produktów mocno przetworzonych, ale nie dajmy się zwariować. Co się zmieniło? Do tej pory nie jadałam ani tyle miodu, ani chleba, ani twarogu. W diecie pojawiło się też więcej mięsa, niż jadam w tygodniu. Brakowało mi roślin strączkowych, nie pojawiły się w żaden dzień. I jajek, bo nie licząc naleśników, w ciągu tygodnia zjadłam tylko jedno. Zwykle jadam ich znacznie(...)Ogólnie, jeśli chodzi o produkty dieta nie różni się od tego, co jadam na co dzień. Produkty nieprzetworzone, warzywa, owoce, nabiał. To co lubię. Znacznie więcej miodu, chleba i mięsa, niż w mojej codziennej diecie. Natomiast jeśli chodzi o technikę przyrządzania potraw, to znacznie więcej pieczenia, niż gotowania. Zero zup i smażonego mięsa. Częściej jadam mięso smażone bez tłuszczu, niż
KucharzycaPrzygotowanie tego mięsa zajęło mi trochę czasu, ale jest pyszne, więc myślę, że warto. Poza tym mięso można przygotować nawet dzień wcześniej, tak właśnie zrobiłam. SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 30 dag. pieczarek tymianek, lubczyk świeży lub suszony 2 małe cebulki 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki oleju plastry boczku surowego wędzonego przyprawy: sól(...)pieprz z moździerza, papryka, trochę vegety WYKONANIE: mięso kroimy skośnie i lekko rozbijamy(na małe kotleciki), przygotowujemy marynatę, mieszamy:olej, musztardę,tymianek, lubczyk, sól, pieprz, paprykę, mięso smarujemy marynatą, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godz., mięso owijamy "szalem" z boczku, smażymy z każdej strony na maśle, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, wlewamy na dno odrobinę sosu, przykrywamy
Kuchnia Beatyjajko Olej kokosowy do smażenia Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='Filet z piersi kurczaka Płatki owsiane 1 jajko Olej kokosowy Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błonek i kroimy na cieńsze płaty, a następnie solimy i pieprzymy z dwóch stron. Jajko bełtamy. Płatki owsiane miksujemy w celu uzyskania drobniejszej konsystencji – nie jest(...)niezbędne, ale w ten sposób lepiej przykleją się nam do mięsa. Doprawione mięso zanurzamy w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczamy w płatkach. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju kokosowego, a następnie smażymy mięso po kilka minut z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia się panierki. Wyjmujemy kotlety na talerz, nakładamy dodatki i wcinamy. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze
Proste-przepisy.plPyszna przystawka z cielęcinki w sosie tuńczykowo-majonezowym. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz . Zapraszam do przygotowań! Składniki na mięso: 800 g udźca cielęcego 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wody sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 szklanki majonezu 4 łyżki kaparów z zalewy 6 filetów anchois 2 łyżki(...)natka pietruszki kapary pieczywo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Mięso dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Kładziemy na patelni i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą, a na patelnię wlewamy 1/2 szklanki wody. Mieszamy
My Culinary ArtNajczęściej czytanymi postami na tym blogu są przepisy na królika. Znalazło się ich tutaj już kilka. Dziś absolutna moja klasyka. Podejrzewam, że najtrudniejszym krokiem jest znalezienie króliczego mięsa. Podając królika upieczonego według poniższego przepisu i serwując go np. ze szparagami, na które mamy aktualnie sezon, serwujecie danie nie tylko smaczne, ale i zdrowe, odpowiednie w przypadku wielu diet. Składniki : tusza(...)blasze lub (jeszcze lepiej) w naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Polać olejem i posypać przyprawami z obu stron. Odstawić do lodówki pod przykryciem na całą dobę. W połowie "leżakowania" obrócić mięso. Wstawiając królika do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C., ponownie odwrócić mięso. Piec ok. 1,5 godziny w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. W połowie czasu pieczenia odwrócić mięso. Na ostatni
Weekendy w domu i ogrodzieMięso rzadko gości na moim blogu. Kiedy jednak dodaję coś mięsnego, to staram się, aby było to coś naprawdę dobrego. Przygotowując te roladki-zraziki nie nastawiałam się, że zrobię zdjęcia i umieszczę na blogu. Wyszły jednak tak smacznie, że w biegu fotografowałam, aby podzielić się nimi z Wami. Wbrew pozorom jest to dość szybkie danie, bo kurczak dusi się krótko(...)mały kawałek do wytopienia musztarda sól i pieprz do smaku 1 średnia cebula 6 większych ząbków czosnku 150 ml czerwonego półwytrawnego wina dodatkowo: bawełniana nitka lub szpilki do mięsa, lub wykałaczki Uda z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oddzielić mięso od kości. Rozbić lekko tłuczkiem, przyprawić pieprzem i niewielką ilością soli. Przesmarować musztardą i ułożyć plaster boczku i ząbek
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisu innych. Dzięki temu mamy pewien odnośnik (smakowy) i dla nas i od Was...oraz od tych najlepsiejszych. No więc podjęliśmy się wyzwania i!!!! No sorki...pojechać musimy...bosko...mięso rozpływa się w ustach. Polecamy, koniecznie polecamy! Składniki 800 g karkówki cielęcej 3 młode marchewki 2 cebule młody por 4 łodygi selera naciowego 150 g pieczarek 1 liść laurowy(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dwie marchewki, seler, por i cebulę kroimy na duże kawałki. Cielęcinę kroimy w dużą kostkę, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, osączamy. Mięso ponownie przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone na duże kawałki warzywa, ponownie zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, łyżeczkę soli. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości
R'n'G KitchenNabyłam po małym kawałku boczku i łopatki ostatnio w markecie. Z racji tego że uwielbiam pieczone mięso, szczególnie na niedzielne obiady postanowiłam upiec oba kawałki razem, od tak żeby nie było nudno. Poszłam trochę na łatwiznę i doprawiłam przyprawą kebab, paprykę chilli w proszku i majeranek, tymianek. Wyszło pysznie, mięsko się rozpadało i zostało jeszcze trochę na wędlinę. Nie chce(...)tymianek majeranek olej Solanka woda 1-2 łyżki soli 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 ziarna pieprzu 1-2 ząbki czosnku pokrojony w plasterki Jeśli mamy czas trzymamy mięso w solance min 24 h (mięso wkładamy do garnka i zalewamy je wodą tak żeby woda przykryła całe mięso, dosypujemy soli i dorzucamy przyprawy i czosnek i trzymamy w lodówce
Piekielna Kuchnia PatiPulled beef czyli szarpana wołowina to długo duszone mięso z dodatkami, które następnie pod wpływam rozrywania dzieli się na włókna. Jest to świetny dodatek do kanapek, burgerów a ostatnio jadłam nawet cudownie przyrządzą pulled beef z plackami kukurydzianymi. Cała tajemnica udanego dania tkwi w długim duszeniu mięsa i odpowiednich przyprawach. W następnych wpisach przygotuję dwa Was dwie propozycje podania tego(...)przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było
Mango PapajaTrójmieście, poza tradycyjnymi i obowiązkowymi rybami, raz zdecydowaliśmy się na bardziej orientalny obiad, czyli shoarmę. Zasmakowała nam wszystkim bardzo, i mimo, że Malwince nie za bardzo wolno jeść mięso wieprzowe, na "wakacjach" pozwoliliśmy i jej odrobinę uszczknąć. Postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Udało się! Obiad był pyszny, choć odrobinę czasochłonny, bo mięsko musi się poddusić. Ale warto! Składniki: 600g(...)mielonej papryki ostrej 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki (lub mniej) mielonego kuminu olej do smażenia DODATKOWO: rukola z odrobiną oleju i soku z cytryny frytki ulubiony sos Przygotowanie: Mięso oczyścić z dużych grudek tłuszczu, ścięgienek, włókien i żyłek. Nie musi być idealnie czyste. Pokroić mięso w cienkie paski, przełożyć do miski, obsypać wszystkimi przyprawami, bardzo dokładnie wklepać i wmasować
