indyk - 7293 przepisów (strona:307/487)

Pulpeciki z pieczarkami w sosie śmietanowym 207

mięsem, warzywami, sosami... Świetne danie do przygotowania którego możemy zaangażować też nasze dzieci, np. do lepienia pulpetów.  Składniki: 300 g makaronu wstążki 250 g mięsa mielonego z indyka 120 g pieczarek pół cebuli 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki smalec bułka tarta woda koperek przyprawa do grilla sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pokrojoną

Dominacja smaku
Kotlety mielone z indyka 230

Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko mąka pszenna olej roślinny Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne. 1468

Dziś u mnie w delikatnym sosie własnym. Potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna. Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku - sól - olej - 2 łyżeczki maki pszennej - czosnek mielony, pieprz mielony Wykonanie  Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje

Kuchnia z widokiem na ogród
Bardzo serowa zapiekanka makaronowa 450

Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 500 g przecieru pomidorowego; 1 puszka całych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g); 250 g makaronu Rigatoni; 200 g sera ricotta; 350 g startej mozzarelli; 1/4 szklanki startego parmezanu; 1 jajo; 1 pęczek natki pietruszki; 1 łyżka oleju; 2 ząbki czosnku; 1 średnia cebula; 1 łyżeczka suszonego oregano

Gospodyni Miejska
Gratin z batatów 186

paseczki szałwii lub innych ulubionych ziół. Zalać śmietaną kremówką. Przykryć folią alumniniową i zapiekać około 45 minut. 15 minut przed końcem zdjąć folię podałam ze szycelkami  z indyka i brokułami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spaghetti bolognese 152

jestem zwolenniczką kupnych sosów, dlatego w tym przepisie nie spotkasz makaronu z mięsem polanego mazią ze słoika. Składniki:  2 puszki pomidorów krojonych 300 g mięsa mielonego z indyka 300 g makaronu spaghetti 30 g tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano świeża bazylia oliwa z oliwek sól pieprz Przygotowanie

Dominacja smaku
Makaron Foglie d’ulivo ze szpinakiem, z kurczakiem i serkiem pleśniowym 258

propozycję na makaronową ucztę dla podniebienia. Otóż włoski makaron ze szpinakiem w kształcie listków oliwnych połączyłam z mięsem z kurczaka,   przesmażonym na „czosnkowej oliwie” (można zamienić na indyka, cielęcinę...) i połączyłam ze smacznymi dodatkami. Pyszne... Składniki: - 250 g makaronu ze szpinakiem (Foglie d’ulivo agli spinaci) - 1 pojedynczy filet z kurczaka - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki

Kuchnia u Krysi
Środa – Burrito 135

niecodziennej, prostej, sycące potrawy. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 250 g filetu z kurczaka lub indyka Marynata Łyżeczka ostrej papryki Łyżeczka słodkiej papryki Jedna czwarta łyżeczki kuminu Łyżka oleju rzepakowego Nadzienie Mała papryka czerwona Mała papryka żółta Mała cukinia Pół szklanki ryżu Mała szalotka Mała puszka

Niedzielny kucharz
Przepisy na święta: Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 231

ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 3 łyżki soli 2 łyżki pieprzu Farsz 200 g kaszy gryczanej niepalonej Garść suszonych grzybów 2 szalotki 20 g wątróbki gęsiej, z indyka lub kury Łyżka tymianku 3 łyżki koperku lub pietruszki Jajko Szklanka bulionu Przygotowanie: Krok 1 Grzyby zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na pół godziny. Krok 2 Gęś myjemy, osuszamy. Czosnek drobno siekamy, wysypujemy

Niedzielny kucharz
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym 168

Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia) 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku lub curry 1 łyżeczka masła oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pyzy drożdżowo-ziemniaczane z mięsem. 184

miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. FARSZ: 2 cebule 3 łyżki oleju 750 g gotowanego mięsa (waga przed gotowaniem) u mnie filet z uda indyka 250 g pieczarek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz      Cebule obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Pieczarki czyścimy, kroimy w kostkę, dodajemy do pieczarek, doprawiamy

Rozpustne gotowanie
Delikatne klopsiki w sosie koperkowym 254

smaku. Jego przygotowanie zajmie nam tylko chwilę. Tak przygotowane klopsiki możemy podać nawet 10-miesięcznemu niemowlęciu. Dla malucha możemy pominąć w przepisie sól. pół kilograma mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej pół pęczka koperku sól pieprz (opcjonalnie) łyżka mąki Mięso, jajko, mąkę ziemniaczaną i pół łyżeczki soli mieszamy dokładnie. Mięso formujemy w kulki i obsmażamy

Dieta bez mleka
Kaczka z jabłkami 238

klasykiem też jest kaczka w pomarańczach, a ja ze wszystkich klasyków to lubię muzykę klasyczną. Nigdy nie pałałam miłością do pieczonego drobiu. Nie dla mnie pieczone kurczaki, gęsi czy indyki, że o kaczce nie wspomnę. Posiadam jednak w rodzinie fanów niewinnych, złocistych kaczuszek otoczonych jabłkami i czasem, chcąc zrobić im przyjemność i zaspokoić wewnętrznego feedersa, piekę kaczkę. Kaczka z jabłkami

ladykitchen
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 221

takiej w jakiej łatwo nam będzie wszystko wymieszać. Sama wołowina byłaby za sucha, sama wieprzowina – za tłusta. Wymieszajcie oba gatunki mięsa albo zróbcie gołąbki jeszcze zdrowsze – z ciemnym mięsem indyka. Dodajemy wędzone sardynki z oleju – bez łbów i ości. Jeśli nie jesteście pewni czy taka opcja Wam zasmakuje spróbujcie najpierw dodać tylko 50g ryby. Jeśli po pierwszym razie gołąbki przypadną

Karo in the Kitchen
JARZYNOWA Z BURAKAMI ZABIELANA JOGURTEM 153

wędzonego posmaku dodaje zupie polska surowa kiełbasa, która po ugotowaniu zupy została pokrojone w plastry i trafiły na mężowski talerz 😉 Składniki: dowolny bulion (u mnie drobiowy ugotowany na skrzydle indyka) 2 polskie surowe kiełbaski 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 łodygi selera naciowego 4 średnie buraki 2-3 ziemniaki 3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie majeranek sól pieprz

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania