najeść, o tyle tatuś już może być mniej usatysfakcjonowany. A jeśli w rodzinie jest tatuś i dwóch nastolatków, porcja może okazać się niewystarczająca. No chyba, że lubicie pożerać sam makaron z sosem:) Składniki na pulpety: - 500 g mięsa mielonego z łopatki [moje nie było z łopatki;)] - 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii - 110 g suszonych pomidorów - 1 płaska łyżeczka musztardy(...)przepisu biały) Składniki na sos: - 4 pomidory (500 g) - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 15 - 20 g posiekanej, świeżej bazylii - 70 g masła - sól, pieprz Dodatkowo: - makaron spaghetti (ilość wg uznania, w przepisie 300 g) - odrobina startego żółtego sera (wg przepisu Grana Padano - u mnie miks ementalera i goudy:D) Przygotowanie: 1. Suszone pomidory kroimy w drobną
Kraina Tysiąca SmakówJedna z moich ulubionych zapiekanek, którą chyba robię od zawsze [czytaj: odkąd mama prawie bez nadzoru zostawiła mnie w kuchni]. Kocham brokuły, a połączenie z makaronem, sosem i serem jest obłędne. Polecam i Wam. Składniki: opakowanie makaronu penne 1 świeży brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki bulionu łyżeczka oleju 300 g szynki(...)szynką) pieprz Wykonanie: Na oleju podsmażyć posiekany czosnek, dodać do niego bulion, śmietanę i pieprz. Doprowadzić do zagotowania i zagęścić mąką rozrobioną z wodą. W osolonej wodzie ugotować makaron. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do sosu dodać pokrojoną w dużą kostkę szynkę i ugotowane na parze brokuły. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, zalać połową sosu
Pasja Smakuplasterkach 200g serka Philadelphia 250 g serka ricotta 3 łyżki mleka 1 pęczek szczypiorku, można zastąpić suszonym koperkiem, czosnkiem lub innymi ziołami sól, pieprz odrobina masła 250 g płatów makaronu lasagne ( u mnie swieży, znajdujący się w lodówce ) Sposób przygotowania: Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i ścieramy na największych oczkach tarki. Przekładamy na sito i pozwalamy, aby cukinie puściły sok, lekko(...)najodpowiedniejsza. Ja nie miałam szczypiorku, więc dodałam suszony koperek i czosnek w granulkach. Gotujemy wodę. Do osolonej, gotującej się wody wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy po dwa płaty makaronu lasagne. Gotujemy 2 lub 3 minuty. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną masła i wykładamy obgotowanym płatem lasagne. Na makaron kładziemy nadzienie z serowo-lososiowe. Następne warstwy wykładamy tak samo
Mia Cucina Sofietazabki czosnku 1 lyzeczka musztardy dijon sol, pieprz, bazylia, ziolowe ziarenka smaku, Sos "beszamelowy" ok 500 ml smietany 1/3 szklanki maki jajko sol, pieprz ser pokrojony w plastry makaron Wykonanie: 1. Mieso mielone wrzucic do garnka z podgrzana niewielka iloscia oleju, dodajac wycisniety czosnek, pieprz i sol do smaku. Po ok 5 min dodac dodac pokrojona w cwierctalarki cebule(...)topiony,pieczarki, cukinie i koncentrat- doprawic ziarenkami smaku,musztarda i bazylia.Dusic ok 10 min. 2. Sos- polaczyc wszystkie skladniki - "zblendowac " Nagrzewamy piekarnik do 180-200 C ( uzaleznione od makaronu ) Do naczynia zaroodpornego ukladamy warstwy: farsz miesny, sos beszamelowy, ser, makaron; i od poczatku mieso, sos, ser, makaron- ukladamy tyle warstw na ile starczy farszu, pamietajac ze ostatnie warstwy
Smaki EdytyMakaron ponownie gości na moim stole. Tym razem w pysznej i lekkiej sałatce z dodatkiem pieczonego kurczaka i fasoli czerwonej. Do tego sos i mamy gotowe danie do zabrania ze sobą na piknik czy do pracy. Spróbujecie ? Składniki : * pół puszki czerwonej fasoli konserwowej * duży filet z kurczaka * 2 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek * ulubione przyprawy do kurczaka * szklanka(...)ugotowanego makaronu - może być razowy - ja wybrałam ten w ziarenkach jak ryż * duża łyżka jogurtu greckiego * sok z połowy cytryny bądź limonki Przygotowanie : Makaron ugotować al dente, ja gotuję bez dodatku soli. Kurczaka natrzeć oliwą i przyprawami - można dodać czosnek i odrobinę skórki z cytryny. Wymieszać z łyżką soku z cytryny i odłożyć na pół godziny. Upiec kurczaka, pokroić
Magiczne Życie Martymiękkim miąższu, jeszcze cieplutki. Smakował wybornie. Przepis znajdziecie tu ---- > Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron z pastą z włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został do zupy. MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor) Z PASTĄ Z WŁOSZCZYZNY marchew, seler i pietruszka gotowana (z rosołu(...)jarzynka, czosnek, ugotowany makaron Warzywa miksujemy z czosnkiem i jarzynką przy pomocy blendera. Doprawiamy według uznania. Następnie podgrzewamy i podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem. A na deser... KISIEL Z TAPIOKI O SMAKU CZARNEGO FRUGO 2 szklanki Frugo czarne 1/4 szklanki perełek tapioki W garnku mieszamy tapiokę z Frugo. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy
W kuchni Karmel-itkisię to uda :) Póki co przedstawiam pomysł na pyszny świeży szpinak ze zdrowym łososiem. TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM (składniki na 4 porcje) - 250 gram makaronu tagliatelle - 150 gram świeżego szpinaku (chociaż polecam więcej, makaron powinien być cały zielony ;) ) - 150 gram łososia wędzonego - 200 gram śmietany 12% - 1 spora cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)oliwa z oliwek do smażenia - 50 gram sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie) Makaron ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek z odrobiną soli. Pod koniec smażenia dodać 1 wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Szpinak umyć, wysuszyć, posiekać i dodać do cebuli. Jeżeli sezon na szpinak się skończył, można użyć mrożonego. Smażyć przez około 8 min, aż szpinak
