Gyros jest to potrawa kuchni greckiej. Mięso opiekane na wielkim rożnie, z promiennikami elektrycznymi lub gazowymi, obracanym, zwykle elektrycznie, wokół pionowej osi. Po osiągnięciu gotowości konsumpcyjnej, stopniowo odcinane jest długim nożem lub specjalnym nożem elektrycznym. Tyle podaje Wikipedia . A co ma z tym wspólnego sałatka gyros? Chyba tylko użytą do niej przyprawę. Składniki: - 2 pojedyncze piersi drobiowe - przyprawa gyros(...)cebule - młode części pora - puszka kukurydzy - ogórki konserwowe - ½ główki sałaty lodowej - 1 papryka czerwona - 2 ząbki czosnku - majonez - jogurt grecki - 3-4 łyżki oleju arachidowego Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na niewielkie kawałki. Do miski (czy zamykanego pojemnika) wlać olej, dodać opakowanie przyprawy gyros – połączyć składniki. Do przygotowanej marynaty włożyć pokrojone mięso, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki
mojewypiekiinietylkoprzepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki na ok. 6kg wyrobu: - 2 kg łopatki - 1 kg karkówki - 1 kg boczku - 1 kg podgardla(...)drobno zmielonego - 1 łyżka pieprzu grubo zmielonego - 1 łyżeczka rozmarynu - 1,5 łyżeczki mielonej kolendry - ok. 650ml lodowatej wody - 280g pinhead rusk (dostałam od rzeżnika) - oczyszczone jelita Mięso mielimy maszynką. Idealnie by było – tłuste zmielić na oczkach 4 mm, a chude 8 mm. Usprawniając sobie jednak trochę pracę skorzystałam z uprzejmości (i sugestii) zaprzyjaźnionego rzeźnika Johna (Irlandczyk), który
mojewypiekiinietylkoMakaron bardzo lubię i uważam, że można z niego „wyczarować” naprawdę smaczne i oryginalne dania. Jeśli przygotujecie sobie wcześniej roladę z mięsa, szpinakiem i pieczarkami to wystarczy kilka chwil, a obiad będzie gotowy. SmacznegoSkładniki na 4 porcje:10 szt. makaronu gniazdko Czaniecki,250 g mięsa wieprzowego od szynki,1 sucha pszenna kajzerka,1 jajko,2 ząbki czosnku,1 papryczka chili(...)garści świeżego szpinaku,1 biała cebula,250 g pieczarek,1 mała cukinia,oliwki czarne,sól do smaku,pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,olej rzepakowy do smażenia.Przygotowanie:Rolada:Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę i rozdrabniamy w mikserze lub mielimy (najlepiej dwa razy przepuścić przez młynek). Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Do mięsa dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę
Moniki Smakołykicukru1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem pół szklanki kwaśnej śmietany1/3 szklanki ciepłego mleka5 g świeżych drożdżyziarna kminkuświeży rozmarynskładniki na farsz:1 kg mielonego mięsa wołowego (albo wieprzowego)1 duża cebula1 jajkoolej do smażeniasól, pieprz,suszony majeranek Zaczyn: ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i z 3 łyżkami mąki + cukier. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ja zagrzałam piekarnik do 50 stopni C i tam trzymałam zaczyn.W tym czasie podsmażamy mięso z pokrojoną w kostkę cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięsa nie smażymy zbyt długo, wystarczy by mięso się podgotowało. Mięso odkładamy do wystudzenia, a jak już się ochłodzi wbijamy 1 jajko i mieszamy.Do dużej miski
Bon Appetit MałgorzatyMięso gotowane na parze jest bardzo soczyste a cały tłuszcz z niej wypłynął. czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę, schab oraz karczek. Mięso na zimno idealne do kanapek :)Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1 litr przegotowanej i wystudzonej wody10 dag solicała główka czosnku 5 listków laurowych6 kulek ziela angielskiego4 kulki jałowcasuszona kolendrasuszony tymianeksuszony(...)rozmarynpół łyżeczki cukruDo wystudzonej wody dajemy sól, cukier oraz wszystkie zioła. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, również dodajemy do roztworu. W takiej wodzie moczymy mięso całą dobę. Na następny dzień, mięso po prostu gotujemy na parze. Przepis ten powtórzę na święta :) mięso gotowane na parze
Bon Appetit Małgorzatyniedźwiedziego (można pominąć) sól, pieprz2 ząbki czosnku3 łyżki suszonego majerankuolej do smażeniasznurekdodatkowo:1 opakowanie świeżego, młodego szpinakugarść fiołkówgarść stokrotekwinegret Białą kiełbasę pozbawiamy z osłonek. Mięso z kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat(...)Układamy równomiernie farsz na schabie zostawiając wolne brzegi i zwijamy w roladę. Na schabie układamy plasterki boczku i obwiązujemy go sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i polewamy tym mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Bon Appetit Małgorzatyangielskiego oraz gorczycyDo garnka wlewamy 1 litr wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Gotujemy . Następnie całkowicie studzimy i dodajemy peklosól. Wkładamy do naszej zalewy mięso i marynujemy najkrócej dobę ale najlepiej by mięso peklowało się około 8-10 dni.Mięso kroimy na kawałki, przekładamy do garnka o grubym(...)dnie dodajemy wino oraz smalec i dodajemy tylko tyle wody by zakryła mam całkowicie mięso.Dodajemy przyprawy oraz ząbki obranego czosnku. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.Wkładamy do piekarnika na 3,5 godziny w tem. 150 st. po tym czasie trochę płynu powinna nam się zredukować. podkręcamy tem. do 200 st i pieczemy bez przykrycia jeszcze 30 min.P
NaKońcuJęzykametoda przygotowywania i konserwowania żywności w tłuszczu, pochodząca z Francji. Była znana także w kuchni staropolskiej. Dawniej korzystali z niej głównie ubodzy dziś to wykwintna metoda przygotowania potraw. Konfitowane mięsa są jędrne, soczyste, delikatne i aromatyczne. Mięso confi jest znakomite po upieczeniu i po dłuższym przechowywaniu w lodówce. Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem(...)Marynata: 200 ml czerwonego wina wytrawnego, 1 łyżka soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, Szczypta cynamonu, Świeżo mielony pieprz, 4 ząbki czosnku, 4 gałązki macierzanki, Gałązka szałwii. Przygotowanie: Mięso oczyścić, wyciąć błony. W moździerzu rozetrzeć sól, ziele angielskie, goździki i czosnek. Dodać cynamon, pieprz i wino, wymieszaną marynatą natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na noc. Z mięsa usunąć
SzczyptaSmaQcałą noc w wodzie z solą - na 5 litrów wody 2 łyżki soli). Piersi były z kością, odcięłam ją ( nie wiem czy słusznie ) ale piekłam razem z mięsem - służyła jako dodatkowa podstawa pod piersi, dzięki czemu nie były one zanurzone w tłuszczu. Jabłka pieczone w gęsim tłuszczu z dodatkiem majeranku są rewelacyjne. Zamrożona po upieczeniu kość poczeka(...)gęsi 4-5 łyżek majeranku,ok 1/2 kg jabłek winnych,5 - 6 ząbków czosnkuSól, pieprzprzygotowaniePiersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek wycisnąć przez praskę.Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) wymieszać i dokładnie natrzeć nimi mięso. Tak przyprawione mięso wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.Piekarnik
Stare GaryGalantine of duckSkładniki.1 kaczka10 dag wątróbka z kurczaka25 dag mięso z indyka1 bułka namoczona w mleku15 śliwki suszone50 ml śmietana 36%1 jajkogałka muszkatołowamajeranekvegetasólpieprz Wykonanie.Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa. Doprawić vegetą, majerankiem i pieprzem.Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone, zmielić. Dodać jajko, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.Płat mięsa(...)godzin. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.PS. Osobiści lubię balotynę lekko spłaszczoną, po upieczeniu obciążam ją deską.Różnica pomiędzy balotyną a galantyną - robiąc balotynę pozostawiamy mięso przy skórze, przy galantynie, pozostawiamy tylko skórę, a mięso mielimy razem z pozostałymi składnikami
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab pieczony w rękawie do pieczenia jest bardzo soczysty a dodatek kwaskowego sosu jabłkowego nadaje mu charakteru. Przepis łatwy do przygotowania, więc naprawdę warto się skusić…:)!Schab pieczony z jabłkowym sosemSkładniki (8 porcji(...)Cebulę i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę, jabłka i czosnek wymieszać w misce, dodając sok z pomarańczy, sól, pieprz i rozmaryn.3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Do worka włożyć jabłkową mieszankę, zamknąć dobrze worek. 4. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni
UgotujmyTo.plfiletów z kurczaka25 dag pieczarekmąkasól, pieprz, paprykaolej Nie wiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu kiedy natknęłam się na rewelacyjny i prosty w wykonaniu przepis na gulasz z kurczaka. Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w średniej(...)Zalać 2 łyżkami oleju. Przemieszać i włożyć na 30 minut do lodówki.Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić w grube plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, partiami obrumieniać na nim mięso obtoczone w mące. Po zakończeniu smażenia mięsa wymienić olej na nowy (można dodać masła) podsmażyć na nim pieczarki. Dodać obsmażone kostki mięsa, a następnie całość podlać ½ szklanki wody lub bulionu
Świat Domowej Kuchnitytuł absolutnie nie jest żartem!Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.Wprost rozpływa się w ustach!Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia(...)miejscach.W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku.W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę gałki muszkatałowej.Przyprawami dokładnie nacieramy naszpikowane czosnkiem mięso.W gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem.Wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut – sprawi to , że wszystkie
Ostra na Słodkozapewne zauważyliście mięso u mnie gości dość rzadko , a to dlatego , że zdecydowanie należę do wielbicieli rzeczy mącznych ( no i oczywiście słodkości , ale o tym nie muszę mówić ;) ).Jeśli już przygotowuję mięso , to staram się , by było smaczne , ale i przyrządzone w taki sposób jakiego dotychczas nie pokazałam na blogu.Dziś mam dla Was wołowinę , z której przyrządziłam coś(...)niego danie w iście wiosennym klimacie!Z papryką , porem i cebulką ,duszone w paprykowym sosie – pycha!Danie zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI :* wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) – 500 g* papryka – 2 szt* por – 1 szt* cebula – 2 szt* bulion warzywny – 1 szkl* papryka słodka – 1 łyżeczka* chili
Ostra na Słodko