Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo
Jacob Jordaens, As the Old Sing, So the Young Pipe (1640-1645 rok)
"Poczynając od XVI stulecia w kuchni polskiej istnieją dwa nurty, dwa stoły, dwa sposoby goszczenia (...). Pierwszy z nich wywodzi się z kuchni rustykalnej, tradycyjnej, rzecz można piastowskiej, drugi natomiast powstał w wyniku przyjmowania dworskiego obyczaju, z ciekawości nowego smaku i - zapewne - z chęci zaimponowania gościom zarówno bogactwem, jak i rozmaitymi „sekretami” kucharskimi."
Krystyna Bockenheim, „Przy polskim stole”
... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry
Autor
PrzepisyAleksandry
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
pieczenie, pierogi przepis, pierogi, ser, ciasto, francuskie, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, fasola, cynamon, ciasto drożdżowe, imbir, miód, mielone, drożdżowe, konfitura, ciasta drozdzowe, ryba, duszone, łosoś, słodkie, ciasto na pierogi, ciasto francuskie, desery, deser, warstwowa, ryby, chleb, mięso, pierogi przepis ciasto
Inne przepisy z Przepisy Aleksandry
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję