Dwa schaby podsuszane, paprykowy i pieprzowy.

Dwa schaby podsuszane, paprykowy i pieprzowy.

Dwa schaby podsuszane, paprykowy i pieprzowy.

Pyszne domowe wyroby wędliniarskie bez wędzenia. Kupujemy dwa świeże/ nie mrożone schaby, myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Przy pomocy noża obcinamy wszystkie  zbędne kawałki mięsa, ale możemy też nie obcinać. Teraz mięso musimy zapeklować na sucho.Na 1 kg mięsa dajemy 2 łyżki soli kamiennej, 2 łyżki cukru,  1 główkę czosnku i 10 ziaren jałowca- to konserwuje i zabija bakterie, których nie chcemy. Dodatkowo do smaku dodajemy inne przyprawy takie jak pieprz, paprykę, oregano, zioła. Sól i cukier mies... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu chleba naszego

Warto przeczytać

Jak zrobić idealnego schabowego?

Można rzec, że jest to najpopularniejsze danie polskiej kuchni, lecz nie każdy potrafi go przyrządzić tak by zapierał dech w piersiach.

Czytaj dalej...

Autor

Dariusz PodlasekDariusz Podlasek

Polska, rodzina, kuchnia, sport, historia, podróże...

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mięso, schab, chleb, papryka, chleb z ziarnami, chleb mieszany

Inne przepisy z chleba naszego

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.