mięso - 63110 przepisów (strona:320/4208)

Kacze uda w winie i pomarańczach 217

łyżeczek mielonego kardamonu,  3 goździków, 4 liści laurowych, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania ud kaczki, co istotne przyprawiłem je tylko od strony mięsa, nie posypując przyprawami skóry, co spowodowałoby przypalanie się przypraw podczas podsmażania mięsa. Mięso natarłem 3 łyżeczkami mielonego kardamonu, niewielką ilością soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, po czym odłożyłem(...)lodówki na 40 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzałem około 4 łyżek oliwy i na gorącej oliwie ułożyłem zamarynowane kacze uda skórą do dołu. Mięso podsmażałem, aż skóra stała się lekko rumiana, po czym odwróciłem je na drugą stronę i dosłownie przez minutę podsmażyłem je również od strony mięsa, po czym zdjąłem uda z patelni. Do dużego garnka wlałem

Wyprawy kulinarne
Domowy GYROS od podstaw 349

takiej części która zasługuje na uwagę i jest najsmaczniejsza. Nie jest to filet z kurczaka! jeśli zrobicie z niego gyros to będzie suchy jak wiór!. Sekret gyrosa to mięso z udka kurczaka, to ono jest delikatne a jednocześnie o idealnej wilgotności. Polecam zaopatrywać się w mięso z wiadomego pochodzenia od zwierząt które jadły dobry pokarm. Gyros może być świetnym daniem(...)liczymy na przypadek ale samodzielnie go przyrządzimy. Polecam do niego sos czosnkowy z cząbrem  http://www.cooktobi.pl/2014/12/klasyczny-sos-czosnkowy-z-nuta-czabru.html  . Dodajcie dużo zielonego do posiłku z mięsem by go zbalansować. Zapraszam do Waszych kuchni i polubienia mojego bloga! Dla 2 osób Czas przygotowania ok. 30 minut + marynowanie wd. uznania Składniki: 450g mięsa z udka kurczaka Olej słonecznikowy 2 łyżeczki papryki słodkiej

Kuchnia PROzdrowotna
Rosół z indyka i kurczaka z wolnowaru 221

Znakomity, intensywny w smaku, rosół. Ponieważ mój wolnowar ma pojemność 3.5 l, po włożeniu mięsa i warzyw nie zostaje zbyt wiele miejsca na płyn. Ale  dzięki  temu rosół, który otrzymujemy jest niezwykle aromatyczny. Na ogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty  rosół, tylko  z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję(...)już  tylko jako bazę do innej zupy np ogórkowej. Z tej porcji zostaje nam sporo mięsa. Jeżeli lubimy gotowanego kurczaka i indyka, możemy mięso  zjeść  bez przerabiania. Najlepsze zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z wywaru. Możemy też ugotowane mięso przerobić na pasztet lub farsz do pierogów lub naleśników. A nasze psy na pewno będą

Stare Gary
Paprykowe polędwiczki z szałwią i kaszą pęczak 242

Witajcie, czas zabrać się za obiady i zaproponować Wam smaczne propozycje w zdrowej odsłonie. Mięso to od wielu pokoleń składnik żywienia stawiany na 1 miejscu, obecnie poprzez ogromne uprzemysłowienie jakość mięsa drastycznie spadła. Pisząc o jakości mam na myśli głownie to czym żywi się zwierze do czasu uboju. Jeżeli chcemy korzystać z mięsa i czerpać z niego wartości odżywcze musimy(...)wybrać dobre i znane nam źródło pochodzenia gdzie wiemy że dane zwierze jadło pokarm służący mu. Z mięsem jest jak z jajkiem jego wartość odżywcza jest wprost proporcjonalna do tego co jadło zwierze. Polecam wybór dobrego mięsa i zachęcam do wypróbowania kruchych polędwiczek wieprzowych z nutą szałwii papryki z naszą polską kaszą pęczak. Polecam w sam raz na niedzielny posiłek

