Szwedzka zupa grochowa

Szwedzka zupa grochowa

Szwedzka zupa grochowa

Szwedzka zupa grochowa W średniowieczu zupę grochową jedzono zazwyczaj w czwartki, aby solidnie się posilić i przygotować do postu, który zaczynał się w piątek. Nieco później tradycję tę przeniesiono do armii i marynarki, gdzie również taką zupę serwowano w czwartki.  Legenda głosi, że szwedzki król Eryk XIV, został zamordowany przez swoich braci, którzy dodali trucizny do takiej właśnie zupy grochowej.  Może nie jest to najlepsza reklama, ale muszę przyznać, że zupa jest niezwykle smaczna, sycąca i ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Codzienne Gotowanie

Warto przeczytać

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Dieta Montignaca

Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.

Czytaj dalej...

Dieta kapuściana

Zupa kapuściana jest podstawą tej diety, dzięki niej możemy stracić od 3 do 6 kg.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.