mięso - 63110 przepisów (strona:326/4208)

Gulasz z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami 213

Ostatnio wpadło mi w oko mięso gulaszowe z indyka, kupiłam i zrobiłam taki oto gulasz. Bardzo Wam wszystkim polecam, danie warte powtórzenia. Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego z indyka 2 marchewki kilka suszonych pomidorów 1-2 ząbki czosnku 1 cebula olej słodka mielona papryka sól, pieprz oregano suszone mielone chilli 1 łyżka mąki ziemniaczanej ziele angielskie liść laurowy(...)szklanki wody 2 pełne łyżki śmietany do zup Sposób wykonania: 1. Mięso pokroić w kostkę 2x2cm. Posypać słodką mieloną papryką, chilli, oregano, solą i pieprzem wedle uznania. Można schować chwilę do lodówki. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju. 2. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Po chwili dodać marchew startą

Kuchnia domowa Ani
Pulpety z indyka 153

soczyste w środku. Pulpety czy potocznie też zwane klopsikami uwielbia każdy. Zrobienie takich klopsików jest super łatwe, świetnie więc nadają się na codzienny, rodzinny obiad o każdej porze roku. Mięso z indyka dostarcza dużej ilości białka, niewielkiej ilości tłuszczu oraz wielu witamin i minerałów, w tym żelaza, cynku, potasu, fosforu, witaminy B6 i niacyny, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania(...)sosu bądź bez. Najlepiej do tych klopsików pasuje sos pomidorowy oraz śmietanowo-koperkowy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy fit . Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki suszonego oregano oraz bazylii Garść natki pietruszki Sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Sposób

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bezglutenowa lazania z cukiniowym makaronem i mięsem mielonym 187

Pomysł na obiad dla osób, które nie tolerują glutenu - lazania z mięsem mielonym, pomidorami i cukinią. Proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe. Wystarczy młodą cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry i potraktować ją jako zamiennik makaronu do lazanii. Uwaga: podczas pieczenia cukinia puści dużą ilość soku. Jeżeli chcecie tego uniknąć to wystarczy godzinę przed pieczeniem lazanii, plasterki cukinii(...)posypać solą i odstawić do puszczenia soku. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego (np. z szynki) 2-3 młode cukinie (wagowo około 0,6 kg) 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 cebula starty ser mozzarella (200 g) 2 łyżki oliwy z oliwek  sól, pieprz do dekoracji kilka listków świeżej bazylii Cebulę obrać i drobno

Ugotować
Podlaska Chata, czyli tradycyjne wyroby przywołujące wspomnienia z dzieciństwa - recenzja 167

Bardzo cenię domowe wyroby i od czasu do czasu lubię samodzielnie upiec pyszny pasztet, czy zrobić dobrą wędlinę. Mam jeszcze możliwość uwędzenia mięsa u mojej babci. Ale przyznam, że nie zawsze w moim domu są takie smakołyki i wtedy kupujemy je w sklepie. Zawsze zwracam uwagę na jakość mięsa, kiełbas oraz wędlin. Nie chcę, aby moja rodzina spożywała byle jakie(...)warto zapłacić więcej, bo na zdrowiu nigdy nie należy oszczędzać, a nasze dobre wybory żywieniowe zaprocentują w przyszłości. Uwaga: Nie chcę, aby pod tym postem wypowiadali się przeciwnicy spożywania mięsa. Jeśli tak jak ja zwracacie uwagę na dietę swojej rodziny i lubicie różnego rodzaju wyroby z mięsa to śmiało mogę Wam polecić wędzarnię Podlaska Chata . Jej produkty nawiązują do wiejskiej

Di gotuje
Piersi z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem 226

porcje: 1 duży filet z piersi kurczaka (około 0,5 kg) 1 słoik marchewki z groszkiem w zalewie (480 g) 1 szklanka wody mąka krupczatka do obtoczenia mięsa 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz zasmażka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grubsze paski. Mięso przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć(...)mące krupczatce. Rozgrzać patelnię/garnek wraz z dodatkiem oliwy z oliwek i przesmażyć filety z piersi kurczaka (tylko do ścięcia mięsa). Następnie dodać marchewkę z groszkiem wraz z zalewą oraz szklankę wody. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W międzyczasie, na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę pszenną. Smażyć na małym ogniu, cały czas

Ugotować
Grillowana łata wołowa po azjatycku z marchewkowo-ogórkową surówką i grillowanymi warzywami 120

oprócz zwykłych, grillowanych warzyw proponuję Wam też marchewkowo-ogórkową surówkę. Dzięki nucie orientalnych przypraw świetnie dopełnia naszą wołowinę. Całość robi się bardzo szybko i stanowi świetną alternatywę dla klasycznego mięsa na grilla. Sprawdźcie koniecznie! 😉 Składniki: 1 kg łaty wołowej (flank steak) wybrane warzywa na grilla (u mnie 3 rodzaje papryki i cukinia) Marynata 125 ml jasnego sosu sojowego 2 łyżki(...)przeciśnięty przez praskę) 1/2 łyżki cukru szczypta soli (do smaku) płatki chilli (opcjonalnie) Sposób wykonania: W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie wkładamy do niej mięso i dokładnie pokrywamy je marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przygotowujemy surówkę. Ogórka kroimy w cienkie plastry lub używamy temperówki do warzyw. Obraną i umytą marchewkę ścieramy

Mostek w kuchni
Karkówka z adżiką 204

popularny dodatek w kuchni gruzińskiej i abchaskiej, znana jest również w Rosji, Turcji, Armenii i Azerbejdżanie. Ja swoją adżikę przywiozłam z Litwy. Szczególnie dobrze sprawdziła się jaka marynata do mięsa. Mięso pieczone z adżiką wychodzi pikantne, soczyste - po prostu pyszne. Jeśli macie dostęp do tego typu pasty, to serdecznie Wam polecam! Można też samemu w domu przygotować adżikę. Przeglądałam internet(...)przepisów na to. Póki co ja korzystałam z gotowej. Składniki: karkówka pokrojona w plastry o grubości 1,5cm adżika 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka włoskiej maggi Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Każdy plaster nasmarować adżiką. Ułożyć w misce, przykryć i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. 2. Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością oleju, ułożyć mięso, wierzch posypać kawałkami

Kuchnia domowa Ani
Schab/schabowe pieczone w mleku 178

Bardzo lubię kawałki schabu pieczone w mleku, ponieważ wtedy mięso wychodzi mięciutkie i doskonale doprawione. To danie przygotowywałam już mnóstwo razy i czasami podczas imprez rodzinnych goście byli zachwyceni oraz zdziwieni, że schab może być taki soczysty. Delikatność mięsa podkreśla przepyszny, kremowy sos mleczny, który odrobinkę przypomina beszamel. Całość doskonale komponuje się z ryżem, ale tak naprawdę możecie użyć ulubionych(...)mąki pszennej/skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu  Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami. Całość odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Po tym czasie mięso obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie należy zagotować mleko z dodatkiem listka laurowego, gałki muszkatołowej oraz odrobiny soli z pieprzem. Mleko przelać na schab

Di gotuje
Polędwica wołowa z grilla w herbacianej marynacie 199

szczerze mówiąc lekkie obawy miałam czy aby wyjdzie i będzie smakować…. Na szczęście smakowała, i to bardzo!!!! Nie raz robimy w domu steki, najczęściej jednak wybieramy troszkę tańsze mięso, ale muszę powiedzieć, że tak dobrych steków jeszcze nie jadłam. Nawet w restauracji;) Mięso wyszło mięciuteńkie, choć ciemne. Gdy po rozkrojeniu zobaczyłam, że nie jest różowe mina mi zrzedła(...)oliwy Ziarenka pieprzu oraz liście herbaty mielimy w młynku na proszek. Łączymy z pozostałymi przyprawami. Dodajemy oliwę i mieszamy dokładnie, do połączenia. Na około pół godziny przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki i nacieramy dokładnie marynatą. Steki grillujemy na mocno nagrzanym grillu przez około 6-10 minut (w zależności od pożądanego stopnia wypieczenia). Na koniec kratkę ze stekami przenosimy

Smaki Na Talerzu
Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaczki 852

paluszki smakowały wybornie! Wyszły mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Panierka z płatków kukurydzianych nadała zwykłym mielonym drobiowym kotletom całkiem innego charakteru – właśnie przez tą chrupkość. Mielone mięso drobiowe lubię i dosyć często przygotowuję. Można by pomyśleć, że w takiej sytuacji nic już nie może zaskoczyć. A jednak! Oczywiście nie jest to nic odkrywczego, ani wyszukanego. Po prostu(...)będą smakowały jeszcze lepiej. Ja tym razem zdecydowałam się na szybki sos majonezowo-ketchupowy. Poniżej zostawiam Wam też przepis na pieczone ziemniaczki. Polecam! Paluszki z kurczaka 500 g mięsa drobiowego  (piersi kurczaka lub mieszanka piersi i udek bez skóry i kości) 1 średniej wielkości cebula 1 małe jajko  3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz ok. 2 szkl

Smaki Na Talerzu
Stek wołowy z rostbefu 177

uwielbia steki i jest zachwycona, gdy podaję je na obiad. Jak zrobić dobre steki? Podstawowe zasady, których należy przestrzegać przy smażeniu steków: dobrej jakości sezonowana wołowina: polędwica, antrykot, rostbef mięso przed smażeniem nie powinno być prosto z lodówki najlepiej nie solić mięsa przed smażeniem smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, którą tylko delikatnie smarujemy tłuszczem po usmażeniu pozwolić mięsu odpocząć steki(...)steki z polędwicy wołowej, która jest delikatna i wymaga więcej uwagi. Z antrykotu steki są nieco przerośnięte w środku tłuszczem, ale za to bardziej soczyste, gdyż tłuszcz nawilża mięso. Z rostbefu steki są minimalnie twardsze, ale za to mają więcej smaku, a pasek tłuszczyku jest tylko z boku i wytapia się z niego wystarczająco tłuszczu, aby go nawilżyć i rozprowadzić

Gotuj w domu
Delikatne pulpety nadziewane młodą kapustą i marchewką gotowane w sosie pomidorowym 192

Kolejny przepis na wykorzystanie młodej kapusty - gotowane pulpety nadziane młodą kapustą, cebulą i marchewką. Aby nadać im delikatności - do mięsa dodałam kaszkę manną. Poniższe pulpety ugotowałam w sosie na bazie pomidorów z puszki i startej marchewki. Jeżeli lubicie gładkie, kremowe sosy to przed podaniem możecie go zblendować.  Składniki na porcję dla 4-5 osób: pulpety 0,5 kg mięsa(...)marchewkę. Całość chwilę smażyć ze sobą. Następnie wlać pomidory z puszki i 3 szklanki wody. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso przełożyć do miski. Cebulę i marchewkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z kapusty odciąć głąb i również zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego

Ugotować
Karkówka pieczona z cebulą i ajvarem 204

Karkówka pieczona z cebulą i ajvarem to moja propozycja dla tych, którzy lubią zjeść na obiad smaczne mięso i przy tym nie spędzić wielu godzin podczas jego przygotowania. Karkówka wychodzi niezwykle mięciutka oraz bardzo soczysta i doskonale komponuje się z pastą ajvar (*). To właśnie ajvar z mnóstwem cebuli jest taką kropką nad "i" całości. Ten paprykowy smak oraz aromat jest(...)Dodatkowo: 5-6 łyżek pasty ajvar 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 listki laurowe  Mąkę wymieszać z papryką w proszku. Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i z obu stron oprószyć solą z pieprzem. Następnie każdy kawałek dokładnie obtoczyć w paprykowej mące. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu oraz warstwowo przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch

Di gotuje
Filet z kurczaka pod ciastem francuskim 180

Kolejny pyszny pomysł na mięso kurczaka. Co prawda, nie jest to może najlżejsze danie, ale jest tak smaczne i fajnie wygląda, że na niedzielny obiad (choć nie tylko) sprawdza się idealnie. Przepis na tak przygotowanego kurczaka przyniosła moja Mama z jakiejś imprezy. Tam, pod ciastem francuskim był jeszcze położony plasterek pomidora, jednak jak dla mnie nie jest on konieczny. Mięso(...)najlepiej xl 1 duża kulka mozzarelli xl kilka plasterków szynki (sprawdza się zarówno szwarcwaldzka, parmeńska jak i delikatna drobiowa) majonez sól morska, pieprz żółtko Oczyszczone i wysuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na porcje podobnej wielkości. Każdy kawałek doprawiamy z obu stron pieprzem i niewielką ilością soli. Układamy na blaszce do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Następnie smarujemy z wierzchu majonezem (mniej

Smaki Na Talerzu
Wędzone półtuszki kurczaka z ziołowej marynaty , domowe wyroby 176

kurczaka . Wędzony drób nie ma sobie równych , wspaniale smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z wędzarki lub na zimno na kanapkach czy w sałatce .. Możliwości wykorzystania jest dużo , a mięsa zawsze za mało Uwielbiam wędzić , mam wtedy błogi święty spokój , bo nikt nie chce się zbliżać żeby nie śmierdzieć dymem A ja sobie siedzę cichutko w kąciku przy wędzarce(...)wkładamy do garnka tylko majeranku i lubczyku . Jak zacznie bulgotać po pięciu minutach wyłączamy gaz . Wkładamy do wrzątku pęczki majeranku i lubczyku , a także półtuszki kurczaka . Od zimnego mięsa temperatura spadnie . Utrzymujemy temperaturę wody na poziomie 70 C tak długo aż mięso w najgrubszym miejscu ( np .pierś ) przy kości zrówna się z temperaturą wody . Czyli osiągnie temperaturę

Ogrodnik w podróży