tegoż masła czy chociażby ciasta, gdzie masło wykorzystywane jest jako krem bądź składnik do bazy ciasta. Ja mam dla Was dość prostą propozycję na danie z wykorzystaniem masła orzechowego. Mięso z kurczaka lubią wszyscy i myślę, że większości osób przypadnie do gustu kurczak w marynacie na bazie masła orzechowego i jogurtu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)której możemy ułożyć kurczaka. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec kurczaka przez godzinę. Po czterdziestu minutach czasu pieczenia ostrożnie wyjąć blachę z piekarnika i przewrócić mięso na drugą stronę. Pieczone podudzia kurczaka w marynacie z masła orzechowego O czym warto pamiętać przygotowując kurczaka w marynacie z masła orzechowego. Ja włożyłam kurczaka do piekarnika bez opcji grill
mecooksprzygotowania 😊 Jajka po szkocku podałam z kopytkami i sałatką z pomidorem, czerwoną cebulką i mini kulkami mozzarelli. Składniki na 5 porcji, tj. 5 kotletów mielonych: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki lub szynki 6 jajek (5 - do ugotowania, 1 - do panierki) 1 mała cebula sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego trochę szczypiorku trochę natki(...)zostawić do ostygnięcia. Ugotowane jajka delikatnie obrać ze skorupki. Cebulę obrać, drobno pokroić i przesmażyć na patelni wraz z niewielką ilością oleju. Cebula powinna lekko się zeszklić. Do mięsa mielonego dodać przyprawy (sól, pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego), posiekany szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki i zeszkloną cebulę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka to dodać odrobinę bułki
UgotowaćAkurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza wersja będzie przygotowana z karkówki. Każdy sznycel powinien być stosunkowo cienki i duży. Jeśli nie chcecie rozbijać mięsa w domu, poproście o przygotowanie takiego mięsa w sklepie. Dowiedziałem się ostatnio, że nazywa to się „stekowanie”. Mięso zostanie w sklepie przez specjalną maszynę rozbite, a następnie delikatnie(...)porcje) 2 plastry karkówki (rozbite) mąka 3 jajka (jedno do panierki, dwa na jajko sadzone) bułka tarta fasolka szparagowa olej Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką – przepis Rozbite mięso obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną soli i pieprzu, następnie maczamy w „rozbełtanym” jajko i panierujemy w bułce. Smażymy z obu stron na patelni na złoty kolor
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piekarnika to szybki przepis na soczystą, pyszną i aromatyczną wieprzowinę na rodziny obiad. Podajemy z ziemniakami albo kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Taką karkówką nie pogardzą żadni mięsożercy, mięso wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowanie nie wymaga wiele pracy, wystarczy tylko zamarynować mięso i upiec w piekarniku, a efekt wychodzi zadziwiająco smaczny. Ogólnie karkówka jest jednym z moich ulubionych mięs(...)gdyż jest bardzo uniwersalna - można ją upiec, usmażyć czy udusić z różnego rodzaju przyprawami, a zawsze wychodzi mięciutka i soczysta. Pod przepisem znajdziecie inne pomysły na przygotowanie tego mięsa. Składniki na karkówkę kebabową z piekarnika: karkówka ilość według potrzeb, ja na 3 duże porcje dałam około 600 g 2 spore cebule łyżka sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju przyprawy
e-PrzepisyKulinarneSoczyste nuggetsy w cieście jogurtowym Smaczny, prosty i szybki pomysł na nuggetsy z kurczaka. Mięso w środku jest bardzo soczyste i kruche, a z zewnątrz lekko chrupiące. Polecam! Składniki: 1 filet z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, czosnek w proszku 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia(...)Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm i obsypujemy przyprawami *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami. Kurczaka wkładamy do marynaty i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej
Blog z Apetytemżeby je wykonać nie potrzeba było zbyt dużo wysiłku, więc jeśli ktoś ma ochotę odczarować codziennego mielonego to polecam wypróbować przepis ;) Składniki na ok. 8-10 kotletów: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mała cebula 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie przyprawa do mięsa mielonego ok. 150 g świeżego szpinaku baby 1 duży ząbek czosnku(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż liście się skurczą. Zdjąć szpinak z patelni i odstawić do przestygnięcia. Ser feta pokroić w niewielkie prostokąty. W dużej misce wymieszać dokładnie mięso z posiekaną w drobną kostkę cebulą, jajkiem, odciśniętą z wody kajzerką oraz przyprawą. Z niewielkiej ilości mięsa uformować na dłoni ułożonej w miseczkę placuszek, na nim położyć trochę fety
Simply FoodObok królików w sklepowych lodówkach przechodziłam zawsze obojętnie, aż tu pewnego dnia postanowiłam go kupić i spróbować tego jakże wartościowego mięsa. I wiecie co, wyszło super! mięso w smaku bardzo podobne do kurczaka, więc spokojnie można oszukać dziecko ;-) Składniki; 1 tusza królika (ok 1,2 kg) 2 marchewki 1 mała cebula 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku(...)kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie; Królika myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Przekładamy do większej miski, wsypujemy około 1 łyżeczki soli, kilka szczypt pieprzu i nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka wrzucamy do miski, dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Mieszamy. Miskę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy najmniej na 2 godziny
Radość kipiąca uśmiechem.polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku. Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Podałam je z ziemniakami puree i surówką z pora . Smaczny obiad, który Wam polecam. Na blogu w zakładce MIĘSA zajdziecie mnóstwo przepisów na różne rodzaje mięs takich jak wieprzowina, drób, dziczyzna,wołowina, jagnięcina. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)około) 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki musztardy francuskiej 2 średnie cebule 4 łyżki oleju sól pieprz Polędwiczkę pokroić w kawałki około 5 cm . Musztardy wymieszać razem. Każdy kawałek mięsa posmarować musztardami i obwinąć plasterkiem boczku. Układać w naczyniu do zapiekania nie zawiniętą częścią mięsa do dołu, a następnie posmarować górę polędwiczek. Pomiędzy kawałkami roladek ułożyć pokrojoną cebulę w kawałkach
O kuchni z uczuciemKarkówka z pieczarkami to przepysznie przygotowane mięso, które doskonale komponuje się z ziemniakami oraz kaszą. Jest to taki przepis, który możecie przygotować jeden dzień przed uroczystą wizytą rodziny czy gości. Karkówka z pieczarkami w dzień przygotowania oraz na drugi dzień smakuje tak samo dobrze. Jako dodatek zachęcam podać do niej ogórki kiszone lub korniszony. Przygotowanie tego przepisuj nie zajmuje wiele(...)łyżki mąki sól i pieprz do smaku natka pietruszki do ozdoby Przepis 1 Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Mięso podsmażamy na oleju do zrumienienia z obu stron. W międzyczasie pieczarki kroimy w plasterki. 2 Następnie na patelnie dodajemy cebulę posiekaną w pióra i posiekany czosnek. Smażymy, aż cebula trochę
Kuchnia BazyliiZauważyłam, że od kwietnia raczę Was tylko słodkimi wpisami. Pora więc na coś konkretniejszego, czyli – mięso (nie obawiajcie się, w zanadrzu mam już kolejny słodki wypiek). Polędwiczki wieprzowe pieczone w niskiej temperaturze to przepis, z którego naprawdę warto skorzystać. Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe, po ok. 700 g każda - różowa sól himalajska - pieprz syczuański - 2 gałązki świeżego rozmarynu - olej rzepakowy(...)obsmażenia mięsa) Opłukane i osuszone polędwiczki pozbawiamy tłuszczu i błon. Każdą solimy i oprószamy dość obficie świeżo zmielonym (utłuczonym) pieprzem syczuańskim. Igiełki rozmarynu siekamy i posypujemy polędwiczki. Mięso umieszczamy w woreczkach strunowych i wkładamy na noc do lodówki. Wyjmujemy godzinę przed przygotowywaniem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano. Kładziemy na ruszt ustawiony na blaszce
mojewypiekiinietylkoPierś z indyka to potrawa, na której można się wyłożyć… Niełatwo sprawić, aby mięso było odpowiednio miękkie, a poza tym łatwo stracić upragnioną w każdym mięsie soczystość. Przy współudziale czosnku, miodu, cebuli i odpowiednich przypraw przygotujemy idealnie soczyste i miękkie mięso z piersi indyczej. // Składniki (2 – 3 porcje): 300 g piersi z indyka 3 – 4 ząbki(...)czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego szczypta cynamonu przyprawy (wszystkie po 1/2 łyżeczki): curry, słodka papryka, oregano, wybrana przyprawa do mięs, sól 1 łyżka miodu (można użyć syropu z agawy lub syropu klonowego) 4 łyżki oleju 200 ml wody 1 cebula 2 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: Czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Wymieszaj go z wszystkimi przyprawami, miodem
Via GustoPlacuszki z cukinii z ziemniakami i mięsem mielonym Delikatne, bardzo smaczne i sycące placuszki ziemniaczane z cukinią i mielonym mięsem z indyka to ciekawy pomysł na szybki oraz treściwy obiad. Polecam! Składniki: 2 średniej wielkości młode cukinie 4 ziemniaki 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej sól, pieprz olej(...)smażenia *** Cukinie, cebulę oraz ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach i lekko odciskamy z nadmiaru soku *** *** Dodajemy mięso mielone, jajka oraz przyprawy (użyłam 2 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu) *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Następnie dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy, tak by masa była w miarę jednolita *** *** Na rozgrzany olej wkładamy łyżką po dwie porcje ciasta i formujemy
Blog z ApetytemZapiekanka gołąbkowa Coś dla wielbicieli gołąbków tyle, że dziś serwuje je w formie pysznej zapiekanki czyli mniej pracochłonnej wersji tego smakowitego dania obiadowego z mięsa mielonego, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Polecam! Składniki: 800g kapusty (użyłam młodej kapusty) 500g mięsa mielonego – wieprzowego 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra SOS: 2 łyżki masła(...)Kapustę drobno szatkujemy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut (jeżeli używamy młodej kapusty to nie musimy jej obgotowywać!). Kapustę dzielimy na 3 części **** *** Ryż gotujemy na sypko. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku *** *** Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy jedną część poszatkowanej kapusty *** *** Na kapuście wykładamy połowę farszu mięsnego *** *** Na mięso wykładamy połowę
Blog z Apetytemdobrą wolę, żeby się nimi z Wami podzielić, ale nieustannie biegnący do przodu tik tak nie wiem czy mi na to pozwoli... :P Rzadko ostatnio zdarza nam się jeść mięso mielone w wersji smażonej. Zazwyczaj wybieramy lżejszą opcję, czyli gotowane pulpety z jakimś lekkim sosem (które, notabene, mała M uwielbia). Jednak raz na jakiś czas mamy ochotę zarówno na coś(...)typu kotlety mielone z dodatkiem cukinii i sera feta. Bardzo fajna alternatywa dla zwykłych mielonych, która przypadła nam do gustu i na pewno je jeszcze przyrządzimy. Składniki: 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 100 g sera feta 1 mała cukinia 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia pieprz, tymianek, oregano Cukinię myjemy i wraz
My simple kitchenkolorowego pieprzu olej do podsmażenia Cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w grubsze plasterki. Mięso umyć, osuszyć i nadziać czosnkiem (tylko z jednej strony). Rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć wołowinę z każdej strony. Następnie podsmażone mięso przełożyć na talerz. Do tego samego garnka przełożyć(...)cebulę, paprykę, listki laurowe, kulki kolorowego pieprzu i ziele angielskie. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć. Na sam koniec przełożyć mięso i wszystko zalać wodą wraz z dodatkiem domowej wegety. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 60-65 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień
Ugotować