Lubię jesień za sezonowe warzywa, teraz jest doskonała pora na pyszne papryki, bakłażany, dynie i kabaczki. Podaję je faszerowane na różne sposoby: mięsem, kaszą i innymi warzywami. Dziś na obiad serwuję kabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami. Na blogu znajdziecie też pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię(...)zapiekaną z grzybami . Kabaczek faszerowany mięsem Czas przygotowania: 90 minut Proporcja dla 4 osób Składniki: 1 duży kabaczek (ok. 40 cm długości) 800 g łopatki wieprzowej 2 cebule 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska pieprz świeży tymianek olej do smażenia Wykonanie: Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu
Kulinarne przygody GatitySangiovese- bardziej mięsne. Pierwszym daniem mięsnym było tagliatelle, oczywiście własnego wyrobu, z kaczką z sosem z czerwonego wina. Tu niestety żal mi było kaczki, która została zmielona.... wolałabym kawałki mięsa. Wiem, że danie ma wymogi, że mięso zmielone... ale … pozostanę przy swoim. A i lepiej by się prezentowało z kawałkami mięsa niż z „mieleniną”. Do tagliatelle Nipozzano Riserva - wino(...)ikona – produkowane od kilkuset lat, jest dumą rodziny Frescobaldi. Kaczka uwielbia szczepy taniczne oraz w miarę delikatne – dlatego też, to starzone w beczkach dębowych wino, idealnie pasuje do ciemnego mięsa kaczki, szczególnie w towarzystwie sosu winnego. Drugim daniem mięsnym była polędwica cielęca, orzeszki piniowe, warzywa duszone. Smaczna, delikatna cielęcina, dobrze przyprawiona. Do cielęciny wino najbardziej elitarne – Brunello di Montalcino
królestwo garówtytułowe mielone. Każdy zna inny sposób na ich przygotowanie. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu. A z czasem sami zapewne je zmodyfikujecie. Składniki: 500 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowo-wołowe * 1 całe jajko 1 duża bułka (może być czerstwa) + mleko do namoczenia 1 średnia cebula 1 łyżeczka soli 1/2 bułka tarta olej do smażenia * jeśli mamy(...)maszynkę do mielenia mięsa doradzam samemu je przygotować, jeśli nie wybierzcie dobre (już zmielone) mięso w sklepie; można użyć oczywiście innych zestawień/rodzajów mięs Przygotowanie: Bułkę wkładamy np. do głębokiego talerza i zalewamy mlekiem, odstawiamy do namoczenia. Cebulę obieramy i drobno siekamy ręcznie lub przy pomocy blendera. Do dużej miski wkładamy 500 g mięsa mielonego, posiekaną cebulę i odciśniętą
Słodkie okruszkiKuchni Lidla, ale jest nieco zmodyfikowany (m.in. nie ma imbiru ani cytryny). Zupa gulaszowa bardzo posmakowała wszystkim, nawet nasz niejadek zajadał się, aż mu się uszy trzęsły. ok.750 dag mięsa wieprzowego (może być karczek lub szynka) 2 cebule 4 ziemniaki 3 czerwone papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku mąka olej szczypta papryki słodkiej szczypta(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny, aż skórka na papryce zacznie pękać. Następnie wyjąć paprykę z piekarnika i owinąć ją folią aluminiową. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem, obtoczyć w mące i zostawić w lodówce na ok. godzinę. Następnie usmażyć mięso na patelni i przełożyć do garnka. Cebulę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePropozycja obiadowa idealna na chłodne zimowe dni. Aksamitny i aromatyczny sos, kruche i delikatne mięso - pyszny i prosty gulasz, który "robi się sam". Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego, 6 dużych cebul, 5 - 6 ząbków czosnku, kostka mięsna, sól, pieprz, czerwona słodka papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, mąka, olej Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć(...)rozgrzanym oleju, zdjąć z ognia i przełożyć do garnka. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju na drugiej patelni i przełożyć do garnka z mięsem. Całość zalać wodą (ma przykryć mięso), dodać kostkę mięsną i dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż mięso zmięknie, a cebula całkowicie się rozpadnie (około 60 minut) - często mieszać
