Przepis na : deser
Składniki : – 250 g mąki – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 120 g masła – 2 łyżki lodowatej wody Nadzienie – 200 g mlecznej czekolady – garść płatków migdałowych – garść pokrojonych drobno pistacji – kilka pokruszonych płatków róż – 1/4 szklanki mleka – 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Przygotowujemy formę o wymiarach (35cm x 11cm) na mazurka. Formę smarujemy tłuszczem. Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 2 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i włożyć na 20 minut do lod... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...