mięso - 63110 przepisów (strona:304/4208)

Całkowicie domowe hamburgery 185

bułki z  tego przepisu , bądź dowolne kupne, bo to jakiej wielkości kupimy bułki będzie się wiązało z faktem jakiej wielkości hamburgery będziemy robić :) Składniki 500 g dobrej jakości mięsa wołowego (u mnie niestety kiedyś zakupione w Lidlu mięso wołowe mielone i zamrożone na czarną godzinę) 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka tabasco(...)plasterków pomidora kilka plasterków sera cheddar   garść rukoli garść roszponki Sos z tego przepisu Składniki na sos łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły. Mięso odsączamy jeśli oczywiście mieliśmy zamrożone z nadmiaru wody. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i pozostałe składniki. Tak naprawdę jak bym miała wyrabiać mięso do gładkiej

Piekielna Kuchnia Pati
Pierogi z mięsem 140

Pierogi niestety są bardzo czasochłonne, ale według mnie ich smak jest wart każdej pracy. Zdecydowanie należę do fanów pierogów i powoli zaczynam lubić ich lepienie. ;-) Przygotowując pierogi z mięsem musimy pamiętać, że   farsz musi mieć wyrazisty smak i co najważniejsze nie może być suchy. Zapraszam!!!   Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli(...)Składniki na farsz: 1,5 kg mięsa ( łopatki, szynki itp.) 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz,   Wykonanie: Mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso i warzywa mielimy. Jeżeli mięso po zmieleniu będzie suche możemy dolać do niego wywaru w którym się gotowało. Mięso musi

Passion of Cooking
Rolada z polędwiczki wieprzowej nadziewana jarzynami i rodzynkami. 159

Kiedy kupuję polędwicę, to zawsze zastanawiam się jak ją najlepiej wykorzystać. Jest to najdelikatniejsze mięso z całej sztuki wieprzowej, więc potencjał tego mięsa można zaprezentować w bardzo różnorodny sposób. Z racji tego, że mięso jest miękkie, delikatne i kruche a co za tym idzie - szybko się upiecze i nie będzie suche, postanowiłam je użyć do zrobienia rolady. To, co dziś(...)sobą, doprawić cukrem, pieprzem i majerankiem. Polędwiczkę naciąć głęboko wzdłuż węższego boku, rozłożyć, zabezpieczyć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na placek około 0,5 cm grubości. Folię posmarować musztardą. Mięso oprószyć solą a następnie rozłożyć na nim farsz. Zawinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku, przełożyć na folię aluminiową. Roladę ciasno i dokładnie zawinąć we folię.  Tak przygotowaną roladę można włożyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pyszny gulasz wołowy o mocno grzybowym smaku 146

Bardzo pyszny gulasz, smak rewelacyjny. Grzyby nadają cudownego smaku, nie mogliśmy przestać jeść Mięso wołowe pokroić na wąskie paseczki, suszone grzyby zaparzyć wrzątkiem i zostawić na godzinę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, aż lekko zmięknie. Dodać mięso i smażyć, aż straci kolor surowizny. Obsypać mięso mąką i wymieszać. Pieczarki umyć i pokroić na duże kawałki, jeśli(...)macie małe pieczarki to przekroić tylko na pół. Wrzucić je do mięsa razem z suszonymi grzybkami wraz z wodą w której się moczyły. Znowu dokładnie zamieszać. Dolać tyle wody, żeby mięso było prawie przykryte.Teraz już tylko dodać czerwone ziarenka pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, kurkumę. Gotować na jak najmniejszym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Czasami trzeba dolać wody podczas gotowania

Kuchnia Pokoleń
Pieczeń cebulowo – grzybowa 171

Szybka w przygotowaniu i bardzo uroczysta pieczeń z aromatem cebuli i grzybów. Ciekawego smaku nadaje również lubczyk i koperek. Do pieczeni idealnie pasuje sałatka Królewska Firmy Orzech. 300 g mięsa mielonego 3 cebule 5-6 dużych pieczarek 1 jajko 3 łyżki  bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki posiekanego koperku Olej Sałatka wielowarzywna Królewska  ORZECH Cebule(...)kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy ją do mięsa, wyrabiamy. Do mięsa wbijamy również jajko i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Folię aluminiową smarujemy olejem. Rozkładamy na niej wyrobione mięso (na szerokości 22 cm i długości 26 cm). Na wierzchu rozkładamy pieczarki. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, koperkiem

VioletoweKucharzenie
Kanapka Reuben 189

odparować. Tu będzie nam potrzebny garnek do gotowania na parze, taki z wkładką z dziurkami, coś a`la sito, durszlak, na pewno wiecie o jaki chodzi. Ściągamy folię, mięso wkładamy na sito, na dno garnka wlewamy trochę wody, całość szczelnie przykrywamy pokrywką i na małym ogniu gotujemy na parze przez 3 godziny. W połowie tego czasu sprawdzamy czy nie trzeba(...)mogła wyparować, a jak nie dolejemy, to po prostu spalimy garnek, ale to oczywiste przecież. Odparowane pastrami musi odpocząć 30 minut!  Czyli po 3 godzinach gotowania na parze mięso wykładamy na deskę i zostawiamy w spokoju, nie kroimy! W tym czasie soki ładnie rozejdą się po całym kawałku, dzięki czemu kolor będzie równomierny, a mięso soczyste. Jak już pastrami

Blondynka Gotuje
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 163

mięsne a'la Stroganow/Strogonow ale nie z polędwicy wołowej, tylko delikatniejszą wersję z szynki. Tak, wiem, profanacja oryginalnego przepisu ale dziś bardziej nie do pomyślenia jest dla mnie jedzenie mięsa w ogóle, w imię tradycji... No więc właśnie taki już lekko zmieniony Strogonow był jednym z pierwszych zweganizowanych przeze mnie dań imprezowych i nie mam pojęcia, czemu do dziś(...)pokazałam dzisiaj zdjęcia ostatniego "Strogonowa" na fb i kilka osób poprosiło mnie o przepis, jest okazja, żeby przekazać Wam wreszcie moją vegan-wersję tego dania. Po pierwsze - zamiast mięsa używam kotletów sojowych . Ale absolutnie nie żadnych kostek czy granulatów! ponieważ oryginalny Strogonow to polędwica krojona w długie i wąskie paski, a więc kupuję normalne kotlety sojowe, gotuję je chwilkę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Krokiety z mięsem 172

Krokiety z mięsem, moje ulubione. Podstawą dobrych krokietów są przynajmniej 2 rodzaje mięs drobiowe i wieprzowe. Przepis jest prosty, w wykonaniu nie ma nic trudnego niestety trochę czasochłonne ale przecież w międzyczasie można przygotować barszcz czerwony. Składniki na ok 20 szt. : --- Składniki na farsz : 1 kg ćwiartki kurczaka  1,5 kg karkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej(...)czosnku włoszczyzna sól, pieprz 2 jajka 1 duża bułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki : 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej woda 2 jajka sól oliwa Przygotowanie :  Mięsa oczyść. Ćwiartki z kurczaka w całości a wieprzowinę pokrojoną w ok 5 cm kawałki (chodzi o czas) włóż do większego garnka dodaj liście laurowe, ziele, czosnek, włoszczyznę, pieprz ziarnisty, zalej

Mechanik w kuchni
Francuskie paszteciki z mięsem 121

Bardzo szybkie i proste do przygotowania paszteciki z mięsa, które pozostało nam np. z rosołu. Znakomite na ciepło i na zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć dzieci zjadły od razu z krupnikiem :) Bardzo szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. opakowanie gotowego ciasta francuskiego mięso gotowane (u mnie udko z kurczaka i kawałek królika) pół cebuli żółtko sól pieprz(...)gałka muszkatołowa czosnek granulowany sezam do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso obrać z kości,włożyć do malaksera razem z pokrojoną cebulą (nie musi być pokrojona drobno). Posiekać mięso i cebulę, aż będzie miało prawie gładką konsystencję. Do mięsa dodać żółtko, przyprawy, wszystko wymieszać i dosmakować. Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy, pociąć na grube pasy. Na każdym z pasów układać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Gulasz wołowy z pieczarkami 198

ziemniaczanymi, ziemniakami czy nawet sam, z chlebem. Sycący, dobrze rozgrzewa po długim, zimowym spacerze. O jego ciężkości możecie decydować dobierając dodatki w postaci większej lub mniejszej ilości warzyw i mięsa. Możecie też zrobić naprawdę ostry gulasz, jeśli będą jeść go tylko dorośli z dużą ilością chili lub papryki. W wersji dla dzieci polecam szczególnie gulasz łagodny. Moi znajomi uwielbiają(...)inwencji. Nie musimy dodawać żadnych warzyw a jedynie pozostać przy mięsie. Możemy też dodać więcej warzyw np jeszcze pietruszkę czy seler. Drukuj Gulasz wołowy z pieczarkami Składniki 500 gr mięsa wołowego 5 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej sól, pieprz, papryka 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 łyżki mąki 6 dużych pieczarek 1 duża cebula

Mieszam w Garnku
Pasztet wieprzowy z wątróbką indyczą, żurawiną i chrzanem. 215

chrzanem którą dostałam od firmy Eterno . Uwielbiam domowe wędliny i pasztety bo wiem co do nich dodaję. Ten który zrobiłam nie zawiera w sobie tłuszczu, przygotowałam go z mięsa, wątróbek indyczych i bulionu bez żadnej słoniny czy boczku . Jest pyszny,polecam :) Pasztet podałam na porcelanie Bogucice . Składniki : 2 kg łopatki 1 kg wątróbki z indyka 3 duże cebule 1/2 szklanki(...)ziela angielskiego 2 łyżki czerwonej papryki  2 marchewki  1 mały seler  szczypta oregano i bazylii  Dodatek do pasztetu -  Chrzan z żurawiną od Eterno Wykonanie : Mięso umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać wodą ponad wysokość mięsa, dodać liście laurowe,ziele angielskie,marchewkę i seler. Gotować na małym ogniu z odrobiną soli.Mięso

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos świąteczny 142

Taki bigos zawsze przyrządzam na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbia bigos na bogato. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, nie może w nim zabraknąć grzybów, śliwek suszonych, mięsa wołowego oraz wędzonego boczku i kiełbasy. Składniki: 3 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram wędzonego boczku 200 gram wędzonej kiełbasy 0,5 litra wywaru mięsnego 2 cebule garść(...)ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 2-3 łyżki przyprawy do bigosu 2-3 łyżki miodu prawdziwego  olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wołowe kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę obieramy, dodajemy do podsmażonego mięsa, smażymy razem przez 10 minut. Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka

Bajeczna Kuchnia
Kulka wieprzowa,pieczona. 187

Takie mięsko super będzie smakowało na zimno z sosem tatarskim, chrzanowym czy czosnkowym. Dodatkowe zdjęcia wstawię później, ponieważ dopiero jest peklowane mięso.Jeszcze dzisiaj możecie to przygotować, ale dopiero jutro piec. Idealne na kolacje świąteczną. Kulkę umyć i osuszyć. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory wyjąć z zalewy i bardzo drobno posiekać,dodać posiekany czosnek, obłożyć nimi mięso oraz(...)lekko nożem nakłuć na głębokość 1 cm. Włożyć szynkę do naczynia żaroodpornego i obsypać świeżo posiekanym tymiankiem, kilka razy obrócić , żeby mięso było obtoczone z wszystkich stron. Grzybki suszone pokruszyć i dodać do mięsa.Polać mięso oliwą ze słoiczka od suszonych pomidorów i dodatkowa zwykłym olejem, znowu dokładnie wymieszać. Mięso powinno być przykryte do 3/4 wysokości. Zamknąć naczynie, wstawić

Kuchnia Pokoleń
Pasztet bez wątróbki 142

suszonych 0,1 kg surowej, niewędzonej słoniny W dużym garnku gotujemy wodę, dodając liście laurowe, ziele, pieprz i obrane warzywa. Woda musi się mocno gotować, wtedy wkładamy do niej mięsa (bez słoniny). Jeśli będziemy gotować mięso od zimnej wody, cały smak mięsa zostanie w wywarze. Wsadzenie mięsa do wrzątku powoduje szybkie zamknięcie porów mięsa i cały smak zostaje w środku(...)Gotujemy do miękkości. Bułkę moczymy w mleku. Ostudzone mięso mielimy wraz z warzywami. Ja mielę dwukrotnie. Bułkę tez przepuszczamy przez maszynkę, żeby wszystko miało jednakową konsystencję. Do masy dodajemy drobno posiekane, ugotowane wcześniej grzyby oraz bardzo drobno posiekaną część słoniny. Masę mieszamy z żółtkami i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy mięsnej

ladykitchen
Kaczka faszerowana grzybami 228

Kaczka faszerowana grzybami Dzisiaj propozycja na świąteczny obiad - kaczka z farszem grzybowym. Kaczka ma chrupiącą skórkę i miękkie mięso, które łatwo odchodzi od kości. Bez wielu składników i udziwnień. Prosto pieczona, podlewana wywarem z pieczenia. U mnie podana klasycznie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mimo to, z kaczki nie zrobił się zając ;) Dla początkujących z kaczkami dopisałam kilka uwag, które(...)Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę do 160°C piec kolejne 30 minut, w tym czasie dwa razy podlewając mięso sosem z pieczenia. Kaczkę obrócić, piec 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie często podlewać mięso sosem z pieczenia. W 3 łyżkach wody rozmieszać 2 łyżeczki soli. Temperaturę zwiększyć

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania