Kolejny przepis na wykorzystanie młodej kapusty - gotowane pulpety nadziane młodą kapustą, cebulą i marchewką. Aby nadać im delikatności - do mięsa dodałam kaszkę manną. Poniższe pulpety ugotowałam w sosie na bazie pomidorów z puszki i startej marchewki. Jeżeli lubicie gładkie, kremowe sosy to przed podaniem możecie go zblendować. Składniki na porcję dla 4-5 osób: pulpety 0,5 kg mięsa(...)marchewkę. Całość chwilę smażyć ze sobą. Następnie wlać pomidory z puszki i 3 szklanki wody. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso przełożyć do miski. Cebulę i marchewkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z kapusty odciąć głąb i również zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego
UgotowaćKarkówka pieczona z cebulą i ajvarem to moja propozycja dla tych, którzy lubią zjeść na obiad smaczne mięso i przy tym nie spędzić wielu godzin podczas jego przygotowania. Karkówka wychodzi niezwykle mięciutka oraz bardzo soczysta i doskonale komponuje się z pastą ajvar (*). To właśnie ajvar z mnóstwem cebuli jest taką kropką nad "i" całości. Ten paprykowy smak oraz aromat jest(...)Dodatkowo: 5-6 łyżek pasty ajvar 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 listki laurowe Mąkę wymieszać z papryką w proszku. Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i z obu stron oprószyć solą z pieprzem. Następnie każdy kawałek dokładnie obtoczyć w paprykowej mące. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu oraz warstwowo przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch
Di gotujeKolejny pyszny pomysł na mięso kurczaka. Co prawda, nie jest to może najlżejsze danie, ale jest tak smaczne i fajnie wygląda, że na niedzielny obiad (choć nie tylko) sprawdza się idealnie. Przepis na tak przygotowanego kurczaka przyniosła moja Mama z jakiejś imprezy. Tam, pod ciastem francuskim był jeszcze położony plasterek pomidora, jednak jak dla mnie nie jest on konieczny. Mięso(...)najlepiej xl 1 duża kulka mozzarelli xl kilka plasterków szynki (sprawdza się zarówno szwarcwaldzka, parmeńska jak i delikatna drobiowa) majonez sól morska, pieprz żółtko Oczyszczone i wysuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na porcje podobnej wielkości. Każdy kawałek doprawiamy z obu stron pieprzem i niewielką ilością soli. Układamy na blaszce do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Następnie smarujemy z wierzchu majonezem (mniej
Smaki Na Talerzukurczaka . Wędzony drób nie ma sobie równych , wspaniale smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z wędzarki lub na zimno na kanapkach czy w sałatce .. Możliwości wykorzystania jest dużo , a mięsa zawsze za mało Uwielbiam wędzić , mam wtedy błogi święty spokój , bo nikt nie chce się zbliżać żeby nie śmierdzieć dymem A ja sobie siedzę cichutko w kąciku przy wędzarce(...)wkładamy do garnka tylko majeranku i lubczyku . Jak zacznie bulgotać po pięciu minutach wyłączamy gaz . Wkładamy do wrzątku pęczki majeranku i lubczyku , a także półtuszki kurczaka . Od zimnego mięsa temperatura spadnie . Utrzymujemy temperaturę wody na poziomie 70 C tak długo aż mięso w najgrubszym miejscu ( np .pierś ) przy kości zrówna się z temperaturą wody . Czyli osiągnie temperaturę
Ogrodnik w podróżybłyskawicznym obiadem, bo samo smażenie i gotowanie to około 15-20 minut pracy. Danie wygląda na pracochłonne, ale jest zupełnie inaczej. Tu liczy się czas i tempo. Wystarczy zamarynować mięso kilka godzin wcześniej i po chwili obiad dla całej rodziny gotowy. I to jaki obiad! Delikatny i gęsty sosik fantastycznie komponuje się z polędwiczką, która przy odpowiednim czasie smażenia będzie(...)se_f.parentNode.insertBefore(tt, se_f); })(); Przygotowanie Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Każdy delikatnie rozpłaszczamy, oprószamy solą, pieprzem i majerankiem oraz skrapiamy oliwą i dokładnie nacieramy mięso. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso wkładamy do miski lub zamykanego pojemniczka, dodajemy czosnek oraz tymianek i rozmaryn. Wszystko mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do marynowania w temperaturze pokojowej
Analiza Smakubanalna i mega pyszna propozycja na obiad z mięsem mielonym i ziemniakami. mięso mielone 500/600 gramów ziemniaki ok 800 gramów śmietanka słodka 100 ml 3 jajka 4/5 łyżek mleka ser żółty ok 100 gramów kawałek papryki czerwonej pół średniej cebuli sól pieprz majeranek czosnek gałka muszkatołowa Do ugotowanych ziemniaków dolać połowę porcji śmietanki i mleko,doprawiamy solą(...)gałką muszkatołową, ugniatamy na pure. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę zeszklić na patelni na odrobinie oleju,dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą,pieprzem,majerankiem, czosnkiem, Przesmażamy tak aby nadmiar wody odparował. W między czasie nagrzewamy piekarnik 180 stopni. Do miski wlewamy pozostałą śmietankę,dodajemy jajka i utarty żółty ser,przyprawiamy gałką muszkatołową i solą ,wszystko dokładnie mieszamy. Do naczynia
Andzia PichciDługi weekend zbliża się wielkimi krokami . Co oznacza wielkie grillowanie ♨️ .Jeżeli szukacie czegoś niebanalnego a zarazem prostego do przygotowania mam dla was propozycję na pyszne kofty z mięsa mielonego , mix aromatycznych przypraw sprawi że mięso będzie aromatyczne lekko pikantne i niebanalne ,do tego koniecznie surówka z młodej kapusty i macie mega pyszne danie grillowe(...)porcji 500 gram mięsa mielonego ( orginalnie jagnięcina ,ale wieprzowe też może być lub pomieszane wołowe z wieprzowym.) 1 średnia cebula sól pół łyżeczki pieprz cayenne 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki kolendry suszonej liście 1/4 łyżeczki mięty suszonej lub świeżej 1 łyżeczka pół łyżeczki pieprzu cytrynowego płaska łyżeczka kurkumy płaska łyżeczka papryki słodkiej czerwonej 1 pęczek zielonej pietruszki ok.5
Andzia Pichcicebula 500ml bulionu 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżeczka oregano 2 łyżki mąki olej Jak zrobić bitki wieprzowe w sosie: Mięso kroimy w plastry, rozbijamy młotkiem do mięsa. Plastry mięsa obsmażamy na patelni z obu stron. W garnku na oleju szklimy posiekaną cebulę. Do cebuli przekładamy mięso, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Gotujemy(...)wszystko ok 20 min na niedużym ogniu tak by wszystko zmiękło a smaki przeniknęły się. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do mięsa, zagotowujemy tak by zagęścić sos. Doprawiamy do smaku. Artykuł Bitki wieprzowe w sosie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeDzisiaj pomysł na lekki obiad - chińskie gołąbki gotowane na parze. Do dania wykorzystałam młodą kapustę oraz mięso mielone z szynki. Do gołąbków nie dodawałam bułki, ponieważ mięsne pulpeciki mają w sobie bardzo dużą ilość ugotowanego ryżu. Wbrew pozorom - gołąbki podczas formowania i po ugotowaniu zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Aby dodać azjatyckiego posmaku - mięso mielone doprawiłam sosem sojowym(...)ugotowane gołąbki polałam sosem słodkie chilli. Zachęcam do przygotowania 😀 Składniki na 5 porcji: 1/4 młodej główki kapusty (350 g) 0,3 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1/2 szklanki surowego ryżu basmati (100 g) 1 i 1/4 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz ewentualnie do podania
Ugotowaćkosztem przygotować na obiad coś innego. Zapiekanka jest niedroga, szybka do przygotowania, choć… nie mogę powiedzieć, że syci na długi czas. Kolorystycznie też pozostawia wiele do życzenia. Ryż, mięso drobiowe, kapusta pekińska – wszystko tutaj ma bardzo zbliżoną kolorystykę. Mimo wszystko przepis przydaje się na awaryjne sytuacje;) 300 g ryżu 1 kapusta pekińska 500-600 g mielonego mięsa drobiowego(...)bazylii szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól, pieprz ketchup olej Kapustę szatkujemy. Przekładamy na sito i przelewamy wrzącą wodą. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy mięso. Smażymy, doprawiając pod koniec gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, bazylią oraz solą i pieprzem. Łączymy z kapustą pekińską. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu
Smaki Na Talerzututaj wielbiciele azjatyckiej kuchni? 😊 Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania pierożków JIAOZI, czyli gotowanych na parze i faszerowanych surowym mięsem mielonym. Ciasto jest o wiele delikatniejsze w smaku niż w tradycyjnych, gotowanych pierogach. Ciekawym elementem jest faszerowanie pierożków surowym mięsem, dzięki temu gotowany farsz jest mocno soczysty w smaku. Składniki na 3-4 porcje: ciasto na pierogi 3 szklanki mąki(...)pszennej 1,5 szklanki wrzącej wody szczypta soli farsz 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki 1 por (tylko jasna część) 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego pieprz do podania posiekany szczypiorek sos sojowy Na samym początku przygotować ciasto na pierogi : do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą
UgotowaćChrupiące nuggetsy z indyka Delikatne i soczyste mięso z indyka zanurzone w chrupiącym cieście jogurtowym. Pyszna przekąska, która z pewnością zasmakuje wszystkim, a szczególnie dzieciom. Nuggetsy możemy podać z frytkami i surówką. Składniki: ok 0,5 kg filetu z indyka Ciasto: 150g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki mąki Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu(...)łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli Dodatkowo: 1 szklanka mąki ok 1,5 – 2 szklanki oleju *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry *** *** Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt, mąkę oraz przyprawy *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Indyka wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty
Blog z ApetytemJuż Wam pisałam, że uwielbiam domowe pieczenie z mięsa mielonego, więc często je przyrządzam z różnymi dodatkami. (Tu możecie zerknąć na kilka przykładów - klik .) Tym razem chciałabym zaprezentować prostą, efektowną i co najważniejsze - bardzo smaczną pieczeń przekładaną warstwą żółtego sera. To doskonała propozycja na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa. Obie wersje są pyszne(...)choć mnie najbardziej kusi ciągnący się ser. Polecam na co dzień i od święta! (Forma o wymiarach około 10 x 20 cm) Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe) 1 cebula 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku (płaskie) 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Di gotujeżurek jest na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej . Poniżej znajdziecie przepis na barszcz biały na zakwasie , gotowany na wywarze z mięsa wieprzowego z kością, np. żeberek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Barszcz biały domowy – Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego z kością (u mnie żeberka wieprzowe) 1 duża marchewka(...)domowy zakwas pszenny. Jak to zrobić krok po kroku możecie przeczytać tutaj: domowy zakwas pszenny na barszcz biały Przepis na barszcz biały na domowym zakwasie: Do dużego garnka włożyć mięso wieprzowe z kością (u mnie żeberka wieprzowe). Zalać mięso 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 30 minut. Marchew, seler i pietruszkę obrać. Wedle
Kulinarne Przeboje