mięso - 63110 przepisów (strona:322/4208)

Balotyna z kaczki 316

Galantine of duckSkładniki.1 kaczka10 dag wątróbka z kurczaka25 dag mięso z indyka1 bułka namoczona w mleku15 śliwki suszone50 ml śmietana 36%1 jajkogałka muszkatołowamajeranekvegetasólpieprz Wykonanie.Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa. Doprawić vegetą, majerankiem i pieprzem.Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone, zmielić. Dodać jajko, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.Płat mięsa(...)godzin. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.PS. Osobiści lubię balotynę lekko spłaszczoną, po upieczeniu obciążam ją deską.Różnica pomiędzy balotyną a galantyną - robiąc balotynę pozostawiamy mięso przy skórze, przy galantynie, pozostawiamy tylko skórę, a mięso mielimy razem z pozostałymi składnikami

Kulinarny karnet Christophera
Schab pieczony z jabłkowym sosem 141

Dzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab pieczony w rękawie do pieczenia jest bardzo soczysty a dodatek kwaskowego sosu jabłkowego nadaje mu charakteru. Przepis łatwy do przygotowania, więc naprawdę warto się skusić…:)!Schab pieczony z jabłkowym sosemSkładniki (8 porcji(...)Cebulę i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę, jabłka i czosnek wymieszać w misce, dodając sok z pomarańczy, sól, pieprz i rozmaryn.3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Do worka włożyć jabłkową mieszankę, zamknąć dobrze worek. 4. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni

UgotujmyTo.pl
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 245

filetów z kurczaka25 dag pieczarekmąkasól, pieprz, paprykaolej Nie wiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu kiedy natknęłam się na rewelacyjny i prosty w wykonaniu przepis na gulasz z kurczaka. Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w średniej(...)Zalać 2 łyżkami oleju. Przemieszać i włożyć na 30 minut do lodówki.Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić w grube plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, partiami obrumieniać na nim mięso obtoczone w mące. Po zakończeniu smażenia mięsa wymienić olej na nowy (można dodać masła) podsmażyć na nim pieczarki. Dodać obsmażone kostki mięsa, a następnie całość podlać ½ szklanki wody lub bulionu

Świat Domowej Kuchni
Karkówka w herbacie 249

tytuł absolutnie nie jest żartem!Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.Wprost rozpływa się w ustach!Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia(...)miejscach.W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku.W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę  gałki muszkatałowej.Przyprawami dokładnie nacieramy naszpikowane czosnkiem mięso.W gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem.Wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut – sprawi to , że wszystkie

Ostra na Słodko
Bryzol z warzywami w sosie paprykowym 148

zapewne zauważyliście mięso u mnie gości dość rzadko , a to dlatego , że zdecydowanie należę do wielbicieli rzeczy mącznych ( no i oczywiście słodkości , ale o tym nie muszę mówić ;) ).Jeśli już przygotowuję mięso , to staram się , by było smaczne , ale i przyrządzone w taki sposób jakiego dotychczas nie pokazałam na blogu.Dziś mam dla Was wołowinę , z której przyrządziłam coś(...)niego danie w iście wiosennym klimacie!Z papryką , porem i cebulką ,duszone w paprykowym sosie – pycha!Danie zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI :* wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) – 500 g* papryka – 2 szt* por – 1 szt* cebula – 2 szt* bulion warzywny – 1 szkl* papryka słodka – 1 łyżeczka* chili

Ostra na Słodko
Perliczka pieczona w tymianku i czosnku 524

wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje niezwykle wykwintnie. Moim zdaniem takie przygotowanie to jeden z najlepszych sposobów na pieczenie drobiu. Trzeba też podkreślić, że mięso z perliczki zawiera bardzo mało tłuszczu i jest bardzo zdrowe. Do przygotowania dania użyłem:1 perliczki (około 1 200 gram),6 cienkich plasterków boczku parzonego,1 pomarańczy,4 średnich(...)gram niewielkich ziemniaków,1 główki i 2 ząbków czosnku,3 łyżek stołowych suszonego tymianku,2 łyżeczek cukru,oliwy,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno przesiąknąć tymiankowo - czosnkowym aromatem, a w tym celu natarte marynatą musi spędzić co najmniej dwie godziny w lodówce. Zaznaczę, iż dzisiejszy obiad przeznaczony był na większą ilość osób

Wyprawy kulinarne
Węgierska zupa gulaszowa 179

Aromatyczny kociołek pełen mięsa zanurzonego w zupie o barwie pomidorów i papryki, z nutą cebuli i czosnku, jest o tej porze roku marzeniem każdego smakosza. G ulyás to najsłynniejsza potrawa kuchni węgierskiej. Narodziła się ona na rozległych terenach puszty, na której pasterze spędzali długie dnie i noce, pilnując swoich stad. Narażeni na nieprzychylne warunki przyrody, musieli posilać się czymś ciepłym(...)sprawdzało. Jednak te pierwsze gulasze w smaku i kolorze nie przypominały dzisiejszych. Działo się tak dlatego, że wówczas na tych terenach nieznana była jeszcze papryka. A przecież ona, obok mięsa i pomidorów, stanowi jeden z podstawowych składników tej wspaniałej potrawy. Paprykę zaczęto dodawać do gulaszu dopiero w XVII stuleciu, a jego popularność stale rosła. Początkowo traktowano go jako danie pasterskie

