200ml mleka + 100ml wody) – 100g mąki gryczanej Incola – 2 jajka – 15g oleju Składniki na sos boloński: – 1 łyżka oliwy – 1 cebula – 3 łodygi selera naciowego – 1 marchew – 400g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – 1 szklanka wina białego, wytrawnego – 1 szklanki bulionu – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 500g przecieru pomidorowego – 1/2 łyżeczki oregano – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – sól(...)rozdrabniamy w malakserze. W dużym garnku lub patelni na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy seler naciowy i marchewkę, obsmażamy. Całość przesuwamy na bok i partiami podsmażamy mięso, aż się zetnie i staramy się je jak najbardziej rozdrobnić (gdy pierwsza część mięsa się zetnie, mieszamy ją z warzywami, przesuwamy na bok i dokładamy kolejną partię). Do podsmażonego mięsa
Be Fit Be StrongBardzo lubię tego typu dania. Pyszny makaron, napełniony po brzegi farszem z delikatnego, mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem porów i suszonych śliwek. Całość delikatnie słodka, z wyraźną nutą curry i oczywiście z dużą ilością sera:) Danie choć pyszne, niestety nie jest zbyt fotogeniczne;) Choćbym się jak starała, nie potrafię zrobić takim „zapiekankom” z serem dobrego zdjęcia. muszle makaronowe(...)conchiglioni około 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 2 duże pory 6-8 suszonych śliwek około 2/3 szkl. słodkiej śmietanki 30% curry sól, pieprz Sos: 1 szkl. słodkiej śmietanki 30% 1 op. mozzarelli w zalewie (125g) około 50-70 g mozzarelli tartej curry sól, pieprz W dużym garnku grzejemy wodę. Solimy ją oraz wlewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy muszle
Smaki Na Talerzułyżka masła klarowanego (lub zwykłego) 350g świeżych grzybów leśnych 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli – opcjonalnie pół pęczka zielonej pietruszki ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia 0,5 litra bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu(...)Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce masła drobno pokrojoną cebulę i czosnek *** *** Świeże grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Pokrojone grzyby dokładamy na patelnię i smażymy razem z cebulą często mieszając przez około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli (opcjonalnie
Blog z Apetytemoprócz zwykłych, grillowanych warzyw proponuję Wam też marchewkowo-ogórkową surówkę. Dzięki nucie orientalnych przypraw świetnie dopełnia naszą wołowinę. Całość robi się bardzo szybko i stanowi świetną alternatywę dla klasycznego mięsa na grilla. Sprawdźcie koniecznie! 😉 Składniki: 1 kg łaty wołowej (flank steak) wybrane warzywa na grilla (u mnie 3 rodzaje papryki i cukinia) Marynata 125 ml jasnego sosu sojowego 2 łyżki(...)przeciśnięty przez praskę) 1/2 łyżki cukru szczypta soli (do smaku) płatki chilli (opcjonalnie) Sposób wykonania: W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie wkładamy do niej mięso i dokładnie pokrywamy je marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przygotowujemy surówkę. Ogórka kroimy w cienkie plastry lub używamy temperówki do warzyw. Obraną i umytą marchewkę ścieramy
Mostek w kuchnipotrawy tłumkowi gości. Nie pierwszy i nie ostatni raz wpadłam na taki zwariowany pomysł. Kolejny raz taka taktyka (albo jej brak) okazała się udana, ale jak już kiedyś powiedziałam: mięso i wino - czy to się może nie udać? Nie ma szans. Uwielbiam. Składniki na kurczaka po francusku w winie (COQ AU VIN): około 1.8 kg kurczaka (skrzydełka, udka, podudzia(...)tłuszczu do garnka. Cebulki szalotki obrać i rozgnieść rękę lub tłuczkiem, wrzucić na rozgrzaną patelnię na 2 minuty. W oddzielnym rondelku podgrzać whisky, ostrożnie podpalić i płonącym alkoholem polać mięso. Do wszystkich składników wlać wino. Dodać przecier, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Przykryć i gotować 40 - 45 minut. Trzeba pamiętać o tym, aby w połowie przewrócić mięso. Pieczarki
