mięso - 63110 przepisów (strona:317/4208)

Polędwiczka wieprzowa po tajsku 178

kurkumy, 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 goździków, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Jak już wspomniałem przygotowanie dzisiejszego dania jest niezwykle proste. Rozpocząłem je od zamarynowania mięsa. Do moździerza dodałem 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 1 łyżeczkę suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę pieprzu kajeńskiego i 2 goździki. Całość starłem na proszek(...)Polędwiczkę umyłem, pozbawiłem wszelkich błon i pokroiłem na medaliony o grubości około 1,5 cm. Do naczynia dodałem pokrojone mięso, przygotowaną mieszankę przypraw, pokrojone w piórka cebule dymki - bez szczypioru, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, drobno posiekaną papryczkę chili wraz z pestkami, sok z całej cytryny, 6 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki

Wyprawy kulinarne
Galaretka drobiowa z warzywami 141

żelatyny Dr. Oetkera Kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu  1 puszka kukurydzy Wykonanie: Kurczaka umyć i poporcjować , włożyć do garnka . Warzywa obrać , umyć i wrzucić do mięsa . Wszystko zalać około 3 litrami wody. Gotować na małym ogniu  , gdy woda się zagotuje dodać przyprawy i czosnek . Wszystko gotować tak długo aż mięso będzie miękkie i odchodzić od kości(...)podczas gotowania odparuje za dużo wody możecie jeszcze dolać , po ugotowaniu ma być 3 litry płynu . Ugotowaną marchew i mięso wyjąć z rosołu. Marchew pokroić w kostkę, mięso drobno posiekać. Na dno miseczek układać najpierw marchew z kukurydzą , potem mięso. Jeśli chcecie galaretkę w takim kształcie kwiatka to po prostu wytnijcie z 5 litrowej plastikowej buli , chyba że macie foremki

Sama słodycz i szczypta chili
Lazania… ulubiona 295

prostu nie ma :) Zresztą sama lazania dietetyczna nie jest… Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście :) Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki ) *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie ser topiony(...)plasterkach 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz olej do podsmażenia mięsa   Sos beszamel: 750 ml mleka 50-60 g mąki 60 g masła sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Odsunąć na bok patelni. Wrzucić mięso

Moja Delicja
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 176

surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania z jego dodatkiem – wow :) Kolejna sprawa to steki i wołowina, której (pomimo tego, że jest zdrowym i chudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście(...)talerzu. I nie dziwię się, bo ja też. Ale interesując się tą tematyką bardziej, niż kiedykolwiek, usłyszałam niedawno z ust samego Michel Morana (przy okazji smażenia akurat łososia), że mięso bardziej różowe w środku – nie jest surowe, lecz soczyste . Oczywiście pomijam tutaj skrajny przypadek krwistego wysmażenia. Dodatkowo oglądałam program Pascala, w którym pokazywał jak smażyć steki z polędwicy

Moja Delicja
Polędwiczki w sosie pieczeniowo-grzybowym 315

lekko rozbić. Oprószyć każdy solą i pieprzem. Obsmażyć do zarumienienia na maśle z obu stron. Przełożyć do rondla wraz  z powstałym bulionem. Cebule zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Zalać wodą tylko tyle by zasłonić mięso. Dusić przez ok. 30 min. Grzyby zalać gorącą wodą, odczekać 5 min, dodać wraz z powstałą zalewą do mięsa. Dusić do miękkości mięsa(...)grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Wyciągnąć mięso. Z masła i mąki wykonać zasmażkę, wymieszać dokładnie z sosem. Mięso podawać np. czeskimi knedlikami polane sosem

Konrad Gotuje
Kurczak długo pieczony z papryczką Chipotle 247

końca wiedząc nawet co z tym płynem robić - ot, taki zakupowy mus. Znalazłam przepis w którym użyłam i papryczek i płynnego dymu. W efekcie otrzymamy smaczne, poszarpane kurze mięso, które możemy  zawinąć w  tortille , podać w bułce,   lub po prostu potraktować  jak zwykłe mięso w daniu głównym i podać np z kaszą bulgur. Dla mnie(...)mięso wyszło trochę za mało ostre - następnym razem dam więcej papryczek chipotle. W przepisie oryginalnym użyto puszki z grillowanymi pomidorami, nie spotkałam u nas takich, natomiast myślę, że w sezonie, kiedy pomidory będą dojrzałe i pyszne, należy po prostu samemu je zgrillować.  Przepis z  tej  strony składniki: 500 g mięsa z kurczaka (piersi

Stare Gary
Rosół z mięsnymi kołdunami 188

menu :) PS. Podana porcja wystarcza śmiało dla 4 – 5 osób, a nadmiar ugotowanych kołdunów zawsze można zamrozić i będzie jak znalazł na czarną godzinę :) Składniki na rosół: 50 dag mięsa wieprzowego (np. karkówki lub łopatki) 1 ½ - 2 litry wody 1 płaska łyżka soli 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 średni korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera(...)Natka pietruszki Nadzienie: ugotowane mięso z rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Sól Pieprz Ciasto: 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek Ok. ½ łyżeczki soli Mięso kroimy na dwa lub trzy mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i dodajemy do niego ziele angielskie i listki laurowe. Całość gotujemy, na początek na mocnym ogniu