Cakes By Kejtczosnku Na sam początek myjemy nasz boczek, kładziemy skórą do góry i bardzo ostrym nożem nacinamy go w rąby, uważajcie żeby nie przeciąć warstwy tłuszczu pod skórą - nasze mięso bardziej wyschnie podczas pieczenia, a chodzi tylko o zrobienie miejsca na wytopienie się tłuszczu. Naciętą skórę nacieramy sporą ilością soli gruboziarnistej. **Przydatna będzie duża i wysoka patelnia, garnek z grubym(...)zgnieciony czosnek i przesmażamy wszystko razem około 2-3 min. Następnie układamy nasz boczek skórą do dołu w brytfance i smażymy około 5-10 min. Podsmażony boczek odwracamy mięsem do dołu i zalewamy butelką wina, gotujemy około 10 min aż nie odparuje alkohol, zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte ale skóra wystawała ponad poziom płynów w brytfance. Czekamy
Kuba Gotujekoniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. ( źródło http://kuchnia.wp.pl /) Składniki: 6 płatków lasagne ½ kg mięsa wieprzowego mielonego 1 cebula 10 listków czosnku niedźwiedziego 6 plasterków żółtego sera 1 jajko 1 łyżka ketchupu 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego sól i pieprz do smaku 5 łyżek oleju(...)tłuszcz do formy Wykonanie: Płaty lasagne ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso podsmażyć na oleju z przyprawą do mięsa mielonego, posiekaną cebulą, czosnkiem i ketchupem. Po ostudzeniu wbić jajko, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Płaty lasagne rozłożyć na stolnicy, nałożyć połowę mięsa i zwinąć w ruloniki. Przenieść do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i obłożyć resztą mięsa. Następnie położyć plastry
Tradycyjna KuchniaPrzepis na pieczoną karkówkę marynowaną w solance znalazłam u Aguzji . Karkówka przygotowana w ten sposób jest krucha i aromatyczna. Zwiększyłam jednak ilość przypraw w solance i do pieczenia mięsa.Karkówkę polecam głównie na kanapki, ale podana na ciepło z sosem smakuje równie wspaniale. Składniki: 1,5 kg karkówki 6 ząbków czosnku ew. kminek suszony czosnek, rozmaryn S olanka: 3 litry(...)ziarenek pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego W dużym garnku umieścić wszystkie składniki solanki i zagotować. Zamieszać, by sól się dobrze rozpuściła. Solankę całkowicie wystudzić i umieścić w niej mięso. Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Mniej więcej w połowie leżakowania mięso można obrócić i sprawdzić, czy jest całkowicie zanurzone w solance. Przed pieczeniem mięso wyjąć i osuszyć dokładnie ręcznikiem
Czerwień i błękittutaj dogodzić mężusiowi?Cały tydzień poza domem więc chociaż przez dwa dni niech zje dobrze i smacznie.Tym razem padło na roladki z mięsem mielonym,pomysł z Wielkiej Księgi Specjałów s.Anastazji. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 20 dag mięsa wieprzowego 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku jajka sól,pieprz bułka tarta Mięso kurczaka przeciąć wzdłuż(...)kawałów,rozbić na płaty i przyprawić. Pietruszkę oczyścić,umyć i drobno posiekać. Zmielić mięso razem z cebulą,przecisnąć czosnek przez praskę.Do mięsa mielonego dodać namoczoną i odciśniętą bułkę( pomijam ten etap,zamiast tego dodaję trochę przegotowanej wody),jedno jajko,cebulę i czosnek - doprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać. Na każdy płat rozbitego,przyprawionego fileta nałożyć (posypać) natkę pietruszki,rozprowadzić
Niespełnione zdolności kulinarneWyjątkowo pyszny i łatwy obiad, którym do syta naje się cała rodzina :) Soczyste, mięciutkie, rozpadające się mięso z udek kurczaka (bez kości) zapiekane razem z kolorowymi warzywami - ziemniakami, cukinią, papryką, czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi, w aromatycznych przyprawach, a do tego "gwóźdź programu", czyli chrupiące plasterki lekko pikantnej kiełbasy długodojrzewającej (lub zamiennie chorizo).... Smak kurczaka i kiełbaski genialnie(...)się ze sobą łączą, musicie koniecznie tego spróbować :) Przyprawy zaś, które wybrałam, idealnie wydobywają cały smak zarówno mięsa, jak i warzyw, a danie pachnie cudnie! Mmmmm.... mówię Wam, palce lizać! SKŁADNIKI (na dużą blachę, dla 4-6 osób): 1 kg mięsa z udek kurczaka / bez kości (około 11-12 szt.) 5- 6 średnich ziemniaków
Słodko-Słony Świat Ilony