Karola gotujeciepło do obiadu lub na zimno, pokrojony w cienkie plasterki jako przekąska lub wędlina na kanapkę. Propozycja mięsna w sam raz na niedzielny lub świąteczny obiad. Kruche, delikatne mięso dobrze doprawione z pieczarkowym farszem w środku, pychota :) Przygotowanie jest trochę pracochłonne, ale gwarantuję, że smak wynagrodzi wszystko :) Składniki: * 1 kg schabu bez kości * 500 g pieczarek * 2 łyżki masła * sól(...)rękaw do pieczenia Wykonanie: Schab rozkroić w poprzek tak, by powstał prostokąt. Tłuczkiem rozbić go na cieńszy płat. W misce wymieszać olej z solą, pieprzem, przyprawą i czosnkiem. Natrzeć mięso z obu stron. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć je na patelni na maśle, przyprawiając solą i pieprzem. Smażyć je do czasu, aż odparuje z nich woda
Zrób to smaczniedelikatny, pieczony w piekarniku udziec z indyka uprzednio marynowany w aromatycznej marynacie. Doskonale sprawdzi się na ciepło na obiad lub na zimno jako przekąska albo wędlina na kanapki. Mięso z indyka można zmielić na mięso mielone a można też upiec je w całości, dowolnie zamarynować i upiec w piekarniku, to świetna propozycja na szybki obiad. Składniki: * około(...)łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) * 2 łyżki oleju * 4 łyżki wody Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki na marynatę, dobrze wymieszać. Mięso włożyć do marynaty, tak by było całe nią pokryte. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie udziec przełożyć do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzać
Zrób to smaczniejakiś powiew świeżości! Dlatego dzisiaj u mnie słynne spaghetti z pulpecikami mięsnymi, tylko w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną . W praktyce jest to spaghetti z cukinii z pulpecikami z mięsa wołowego i sosem pomidorowym. Proste acz urzekające. No i jakie smaczne! Muszę przyznać, że okrąglutkie pulpeciki mają w sobie dużo więcej uroku niż nasze rodzime mielone. Albo to popkultura przeze(...)mnie przemawia… Keto spaghetti z cukinii z pulpecikami Trio idealne Swoją drogą, właśnie sobie zdałam sprawę, że zestaw cukinia + mięso mielone + pomidory to takie nieśmiertelne trio, które nigdy się nie znudzi. Te smaki perfekcyjnie wręcz do siebie pasują. Czy to w postaci cukinii faszerowanej czy kotletów mielonych ze startą cukinią w sosie pomidorowym czy też właśnie w postaci dzisiejszej
Modern Cave GirlPaprykowa fantazja Papryczki napełniane mięsem mielonym zapiekane z serem. Składniki: · ½ kg mięso mielonego z łopatki · 2 łyżeczki tymianku · Sól · Papryka ostra · Chili · Bułka tarta(...)sera żółtego · 5 łyżek ketchupu pikanego · ½ pęczka szczypiorku Sposób przygotowania: 1. Mięso przekładamy do miski. 2. 1 cebulę obieramy, drobno kroimy, dodajemy do mięsa. 3. Wsypujemy tymianek . 4. Doprawiamy solą. 5. Wsypujemy bułkę tartą. 6. Wbijamy
Kulinarna Chwilalanguage:EN-US;} Znikające aromatyczne kotlety Kiedy znudziły nam się zwykłe kotlety mielone, wystarczy nam boczek i ser. Boczek nadaje potrawom wyrazistego i niepowtarzalnego smaku, oraz sprawia że mięso po upieczeniu jest soczyste. Składniki: · 1 kg mięsa mielonego z łopatki · 15 plastrów boczku parzonego(...)jajka · Bułka tarta · Papryka ostra · cebula Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski. 2. Obieramy cebulę i drobno kroimy, dodajemy do mięsa. 3. Wbijamy jajka. 4. Doprawiamy solą oraz paprykę
Kulinarna Chwilamamy zbytnio czasu na robienie obiadu. My mieliśmy dzisiaj przyjemność kosztować tych dobroci i powiem szczerze że jestem na TAK! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1-1,5 kg mięsa np karkówki lub schabu 2 opakowania zupy cebulowej Knorr w proszku 2 opakowania sosu borowikowego Knorr w proszku 500 ml śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso kroimy w plastry (surowe(...)niczym nie doprawiane mięso) i wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Do miski lub małego garnka wlewamy 500 ml śmietany i dodajemy 2 opakowania zupy cebulowej w proszku oraz 2 opakowania sosu borowikowego w proszku (ja używam sosów Knorr) i całość dokładnie mieszamy. Zalewamy mięso wcześniej przygotowanym sosem i wstawiamy naczynie żaroodporne z przykryciem do piekarnika i pieczemy przez
Blog kulinarny S9.PLdziś wiadomo, że mięso z indyka jest bardzo wartościowe, niskokaloryczne i lekkostrawne oraz zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka. Dlatego tym razem chciałam Wam zaprezentować pieczony udziec z indyka w marynacie z ketchupem, który doskonale sprawdzi się jako propozycja na pyszny obiad oraz po ostygnięciu jako dodatek do kanapki. Mięso wychodzi aromatyczne, miękkie, soczyste i bardzo delikatne. Polecam(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Dodatkowo: 3 listki laurowe Udziec należy umyć oraz dokładnie osuszyć i opcjonalnie ze środka usunąć kość. (Mięso można piec z kością.) Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i n astępnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso - również pod skórą. Całość przykryć folią spożywczą oraz wstawić do lodówki minimum
Di gotujeZiołowy kurczak w sosie jogurtowym Aromatyczne i soczyste mięso drobiowe duszone w przepysznym kremowym sosie z ziołami. Świetny pomysł na rodzinny obiad. Danie podajemy z ziemniaczkami lub kluseczkami i ulubioną surówką. Składniki: ok 1 kg części z kurczaka 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) 300 ml bulionu lub wody 3-4 łyżki sosu sojowego kilka suszonych grzybów(...)olej do smażenia 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół typu koperek, pietruszka, tymianek, bazylia, oregano itp. Przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka mielona, chilli, suszone zioła prowansalskie, majeranek *** Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i obsypujemy przyprawami (po około 1 łyżeczce każdej przyprawy, oprócz pieprzu i chilli – te po szczypcie) *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso
Blog z ApetytemKurczak po chłopsku Dziś filet z kurczaka w nowej odsłonie. Mięso duszone z warzywami i pieczarkami w aromatycznym sosie czyli pomysł pyszne i sycące danie obiadowe. Do takiej potrawy polecam podać gotowane ziemniaczki lub kluski i ulubioną surówkę. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka kilka pieczarek 1 cebula pół cukinii 1 czerwona papryka pół kolby kukurydzy lub kilka(...)łyżka posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona olej do smażenia *** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso oprószamy przyprawami, mieszamy i odkładamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie mięso podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, ciągle mieszając do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Podsmażone mięso zdejmujemy
Blog z Apetytemsprawdzi się do faszerowania ciasta francuskiego czy filo (tartaletek), tortilli czy calzone. Wdzięczny sos, który odgrzewany każdego dnia smakuje lepiej. Nadmiar można zamrozić, wyjąć kiedy trzeba. Podstawowe składniki to mięso mielone (u mnie cielęcina), passata, cebula i czosnek. Obowiązkowo przyprawy, spory mix ziół (bez tego się nie obejdzie:), papryczka chili. Zdarza się, że sos wzbogacam dodając oliwki, paprykę, posiekanego ananasa(...)dziesiątkę. Obiad na kilka dni, z rozmaitymi dodatkami, koniecznie z serem i natką! Zapraszam na mój pomysł na obiad w tygodniu, na kilka dni. Smacznego SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego, u mnie cielęcina, może być wieprzowe, wołowe, mix lub z indyka, do woli 690 g passaty (wychodzi cała butelka) 350 g sosu bolońskiego 2 pomidory 2 cebule 5 ząbków czosnku
Zasmakuj Kuchni