pieczarek 1 cebula 2 lyzki masla ghee 2-3 marchweki 1/2 malego selera 1 pietruszka-korzen kawalek pora zielona pietruszka jogurt grecki lub smietana bulion warzywny-1,5 l makaron 2-3 garstki pieprz z mlynka sol Wykonanie: wieczorem w dniu poprzedzajacym gotowanie namoczyc suszone grzyby oczyszczone pieczarki pokroic w plasterki,polplasterki,paseczki jak kto woli.Obrac cebule,drobno pokroic.Rozgrzac maslo(...)przez sitko ( piasek !) wywar z suszonych podgrzybkow.Zagotowac.Do gotujacego wywaru dolozyc 2-3 garstki skruszonego w dloniach makaronu.Dodaje pokruszone spätzle.Dodac sol.Gotowac okolo 15 minut.Wylaczyc i zostawic na ogniu,by makaron apetycznie napecznial.Doprwawic swiezo zmielonym pieprzem. na talerzu przybrac kleksami jogurtu i sowicie posypac zielona pietruszka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdjęć… takie jest życie blogera… Ale co się odwlecze… W każdym razie ta sałatka jest prosta, smaczna i aromatyczna. Zapraszam Sałatka makaronowa z łososiem 300 g makaronu rurki 200 g łososia wędzonego 1 brokuł 1-2 filiżanki rozmrożonego groszku sok i skórka z połowy cytryny 2 łyżki kwaśnej śmietany świeży koperek pieprz, sól 1. Makaron ugotować(...)Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. 4. Łososia pokroić w kostkę/ rozdrobnić na mniejsze kawałki. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. 5. W misce wymieszać makaron, kawałki brokuła, groszek, koperek. Dodać sok i skórkę z cytryny i doprawić mielonym pieprzem i odrobinę solą. Wymieszać dodając 2 łyżki kwaśnej śmietany. Smacznego Post Sałatka makaronowa z łososiem pojawił się
UgotujmyTo.plZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA Tradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych, suszonych albo mrożonych grzybów, ponieważ jest(...)liście laurowe 3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju) 2 litry wody sól pieprz 1,3 - 0,5 szklanki śmietany 18% do zup DODATKOWO : makaron "łazanki" lub inny ulubiony albo kluski WYKONANIE: Grzyby suszone opłucz, wsyp do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Pozostaw na 1-2 godziny do namoczenia (albo na całą
Słodko-Słony Świat Ilonydrobnego makaronu (np. małe muszelki) 250 g papryki konserwowej 250 g ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy z groszkiem (285 g) 5 łyżek majonezu ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki sól pieprz Na blogu wkuchennymoknie znalazłam wyśmienity przepis na sałatkę, łączącą delikatny drobny makaron z kwaskowatymi piklami, które w rezultacie dają bardzo ciekawą kompozycję smaków. Serdecznie polecam. W stosunku(...)oryginału zmniejszyłam jedynie ilość makaronu. Odmierzyć 300 g suchego makaronu, a następnie ugotować go według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do całkowitego wystudzenia. Paprykę i obrane ze skórki ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę z groszkiem odsączyć dokładnie z zalewy. Przygotować dużą miskę i połączyć w niej wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Doprawić solą i pieprzem
Świat Domowej Kuchnirazem mam dla Was przepis na makaronowe. Dodatek smażonego pora i cebulki sprawia , że nie tylko obłędnie pachną , ale i smakują rewelacyjnie! Świetny pomysł na szybki obiad! SKŁADNIKI: - makaron wstążki – 200 g – por – 2 szt – sól – do smaku – pieprz – do smaku – tymianek – do smaku – jajko – 2 szt – mąka(...)ziemniaczana – 1 łyżka – bułka tarta – ok. 150 g - cebula – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy według przepisu a następnie drobno siekamy. Pory oczyszczamy i bardzo drobniutko kroimy. Podsmażamy razem z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z makaronem. Do masy wbijamy jajka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3/4 bułki tartej. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem
Ostra na Słodkokiedy to na obiad przygotowałam ” Tagliatelle z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie „. Soczyste mięso , kremowy sos … Efekt nieziemski! Zdecydowanie do powtórzenia! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - makaron tagiatelle – 150 g – filet z kurczaka – 200 g – orzechy ( włoskie i laskowe ) – 100 g – śmietana 30% – 125 ml – śmietana(...)pieprz – 1 szczypta – gałka muszkatałowa – 1 szczypta – chilli – 1 szczypta – koperek – 1 pęczek – olej do smażenia – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Filet z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w ukośne polędwiczki. Posypujemy solą , pieprzem i chilli. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości
Ostra na Słodkomamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników! W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron spaghetti – 300 g * wędzony boczek – ok. 100 g * śmietana 18% słodka – 200 ml * duże żółtko – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * parmezan(...)łyżki * sól , pieprz * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy. Po ok. 5 minutach ściągamy z patelni. Na pozostałym tam tłuszczu podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę , po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek. W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu. Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony
