Bardzo szybkie i proste do przygotowania paszteciki z mięsa, które pozostało nam np. z rosołu. Znakomite na ciepło i na zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć dzieci zjadły od razu z krupnikiem :) Bardzo szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. opakowanie gotowego ciasta francuskiego mięso gotowane (u mnie udko z kurczaka i kawałek królika) pół cebuli żółtko sól pieprz(...)gałka muszkatołowa czosnek granulowany sezam do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso obrać z kości,włożyć do malaksera razem z pokrojoną cebulą (nie musi być pokrojona drobno). Posiekać mięso i cebulę, aż będzie miało prawie gładką konsystencję. Do mięsa dodać żółtko, przyprawy, wszystko wymieszać i dosmakować. Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy, pociąć na grube pasy. Na każdym z pasów układać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieziemniaczanymi, ziemniakami czy nawet sam, z chlebem. Sycący, dobrze rozgrzewa po długim, zimowym spacerze. O jego ciężkości możecie decydować dobierając dodatki w postaci większej lub mniejszej ilości warzyw i mięsa. Możecie też zrobić naprawdę ostry gulasz, jeśli będą jeść go tylko dorośli z dużą ilością chili lub papryki. W wersji dla dzieci polecam szczególnie gulasz łagodny. Moi znajomi uwielbiają(...)inwencji. Nie musimy dodawać żadnych warzyw a jedynie pozostać przy mięsie. Możemy też dodać więcej warzyw np jeszcze pietruszkę czy seler. Drukuj Gulasz wołowy z pieczarkami Składniki 500 gr mięsa wołowego 5 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej sól, pieprz, papryka 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 łyżki mąki 6 dużych pieczarek 1 duża cebula
Mieszam w Garnkuchrzanem którą dostałam od firmy Eterno . Uwielbiam domowe wędliny i pasztety bo wiem co do nich dodaję. Ten który zrobiłam nie zawiera w sobie tłuszczu, przygotowałam go z mięsa, wątróbek indyczych i bulionu bez żadnej słoniny czy boczku . Jest pyszny,polecam :) Pasztet podałam na porcelanie Bogucice . Składniki : 2 kg łopatki 1 kg wątróbki z indyka 3 duże cebule 1/2 szklanki(...)ziela angielskiego 2 łyżki czerwonej papryki 2 marchewki 1 mały seler szczypta oregano i bazylii Dodatek do pasztetu - Chrzan z żurawiną od Eterno Wykonanie : Mięso umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać wodą ponad wysokość mięsa, dodać liście laurowe,ziele angielskie,marchewkę i seler. Gotować na małym ogniu z odrobiną soli.Mięso
Sama słodycz i szczypta chiliTaki bigos zawsze przyrządzam na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbia bigos na bogato. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, nie może w nim zabraknąć grzybów, śliwek suszonych, mięsa wołowego oraz wędzonego boczku i kiełbasy. Składniki: 3 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram wędzonego boczku 200 gram wędzonej kiełbasy 0,5 litra wywaru mięsnego 2 cebule garść(...)ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 2-3 łyżki przyprawy do bigosu 2-3 łyżki miodu prawdziwego olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wołowe kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę obieramy, dodajemy do podsmażonego mięsa, smażymy razem przez 10 minut. Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka
Bajeczna KuchniaTakie mięsko super będzie smakowało na zimno z sosem tatarskim, chrzanowym czy czosnkowym. Dodatkowe zdjęcia wstawię później, ponieważ dopiero jest peklowane mięso.Jeszcze dzisiaj możecie to przygotować, ale dopiero jutro piec. Idealne na kolacje świąteczną. Kulkę umyć i osuszyć. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory wyjąć z zalewy i bardzo drobno posiekać,dodać posiekany czosnek, obłożyć nimi mięso oraz(...)lekko nożem nakłuć na głębokość 1 cm. Włożyć szynkę do naczynia żaroodpornego i obsypać świeżo posiekanym tymiankiem, kilka razy obrócić , żeby mięso było obtoczone z wszystkich stron. Grzybki suszone pokruszyć i dodać do mięsa.Polać mięso oliwą ze słoiczka od suszonych pomidorów i dodatkowa zwykłym olejem, znowu dokładnie wymieszać. Mięso powinno być przykryte do 3/4 wysokości. Zamknąć naczynie, wstawić
Kuchnia Pokoleńsuszonych 0,1 kg surowej, niewędzonej słoniny W dużym garnku gotujemy wodę, dodając liście laurowe, ziele, pieprz i obrane warzywa. Woda musi się mocno gotować, wtedy wkładamy do niej mięsa (bez słoniny). Jeśli będziemy gotować mięso od zimnej wody, cały smak mięsa zostanie w wywarze. Wsadzenie mięsa do wrzątku powoduje szybkie zamknięcie porów mięsa i cały smak zostaje w środku(...)Gotujemy do miękkości. Bułkę moczymy w mleku. Ostudzone mięso mielimy wraz z warzywami. Ja mielę dwukrotnie. Bułkę tez przepuszczamy przez maszynkę, żeby wszystko miało jednakową konsystencję. Do masy dodajemy drobno posiekane, ugotowane wcześniej grzyby oraz bardzo drobno posiekaną część słoniny. Masę mieszamy z żółtkami i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy mięsnej
ladykitchenKaczka faszerowana grzybami Dzisiaj propozycja na świąteczny obiad - kaczka z farszem grzybowym. Kaczka ma chrupiącą skórkę i miękkie mięso, które łatwo odchodzi od kości. Bez wielu składników i udziwnień. Prosto pieczona, podlewana wywarem z pieczenia. U mnie podana klasycznie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mimo to, z kaczki nie zrobił się zając ;) Dla początkujących z kaczkami dopisałam kilka uwag, które(...)Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę do 160°C piec kolejne 30 minut, w tym czasie dwa razy podlewając mięso sosem z pieczenia. Kaczkę obrócić, piec 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie często podlewać mięso sosem z pieczenia. W 3 łyżkach wody rozmieszać 2 łyżeczki soli. Temperaturę zwiększyć
Pełny talerzSkładniki : około 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 2 marchewki 5 ząbków czosnku keczup 500 g świeży tymianek kilka pieczarek Przygotowanie : Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, mięso umyć i pokroić w plastry Mięso posypać lekko pieprzem, solą Cebulę, obraną marchew i umyte pieczarki pokroić w plastry, marchew można w cienkie słupki W żaroodpornym naczyniu układać mięso, a pomiędzy nie wkładać warzywa(...)włożyć również ząbki czosnku, posypać tymiankiem Całość zalać keczupem, przykryć pokrywką Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na około 1 i 1/2 godziny Tak przygotowane mięso jest dobrą propozycją na świąteczny stół. Mięso robi się prawie samo :) A o to przecież chodzi, by zbytnio się nie narobić, a efekt był zadawalający, czytaj - smaczny. W oryginalnym przepisie podano
Proste Potrawyprzygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną tortille w sosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryki słodkiej, 3 czerwonych papryczek chili, 200 gram sera cheddar, 4 dużych tortilli, 1 łyżeczki suszonego(...)pęczka natki świeżej kolendry, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Enchiladas to klasyczne meksykańskie danie - farsz mięsny zawinięty w meksykańskie tortille z sosem i zapieczone. Dzisiaj zapraszam na wersję z mięsem wołowym. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu, który decyduje o smaku dania. Do rondla wlałem 2 łyżki oliwy. Dodałem do niej drobno posiekaną cebulę oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki
Wyprawy kulinarnemięsa na gulasz z dzika, 3 cebule, gałązka rozmarynu, 4 jagody jałowca, pieprz czarny, 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), 8 – 10 pełnych łyżek kaparów, kawałek skórki z cytryny (1x2 cm), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn, jałowiec(...)dusić około 15 minut. Cebule pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu. Do mięsa dodać cebulę, dusić dalej pod przykryciem. Gdy mięso jest już prawie gotowe, dodać kapary i dusić aż mięso będzie miękkie. Podałam z kaszą orkiszowa i szpinakiem. zastawa