Smakowity Blog Kulinarny
Bogracz 168

Bogracz...Soczyste i kruche mięso wołowe.Cebula, marchewka, pietruszka i kolorowe papryki.Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie.Smacznego!Składniki:500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra;2 łyżki oleju/smalcu do smażenia;2 duże cebule;Czubata łyżka słodkiej papryki w proszku;Duża, czerwona papryka;Duża, zielona papryka;Duży pomidor;2 ząbki czosnku;3 marchewki;2 pietruszki;Łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki(...)nasion i pokroić w kostkę.Marchewkę i pietruszkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, wyciąć szypułki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, pokroić w grubą kostkę.W garnku, w którym będzie gotowany bogracz, podgrzać oliwę/smalec, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić.Następnie zdjąć garnek z ognia

Gospodyni Miejska
Bigos cygański 4014

Bigos cygański...Mięsne, soczyste, drobiowe kulki.Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos.I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone.Zapraszam do wspólnego ucztowania!Smacznego!Składniki:Mięsne kulki:1 kg mięsa mielonego, drobiowego;3 łyżki bułki tartej;4 łyżki mleka;1 jajo;Przyprawa do kurczaka;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sos:2 średnie, czerwone papryki;2 średnie, żółte papryki;1 kg pieczarek(...)duże cebule;4 duże ogórki kiszone;400 g koncentratu pomidorowego;500 g ketchupu pikantnego;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków.Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić kulki

Gospodyni Miejska
Placki po węgiersku 239

Placki po węgiersku... Duże, złociste i chrupiące placki ziemniaczane. Polane gulaszem wołowym. Z dodatkiem kolorowych papryk. Udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem. Pycha! Składniki: Gulasz wołowy: 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra; 1 papryka czerwona; 1 papryka żółta; 2 cebule; 1 ząbek czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa); 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego(...)paski. Na patelni rogrzać niewielką ilość oleju i wrzucić pokorojoną cebulę. Gdy cebula będzie już prawie podsmażona, dodać przeciśnięty czosnek. Chwilkę razem podsmażać, a następnie dodać do garnka z mięsem i bulionem. Dodać kminek, ostrą paprykę, liść alurowy i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać pozostałą ilością bulionu

Gospodyni Miejska
Proste kotlety mielone 278

Proste kotlety mielone... Soczyste dzięki dodatkowi cebuli i musztardy. Łatwe w przygotowaniu. Idelanie przyprawione. I przede wszystkim pyszne. Smacznego! Składniki: 500 g dowolnego mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);  1/2 średniej cebuli; 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego; 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki musztardy; 1 jajo; 2 ząbki czosnku; Szczypta słodkiej papryki; 1 szklanka bułki(...)tartej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, dobrze osuszyć, drobno posiekać. Do miski włożyć mięso mielone. Dodać przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz). Następnie wbić jajo i dodać musztardę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek

Gospodyni Miejska
Paprykowa pasta drobiowa 1154

Paprykowa pasta drobiowaKremowa, mocno paprykowa, posypana szczypiorkiem.Idealna do chleba, krakersów czy innych przekąsek.A co istotne - pozwala wykorzystać resztki mięsa z rosołu.Polecam!Składniki:200 g mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości);1 jajo;1 mała cebula;1/4 średniej, czerwonej papryki;2 czubate łyżki majonezu;1/3 pęczka szczypiorku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;1/4 łyżeczki ostrej papryki(...)Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć potrzebną ilość.Jajko ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.Cebule obrać, drobno posiekać.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem

Gospodyni Miejska
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 387

które dodadzą siły niejednemu postawnemu wojownikowi? ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 570 kcal | 19 g białka | 18 g węglowodanów | 42 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE 1. OBSMAŻANIE MIĘSA (5 min) Mięso kroimy w kostkę (dodatkowo można obić je lekko tłuczkiem, wtedy mięso będzie delikatniejsze), oprószamy pieprzem oraz słodką papryką i wrzucamy do garnka z mocno rozgrzanym olejem(...)mocnym ogniu obsmażamy ok. 3 min, mieszając od czasu do czasu. Przekładamy mięso do miski i przeskakujemy do następnego kroku. 2. MARCHEWKA (5 min) Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w drobne słupki. Następnie wsypujemy ją do tego samego garnka z rozgrzaną łyżką oleju i obsmażamy na średnim ogniu ok. 2 min, mieszając, do uzyskania lekko złotego

Nerds Kitchen
Kotlet schabowy panierowany 331

osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:4 kotlety schabowemąka pszenna do panierowaniatarta bułka do panierowaniajajkosólpieprztłuszcz do smażenia (daję pół na pół smalec  z olejem rzepakowym)1 łyżeczka masłaWykonanie:Mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa na grubość około 5 mm. Kotlety przykrywam folią spożywczą, żeby mięso nie pryskało podczas rozbijania. Mięso solimy i pieprzymy.Przygotowujemy(...)rozkłócamy widelcem,  na trzeci sypiemy tartą bułkę. Kolejno każdy kotlet obtaczamy dokładnie w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Bułkę delikatnie dociskamy dłonią do mięsa, żeby dokładnie cała panierka przywarła.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, gdy będzie gorący kładziemy kotlety i smażymy je na średnim ogniu z obu stron, aż będą lekko

Kulinarne przygody Gatity
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 354

moich domowników gulaszowa musi spełniać dwa warunki, dużo mięsa i kładzionych klusek. W zupie  nie może zabraknąć kminku, dobrych pomidorów i świeżej papryki. Na jesienno zimowy czas to fantastyczna sycąca zupa. Składniki: 1,2 kg mięsa wieprzowego, ja polecam mięso z golonki 1 puszka pomidorów lub 3-4 świeże pomidory 2 cebule 4 - 5 łyżek smalcu 1 czerwona papryka(...)Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki na kluski: 2 jaja 4-5 łyżek wody  ok. 10 łyżek maki pszennej  1. W dużym garnku rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojona w talarki, łączymy z przysmażonym mięsem, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy i pomidory z puszki, dusimy razem ok 30 minut.  2. Ziemniaki

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania