ostatnim czasie w naszej kuchni króluje dziczyzna. Na niedzielny obiad przygotowaliśmy wytrawne ragoût z dziczyzny , a dokładnie z dzika, jelenia i sarny. Owej wytrawności potrawie nadało nie tylko mięso, ale także dobre wino, gorzka czekolada i świeża leśna żurawina. Wraz z kolejnymi etapami gotowania dziczyzny, danie przyjmowało to, co najlepsze z kolejno dodawanych składników, aby w efekcie końcowym osiągnąć pełen(...)bukiet smaków i aromatów. Składniki na ragoût z dziczyzny 1 kg mięsa z dziczyzny (dzik, jeleń, sarna) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 kawałek selera 2 szalotki 250 ml czerwonego wytrawnego wina 500 ml wywaru (najlepiej z dziczyzny, ale może być też wołowy) 2 liście laurowe 3 ziarenka jałowca 3 ziarenka ziela angielskiego 10 ziarenek kolorowego pieprzu 3 gałązki
niecodziennikparyDzisiaj przedstawiamy Wam szybki i prosty przepis na piersi kaczki z żurawiną . Gdy pierwszy raz smażyliśmy piersi kaczki na patelni, obawialiśmy się, że mięso będzie surowe i krwiste, na szczęście okazało się, że tak krótka obróbka termiczna jest wystarczająca. W ten sposób, gdy nie mamy czasu na długie pieczenie kaczki, przygotowujemy kacze piersi na patelni. Ponieważ lubimy połączenie tego mięsa(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żurawinę opłukać, pozostawić do odkapania. Piekarnik rozgrzać do 180 o C ( z termoobiegiem ). Piersi z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać, uważając, żeby nie przeciąć mięsa. Tak przygotowane piersi obficie natrzeć solą i pieprzem. Na zimną patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu, smażyć na średnim ogniu 7-8 minut – aż skórka się zrumieni
niecodziennikparyPieczeń rzymska z jajkiem to smaczna potrawa z mięsa mielonego. Dodatek ugotowanego jajka sprawia, że pieczeń rzymska nabiera wielkanocnego wyglądu i można postawić ją na stole obok innych potraw. Zachęcamy do zrobienia pieczeni rzymskiej z jajkiem wg naszego świątecznego przepisu. Udostępnij Pieczeń rzymska z jajkiem – składniki 1 kg mielonego mięsa z wieprzowiny 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku(...)smażyć. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia. Kajzerkę zalać ciepłym mlekiem, namaczać ok. 10 minut, odcisnąć. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Jajka ugotowane na twardo obrać. Do miski włożyć mielone mięso, dodać przesmażoną cebulę wraz z czosnkiem oraz pokruszoną w dłoniach kajzerkę. Wbić jajka, dodać słodką paprykę, majeranek, natkę pietruszki, chili, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dość długo wyrabiać
niecodziennikparyJajka w mięsnej panierce sprawdzą się zarówno na ciepło od razu po przygotowaniu, jak także na zimno jako dodatek do chleba. Udostępnij Składniki na jajka po szkocku 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 6 jajek wielkości S 1 / 2 pęczka szczypiorku 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 czubate łyżeczki chrzanu ze słoiczka 1 czubek noża chili 1 czubek noża gałki(...)włożyć jajka, postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować 4 minuty. Wylać gorącą wodę, wlać zimną, jajka pozostawić do wystygnięcia. Obrać, odłożyć na talerzyk. Do miski włożyć mięso, dodać musztardę, chrzan, chili, gałkę muszkatołową oraz posiekany szczypiorek. Wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. Mięso podzielić na sześć równych części, każdą kolejno rozpłaszczyć na dłoni, na środku
niecodziennikparyPulpety po meksykańsku – bardzo smaczne, aromatyczne danie. Jeśli lubicie meksykańskie smaki: kolendrę, kumin, czosnek, pomidory, oregano – na pewno wam zasmakują. Do ich przygotowania najlepiej wybrać mielone mięso wołowe lub wołowo – wieprzowe ale z każdym, z którym lubicie – również z drobiowym też przepis wyjdzie smaczny. Takie pulpety można podać w towarzystwie ryżu lub makaronu albo przygotować(...)nimi danie fajita. Świetnie się mrożą, można przygotować od razu porcję choć na dwa obiady. PRZEPIS NA PULPETY PO MEKSYKAŃSKU Składniki na pulpety po meksykańsku: Pulpety: 500g mięsa mielonego 0,5 szkl drobnej kaszki owsianej lub płatków owsianych błyskawicznych 1 marchewka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej kolendry świeżej 3 łyżeczki meksykańskiej mieszanki przypraw do Taco 1 łyżeczka