Zgrabne GotowanieCannelloni ( rodzaj makaronu włoskiego ) kojarzy mi się nadziewane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. A mi tego było mało , to dodałam jeszcze szpinak. Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moja traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawde pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa(...)całosc dusimy ok. 20 minut pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia , wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy makaron cannelloni. Rurki napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanie sosu beszamelowego: W garnku rozpuszczamy masło , dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się .Dolewamy stopniowo mleko i rozpuszczony w wodzie koncentrat pomidorowy.Przyprawiamy
Słodkości i nie tylkomój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;) Źródło : czasopismo dla kobiet Składniki na 4 porcje: 50 dag filetów z dorsza sok wyciśnięty z cytryny 15 dag makaronu spaghetti 1 duży brokuł 3 średnie pomidory 15 dag żółtego sera 30 dag mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza(...)czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy. Pomidory kroimy na cząstki. Ser ścieramy na tarce. Twaróg mieszamy z 2 jajkami oraz mlekiem
Słodkości i nie tylkoPrzepis ten znalazłam w jednym z czasopism i bardzo zaciekawiło mnie połączenie makaronu w pieczeni i powiem Wam smak wart wypróbowania zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 70 dag łopatki mielonej - 15 dag makaronu - 5 łyżek masła - 4 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 15 dag sera żółtego - 1 garść szczypiorku - 1 świeża czerwona papryka - 2 rzodkiewki - 2 ząbki(...)smaku startą gałką muszkatałową, pieprzem, suszoną bazylią, 2 łyżkami sosu balsamicznego, mieloną papryką oraz delikatem. Mieszamy i zestawiamy z ognia. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, wrzucamy do niej makaron i gotujemy al dente. Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, czosnek, paprykę, rzodkiewki oraz jajka. Mase doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy
Zainspirowana w kuchniPyszna pomidorowa zupka zabielana śmietaną z dodatkiem szerokich wstążek makaronu. Taką zupkę robił mój Dziadek, jej smak pamiętam do dzisiaj. Moja zupka też pyszna ale niestety nie tak pyszna jak Dziadka. składniki: 2 l bulionu 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe Kamis sól z pieprzem Kamis 1/2 dużego kubka śmietany 18 % 2-3 łyżki mąki pszennej natka pietruszki(...)makaron Czaniecki gniazdko 1 Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i listki laurowe, zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru i dodać do zupy, doprawić do smaku solą z pieprzem, zagotować. Na koniec dodać łyżkę posiekanej natki. Makaron ugotować i podawać ze zupką, na wierzchu posypać jeszcze odrobiną posiekanej natki pietruszki
Monia miesza i gotujeSkładniki: ok. 400-500 gram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety. Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone(...)Doprawiamy ok 1 łyżeczki vegety, szczyptę bazylii, majeranku, soli i pieprzu-do smaku. Zagniatamy i formułujemy kuleczki, które później obtaczamy w mące. Do wrzącej wody w jednym garnku wsypujemy makaron, a do drugiego dajemy partiami pulpety. Jeżeli nie wiemy czy pulpety są jż gotowe najlepiej wyjąć jednego przekroić i sprawdzić jak wyglądają w środku. Jak makaron będzie al dente odcedzamy
Pudełko rozmaitościzupki chińskie vifon (2x kurczak złoty lub chiński kurczak i 1x kurczak curry) 20 dag szynki puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 zielony ogórek majonez sól, pieprz Łamiemy makaron i wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy z zupek (bez oleju) i zalewamy wrzątki, tak żeby tylko przykryć makaron. Zakrywam miskę pokrywką i zostawiamy aż makaron napęcznieje. Warzywa myjemy, kukurydzę odcedzamy. Obieramy(...)ogórek i wydrążamy paprykę. Szynkę oraz warzywa kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy szynkę. Wszystko dodajemy do makaronu, razem z olejem, który został po smażeniu. Dodajemy ok. 2-3 łyżek majonezu i doprawiamy. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościSkładniki: 3/4 opakowania makaronu penne brokuł słoiczek suszonych pomidorów 300 g szynki w kawałku cebula łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka serek topiony tzw. "kiełbaska" 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czosnek granulowany 300g sera żółtego w kawałku- zetrzeć na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuły również gotujemy(...)dodajemy serek i mieszamy, następnie dodajemy musztardę oraz pieprz, czosnek granulowany i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy. Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym warstwowo: makaron sos ser żółty szynka z cebulką brokuły sos ser żółty suszone pomidory makaron sos Pieczemy pod przykryciem 40 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy przykrycie posypujemy żółtym serem
Czerwona Porzeczka