Ostra na SłodkoZnalazłam go w książce , którą ostatnio zakupiłam , no i oczywiście zmieniłam po swojemu. Mieloną jagnięcinę , którą hindusi z tak wielką przyjemnością zajadają zastąpiłam mieloną wieprzowiną ( wykorzystałam łopatkę ). Podane z makaronem tagliatelle jest łatwym i niesamowicie sycącym daniem , które z całą pewnością zachwyci zarówno tradycjonalistów , jak i wielbicieli egzotycznych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mięso mielone – 250 g * cebula(...)sól – do smaku * imbir – 1 szczypta * czosnek – 1 ząbki * chili – 1 szczypta * świeża kolendra – 1 garstka * groszek – ok. 80 g DODATKOWO: * makaron tagliatelle – ok. 300 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc oleju , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy na złoto. Dodajemy posiekaną papryczkę chili , świeżą kolendrę
Ostra na Słodkoowoce morza …. najlepsze ryby …. dziczyzna … cielęcina , jagnięcina , wołowina i wiele innych specjałów. Całe menu z cennikiem dostępne tutaj: http://www.milanokrakow.pl/nasza-kuchnia/karta-dan ______________________________________________________________________________________________________ My zdecydowaliśmy się na makarony. Rafał wybrał : Cannelloni z karmazynem zapiekane pod beszamelem szafranowym Ja: Spaghetti ala Milano zapiekane w pergaminie z owocami morza Przemiła obsługa już od pierwszych chwil zaczęła dogadzać naszym podniebieniom(...)takie szmery bajery robi przede mną :p ______________________________________________________________________________________________________ „Spaghetti ala Milano zapiekane w pergaminie z owocami morza” Porcja zdecydowanie większa niż się spodziewałam ( tak , spodziewałam się maciupeńkiej kupki makaronu ) – no i się pomyliłam , bo było na bogato! Makaron ugotowany al dente … z odpowiednią ilością sosu ( fajnie doprawiony , o wyczuwalnym smaku , gorący , lekko pikantny ) …. i duża ilość
Ostra na SłodkoMiałam dzisiaj ochotę na grzybki. I sobie kupiłam boczniaki. Postanowiłam zrobić makaron z sosem z boczniaków i parmezanem. Efekt zaskoczył nawet mnie, bo myślałam, że dobry sos to pieczarki na przykład, a tu taka niespodzianka. Boczniaki są super aromatyczne i przede wszystkim większe niż pieczarki. Mnie smakuja bardziej ! Składniki makaron świderki- u mnie makaron Czaniecki z mąki z pełnego przemiału(...)Masala oraz Pfeffer Gold. Mieszamy aż powstanie aksamitna konsystencja, w razie gdy sos jest za gęsty zawsze możemy dolać troszkę wody. Jeszcze pod koniec dodajemy świeżego tymianku. Gotujemy makaron świderki Czaniecki w osolonej wodzie, gdy gotowy, przecedzamy. Przelewamy zimną wodą i natychmiast na talerze. Polewamy sosem i grzybami, posypujemy parmezanem. Troszkę tymianku po wierzchu. Serwujemy jako samodzielne
Z Kuchni Do KuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pyszny makaron spaghetti z dodatkiem bazyliowego pesto i podsmażonej kiełbaski chorizo. Danie wyszło bardzo smaczne. Użyłam gotowego pesto firmy Grand Italia , które jest naprawdę bardzo dobre, smakiem dorównuje przygotowanym w domu. Makaron wyszedł przeeepyszny, na pewno do powtórzenia niebawem. Taki obiad lub kolację przygotujecie w zaledwie 20 minut. Gorąco(...)polecam. Post Makaron z bazyliowym pesto pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekuchenny Tupperware to naprawdę bardzo proste "urządzenie"...rosołek ugotowany "bez gotowania"..wystarczy zalać wodą -gotującą , zamknąć i odstawić na około 20-30 minut[w zależności od makaronu] i zająć się innymi obowiązkami lub odpocząć..a zupka "ugotuje się "sama..do makaronu dodałam kawałek piersi z kurczaka pokrojoną w małe kawałki..ale dodałam także większy kawałek..i tak oto jest(...)rosołek z wkładką.. makaron marchewka kostka rosołowa pierś z kurczaka Makaron, pokrojoną marchewkę ,pokruszoną kostkę rosołową oraz kawałek piersi z kurczaka umieścić w pojemniku Cudu kuchennego.Zalać gotującą wodą , zamknąć i odstawić.Po upływie około 20-30 minut zupa już gotowa
Moje domowe kucharzeniewystarczy wyjąć ok 5, poczekać aż się rozmrożą i pokroić w grubą kostkę. W tej sposób mamy już gotowe i doprawione mięso na spaghetti. Składniki: pół opakowania makaronu do spaghetti 5 rozmrożonych kotletów mielonych lub jeśli nie mamy ok 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 cebula 1 czosnek ser (np. parmezan czy pecorino) bazylia, oregano, zioła(...)pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut. W tym samym czasie możemy ugotować makaron w osolonej wodzie. Makaronu nie przelewamy po ugotowaniu zimną wodą, tylko po odlaniu wody zostawiamy go w garnku i wlewamy do niego przyrządzony sos. Dokładnie mieszamy, by każda nitka makaronu
upichciczabieramy ją na różnego rodzaju wypady w plener, gdyż można sobie zjeść kawałek na zimno jak i na gorąco a smakuje lepiej niż zwykła kanapka. SKŁADNIKI 500 g makaronu typu spaghetti 4 jajka 100 g żółtego sera 3 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano 200 g wędzonego boczku 1 łyżka oliwy z oliwek 50 g masła(...)sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać masło, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. W dużym naczyniu połączyć ze sobą rozbite jajka, ser pokrojony w kostkę, tarty ser, sól do smaku, wędzony boczek pokrojony w paseczki oraz wystudzony makaron. Wszystko szybko i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnie o średnicy 32 cm, dodać 1 łyżkę
zielonacukinkakoncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%); 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2,5 litra zimnej wody; Sól; Pieprz; Pęczek natki pietruszki; 250 g makaronu nitki. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki. Cebulę umyć(...)wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Chwilę jeszcze razem pogotować i zestawić z ognia. Zupę doprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać. Zupę podawać z makaronem (lub ryżem), oprószoną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 - 2,5 litrów zupy. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości
Gospodyni Miejska