Kuchnia PROzdrowotna
Biała kiełbasa drobiowa (wersja light) 347

Jeśli myślicie, że na blogu teraz będą tylko dietetyczne twarożki, jajecznice , koktajle , czy inne napoje to bardzo się mylicie! Mięso też można jeść podczas diety. Dzisiaj na blogu podaję przepis na rewelacyjną dietetyczną Domową drobiową białą kiełbasę. Mogą taką drobiową, chudą kiełbasę jeść osoby na diecie białkowej, czyli diecie Dukana, czy diecie ketogenicznej. Nigdy bym siebie nie podejrzewała(...)które mają po ok. 80 kcal, wzięłam za krótkie jelito, a kolejnego nie chciało mi się odmaczać z soli, więc zostało mi jeszcze ok. 300 g mięs. Więc mięso rozłożyłam na folii aluminiowej, na środek dałam trochę pociętej kolorowej papryki, zwinęłam w rulon i paruje się to w parowarze, jak będzie ta wędlina gotowa to podam dokładny przepis. Biała kiełbasa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka z gulaszem wieprzowym 164

dagmąka - 1 szkljajko - 1 sztsól - 1 szczyptaGULASZ WIEPRZOWYłopatka - 60 dagcebula - 1 sztliść laurowytłuszcz do smażeniamąka - 2 dagsól i pieprzziele angielskiePRZYGOTOWANIE:Gulasz Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.Przełożyć mięso razem z cebulą do rondla,  zalać wodą tak by przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa.Gdy mięso jest(...)już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować.KOPYTKA Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 2-3 minut, od wypłynięcia na wierzch. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, osączyć

Kuchnia Danusi
Roladki z mięsa mielonego 231

Roladki z mięsa mielonego to kolejna alternatywa do zwykłego mielonego. Fakt faktem przepis wymaga odrobiny zdolności manualnych ale dacie sobie na pewno radę skoro ja dałem. Składniki : ok 60 dag mięsa mielonego pół cebuliząbek czosnkuok 4 łyżek bułki tartej4 plastry szynki4 plastry sera żółtego1 jajko1 jabłkosól, pieprz, olej do smażeniapapryczka chilli - jeśli chcecie jak ja na pikantniePrzygotowanie :Cebulę(...)czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno szatkuję ( użyłem robota ). Zszatkowane dodaję do mięsa, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą i dokładnie mieszam doprawiając solą i pieprzem.Gotowe mięso dzielę na 4 części i każdą formuję na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Najlepiej zrobić to na foli i macie z bambusa która pomaga zwinąć mięso w roladkę. Na każdy z "placków

Mechanik w kuchni
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce 354

grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą ilością sera sprawdzą się zawsze. Uwielbiam!Scroll down for recipe in EnglishRavioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem(2-3 porcje)Składniki:250 g ravioli, pierogów(...)podgotowanego do al dente makaronu200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk)1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżka oleju roślinnego1 łyżeczka ziół prowansalskich2 szklanki sosu pomidorowego albo passaty1 duża garść szpinaku, posiekanego½ szklanki startej mozzarelli¼ szklanki startego na tarce parmezanuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż mięso mielone i rozdrobnij

karmelowy
Lasagne z rukolą i serem blue 167

Lasagne, ale takiej innej, takiej jak ta - z rukolą i serem blue. Ostatnio wszystkim smakowało, może tym razem będzie tak samo? A Wy, macie ochotę na taką Lasagne?"Składniki:mięso mielone z szynki 1 kg3 ząbki czosnku1 mała cebulapół łyżeczki majeranku1,5 łyżeczki oreganopół łyżeczki ziół prowansalskichpół łyżeczki suszonej bazyliisól, pieprzsos pomidorowy 200 mldodatkowo:ser pleśniowy typu blue 100 grukola(...)masła, 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąkimakaron do lasagne (z tego przepisu)Sposób przygotowania:Makaron do lasagne przygotowujemy z tego przepisu. (Można również wykorzystać gotowy.)Do szerokiej patelni wrzucamy mięso, dodajemy sól i pieprz i smażymy na małym ogniu. Czosnek obieramy i miażdżymy przez praskę - to samo robimy z cebulą. Dodajemy zioła i dalej smażymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy

Słodkie Przyjemności
Szynka z rękawa 108

łyżeczki soli peklowej * vegeta lub inna tego typu przyprawa * 1-2 ząbki czosnku * rękaw do pieczenia, woreczek lub folia nadająca się do obróbki termicznej * sznurek Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową, posypać vegetą, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki (zamiast czosnku lub oprócz można użyć dowolnych ziół suszonych), zawinąć mięso w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce(...)godzin. Po tym czasie odwinąć mięso, zdjąć plasterki czosnku (chyba, że szynka ma być bardzo czosnkowa), włożyć do rękawa do pieczenia, zawinąć tak, aby dobrze przylegał do mięsa, dokładnie zawinąć brzegi, aby do środka nie dostała się woda, a następnie dosyć mocno i gęsto obwiązać sznurkiem. Uważać, aby nie rozerwać rękawa, dla pewności, że nie dostanie się woda można zawinąć

Mix smaku
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 171

pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200 ml śmietany 18% * 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju z obu stron. pod koniec smażenia posypać kminkiem. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju w garnku w którym będzie duszone mięso(...)następnie do pieczarek przełożyć schab, wlać wodę tak aby lekko zakrywała mięso, dodać przyprawę do mięsa wieprzowego, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół  łyżeczki pieprzu, odrobinę papryki ostrej i dusić na delikatnym ogniu, kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz śmietanę i dalej dusić na delikatnym ogniu.  Kiedy mięso będzie już miękkie doprawić

Mix smaku
Krucha pieczona szyneczka 286

angielskiego * kilka ziaren pieprzu naturalnego przyprawy * papryka słodka * pieprz grubo mielony * kmin rzymski * imbir mielony * sól morska * czosnek niedźwiedzi  Sposób wykonania   Szynkę umyć, osuszyć, składniki marynaty połączyć. Mięso umieścić w szklanym naczyniu lub w garnku tak, aby mogło być całe zalane marynatą, wlać marynatę, przykryć i odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce(...)dziennie odwrócić mięso na drugą stronę, aby całe mięso równomiernie przeszło marynatą. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, umyć osuszyć, polać olejem, natrzeć przyprawami, związać nitką bawełnianą, aby nadać kształt, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.  Następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub w rękawie foliowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni

Mix smaku
Brazylijska zupa dla teściowej 144

duże łyżki kuminu - 4 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy) - 2 kostki knorr bulionu wołowego - sól do smaku - 2 łyżki ekstraktu pomidorowego - olej Przygotowanie: Kroimy mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy  2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego i 2 ząbki startego czosnku i następnie nacieramy nimi mięso. Bierzemy duży garnek 5- 6 litrowy (najlepiej wysoki(...)rozgrzewamy olej w ilości takiej aby przykrył dno garnka. Na rozgrzany olej kładziemy mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby mięso nie przywarło do dna garnka. Kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz kolendrę. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży. Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Czas na pozostałe

Smaki Brazylii
Bakłażany faszerowane mięsem 225

wielu tradycyjnych dań - prowansalskiego ratatouille - greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą.   Składniki: - 2 średnie bakłażany - 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka) - 1 cebula - kilka szt. dymki - 4 ząbki czosnku - kawałek czerwonej papryki(...)odstawiamy na 15-20 minut. Czosnek i cebulę drobno kroimy, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Bakłażany i miąższ płuczemy z soli i odsączamy z wody. Mielone mięso drobiowe dodajemy wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko 192

Dobrze przygotowane i apetycznie wyglądające mięso drobiowe jest w stanie pobudzić apetyt nawet osób, którym w pewnym momencie drób się… przejadł. Zmiana marynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał(...)świeżo zmielony pieprz - chilli w płatkach (dałam sporo) - papryka wędzona   Wszystkie składniki marynaty dodajemy do rondelka i mieszając zagotowujemy, a następnie studzimy. Marynatę przygotowujemy sobie wieczorem. Rano wyjmujemy mięso z lodówki, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do woreczka na mrożonki i zalewamy marynatą. Woreczek zamykamy szczelnie (gumką recepturką), dokładnie rozprowadzamy marynatę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania