Kolejny świetny patent na wykorzystanie urządzenia wielofunkcyjnego firmy DEZAL. Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym, ciasto jest pyszne i chrupiące. SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE: 2 szkl. wody gazowanej 2,5 szkl mleka 2 jajka 4 szkl mąki szczypta soli SKŁADNIKI NA FARSZ Z MIĘSA: 400g mięsa mielonego 350g passaty pomidorowej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonego grochu 1 cebula 2 łyżeczki(...)umieszczamy w misce, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, najlepiej mikserem. Smażymy naleśniki na patelni. 2. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju, na złoty kolor. Dodajemy mięso, majeranek i oregano, podsmażamy, po chwili dodajemy passatę pomidorową, całość gotujemy. Następnie dodajemy groch i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem. 3. W każdego naleśnika wzdłuż nakładamy mięso, zawijamy
Dziś Ja gotujetakże we włoskich tratorriach – podobno na prośbę turystów. Odchodząc od kwestii kształtu makaronu, równie ważną rzeczą w spaghetti bolońskim jest sos. Głęboki, długo gotowany ragù bolognese oprócz mięsa i pomidorów, powinien mieć w składzie także warzywa (dodatki są tajemnicą każdego szefa kuchni), czerwone wino, a wyjątkowy smak zwykło nadawać mu… wykończenie pełnotłustym mlekiem. U mnie przepis jest nietypowy(...)smak. Bez względu na to, jakiego makaronu użyjcie (spaghetti jak cały świat, czy tagliatelle jak Włosi) będzie to jedna z najlepszych past jakie jedliście! Spaghetti bolognese: 400 g mielonego mięsa wołowego 75 g pancetty (ewentualnie chudego, wędzonego boczku) 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 3-4 średnie pieczarki 3 liście laurowe
Poezja smakuklops z jajkiem. Tym razem dla urozmaicenia dodałam szpinak. Danie które smakuje na ciepło i na zimno. Świetnie się sprawdzi na Wielkanocnym stole. ok. 600 gramów mięsa mielonego drobiowe lub wieprzowe 1 cebula ok 100 gram 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 kajzerka namoczona w mleku ok 80 ml. wody lub bulionu 300/350(...)szpinaku u mnie mrożony (waga przed rozmrożeniem) 1 łyżeczka masła 1 mały ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz majeranek Opcjonalnie wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie Tutaj ) Mięso przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, następnie dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko surowe, pokrojoną w kosteczkę cebulę którą można wcześniej podsmażyć, wlać wodę lub bulion. Jeżeli masa będzie zbyt
Andzia Pichcigotowaniu rosołu zostało mi trochę gotowanego mięsa i Chciałam je jakoś fajnie wykorzystać. Zdecydowałam się zrobić pie z kurczakiem i pieczarkami . Taki pie [paj], czyli zapiekanka pod ciastem francuskim, to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa rosołowego. Na blogu możecie znaleźć przepis na pie z kurczakiem i porem . Tym razem postanowiłam połączyć mięso z kurczaka z pieczarkami i aromatycznymi ziołami(...)gotowego ciasta francuskiego, dzięki czemu danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam pie z kurczakiem i pieczarkami, bo jest pyszny! Pie z kurczakiem i pieczarkami Składniki: mięso rosołowe, obrane z kości i rozdrobnione 500g pieczarek (lub więcej w zależności od ilości mięsa) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100ml rosołu 2 gałązki świeżego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego
Codzienne Gotowaniesklepie zauważyłam solidny ceramiczny garnek wstawiony w metalową obudowę z pokrętłem. Wkrótce okazało się, że prezent bardzo trafiony. Na kolejne święta i ja otrzymałam podobny prezent zwany wolnowarem. Mięso przygotowane w nim jest bardzo smaczne, miękkie i delikatne(...)Dziś przepis na mięso wolno duszone z cebulą i śliwką suszoną tradycyjnie - Suską sechlońską o lekko wędzonym aromacie. Pręga wołowa z suską sechlońską. 1 kg pręgi wołowej bez kości 2 cebule 8-10 suszonych śliwek sól i pieprz do smaku sos sojowy do skropienia Mięso umyłam, skropiłam sosem sojowym, oprószyłam odrobiną soli ( sos sojowy już jest słony) oraz pieprzem
Gotuj Sam!Grillowaniem u nas zajmuje się Pan Mąż. Wychodzi mu to całkiem nieźle i nie chodzi tu tylko o rozpalenie grilla, ale o przygotowanie mięsa. Tworzy różne marynaty, które sprawiają, że mięso na prawdę robi się kruche, aromatyczne i soczyste! Podane proporcje wystarczą do zamarynowania ok 240 g (każda z marynat, ale starczyło by na ok 500g, ważne żeby mięso było(...)całkowicie przykryte). W obu przypadkach mięso najlepiej marynować przez noc, ale 1-2 godzin też dadzą już efekt smakowy. Do przygotowania marynaty I potrzebujemy: – 1 butelkę (0,29 l) Guinness Extra Stout – 4 cl sosu sojowego – 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego (rozdrobnionego w moździerzu) – 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich – 1 łyżeczka soli Do przygotowania marynaty
Szybko Tanio Smaczniekarkówki (grubość około 1,5 cm) * około 700 g kapusty kiszonej * 1 cebula * 3 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego * sól do smaku * przyprawa do karkówki do posypania mięsa * odrobina oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka. Plastry mięsa przyprawić z obu stron solą i przyprawą do karkówki. Na patelnię wylać odrobinę oleju, podsmażyć mięso(...)stron. Garnek z wolnowaru rozgrzać na kuchence, podsmażyć na oleju cebulę na złoty kolor. Następnie układać warstwami na zmianę plastry mięsa i kapustę kiszoną (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją chwilę podgotować w wodzie w osobnym garnku). Pomiędzy warstwami dodać liście laurowe i ziele angielskie. Garnek wstawić do wolnowaru, ustawić na poziom LOW na 6 godzin. Po tym czasie
Zrób to smacznieSmaczny i prosty pomysł na obiad. Do przygotowania w mniej niż 30 minut. Pozostaje tylko kwestia pieczenia. Nam smakowało A jeżeli lubisz pory jako dodatek do mięs, polecam też inne przepisy dostępne na blogu: Polędwiczki w porowym sosie Podudzia kurczaka z porami i suszonymi pomidorami 3 pojedyncze piersi kurczaka 2 duże pory 350 ml śmietany 30% około 100 g sera(...)cheddar 1-2 łyżeczki curry mielona papryka słodka sól, pieprz Pory kroimy na półplasterki. Rozkładamy je na dnie lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania. Oprószamy solą. Oczyszczone mięso kroimy na cienkie pasy. Oprószamy solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki. Mięso rozkładamy na porach. Ser cheddar trzemy na dużych oczkach tarki. Rozprowadzamy na mięsie. Śmietanę mieszamy z przyprawą curry. Dodajemy sól
Smaki Na Talerzusłodkiej Skworcu 1 łyżka suszonych pomidorówz bazylią Skworcu Pieprzi sól do smaku 4 łyżki przyprawy do gulaszu Skworcu 1 łyżka oleju Przygotowanie : 1. Mieso myję,kroję w plastry. Następnie mięso kroję w paski. 2. Mięso doprawiam przyprawą do gulaszu ,soląi pieprzem. 2. Na patelni rozgrzewam olej. Dodaję mięso. Smażę . Mięsoprzekładam do garnka. Wlewam ok 1.5 l wody. Gotuję(...)minut oddaje przecier oraz pozostałe przyprawy. 4. Cukinię obieram i drobnl siekam. Paprykę myję i rownież drobno siekam. 5. Cebulę obieram i drobno siekam. 6. Do gotującego się mięsa dodaję cukinię i cebulę . Gotuję . Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy paprykę i natkę, gotujemy jeszcze ok 5 minut Podajemy z makaronem
Gotowanie Patkibardzo różnorodnej kuchni włoskiej . Doskonałym sosem mięsnym (bolognese) szczyci się Bolonia. Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo, a ja podzielę się dzisiaj z Wami moją wersją. Makaron z mięsem mielonym jest bardzo smaczny i syty. To świetna propozycja na obiad . Uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Sos mięsny często gotuję dzień wcześniej. Smaki wspaniale się przegryzają i całość smakuje doskonale(...)Spaghetti bolognese 0,5 kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki pomidory w puszce makaron spaghetti przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa do mięsa mielonego, szczypta cukru olej bazylia Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę i krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę
Pieguskowa KuchniaDelikatna polędwica nadziewana kabanoskami. Możecie jeść ją też na zimno, pokroić w plasterki i na lunch do pracy zabrać. Mięso trzeba wcześniej zamarynować żeby miało lepszy smak. Polędwicę podałam z batatami słodkimi ziemniakami które uwielbiam. Przepis: 1 duża polędwica wieprzowa 100 g kabanosów marynata: 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki(...)koperku suszonego 1/2 łyżeczki Bazyli suszonej 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa 4 łyżki oleju bataty: 2 bataty sól, pieprz 5 łyżek oleju 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano Mięso: Z polędwicy odcinam błony, kroję ja na pół. Za pomocą patyczka/ użyłam do sushi/ robię w kilku miejscach na całej długości otwory. W każdy wkładam kabanosa. Tak samo robię
wesoła kuchniałyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: Rękaw do pieczenia Smietana 18 % ok 200 ml Przygotowanie: Mięso myję, kroję w mniejsze plastry,kawałki. Cebulę obieram,kroję w plastry . Składniki marynaty łącze, polewam mięso, mieszam. Mięso i cebulę przekładamy do rękawa,wlewam szklankę wody. Mieszam.Zamykam. Rękaw z mięsem przekładam(...)brytwany. Piekę ok1.5 godz w 170 stopniach. Po tym czasie rozcinam rękaw i przekładam mięso z sosem do brytwany ,dodaję śmietanę, mieszam. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę jeszcze ok 5 min. Podaję z ulubionymi dodatkami
Gotowanie PatkiKarkówka pieczona z warzywami w tzw. rękawie to pomysł na smaczny obiad, który nie wymaga wiele pracy. Wystarczy zamarynować mięso, a potem wrzucić wszystko do jednego worka i upiec. Tak przygotowana karkówka wychodzi miękka i soczysta, natomiast warzywa są świetnym uzupełnieniem potrawy. W przygotowaniu tego prostego, domowego obiadu pomogły mi produkty marki Gosia – w oreczki z suwakiem i woreczki(...)sporej wielkości kostkę. Warzywa posypujemy solą i pieprzem. Wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia (ja miałam woreczki do pieczenia Gosia) i zamykamy szczelnie. Woreczkiem potrząsamy, aby warzywa i mięso wymieszały się ze sobą. Całość układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 1 godz 15 min. „ Gosia – sprytne patenty ” to marka, która oferuje wiele
e-PrzepisyKulinarnećwiartek z kurczaka sok z 1/2 cytryny 6 łyżek oleju sól, pieprz (może być cytrynowy lub kolorowy), papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek, czosnek suszony, kolendra mielona PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, układam w naczyniu żaroodpornym, nacieram przyprawami, każdy kawałek mięsa polewam łyżką oleju, całość skrapiam sokiem z cytryny. Przykrywam i wstawiam do lodówki na całą noc. Polecam marynowanie mięsa, jest soczyste(...)bardzo aromatyczne. Następnego dnia ćwiartki z kurczaka wkładam do rozgrzanego piekarnika, bez przykrycia. Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piekę mięso ok. 1,5 h , w międzyczasie mięso dwa razy polewam powstałym sosem. Podaję z ziemniakami pieczonymi i sałatą z pomidorkami i jogurtem. Smacznego
Zasmakuj Kuchni