Baranina to genialne mięso, aż żal że jest tak trudno dostępna w kraju, w którym hodowle owiec były dość spore. Baranie mięso nie dość że jest jednym z najzdrowszych mięs to na dodatek ma delikatny i intrygujący smak. Stosunkowo łatwa w przyrządzeniu, jej smaku nie warto zakłócać. Lekkie niuanse i marynowanie w kefirze na noc - czynią cuda. Gulasz z baraniej(...)jagodowa 50ml Suszony cząber 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki Sól himalajska Śmietanka kremówka Olej rzepakowy Dodatki: Ugotowany czerwony ryż, rzodkiew biała płatki, świeża melisa, vinegret Przygotowanie: 1/ Marynujemy mięso soląc je, zalewamy kefirem i 25 ml wódki, dodajemy garstkę świeżej melisy i czosnek - mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. 2/ Wyjmujemy mięso z lodówki - wykładamy na sito by odsączyć
Kuchnia PROzdrowotnaDługo zwlekałam ze zrobieniem tej wieprzowiny. Trochę mnie przerażała spora ilość mięsa jak na jeden raz, gdyż moja rodzina liczy cztery osoby. Ale mięsko było tak pyszne, że nic się nie zmarnowało i zajadaliśmy z apetytem. Ja przygotowałam ją w wolnowarze i piekłam 12 godzin. Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki cukru(...)łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Wszystkie przyprawy oprócz sosu worcoster i oleju zmiksować w blenderze lub utłuc drobno w moździerzu. Po zmiksowaniu wlać sos, olej i ponownie chwilkę zmiksować. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowy. Włożyć mięso do miski i natrzeć ze wszystkich stron przyprawami. Szczelnie zawinąć folią spożywczą i włożyć na około 12 godzin do lodówki. Mięso włożyć do wolnowaru
Ala piecze i gotujecodziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Ten bigos jest inny , bez kapusty , ale również na bazie mięsa- w tym przypadku mielonego w formie klopsików. Tak jak każdy bigos, po każdym odgrzaniu smaczniejszy. Składniki na klopsiki : 1 kg mielonego mięsa np. z łopatki, biodrówki itp. przyprawa Delikat Knorr(...)mięsa, vegeta czerwona, jajko, ząbek czosnku, 1 cebula, majeranek sól,pieprz, Składniki na resztę potrawy : 1 kg pieczarek, 2 papryki – 1 czerwona i jedna zielona ( ja użyłam tylko czerwonej ) 3 cebule 4 ogórki kiszone, olej, sól,pieprz, 350 gram koncentratu pomidorowego, 350 gram keczupu pikantnego, Przygotowanie : Przyprawiamy mięso na klopsiki, dodajemy czosnek, cebulę, pieprz, sól, jajko, , przyprawę delikat
Pysznosci Babci BasiSkładniki: 1 op. ciasta francuskiego ok 500-600g piersi z indyka lub kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 główki kapusty pekińskiej pęczek szczypiorku przyprawa do mięsa mielonego Wykonanie: Mięso, cebulę i czosnek mielimy, następnie dodajemy jajko i doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego lub delikatem. Ciasto francuskie rozwijamy, następnie smarujemy na nim cienką warstwę doprawionego mięsa (uwaga(...)surowego). Mięso rozkładamy tak, aby został pasek ok. 3 cm z jednej strony ciasta. Kapustę pekińską i szczypior drobno kroimy i odrobinę solimy. Po czym warzywa wykładamy na mięso. Tak jak na zdjęciu poniżej. Ciasto ciasno zwijamy jak roladę. Następnie nacinamy ciasto, aby po upieczeniu się łatwiej kroiło i nie kruszyło się tak mocno. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem
IMPRESJA SMAKUwprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie ono z półmiska po prostu błyskawicznie. składniki 1 kurczak wiejski o wadze ok 2 kg 350 g mielonego mięsa z kurczaka 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 3 łyżki pasty ajwar 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz folia do pieczenia(...)pieprzem. Zwracając uwagę by większość przypraw znalazła się od strony wewnętrznej tuszki. Przyprawionego kurczaka odstawiamy w chłodne miejsce na 5-6 godzin. Teraz do misy wkładamy zmielone drobiowe mięso dodajemy do niego jajka, zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pastę ajwar, oraz kaszę manną. Całość solimy i pieprzymy po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Na blasze układamy tuszkę
Miód i pieprzszynki 3 łyżki soli peklowej 1 duża główka czosnku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka suszonego , otartego ,cząbru siatka wędliniarska lub sznurek do związania Mięso z szynki , oczyszczamy ze wszystkich błonek i nadmiarów tłuszczu . Docinamy tak ,żeby otrzymać zgrabny kawałek mięsa . Do garnka 5 l , wlewamy 2,5 litra wody i rozpuszczamy w niej peklosól(...)kilka miejsc do środka szynki . Odstawiamy na 4 – 5 dni w chłodne miejsce , idealnie jest umieścić w lodówce . Codziennie trzeba kontrolować zalewę , jeśli zacznie się robić mętna , mięso należy wyjąć . Po tym czasie , mięso wyjmujemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , pakujemy do siatki lub wiążemy sznurkiem -ciasno . Następnie obtaczamy w mieszance przypraw i odstawiamy na dobę do lodówki . Wyjmujemy , trzy godziny
Ogrodnik w podróżyCIEPŁE miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. FARSZ (jeśli chodzi o farsz to możemy przygotować pierożki według własnego uznania, mogą być z serem i szynką, z mięsem, z grzybami, z kapustą i grzybami to już zależy od Was) Ja pierożki piekłam z mięsnym farszem z dodatkiem pieczarek, pyszne :-) -0,5 kg mięsa (może być szynka wieprzowa, karkówka(...)łopatka) -2 małe cebule -3 ząbki czosnku -troszkę wegety, pieprzu do smaku -2 łyżki koncentratu pomidorowego -250 g pieczarek -łyżka masła Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek,wlewamy troszkę oleju i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso studzimy i mielimy wraz z cebulką i czosnkiem. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitajcie :) dzisiaj kolejny przepis na domową wędlinę z szynkowara. Tym razem wybrałam mięso z indyka i pieczarki. Mięsko jest pyszne, w sam raz na kanapki. Do wędliny użyłam przypraw i szynkowaru od firmy TRADISMAK - https://www.tradismak.pl/ . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 kg zmielonej piersi z indyka 6 pieczarek średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki domowej vegety(...)peklosmaczku K 1 łyżka przyprawy szecherezada S 1 łyżka przyprawy rozkosznej 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka żelatyny 150 ml wody szynkowar Wykonanie : Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, dobrze mieszamy. Pieczarki myjemy i kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na suchej patelni, dodajemy do mięsa, żelatynę
Sama słodycz i szczypta chiliTacos bez mięsa Wegańskie tacos wcale nie muszą być nudne! Do środka wcale nie musi wchodzić standardowa fasola i kukurydza, które w daniach z kuchni meksykańskiej w wege wydaniu to już przejedzony standard. Warto poeksperymentować z innymi składnikami! Świetnymi zastępnikami mięsa w tym przypadku będą… marchewka oraz słonecznik i dynia w ziarnach! Ja przygotowałem te bezmięsne tacos w plackach(...)lodówce i szafkach? Padło na podstawowe 3 składniki, które wcześniej wymieniłem. Nie miałem na nie weny ani ochoty, żeby jeść tak o same. Na szczęście w tacos bez mięsa znalazły swoje miejsce i sprawdziły się idealnie. Uff. Jako dodatki do przygotowania gotowych tacos posłużyły mi świeży szpinak, wegański ser, pomidor oraz, niewidoczny na zdjęciu, sos BBQ . Tacos bez mięsa Wydrukuj
Blendmandodać około pół łyżeczki soli więcej). Ja tę czynność wykonuję wieczorem dnia poprzedzającego dzień, w którym będę schab podawać i zostawiam na noc tak zamarynowane i dokładnie natarte przyprawami mięso. Można jednak zrobić to tego samego dnia, ale mięso nie będzie tak aromatyczne. Następnego dnia kroję schab na około 1-centymetrowe plastry, rozbijam lekko z dwóch stron tłuczkiem i obtaczam(...)mące. Cebulę kroję w kostkę. Następnie na rozgrzaną patelnię wlewam olej, czekam chwilę aż nabierze temperatury i obsmażam mięso z dwóch stron na lekko brązowawy kolor. Następnie mięso przekładam do garnka, a na pozostałym tłuszczu chwilę smażę cebulę, dolewam do niej pół szklanki wody, a następnie wszystko przekładam do garnka, Garnek ustawiam na średni ogień i dolewam jeszcze około
Anielska Kuchnia Animasła Do podania: ugotowane kopytka lub gnocchi (około 500 g) CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZEPIS TRADYCYJNY 1. W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę, dodajemy mięso i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso odsączamy, marynatę odstawiamy na później. 2. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę, czosnek i rozmaryn(...)kroimy w małą kostkę, odstawiamy na bok. 3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy aż do miękkości (około 7 minut). Dodajemy czosnek, mieszamy, wrzucamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy , pomidory, marchewkę, pietruszkę, rozmaryn, kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie, całość zalewamy odłożoną marynatą. Doprawiamy cukrem, przykrywamy i dusimy do miękkości
My Culinary Artmąki orkiszowej . Zazwyczaj kotlety mielone robiłam z bułką itp , ale dziś zapraszam na takie kotlety z mąką orkiszową , smakują równie pysznie . Składniki 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 15 sztuk pieczarek 1 duża cebula czerwona 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny ( według uznania ) sól himalajską różową 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka musztardy 3 jajka ( 1 jajko dodatkowo do panierowania ) 4 łyżki mąki orkiszowej 1 szklanka mąki orkiszowej do panierowania oliwa do smażenia Wykonanie Mięso przekładam do miski , następnie cebulę kroję w drobną kostkę , pieczarki myję , ścieram na tarce na grubych oczkach i przesmażam na odrobinie oleju razem z cebulą , kiedy pieczarki i cebulę mamy
Mój SmakJednak zbyt rzadko pojawia się na naszych stołach. Myślę, że jest mylona z bulionem, do którego jest łudząco podobna z wyglądu. Bulion, to nic innego, jak wywar na skrawkach mięsa, kościach i jarzynach, który można przygotować z tanich (co nie znaczy, że gorszej jakości) składników. Później zwykle używa się go jako bazę do zup i sosów. Często przelewamy(...)gotuję ja, tak mnie nauczyła Mama. - Rosół gotujemy na kurze (lub kurczaku) wiejskiej, naturalnie karmionej. Nie używajmy samych piersi drobiowych. Jeśli chcemy mieć zdrowy, esencjonalny rosół, musi on zawierać mięso z kością. - Rosół gotujemy długo – nawet trzy godziny. Nie jest to tania zupa. Używamy najlepszych składników. Pamiętajmy jednak, że dobry rosół jest jak lekarstwo, wzmacnia organizm po chorobie, szczególnie
Posadzone i zjedzoneRosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym podgotowuję samo mięso na wysokim ciśnieniu następnie otwieram szybkowar i dodaję wszystkie warzywa i przyprawy, zmieniam ciśnienie na niskie i gotuję do końca Wywar wychodzi bardzo aromatyczny, a dzięki cebulce, którą opiekam(...)Naturalne ETAP II Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 25 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . przygotuj makaron z przepisu Makaron domowy tradycyjny mięso umieść w szybkowarze i zalej zimną wodą zagotuj wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy na powierzchnię wody przestaną wypływać zanieczyszczenia
Szybko SzybkowarPrzepis powstał dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Od tej pory jeśli robię pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek 1 jajko(...)wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka. 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić). Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone
Na Ciasteczkowych Papierach