makaron - 33044 przepisów (strona:710/2203)

Spaghetti z soczewicą i suszonymi pomidorami w pesto brokułowym 118

propozycja jest dla was. Dzięki dodatkowi soczewicy oraz suszonych pomidorów danie nabiera ciekawego charakteru a czosnek idealnie podbija smak kurczaka oraz brokułowego pesto. Dodatkowo  zielony kolor makaronu może zaciekawić naszych milusińskich co może zachęcić ich do spróbowania czegoś nowego.  Składniki - 500 g spaghetti - podwójny filet z kurczaka - 1 szklanka zielonej soczewicy - 1 brokuł - 8 suszonych pomidorów(...)Soczewicę przepłukać, wsypać do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić. Mięso pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Suszone pomidory pokroić w małe kawałki Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Wymieszać makaron z pesto, mięsem, suszonymi pomidorami i  soczewicą. Przed podaniem posypać startym na drobnych oczkach żółtym serem      Życzę smacznego

Świat Smaku
Sałatka z pora, makaronu i groszku na jogurcie 98

świeżym pieczywem. Może być samodzielnym danie, dodatkiem do obiadu lub kolacją. Bez majonezu i na jogurcie naturalnym. Prosto i pysznie. Polecam. Zróbcie.   Potrzebujemy: 1 średni por 25 dag makaronu kokardki pół puszki groszku zielonego pół puszki kukurydzy 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżeczki ulubionej musztardy sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku lubczyk suszony do smaku(...)natka pietruszki suszona do smaku     Wykonanie pysznej sałatki z porem i makaronem: 1. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie studzimy.   2. Pora oczyszczamy, odkrawamy zieloną część. Białą część dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, następnie przekładamy na sitko i sparzamy gorącą wodą. Pora odsączamy z wody i dokładnie studzimy.  3. Groszek

Izabelawkuchni
Pierś z kurczaka z kaparami i szparagami 145

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym, doprawiona pomidorami suszonymi, kaparami i szparagami. Danie najlepiej smakuje, podane z makaronem. Składniki (2 porcje): pierś z kurczaka sól pieprz 10 plastrów pomidorów suszonych z oleju 200 ml śmietanki 30% 200 g szparagów w zalewie 40 - 50 g kaparów z zalewy 200 g makaronu tagliatelle Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, solimy(...)Dolewamy śmietanę, całość odkrywamy i gotujemy 10 minut. Sos powinien się zredukować i zagęścić. Dodajemy szparagi (można je przekroić, aby były krótsze) oraz kapary. Dusimy pod przykryciem 3 minuty. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy do sosu. Całość lekko mieszamy i podajemy. Smacznego

Smak mojego domu
Jak wspólne gotowanie utrwala dobre nawyki żywieniowe? (przepis) 101

ekspert programu „Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”). Ilość porcji: 4 Składniki na spaghetti z pulpetami z indyka w sosie pomidorowym: 400 g mielonego mięsa z indyka 400 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 1 puszka krojonych pomidorów 1 jajko 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 10 ml oliwy z oliwek garść liści bazylii pieprz i sól do smaku(...)przez praskę czosnkiem. Do cebuli wlać pomidory, dodać cukier, odrobinę soli i pieprzu, gotować na małej mocy palnika około 15 minut. W tym czasie można zacząć gotować al'dente makaron według zaleceń na opakowaniu. Do gotującego się sosu wrzucić zrobione z mięsa pulpeciki i gotować pod przykryciem około 20 minut. Do sosu dodać ugotowany makaron i wymieszać, aby sos oblepił

Kuchcik gotuje
Imprezowa sałatka makaronowa 130

majonezu, musztardy i oliwy. SKŁADNIKI 450 g mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem 1 puszka (400 g) kukurydzy konserwowej 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli kidney 2 jajka 300 g makaronu (u mnie Cavatappi) 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka oliwy sól, pieprz WYKONANIE Marchewkę z groszkiem ugotować na parze do miękkości. Zostawić do ostudzenia. Jajka ugotować(...)twardo, ostudzić, obrać z łupin i pokroić w kostkę. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić, polać niewielką ilością oliwy, wymieszać i zostawić do ostudzenia. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, musztardę, łyżkę oliwy i dobrze doprawić solą i pieprzem. Do dużej miski wsypać makaron, groszek z marchewką, odsączoną na sitku kukurydzę i fasolę

Passions hobbies life
Spaghetti z fenkułem i groszkiem cukrowym 164

Uwielbiam aromatyczny i lekko anyżkowy smak fenkułu. Najbardziej smakuje mi z makaronem spaghetti. Już od czasów starożytnych wykorzystywano fenkuły jako afrodyzjak. W antyku popularna była zupa z fenkułu, natomiast w starożytnych Indiach także napój, który uzyskiwano poprzez połączenie soku z kopru włoskiego z miodem, lukrecją i mlekiem. Obecnie popularnym daniem dla dwojga jest surówka z fenkułu. Koper włoski wykazuje działanie(...)przedstawić moją wariację spaghetti z fenkułem i groszkiem cukrowym. Składniki:  1/2 fenkuł 1/2 opakowania świeżego groszku cukrowego Kilka pomidorków koktajlowych (2 garści) Puszka tuńczyka w sosie własnym Makaron spaghetti   oliwa do smażenia Sól, pieprz Fenkuł, pomidorki, pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać do smażenia groszek cukrowy. Dalej smażymy. Następnie dodajemy odsączony z puszki tuńczyk. Doprawiamy solą

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem i trzema serami 381

przepisie podaję, by mozzarellę pokroić na plasterki i rozłożyć na zapiekance. Ja miałam tym razem tartą mozzarellę – ona też się nadaje, jedynie całość ciut inaczej wygląda;) 500 g makaronu penne 1 cebula 3 ząbki czosnku szczypta chilli w proszku 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 puszka pomidorów krojonych 2-3 łyżki sera ricotta 150 g mozzarelli 50 g parmezanu(...)zioła prowansalskie sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli w proszku, krótko smażymy. Następnie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy do czasu

Smaki Na Talerzu
Kremowy makaron z pieczarkami i kurczakiem 112

Dzisiaj serwuję kremowy, odżywczy makaron z cukinią, pieczarkami oraz kawałkami kurczaka. Smaczny, pełnowartościowy, a przy tym prosty i szybki obiad. Makaron z pieczarkami i kurczakiem to dosyć lekkie, ale sycące danie. Jego sekretnym składnikiem jest … The post Kremowy makaron z pieczarkami i kurczakiem appeared first on FitSweet

Fitsweet.me
Makaron z pesto ze szpinaku 116

szpinaku 1/2 szklanki lekko prażonych orzechów włoskich (mogą być też nieprażone) 2 ząbki czosnku 50-80 g sera parmezan około 80 ml oliwy sól do smaku 150 g makaronu Penne Wykonanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić. Szpinak opłukać, oderwać łodyżki i osuszyć. Przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie pesto. Następnie wymieszać z makaronem i podawać (danie

Healthy food explorer
makaron z warzywami 116

Bardzo prosty, bardzo smaczny. Cała rodzina może jesc, również najmłodsi. W mojej wersji jest dodatkowo indyk ale z powodzeniem można się bez niego obejść. Składniki: 2 osoby Makaron - 2 szklanki 2 średnie marchewki Kilka różyczek brokuła Średnia cebula Dwa żabki czosnku Sól, pieprz, łyżeczka cukru Oliwa Makaron gotujemy Wg instrukcji na opakowaniu- ja wodę przestałam solić i nie widzę różnicy(...)cebule z czosnkiem drobno posiekaną, dorzucamy pokrojonego indyka w kostkę. Po 2 minutach wrzucamy pokorojoną w słupki marchew i brokuła. Podlewamy wodą. Do wytworzonego sosiku Z warzywami dorzucamy ugotowany makaron. Dla dorosłych doprawiamy solą pieprzem i cukrem. Można przepis smialo modyfikować dodając np serek naturalny do smarowania, czy zamiast soli 2-3 łyżki sosu sojowego

Pasja tworzenia
Sałatka : mango, krewetki, makaron, roszponka 90

Koniecznie wypróbujcie połączenie makaronu z krewetkami.             Składniki:       200 g makaronu typu kokardki   2 garści roszponki   ok 16-20 krewetek   2 łyżki masła   1 mango   4 łyżki sosu słodko-kwaśnego        Przygotowanie:     Ugotowany makaron al dente, odcedziłem i ostudzony ułożyłem na liściach

R'n'G Kitchen
Nadziewane muszle 186

trochę ograniczone, nie musimy ograniczać się jeśli chodzi o pyszne przekąski - w końcu nadal możemy przygotować coś pysznego 😉   Nadziewane muszle - przepis Do przygotowania nadziewanych muszelek będziesz potrzebować: 400g makaronu muszle, 130g kukurydzy konserwowej, 130g groszku konserwowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, czerwoną paprykę, kilka gałązek koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania sosu będziesz(...)potrzebować: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki musztardy, szczyptę anyżu, sól i pieprz do smaku.   1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - gotuj go partiami, żeby muszelki się nie posklejały ani nie rozpadły. Każdą partię wyjmij łyżką cedzakową na durszlak, po czym przelej zimną wodą. 2. Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy. 3. Paprykę pokrój

Z notatnika dietetyka
Zupa z kapustą włoską i czubrycą zieloną 75

wody 1/3 małej kapusty włoskiej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/3 małego selera 1 łyżka czubrycy zielonej sól pieprz olej rzepakowy 100 g makaronu (przepis na 4 porcje) Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę tej samej wielkości, kapustę (wcześniej obraną z zewnętrznych brzydkich liści) szatkujemy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa(...)smażymy na średnim ogniu, około 5 minut. Po tym czasie wszystko zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy 10 minut – do miękkości warzyw. Makaron gotujemy osobno, al dente. Nie dodawajcie go do garnka z zupą, chyba że zjecie całą zupę za jednym zamachem. Dodawajcie makaron dopiero do zupy na talerzu. Jeżeli macie ochotę, możecie ją dodatkowo zabielić jogurtem. Artykuł Zupa

Kardamonovy
Zupa z brukselką i makaronem 98

śląskim.  Składniki: 500 g brukselki 2 l wody 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula pęczek koperku mały kubek jogurtu naturalnego 125 g drobnego makaronu sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji)   Brukselkę myjemy, obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę(...)wrzucamy usmażone warzywa, dodajemy brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Zupę przelewamy do misek, do każdej porcji dodajemy trochę ugotowanego makaronu i łyżkę jogurtu. Jeżeli chcecie zupę zabielić wcześniej, zróbcie to śmietaną, inaczej wszystko się zważy.  Artykuł Zupa z brukselką i makaronem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym 84

litry bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta suszonego rozmarynu 2 gałązki koperku 2 gałązki natki pietruszki 100 g drobnego makaronu liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego mały kubek jogurtu naturalnego (opcjonalnie) olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 4 porcje)   Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, smażymy 3 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera. Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, jogurt naturalny, mieszamy. Całość

Kardamonovy