królestwo garówWitam serdecznie Propozycja na smaczną zapiekankę z mięsem mielonym w kształcie rozetki. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu . Będziemy potrzebować: na ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 150 g sera białego 150 ml mleka 50 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na farsz: 600 g mięsa mielonego 150 g sera żółtego 100 g cebuli 2 łyżki(...)lubczyku sól, pieprz 1 żółtko i 2 łyżki mleka do pomalowania rozetki przed pieczeniem użyłam foremki do zapiekania o średnicy 26 cm Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z mięsem mielonym https://www.youtube.com/watch?v=Uhj-TLoa1Vs Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski daję biały ser, olej, mleko, przez chwilę ucieram widelcem żeby ser połączył się z mlekiem i olejem (żeby nie było
Uwaga Babcia Gotujełyżki soli , listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec . Gotujemy kapustę około 30 minut następnie odcedzamy i zalewamy nową wodą , wtedy kapusta nie będzie mocno kwaśna . Gotujemy aż będzie miękka. Odcedzamy . Mięso myjemy , kroimy na kawałki i zalewamy wodą , dodajemy troszkę soli , kilka ziarenek ziela angielskiego , kawałek pora i selera. Gotujemy mięso aż będzie miękkie . Grzyby moczymy około 30 minut , następnie kroimy(...)paseczki . Kiełbasę ,boczek , ugotowane mięso i cebulę kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy cebulę i lekko podsmażamy , następnie dodajemy mięso , kiełbasę , grzyby oraz wszystkie przyprawy mieszamy i lekko podsmażamy . Do odcedzonej kapusty przekładamy usmażone mięso , dodajemy wino , i przecier pomidorowy . Wszystko dobrze mieszamy . Jeśli bigos wyda wam się za gęsty dodajcie wywaru który
Sama słodycz i szczypta chilismaku WYKONANIE Kurę dokładnie płuczemy dzielimy na porcje, dodajemy opłukane skrzydełka z indyka. zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół. Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso(...)angielskie. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.W trakcie duszenia dodajemy pokrojoną w większe kawałki cebulę. Okres duszenia mięsa ok. 1, 5 godziny. Pod koniec duszenia na ok. 15 min dodajemy wątróbkę i jeszcze podduszamy. Mięso z rosołu wyjmujemy i studzimy , to samo robimy z pozostałym mięsem. Oddzielamy
W kuchennym oknie Ewyjest idealny barszcz ukraiński, taki, że łyżka stoi. Pamiętajcie aby wieczór wcześniej namoczyć ciecierzycę* w zimnej wodzie. Składniki na 5 litrów zupy: 200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej(...)momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. Po ugotowaniu do miękkości, ciecierzycę odcedzić, wodę z gotowania wylać. W drugim garnku do zimnej wody (2 litry) wrzucić mięso, ziele angielskie i liście laurowe, gotować od 1 do 2 godzin po przykryciem na małym ogniu (do momentu aż mięso będzie miękkie), jeżeli macie szybkowar to gotować 1 godzinę od momentu regularnego wydobywania
moj przepis nadorosłych :). Mimo że z piekarnika, to pyszne. Takie obiadki to ja mogę robić. Nie trzeba pilnować patelni, wystarczy wstawić do piekarnika :-). Składniki na 10 kotletów: 500 gr mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 500 gr mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki bułki tartej 1 duża cebula (150 gr) 3 małe jajka(...)teroobiegu lub 170 z termoobiegiem. Na dno piekarnika położyć naczynie żaroodporne z 1 litrem wrzącej wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zesmażyć na złoto. Mięso przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, bułkę tartą, jajka, cebulę, dokładnie wymieszać, tak z 5 minut intensywnego ugniatania. Mięso podzielić na 10 części. Każdą część uformować w kulkę, następnie delikatnie ją spłaszyć, obtaczać
moj przepis na