mają same plusy... pieczemy kotlety wszystkie naraz, bez tłuszczu. Nie stoimy przy patelni całą wieczność:-) U mnie kotleciki na stałe zagościły w domowym menu. Gorąco polecam Składniki: 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego (ja biorę 3/4 mięsa wołowego i 1/3 wieprzowego, ale można też zrobić tylko z wieprzowego) 1 cebula 2 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 opakowania dużego serka(...)topionego o. 300 g boczku w plastrach Wykonanie: Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem na drobnym sicie. Do mięsa wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. UWAGA: Moim zdaniem jak robimy kotlety z mięsa wieprzowego to powinniśmy jeszcze dodać czerstwą bułkę namoczoną w mleku, i odciśniętą... W wersji wołowo-wieprzowej bułki nie trzeba dodawać. Serek kroimy w paski grubości
IMPRESJA SMAKUpewnością nie raz będziemy tu jeszcze eksploatować. Klopsiki przygotowujemy w dość typowy sposób, może poza tym, że po raz kolejny mówimy stanowcze „nie” wynalazkom typu moczona bułka. Używamy mięsa mieszanego, wieprzowo-wołowego. Jeśli bardzo nam się spieszy lub mamy wyjątkowego lenia, możemy od razu kupić w markecie „mięso mielone wieprzowo-wołowe”. Sugerujemy jednak pokuszenie się o większą kontrolę nad podstawowym(...)składnikiem naszych klopsów. Z zasady zresztą warto unikać wszelkich form „tajemniczego mięsa”, którego skład nie za bardzo jesteśmy w stanie ustalić. Wybór rodzaju mięsa wpływa też znacząco na smak klopsów. Jeśli chodzi o wieprzowinę, sugerujemy połączenie szynki lub biodrówki z odrobiną surowego boczku. Ale np. łopatka też będzie OK, o ile ją lubimy – bo smakuje zupełnie inaczej niż szynka
Kulinarna Pokusamięsa gotowanego z kaczki, 400 g wątróbki drobiowej, 4 jajka, 1 bułka typu kajzerka, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól, 10 orzechów z konfitury , 50 ml porto, 100 ml tłuszczu (najlepiej z kaczki), Bułkę namoczyć w tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i bułką dodając cały tłuszcz. Mięso mielimy trzykrotnie. Orzechy pokroić(...)keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso do garnka, dodaję włoszczyznę, listek laurowy, 4 goździki, zalewam niewielką ilością gorącej wody. Gotuję aż mięso będzie miękkie. zastawa
królestwo garówsmaku za sprawą dodatku papryki. Jeszcze lepsza po spędzeniu nocy w lodówce. Na pewno będę często wracać do tego przepisu, eksperymentując z różnymi rodzajami mięs – następnym razem spożytkuję mięso z indyka . Składniki na małą, krótką keksówkę – u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować jej masłem i obsypywać bułką tartą przed pieczeniem : 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego – w oryginale było mięso(...)warzyw – odmierzać w zależności od smaku 2-3 łyżki bułki tartej – odmierzać w zależności od konsystencji masy pasztetowej 3 łyżki oleju grubo zmielony czarny pieprz Do dużej miski przełożyć mięso mielone – można kupić od razu zmielone i zapaczkowane; posłużyć się przemiłą ekspedientką w sklepie mięsnym, która zmieli na miejscu; lub spożytkować własną maszynkę do mielenia. Cebulę obrać i pokroić
Grunt to przepis!smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić jej na odpowiednio długie leżakowanie w marynacie, a później poddać ją krótkiej obróbce termicznej. Taki sposób przyrządzenia da nam gwarancję, że mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. składniki dla czterech osób 1 kg piersi gęsi 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz szczypta rozmarynu sos do gęsi 70 g świeżej żurawiny(...)łyżki powideł śliwkowych sposób przygotowania Pierś gęsi myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą. Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem, oraz szczypną rozmarynu, skrapiamy jabłkowym octem i odstawiamy w chłodne miejsce na dwadzieścia cztery godziny. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na zimną patelnię
Miód i pieprzswojskie wyroby,a szczególnie pachnąca wędzarką jeszcze ciepła kiełbaska od razu poczułam ,że coraz bliżej święta-poniżej przepis na moją kiełbasę,składniki których ja użyłam na ok 8 kg mięsa-wyszło minam ok 7kg kiełbaski wyszła wyśmienita..... SKŁADNIKI: boczek-2 kg łopatka wieprzowa-1,5 kg podgardle-1 kg szynka b/k wieprzowa-1,5 kg karkówka wieprzowa(...)chcecie mocno solić to dajcie 5) 3 liście laurowe 4 łyżki majeranku 4 ziela angielskie 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 litr lodowatej wody(musi być bardzo zimna) PRZYGOTOWANIE: mięso dzielimy na kawałki,chudsze mięsko(karkówkę,szynkę,część chudą z łopatki) mielimy na grubym sitku,potem zmieniamy na drobne sitko i mielimy na nim najtłustsze mięsko (boczek,podgardle,tłustszą łopatkę) mieszamy
Swojskie jedzonkopodejście do tej brytfanny, ale już mam pomysły na kolejne wykorzystanie jej w kuchni. A już na pewno doczeka się w przyszłym roku powideł! Schab, który kojarzy się z mięsem suchym, dzięki niemałej ilości boczku, wyszedł wyśmienicie. Mieliśmy dwa obiady i wędlinę do kanapek na zimno. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie". Zmieniłam w nim jedynie dwie(...)suszonych śliwek (lub żurawiny) Przygotowanie: Krojenie schabu: Schab myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Nie ma potrzeby wykrawania tłuszczu,on się wytopi. Następnie kładziemy mięso na desce do krojenia i nakrawamy na grubość ok. 1-1,5 cm, ale nie docinamy do końca. Następnie odwracamy schab, aby można było nakroić kolejną część z prawej strony (jeżeli jesteśmy praworęczne
bistro mamamięsiwa jest taki, że wyrób ten znika ze stołu wręcz błyskawicznie. składniki 3-4 ładnie wykrojone szynki, każda o wadze około jednego kilograma na każdy kilogram mięsa 150-200 g cukru 150-200 g soli zaprawa na każdy kilogram szynki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka majeranku 2-3 liście(...)laurowe 8-10 ziaren kolendry 3-4 ziaren jałowca szczypta suszonego czosnku szczypta soli sposób przygotowania Mięso myjemy, wykrajamy z niego foremne szynki i wkładamy je do sporej miski. Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w szynki. Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie wyjmujemy i dokładnie płuczemy mięso
Miód i pieprzcebule 5 listków laurowych 6 kulek ziela angielskiego 3 litry wody sól i pieprz 1 gałązka lubczyku pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 pęczka pietruszki 1 łyża musztardy sarepskiej sól i pieprz Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na połowę.Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Cebule przekrajamy na pół i opiekamy(...)stopni na 5 minut ale moja babcia opalała cebulę nad palnikiem. Absolutnie nie obieramy cebuli, trzeba ją włożyć do wywaru ze skórką. Do dużego garnka wkładamy wszystkie warzywa i mięso. Zalewamy zimną wodą, wrzucamy liście, ziele i łyżę soli. Garnek kładziemy na gaz, gdy się zagotuje zdejmujemy szumowinę,zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką- wywar powinien tylko pyrkać. Od teraz
KuchcikoweLoveŻadne święta nie mogą się obyć bez pieczonego mięsa! ;) Obok tradycyjnego schabu i boczku warto zrobić także lżejszą i zdrowszą, ale równie smaczną wersję: filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną. Nie bójcie się tego, że wyjdzie suchy. Dodatek suszonych owoców oraz pieczenie w folii sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste, kruche i smaczne. Może być wykorzystane jako wędlina(...)alternatywa dla sklepowych wędlin. Składniki: ok. 1 kg filetu z indyka suszona żurawina suszone morele majeranek sól pieprz Wykonanie: Filet z indyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Nacieramy indyka, aby dokładnie rozprowadzić na nim przyprawy. Za pomocą noża robimy w mięsie dziurki (dociskamy do samego końca), w które następnie wkładamy żurawinę
MyCookBook.plPrzygotowanie zupy jest bardzo łatwe, chociaż potrzebuje ona trochę czasu, aby składniki oddały jej swój smak, a najlepiej smakuje drugiego dnia po podgrzaniu. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram mięsa wołowego, 500 gram ziemniaków, 500 gram czerwonej papryki, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 10 łyżeczek papryki mielonej słodkiej, 2 łyżeczek papryki mielonej ostrej, 2 łyżeczek kminku, 2 łyżeczek kurkumy(...)łyżeczki białego mielonego pieprzu, 100 gram masła, 2 łyżek oliwy, 4 łyżek czerwonego octu winnego, pęczka natki lubczyku, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie zupy rozpocząłem od przygotowania składników. Mięso pokroiłem w kostkę o boku 2 centymetrów, cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekałem. W moździerzu roztarłem razem 10 łyżeczek mielonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 2 łyżeczki
Wyprawy kulinarnełopatki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do wysokiego garnka wsypać igły jałowca, zapalić, włożyć ruszt (ja używam podstawkę do grillowania z kuchenki mikrofalowej), ułożyć na nim mięso i szczelnie przykryć pokrywką. Po 20 minutach wyjąć mięso, obwiązać(...)sznurkiem (aby nadać jej ładny kształt), natrzeć solą i rozgniecionym jałowcem. Obłożyć rozmarynem. Do naczynia do zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne
królestwo garóws.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROLOWANE MIĘSO MIELONE Składniki: - 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 50 gramów żółtego sera - 1 jajko - 2 łyżki bułki tartej - papryka ostra - papryka słodka - chilli - pieprz kolorowy - sól - czosnek niedźwiedzi Przygotowanie: Mięso mielone(...)doprawiamy: paprykami, pieprzem i solą. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Ser kroimy w grube słupki. Matę do sushi wykładamy folią spożywczą. Na niej płasko układamy mięso. Około 1-2 centymetrów od brzegu powinny znaleźć się słupki sera. Całość zwijamy ściśle, jak sushi. Obtaczamy w czosnku niedźwiedzim. Smażymy na niewielkiej ilości oleju lub grillujemy. Podajemy z sosem czosnkowym ( klik
Życie zamknięte w smakujestem zdania, że z polędwiczki nie da się wyczarować niczego, co będzie jednocześnie proste w wykonaniu, ambitne i smaczne. Tym razem przedstawiam smażone bez tłuszczu kąski tego pysznego mięsa, przyprawione lekko orientalną nutką. :) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g) kulka sera mozzarella lub ok. 50g korycińskiego 2,5 łyżki stołowej konfitury żurawinowej 2,5 łyżki konfitury gruszkowej 2 łyżki sosu(...)objętości, a jedynie delikatnie zgęstnieć. Jeśli konfitury mają duże kawałki owoców, warto je przedtem zmiksować blenderem. Rozgrzewamy patelnię do smażenia bez tłuszczu (u mnie groszkowa). Na rozgrzaną patelnię kładziemy mięso i smażymy w wysokiej temperaturze, z każdej strony góra po jednej minucie (uważając, by mięsa nie przesmażyć i nie wysuszyć!, ma się tylko zamknąć) Po tym czasie polędwiczki smarujemy glazurą
Kuchenna Kontrrewolucyaproszku tarta gałka muszkatołowa (ok. 1/4 gałki) 3-4 łyżki stopionego masła klarowanego Tuszę króliczą polać olejem. Można użyć też stopionego masła klarowanego, ale ono potem tężeje i mięso trudno je wchłania, więc może wyjść suche. Mięso posypać przyprawami: solą, papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć masło klarowane. Ułożyć na nim królika(...)przyprawach. Odstawić królika pod przykryciem na przynajmniej 24 godziny, w połowie czasu odwracając mięso na drugi bok. Tuż przed pieczeniem jeszcze raz odwrócić mięso. Piec ok. 1,5 - 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie warto nastawiać piekarnika na wyższą temperaturę, bo masło może się przypalić i królik nabierze zupełnie innego aromatu od założonego. Na ok. 20 minut
Weekendy w domu i ogrodzie