Smakowy Raj
Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe – polecane przepisy, metody przygotowania i akcesoria 159

paprykę i przyprawą do fajity. Na rozgrzanym ruszcie grilla umieścić patelnię do fajity (patelnie takie można znaleźć w specjalistycznych sklepach np. w DYNAMIC Centrum Grilla ). Gdy patelnia się rozgrzewa mięso i warzywa skropić oliwą a powierzchnię patelni ją natrzeć. Mięso i warzywa smażyć na patelni około 4-6 minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając(...)specjalnego silikonowego uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny na d warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. Zawinąć Wyjątkowe fajitas z wołowiny Składniki: ¼ szklanki soku z limonki 2/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy

naRuszcie
Mięso suszona polędwiczka schab łopatka 212

Zrobienie wędliny domowej suszonej nie jest z naszej strony pracochłonne - wymaga tylko kilku dni, aby mięso przeszło smakami przypraw i wymaga ciepła podczas suszenia. I jak trochę cierpliwie poczekamy mamy świetną wędlinkę do delektowania się. Moim zdaniem będzie smakować również zaproszonym gościom. Idealna na stół świąteczny, jak i przyjęcie urodzinowe. Potrzebne Mięso cukier sól morska (peklosól) przyprawy: zioła prowansalskie, majeranek(...)rozmaryn, kolendra Polędwica wieprzowa suszona Łopatka suszona Schab suszony Wykonanie: Mięso dokładnie  myjemy (ze schabu usuwamy powięzi) i dobrze obtaczamy w sporej ilości cukru - odstawiamy na dobę do lodówki. W tym czasie mięso puści wodę, którą wylewamy. Następnie obtaczamy w soli morskiej (lub w peklosoli w stosunku: 3 części peklosoli i 7 części soli morskiej) i znowu na dobę

tojestpyszne.blogspot.com
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 158

Włosi znani są od pokoleń z produkcji jednej z najlepszej wołowiny na świecie. Mowa tu o Hianinie, znanej już od starożytności rasie bydła, hodowanej w rejonach Toscani z której mięsa otrzymujemy legendarne już steki po florencku. Steki Fiorentina to kawałki mięsa z kością z młodych byków, co w połączeniu ze specyficznym przygotowaniem, sprawia, że są jednym z najbardziej znanych dań(...)kuchni toskańskiej. Bardzo ważny jest etap opiekania steku, bowiem prawdziwa fiorentina jest serwowana na pół krwisto. Mięso powinno być miękkie i soczyste w środku. Ta wołowina jest pełna smaku i uważana za jedną z najlepszych na świecie. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach oferujących włoskie produkty. Jej mała dostępność nie powinna wcale powstrzymywać nas od jej grillowania. Tajemnica tradycyjnych włoskich

naRuszcie
Bliny żmudzkie 173

ostatnie smakowały mi najbardziej, dlatego długo nie zwlekałam z ich przygotowaniem. Nie miałam problemu aby poszukać przepisu w Internecie. Zdziwiły mnie jednak proporcje, gdyż wszystkie przepisy podawały 400 g mięsa i 1 kg ziemniaków. Na taką ilość mięsa, ziemniaków było stanowczo za mało i musiałam ich dogotować. Z podanych poniżej przeze mnie proporcji usmażyłam 18 blinów(...)ziemniaków 400 g mięsa ugotowanego drobiowego (np. z rosołu) 1 szklanka mąki pszennej (lub więcej) 2 jajka 1 duża cebula olej do smażenia sól, pieprz, majeranek, magii Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w łupinach. Mięso zmielić. Cebulę poszatkować i usmażyć, następnie dodać do mięsa razem z jajkami, przyprawić, dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę, popieprzyć

Jadło i czytadło
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym 440

bardzo dużo możliwości eksperymentowania i idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, które osobiście uwielbiam. Tym razem postawiłam na dodatek żurawiny, którą wykorzystałam do przygotowania sosu. Jeśli jesteście również fanami mięsa ze słodkim dodatkiem, to zachęcam do skorzystania z przepisu. Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym   Składniki: około 400 g polędwicy wieprzowej (1 duża polędwiczka) 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka(...)cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy miodem oraz przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso na patelnię i obsmażamy (na dużym ogniu) ze wszystkich stron.  Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, zależności od grubości polędwiczki. Przygotowujemy sos. Masło

Mania Gotowania
Kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym z brązowym ryżem 153

dwóch pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego 2 łyżki miodu Mięso : 700 g mięsa z kurczaka lub indyka sól  Do podania: 2 torebki ugotowanego ryżu, brązowego lub białego opcjonalnie kolendra, słodka papryka  W garnku wymieszać sok, skórkę z pomarańczy, ocet, miód(...)przyprawy. Zagotować, trzymać na średnik ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Wystudzić. Mięso umyć, osuszyć, naciąć z wierzchu i posolić. Przełożyć do plastikowej miski, zalać marynatą i wstawić do lodówki na min. 3 godziny lub dłużej. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika, ustawić  190*C, a gdy osiągnie wybraną temperaturę, ustawić

Chocolate Muffin Blog
Schab parzony do chleba 181

Przepis ten dostała moja Mama od mojej Cioci, która go wielokrotnie wykorzystywała i mogła nam szczerze polecić. Mięso tak przygotowane jest delikatne i absolutnie nie przesuszone, co często się zdarza w przypadku obróbki cieplnej schabu. Dzisiaj zatem ja polecam tę pyszna domową wędlinkę, pracy przy niej niewiele, choć efekt końcowy wymaga trochę czasu. Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego(...)Przyprawy: 4-7 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3-4 goździki 1 gałązka rozmarynu 1,/2 papryczki chili ( można pominąć, smak mięsa będzie łagodniejszy) 4 ząbki czosnku 2 gałązki lubczyku ( magi) 4 łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Wszystkie przyprawy wrzucić do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody i zagotować. Po zagotowaniu przestudzić. Do tak przygotowanej

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania