Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo

Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo

Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo

Jacob Jordaens, As the Old Sing, So the Young Pipe (1640-1645 rok) "Poczynając od XVI stulecia w kuchni polskiej istnieją dwa nurty, dwa stoły, dwa sposoby goszczenia (...). Pierwszy z nich wywodzi się z kuchni rustykalnej, tradycyjnej, rzecz można piastowskiej, drugi natomiast powstał w wyniku przyjmowania dworskiego obyczaju, z ciekawości nowego smaku i - zapewne - z chęci zaimponowania gościom zarówno bogactwem, jak i rozmaitymi „sekretami” kucharskimi." Krystyna Bockenheim, „Przy polskim stole” ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry

Autor

PrzepisyAleksandryPrzepisyAleksandry

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pieczenie, pierogi przepis, pierogi, ser, ciasto, francuskie, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, fasola, cynamon, ciasto drożdżowe, imbir, miód, mielone, drożdżowe, konfitura, ciasta drozdzowe, ryba, duszone, łosoś, słodkie, ciasto na pierogi, ciasto francuskie, desery, deser, warstwowa, ryby, chleb, mięso, pierogi przepis ciasto

Inne przepisy z Przepisy Aleksandry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję