Przygotowanie zupy jest bardzo łatwe, chociaż potrzebuje ona trochę czasu, aby składniki oddały jej swój smak, a najlepiej smakuje drugiego dnia po podgrzaniu. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram mięsa wołowego, 500 gram ziemniaków, 500 gram czerwonej papryki, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 10 łyżeczek papryki mielonej słodkiej, 2 łyżeczek papryki mielonej ostrej, 2 łyżeczek kminku, 2 łyżeczek kurkumy(...)łyżeczki białego mielonego pieprzu, 100 gram masła, 2 łyżek oliwy, 4 łyżek czerwonego octu winnego, pęczka natki lubczyku, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie zupy rozpocząłem od przygotowania składników. Mięso pokroiłem w kostkę o boku 2 centymetrów, cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekałem. W moździerzu roztarłem razem 10 łyżeczek mielonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 2 łyżeczki
Wyprawy kulinarnełopatki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do wysokiego garnka wsypać igły jałowca, zapalić, włożyć ruszt (ja używam podstawkę do grillowania z kuchenki mikrofalowej), ułożyć na nim mięso i szczelnie przykryć pokrywką. Po 20 minutach wyjąć mięso, obwiązać(...)sznurkiem (aby nadać jej ładny kształt), natrzeć solą i rozgniecionym jałowcem. Obłożyć rozmarynem. Do naczynia do zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne
królestwo garóws.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROLOWANE MIĘSO MIELONE Składniki: - 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 50 gramów żółtego sera - 1 jajko - 2 łyżki bułki tartej - papryka ostra - papryka słodka - chilli - pieprz kolorowy - sól - czosnek niedźwiedzi Przygotowanie: Mięso mielone(...)doprawiamy: paprykami, pieprzem i solą. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Ser kroimy w grube słupki. Matę do sushi wykładamy folią spożywczą. Na niej płasko układamy mięso. Około 1-2 centymetrów od brzegu powinny znaleźć się słupki sera. Całość zwijamy ściśle, jak sushi. Obtaczamy w czosnku niedźwiedzim. Smażymy na niewielkiej ilości oleju lub grillujemy. Podajemy z sosem czosnkowym ( klik
Życie zamknięte w smakujestem zdania, że z polędwiczki nie da się wyczarować niczego, co będzie jednocześnie proste w wykonaniu, ambitne i smaczne. Tym razem przedstawiam smażone bez tłuszczu kąski tego pysznego mięsa, przyprawione lekko orientalną nutką. :) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g) kulka sera mozzarella lub ok. 50g korycińskiego 2,5 łyżki stołowej konfitury żurawinowej 2,5 łyżki konfitury gruszkowej 2 łyżki sosu(...)objętości, a jedynie delikatnie zgęstnieć. Jeśli konfitury mają duże kawałki owoców, warto je przedtem zmiksować blenderem. Rozgrzewamy patelnię do smażenia bez tłuszczu (u mnie groszkowa). Na rozgrzaną patelnię kładziemy mięso i smażymy w wysokiej temperaturze, z każdej strony góra po jednej minucie (uważając, by mięsa nie przesmażyć i nie wysuszyć!, ma się tylko zamknąć) Po tym czasie polędwiczki smarujemy glazurą
Kuchenna Kontrrewolucyaproszku tarta gałka muszkatołowa (ok. 1/4 gałki) 3-4 łyżki stopionego masła klarowanego Tuszę króliczą polać olejem. Można użyć też stopionego masła klarowanego, ale ono potem tężeje i mięso trudno je wchłania, więc może wyjść suche. Mięso posypać przyprawami: solą, papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć masło klarowane. Ułożyć na nim królika(...)przyprawach. Odstawić królika pod przykryciem na przynajmniej 24 godziny, w połowie czasu odwracając mięso na drugi bok. Tuż przed pieczeniem jeszcze raz odwrócić mięso. Piec ok. 1,5 - 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie warto nastawiać piekarnika na wyższą temperaturę, bo masło może się przypalić i królik nabierze zupełnie innego aromatu od założonego. Na ok. 20 minut
Weekendy w domu i ogrodziewykorzystałam też specjalną pokrywkę Ballarini z regulacją pary . Pokrywkę dokupiłam niedawno i był to jej pierwszy poważny test – zdała go bardzo dobrze. Udało mi się uzyskać odpowiedni stopień wilgotności mięsa, co stanowi podstawę tego marokańskiego specjału. Szkoda, że nie możecie spróbować tego tajine, delikatny aromat kwiatu muszkatołowca i suszonych płatków róży, do tego soczysta, miękka wołowina i gęsty zawiesisty(...)ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli, jeśli ktoś lubi można dodać pół szklanki soku z pomarańczy oraz pod koniec duszenia kilka nitek szafranu opcjonalnie oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli Możecie też skorzystać z tego przepisu - klik, klik na Ras el hanout Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawygląda. Dzięki temu unikamy niespodzianek jakie czyhają na nas w sklepowym, przetworzonym jedzeniu. U mnie w domu dalej panuje myśliwski klimat. A do wykonania pasztetu warto mieć mięso, którego pochodzenie jest przez nas sprawdzone wiele razy. Składniki: 500g mięsa z dzika 500g mięsa z królika 500g podgardla lub boczku 250g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 mały seler 1 pietruszka(...)jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso z dzika i królika razem z podgardlem dusimy pod przykryciem z warzywami, zielem angielskim, trzema liśćmi laurowymi, solą i pieprzem, aż wszystko zmięknie. Po ostygnięciu mięso i warzywa mielimy trzykrotnie razem z namoczoną bułką w maszynce do mięsa. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i również zmielić. Następnie
Kuchnia Pani Wiosnysztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki na gulasz: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa 2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego 5 ziarnek pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku 3-4 łyżki mąki pszennej koło(...)litr cieplej wody płaska łyżeczka przecieru pomidorowego ( nie koniecznie ale podnosi ona kolor gulaszu ) Przygotowanie gulaszu: Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką i ostrą papryką, przekładamy do miski, obsypujemy mąką i dokładnie mieszamy aż kostki mięsa się obtoczą. Podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, często je mieszając (mięsko powinno się przypiec z każdej strony ale nie spalić
Bon Appetit MałgorzatyPulpeciki kojarzą się Wam najczęściej z dziecięcym jadłospisem;-) Te małe mielone kuleczki można podawać z przeróżnymi sosami. Ja proponuję dziś z sosem chrzanowo -koperkowym. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki/indyka 1 szt. cebuli 5 ząbków czosnku 1 szt. jajka 2-3 łyżki tartej bułki ok.5 łyżek mleka sól,pieprz ok.2-3 łyżek chrzanu sporo świeżego koperku(...)zielonej pietruszki 3-4 łyżki śmietany 2-3 łyżki mąki np.kukurydzianej masło ziele angielskie,liście laurowe bulion Mięso zmieliłam. Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam. Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku. Dodałam je do mięsa. Wsypałam tartą bułkę. Dodałam mleko i jajko. Przyprawiłam solą,pieprzem i dokładnie wymieszałam. Dosypałam do mięsa jeszcze trochę koperku lub zielonej pietruszki. Formowałam z mięsa
potrawyregionalneTakie aromatyczne i miękkie mięso to wspaniały pomysł na elegancki obiad. My bardzo lubimy takie żeberka, zwłaszcza pieczone w rękawie. Takie sposób przygotowania jest zdrowszy a mięsko smakuje lepiej niż z patelni. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2-3 łyżeczki soli zmiękczającej mięso 3-4 łyżki musztardy 3 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki pieprzu słodka i ostra papryka kolendra(...)ząbki czosnku Żeberka najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem. Natrzeć mięso solą zmiękczającą i odstawić na kilka godzin, następnie wypłukać. Ketchup wymieszać z musztardą, startym czosnkiem i przyprawami. Marynatą dokładnie natrzeć mięso, umieścić je w rękawie do pieczenia i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej. W dniu pieczenia wstawić blaszkę z mięsem w rękawie do piekarnika i piec
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne, soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce. Są pyszne! Swój genialny smak zawdzięczają długiemu marynowaniu w aromatycznej zalewie, która sprawia, że mięso jest po prostu pyszne. Jeśli nie lubicie panierowanego mięsa, polecam zamarynować mięso w ten sposób i upiec lub usmażyć saute :) SKŁADNIKI 2 podwójne piersi z kurczaka zalewa 4 szklanki wody 1,5 łyżki soli gruboziarnistej 3 łyżki cukru(...)łączymy ze sobą. Jajka wybijamy do oddzielnego naczynia i roztrzepujemy. Kawałki kurczaka obtaczamy w panierce, w jajku i ponownie w panierce. Na patelni rozgrzewamy olej, tak aby pokrywał mięso do połowy. Na rozgrzany olej wkładamy kawałki kurczaka i smażymy z dwóch stron po ok. 2-3 min. Najlepiej na początek usmażyć jeden kawałek aby sprawdzić, czy mięso w środku
DefinicjaSmakupysznym pasztetem. Podobnie jak w przypadku rosołu dobrze by było, aby ten składał się z minimum dwóch gatunków mięs... Mój składa się z trzech: mięsa wieprzowego, królika oraz kaczki. Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki. - ok. 1,5 kilograma mięsa ( u mnie łopatka wieprzowa- ok. 60 dag, skoki królika i filet(...)cebula - 2 ząbki czosnku - 5 jajek - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1 łyżka pieprzu mielonego - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 1 łyżka + sól do smaku Mięso( + boczek ) zalać wodą. Dodać 1 marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i 1 łyżkę soli. Gotować do miękkości*. Na ostatnie 10 minut gotowania do wrzącego wywaru z mięsem
kawawszklancekarkówki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do wysokiego garnka wsypać igły jałowca, zapalić, włożyć ruszt (ja używam podstawkę do grillowania z kuchenki mikrofalowej), ułożyć na nim mięso i szczelnie przykryć pokrywką. Po 20 minutach wyjąć mięso, obwiązać(...)sznurkiem (aby nadać jej ładny kształt), natrzeć solą i rozgniecionym jałowcem. Obłożyć rozmarynem. Do naczynia do zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne
królestwo garówbolognese szybka potrawa dla studentów i nie tylko Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Spaghetti Bolognese Gotowe spaghetti życzę smacznego Składniki : 30 dag mięsa wieprzowego mielonego (np. z szynki) 3 średniej wielkości cebule 2 koncentraty pomidorowe po 500 ml (lub pomidory krojone w puszce) 3 ząbki czosnku zioła prowanslaskie oregano papryka słodka i ostra(...)Przygotowanie: Na patelnię wylewamy olej (oliwę). Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy dosłownie chwileczkę. Następnie wrzucamy mięso i dodajemy przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek (wyciskamy lub drobno kroimy). Jeśli mięso jest za suche podlewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Całość mieszamy
Sprawdzone przepisy kulinarneszybko zleci :) Z tej okazji zapraszam na pyszne muffinki mięsne z ziemniaczaną czapeczką. Kiedyś robiłam już podobne muffinki mięsne z dwoma farszami - te są jednak inne, bo mięso wymieszałam z warzywami i serem, a wierzch udekorowałam masą ziemniaczaną. Smakują wspaniale i na zimno i na ciepło - stanowią super przekąskę na wszelkiego rodzaju imprezy. SKŁADNIKI(...)mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko 1 duża cebula 1 marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1/2 papryki 15 dag pieczarek 5 dag drobno startego żółtego sera 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu
Kto ugości moich gości?