Dorota Smakujewina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5-6 ziemniaków sól Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekać. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski i obtoczyć w przyprawach (papryki i pieprz). Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, dodać cebulę i lekko przesmażyć. Następnie dodać czosnek i paprykę(...)smażyć całość ok 10 minut aż się papryka lekko zarumieni i zacznie karmelizować, przełożyć do garnka na zupę. Na patelnię dodać 2 łyżkę tłuszczu i włożyć mięso. Smażyć aż z mięsa odparuje cały płyn. Na patelnię wlać wino, chwilę mieszać, żeby alkohol odparował i przełożyć do garnka. Patelnię zalać pół szklanki wody, zeskrobać wszystkie soki i przelać do garnka. Dodać
Smaczny zeszytKolejny świetny patent na wykorzystanie urządzenia wielofunkcyjnego firmy DEZAL. Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym, ciasto jest pyszne i chrupiące. SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE: 2 szkl. wody gazowanej 2,5 szkl mleka 2 jajka 4 szkl mąki szczypta soli SKŁADNIKI NA FARSZ Z MIĘSA: 400g mięsa mielonego 350g passaty pomidorowej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonego grochu 1 cebula 2 łyżeczki(...)umieszczamy w misce, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, najlepiej mikserem. Smażymy naleśniki na patelni. 2. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju, na złoty kolor. Dodajemy mięso, majeranek i oregano, podsmażamy, po chwili dodajemy passatę pomidorową, całość gotujemy. Następnie dodajemy groch i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem. 3. W każdego naleśnika wzdłuż nakładamy mięso, zawijamy
Dziś Ja gotujetakże we włoskich tratorriach – podobno na prośbę turystów. Odchodząc od kwestii kształtu makaronu, równie ważną rzeczą w spaghetti bolońskim jest sos. Głęboki, długo gotowany ragù bolognese oprócz mięsa i pomidorów, powinien mieć w składzie także warzywa (dodatki są tajemnicą każdego szefa kuchni), czerwone wino, a wyjątkowy smak zwykło nadawać mu… wykończenie pełnotłustym mlekiem. U mnie przepis jest nietypowy(...)smak. Bez względu na to, jakiego makaronu użyjcie (spaghetti jak cały świat, czy tagliatelle jak Włosi) będzie to jedna z najlepszych past jakie jedliście! Spaghetti bolognese: 400 g mielonego mięsa wołowego 75 g pancetty (ewentualnie chudego, wędzonego boczku) 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 3-4 średnie pieczarki 3 liście laurowe
Poezja smakuklops z jajkiem. Tym razem dla urozmaicenia dodałam szpinak. Danie które smakuje na ciepło i na zimno. Świetnie się sprawdzi na Wielkanocnym stole. ok. 600 gramów mięsa mielonego drobiowe lub wieprzowe 1 cebula ok 100 gram 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 kajzerka namoczona w mleku ok 80 ml. wody lub bulionu 300/350(...)szpinaku u mnie mrożony (waga przed rozmrożeniem) 1 łyżeczka masła 1 mały ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz majeranek Opcjonalnie wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie Tutaj ) Mięso przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, następnie dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko surowe, pokrojoną w kosteczkę cebulę którą można wcześniej podsmażyć, wlać wodę lub bulion. Jeżeli masa będzie zbyt
Andzia Pichcigotowaniu rosołu zostało mi trochę gotowanego mięsa i Chciałam je jakoś fajnie wykorzystać. Zdecydowałam się zrobić pie z kurczakiem i pieczarkami . Taki pie [paj], czyli zapiekanka pod ciastem francuskim, to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa rosołowego. Na blogu możecie znaleźć przepis na pie z kurczakiem i porem . Tym razem postanowiłam połączyć mięso z kurczaka z pieczarkami i aromatycznymi ziołami(...)gotowego ciasta francuskiego, dzięki czemu danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam pie z kurczakiem i pieczarkami, bo jest pyszny! Pie z kurczakiem i pieczarkami Składniki: mięso rosołowe, obrane z kości i rozdrobnione 500g pieczarek (lub więcej w zależności od ilości mięsa) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100ml rosołu 2 gałązki świeżego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego
Codzienne Gotowaniesklepie zauważyłam solidny ceramiczny garnek wstawiony w metalową obudowę z pokrętłem. Wkrótce okazało się, że prezent bardzo trafiony. Na kolejne święta i ja otrzymałam podobny prezent zwany wolnowarem. Mięso przygotowane w nim jest bardzo smaczne, miękkie i delikatne(...)Dziś przepis na mięso wolno duszone z cebulą i śliwką suszoną tradycyjnie - Suską sechlońską o lekko wędzonym aromacie. Pręga wołowa z suską sechlońską. 1 kg pręgi wołowej bez kości 2 cebule 8-10 suszonych śliwek sól i pieprz do smaku sos sojowy do skropienia Mięso umyłam, skropiłam sosem sojowym, oprószyłam odrobiną soli ( sos sojowy już jest słony) oraz pieprzem
Gotuj Sam!Grillowaniem u nas zajmuje się Pan Mąż. Wychodzi mu to całkiem nieźle i nie chodzi tu tylko o rozpalenie grilla, ale o przygotowanie mięsa. Tworzy różne marynaty, które sprawiają, że mięso na prawdę robi się kruche, aromatyczne i soczyste! Podane proporcje wystarczą do zamarynowania ok 240 g (każda z marynat, ale starczyło by na ok 500g, ważne żeby mięso było(...)całkowicie przykryte). W obu przypadkach mięso najlepiej marynować przez noc, ale 1-2 godzin też dadzą już efekt smakowy. Do przygotowania marynaty I potrzebujemy: – 1 butelkę (0,29 l) Guinness Extra Stout – 4 cl sosu sojowego – 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego (rozdrobnionego w moździerzu) – 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich – 1 łyżeczka soli Do przygotowania marynaty
Szybko Tanio Smaczniekarkówki (grubość około 1,5 cm) * około 700 g kapusty kiszonej * 1 cebula * 3 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego * sól do smaku * przyprawa do karkówki do posypania mięsa * odrobina oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka. Plastry mięsa przyprawić z obu stron solą i przyprawą do karkówki. Na patelnię wylać odrobinę oleju, podsmażyć mięso(...)stron. Garnek z wolnowaru rozgrzać na kuchence, podsmażyć na oleju cebulę na złoty kolor. Następnie układać warstwami na zmianę plastry mięsa i kapustę kiszoną (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją chwilę podgotować w wodzie w osobnym garnku). Pomiędzy warstwami dodać liście laurowe i ziele angielskie. Garnek wstawić do wolnowaru, ustawić na poziom LOW na 6 godzin. Po tym czasie
Zrób to smacznieSmaczny i prosty pomysł na obiad. Do przygotowania w mniej niż 30 minut. Pozostaje tylko kwestia pieczenia. Nam smakowało A jeżeli lubisz pory jako dodatek do mięs, polecam też inne przepisy dostępne na blogu: Polędwiczki w porowym sosie Podudzia kurczaka z porami i suszonymi pomidorami 3 pojedyncze piersi kurczaka 2 duże pory 350 ml śmietany 30% około 100 g sera(...)cheddar 1-2 łyżeczki curry mielona papryka słodka sól, pieprz Pory kroimy na półplasterki. Rozkładamy je na dnie lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania. Oprószamy solą. Oczyszczone mięso kroimy na cienkie pasy. Oprószamy solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki. Mięso rozkładamy na porach. Ser cheddar trzemy na dużych oczkach tarki. Rozprowadzamy na mięsie. Śmietanę mieszamy z przyprawą curry. Dodajemy sól
Smaki Na Talerzusłodkiej Skworcu 1 łyżka suszonych pomidorówz bazylią Skworcu Pieprzi sól do smaku 4 łyżki przyprawy do gulaszu Skworcu 1 łyżka oleju Przygotowanie : 1. Mieso myję,kroję w plastry. Następnie mięso kroję w paski. 2. Mięso doprawiam przyprawą do gulaszu ,soląi pieprzem. 2. Na patelni rozgrzewam olej. Dodaję mięso. Smażę . Mięsoprzekładam do garnka. Wlewam ok 1.5 l wody. Gotuję(...)minut oddaje przecier oraz pozostałe przyprawy. 4. Cukinię obieram i drobnl siekam. Paprykę myję i rownież drobno siekam. 5. Cebulę obieram i drobno siekam. 6. Do gotującego się mięsa dodaję cukinię i cebulę . Gotuję . Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy paprykę i natkę, gotujemy jeszcze ok 5 minut Podajemy z makaronem
Gotowanie Patki