Nie tylko w kuchninutką mięty. Zapraszam! Składniki: 500 g piersi z kurczaka, 1 nieduży bakłażan lub cukinia, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki marynowanej cebulki, przyprawa ziołowa do grillowanego mięsa, sól, Marynata: 3 łyżeczki musztardy sarebskiej, 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oliwy, 9 - 10 liści mięty, przyprawa ziołowa do grillowanego mięsa, sól Sposób przygotowania: Pierś opłukać, osuszyć, pokroić(...)grubą kostkę i przełożyć do miski. Do mięsa dodać drobno posiekane liście mięty i przemieszać. Dołożyć musztardę, koncentrat pomidorowy, oliwę, sól i ziołową przyprawę do grilla - wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Miskę z mięsem odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Po wyjęciu mięsa z lodówki przygotować warzywa. Cebulkę odcedzić z zalewy. Bakłażana i obie papryki umyć, oczyścić i pokroić
Nie tylko w kuchniilością mięsca – lekka (my smalec zastąpiliśmy oliwą i jest jej niewiele), z chudej wołowiny, pełna warzyw, papryki. Można się od niej uzależnić :) Składniki: ok. 0,5-0,7 mięsa wołowego (ja używam karku i pręgi) 1,5 – 2 l bulionu wołowego 2 marchwie 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 papryki(...)tymianku 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej kolendry 3-4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 papryczka chili sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę szatkujemy drobno. Mięso kroimy w kostkę, tak „na gryza”. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone mięso i podsmażamy, aż lekko się zrumieni
Pociąg Do Kuchnizapewne kotlety do tych buraczków będą miłym dla podniebienia dodatkiem. Jeżeli lubicie kotlety mielone to te nadziane mogą Wam również posmakować. Zapraszam :) Składniki: 1kg mięsa mielonego z łopatki 2 cebule 25dag pieczarek duże jajko czerstwa bułka mleko sól, pieprz bazylia przyprawa do mięsa mielonego natka pietruszki olej rzepakowy Przygotowanie: Mięso, jajko i przyprawy wykładamy(...)miski. Bułkę moczymy w mleku, wyciskamy i dodajemy do mięsa. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę lekko solimy i dusimy na patelni. Połowę dodajemy do mięsa i wszystko dokładnie mieszamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, dusimy z pozostałą cebulką. Pod koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso dzielimy na porcje, które rozpłaszczamy w dłoni
ChilliJemykarkówka pieczona Karkówka to część wieprzowego mięsa, które wprost idealnie nadaje się do pieczeni. A jeżeli pieczeń to najlepiej, z pieczonym mięsiwem, łączy się aromat czosnku. Niestety dodanie czosnku, do mięsa, w tradycyjny sposób ( zmiażdżenie ząbków i wtarcie ich z mięso), nie jest najlepszym wyjściem. W trakcie pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury, ząbki czosnku ( a właściwie zawarte w nich(...)dokładnie mieszamy. Karkówkę myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). Następnego dnia karkówkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz nacieramy mięso niedźwiedzim czosnkiem, n astępnie karkówkę układamy do wysmarowanej
Miód i pieprzłopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka owoców jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra do 1,5% masy mięsa czyli ok 7 g ( lub peklosól pamiętamy że ilość podaną na opakowaniu zaokrąglamy w dół) Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie(...)kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej
Miód i pieprzmasła klarowanego 200 g kaszy kuskus szczypiorek lub zielona pietruszka Na starcie trzeba rozbić kotlety, do granic możliwości. Rozbite kotlety kładziemy na płasko i zalewamy mlekiem. Tak przygotowane mięso spokojnie może poleżeć zanim my przygotujemy resztę. Szpinak myjemy i wsypujemy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany w kosteczkę czosnek, doprawiamy i smażymy około(...)Przesmażony szpinak rozkładamy na osuszonych z mleka kotletach i ciasno zwijamy. Mięso przed smażeniem polecam obtoczyć w jajku i bułce tartej lecz nie za grubo. Schab to dość złośliwe mięso, łatwo zrobić z niego twardą podeszwę a zawijanego kotleta można bardzo szybko przeciągnąć, czyli przesmażyć. Tak więc prosty sposób na soczyste kotlety zawijane. Układamy mięso na gorącej patelni i opiekamy
Kuba Gotujewłasnie z czym? Przez jakiś czas chodziły za mną ruskie. Ale ruskie nie-ruskie. Ruskie z mięsem? Ruskie z dodatkiem mięsa? Koło mięsa? Poszłam na kompromis, zrobiłam mielone. I zrobiłam pierogi, Z TEGO PRZEPISU Miałam i ruskie i mięso! Pokroiłam moje kotlety w paski, ułożyłam obok odsmażonych ruskich i czegoś mi brakowało. Tym czymś był sos idealny(...)smakował i z mięsem i z ruskimi! Znalazłam taki smak! To dressing Tysiąca Wysp FIRMY ROLESKI Dressing Tysiąca Wysp to wspaniała kompozycja czerwonej papryki, przypraw oraz śmietany. Smakuje idealnie do oczywistych dodatków, takich jak sałatki, owoce morza i swieże warzywa. Ale z naszymi odsmażonymi ruskimi i mięsem mielonym to już... "Niebo w gębie
Z Kuchni Do Kuchniprzecież tam słońce wschodzi nad Polską :) Z podwórka widać las, który już jest na Litwie, a widoki pól zapierają dech w piersiach. Poza tym cisza, spokój i sielanka. Wędzenie mięsa to rodzinna tradycja, którą pamięta z dzieciństwa. Częściowo przepisy, z których teraz korzysta, to przepisy jego teściowej, która pracowała na jednym z dworów na Suwalszczyźnie, oraz mamy, która również zajmowała(...)się przetwórstwem mięsa. O specyfice wytwarzanych tu wędzonek decyduje przede wszystkim sposób wędzenia w wędzarniach opalanych okorowanym drewnem olchowym, w odpowiedniej temperaturze, i odpowiednio długo. Ważna jest również jakość mięsa, które sprowadza od sprawdzonych okolicznych rolników. Masarnia powstała kilka lat temu. Nie jest duża, ale bardzo funkcjonalna. W oczy rzuca się idealna czystość i porządek. Zwiedziliśmy cały zakład. Dokładnie
królestwo garówspożywczej 1. Filety kroimy na kawałki około 5 cm. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem i czosnkiem. Do wody dodajemy cukier puder i sól peklującą. Roztworem zalewamy przygotowane mięso. Mieszamy je ugniatając przez około 5 minut, aż mięso wchłonie wodę i będzie klejące. Wstawiamy do lodówki na 24h. 2. Po upływie 24h mięso posypujemy żelatyną i dokładnie mieszamy(...)szynkowara wkładamy woreczek foliowy (dzięki temu szynkę łatwiej później wyjąć) a następnie mięso, dokładnie je upychając by nie było wolnych przestrzeni (ja pomagam sobie wysoką, wąską szklanką, wrzucam po kilka kawałków, ugniatam i tak do wyczerpania składników). Na koniec stukamy szynkowarem np. o deskę do krojenia by jeszcze dokładniej ubić mięso. 3. Po upływie kolejnych 24h szynkowar wstawiamy do garnka
Szefowa kuchniIdealna sycąca propozycja na obiad, czy kolację. Uwielbiam faszerowaną paprykę. Mięso w środku wilgotne i soczyste dzięki papryce, która zatrzymuje w sobie wszystkie soki Składniki: 1 woreczek ryżu 1 cebula majeranek łyżka czosnek 3-4 ząbki olej do smażenia 4 papryki 4 plastry sera żółtego 500g mięsa mielonego 1 jajko sól. pieprz 3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5l bulionu Przygotowanie(...)Ryż ugotować według opakowania. Cebulę posiekać i zeszklić dodać do mięsa. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Mięso mielone doprawić majerankiem, solą i pieprzem, dodać ryż,jajko i dobrze wymieszać. Górną część papryki obcinamy, czyścimy, nadziewamy mięsem, wkładamy do brytfanny. Dusić pod przykryciem podlewając bulionem z rozpuszczonym koncentratem. Dusić około 25-30 minut.- aż papryka zmięknie
Garnkowe fanaberie