaminy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tarta z gruszkami 202

formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, jajkami i mąką. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki i zalać masą. Piec

Monia miesza i gotuje
Tarta z malinami 199

formy na tartę. Ciasto piec ok 25 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone

Monia miesza i gotuje
Tarta budyniowa ze śliwkami i figami 200

formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę. Piec jeszcze 30 minut

Monia miesza i gotuje
Sałatka krabowa 380

Ugotowane jaka obieramy i również kroimy w kostkę, dodajemy do reszty. Dajemy 2 czubate łyżki majonezu i doprawiamy do smaku. Bardzo dobre jest również połączenie z groszkiem i czerwoną fasolą z puszki. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Warzywna potrawka z kurczaka 263

mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli 3 ziela

Fabryka pomysłów
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 230

posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach (aby nie urosła można na spód położyć papier do pieczenia i na to fasolę lub ryż, ja jednak robiłam bez. Tą metodę stosuję, gdy piekę spód tarty sporo dłużej, a później wypełniam go np. kremem). Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki

Fabryka pomysłów
Burrito 216

trudno - znalazłam już na to rozwiązanie! Składniki na 8 sztuk: 8 placków tortilli 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszka 1 puszka pomidorów (krojone) 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku ¼ łyżeczki cayenne ½ - ¾ łyżeczki papryki ostrej w proszku ½ - ¾ łyżeczki

Fabryka pomysłów
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 417

minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy

Fabryka pomysłów
Tarta z musem jagodowym 230

minut do zamrażalnika.  Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem.  Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić

Fabryka pomysłów
Sałatka meksykańska z kurczakiem 7352

się zawsze podobny schemat? Przepis pochodzi z bloga prosty przepis na szczęśliwe życie . Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka 1 por (biała częśc) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu sól, pieprz przyprawa do chili con carne – u mnie z Kotanyi Przygotowanie: Pora drobno posiekać, sparzyć, przełożyć do miski

Fabryka pomysłów
Jaja faszerowane pastą z wędzonym łososiem / Smoked Salmon Deviled Eggs 215

Święta Wielkanocne zbliżają się już wielkimi krokami, zatem przygotowania zacząć czas :) Proponujemy żelazną pozycję w menu świątecznego śniadania, czyli jaja faszerowane.  Propozycja podania: w towarzystwie kiełków fasoli mung, które zawierają znaczne ilości białka, wszystkie ważne dla organizmu witaminy oraz sole mineralne (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor) - obniżają poziom „złego" cholesterolu LDL oraz

Delicious Titbits
Kiełkownica i kiełki / Sprouter and sprouts 150

czekamy aż woda spłynie    do ostatniej szalki.  Trwa to kilka minut, po czym wodę wylewamy. Proces ten powtarzamy codziennie :) W pierwszej hodowli były kiełki rzeżuchy, fasoli mung i rzodkiewki. Drugiego dnia nasionka pęcznieją... Trzeciego dnia pojawiają się  zielone listki i wielka radość :) Czwartego dnia można już wcinać :) ale ja czekam jeszcze jeden dzień... Piątego dnia można

Delicious Titbits
Sajgonki 71

Sajgonki to jedno z tych dań, które łatwo przenoszą nas w egzotyczne zakątki świata. Ich chrupiąca skórka, pełne smaku nadzienie i różnorodność składników sprawiają, że idealnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!