makaron - 33544 przepisów (strona:716/2237)

Łazanki z kapustą i pieczarkami 125

super. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 10 małych pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki wędzonej papryki 250 g makaronu łazanki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę (tak żeby przykryła kapustę), dodajemy liście i ziele, gotujemy bez pokrywki około(...)minut. W międzyczasie makaron gotujemy al dente, przelewamy go wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojone w plasterki pieczarki, startą na największych oczkach obraną marchewkę i pokrojoną drobno cebulę, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę, smażymy minutę. Do cebuli i pieczarek dodajemy ugotowaną kapustę, doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę

Kardamonovy
Makaronowe gniazdka z mięsem mielonym 189

Polecam Wam na obiad pyszny makaron zapiekany z mięsem mielonym oraz sosem pomidorowym. Danie bardzo syte, więc takie jednogarnkowe ;-) Składniki: 12 makaronowych gniazdek 300g mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz majeranek słodka mielona papryka ostra mielona papryka 2 puszki pomidorów krojonych 1/2 szklanki wody 1 cebula 3 ząbki czosnku suszona lub świeża bazylia sól, pieprz(...)zrumienić na oleju. Dodać pomidory z puszki, wodę i przyprawy, całość dusić 10-15 minut. Po tym czasie śmietanę zahartować, wlać do sosu. Sos zblenderować, gorącym zalać klopsiki z makaronem. Sos powinien być rzadki, dzięki temu makaron dobrze zmięknie podczas pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec w 180 st.C przez 45-50 minut. 10 minut przed końcem klopsiki posypać tartym

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka makaronowa z tofu 154

fasolki szparagowej , zapiekankę pasterską bez oleju i bez glutenu, zapiekankę warzywną z tortilli z sosem salsa , zapiekanka z jarmużem w serowym sosie z ziemniaka . Składniki: 3 szklanki surowego makaronu typu świderki 1 mała lub 2 duże kostki tofu (my lubimy wędzone ) 5 dużych pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g wegańskiego sera żółtego 1 pęczek pietruszki kilka gałązek(...)kolendry 2 szklanki gęstego sosu pomidorowego sól himalajska pieprz czarny mielony suszona bazylia i oregano (do smaku) olej do smażenia Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Makaron gotujemy na półtwardo według przepisu podanego na opakowaniu. W międzyczasie, pokrojone w kostkę wędzone tofu smażymy na oleju ze wszystkich stron (ja robię to w dwóch porcjach). Następnie, obieramy pieczarki i kroimy

Lamarida.pl
Zapiekane ślimaki makaronowe 202

Dziś mam dla Was propozycję na smaczny obiad z piekarnika. A jest to makaron w kształcie ślimaków nadziewany farszem z pieczonego kurczaka i żeberek z dodatkami. Makaron zalałam sosem z passaty pomidorowej z mlekiem kokosowym. Danie wyszło naprawdę smaczne. Makaron możecie kupić na Bee.pl . Znajdziecie tam super produkty spożywcze, ekologiczne ale i kosmetyki. Zachęcam Was do zakupów bez wychodzenia

Ewa w kuchni
Wegetariańska carbonara z porem 162

jasna część 1 większy ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g tartego parmezanu lub grana padano 1 jajko 1 łyżka listków świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego 150 g makaronu spaghetti Pora kroimy na cienkie plastry. Czosnek siekamy drobno. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i tymianek. Krótko smażymy. Następnie dodajemy pora i smażymy jeszcze chwilę, mieszając. Dolewamy(...)wody, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20-30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. W tym czasie makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Jajko ubijamy, dodajemy ser i mieszamy dokładnie. Gdy pory zmiękną, dodajemy odcedzony makaron i zdejmujemy z ognia. Dodajemy ubite jajko z serem, mieszamy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu

Kucharzyca
Makaron z porem, pieczarkami i pastą Tom Yum 106

jakąś z tajskich, pikantnych past. Ty razem pora i pieczarki podsmażyłam z pastą Tom Yum i był to strzał w dziesiątkę. Polecam to szybkie i aromatyczne danie :) 200 g makaronu ryżowego lub Pad Thai 2 łyżki oliwy łyżka masła klarowanego łyżeczka pasty Tom Yum por 200 g pieczarek sok z połowy limonki skórka starta z połowy limonki natka pietruszki kiełki(...)Pora kroimy w półplasterki. Oczyszczone pieczarki przekrawamy na połówki lub ćwiartki i skrapiamy je sokiem z limonki. Na maśle z oliwą podsmażamy pora z pieczarkami. Gdy zmiękną, dodajemy pastę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Odsączony dodajemy na patelnię z resztą składników. Dokładnie mieszamy. Podajemy z natką, kiełkami i orzechami. Smacznego :)   Artykuł Makaron z porem, pieczarkami i pastą

Mienta blog
Szybki makaron z krewetkami 130

grzybów shimeji 50 ml oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego 100 ml wody 1 łyżka mąki z tapioki 300 g makaronu ze spiruliną Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy krewetki, pokrojone w słupki warzywa, grzyby, pędy bambusa, posiekaną szalotkę, pora pokrojonego krążki, posiekany czosnek, dodajemy sosy, cukier, razem smażymy

R'n'G Kitchen
Bucatini z zimowym pesto i słodkimi ziemniakami 137

dodatkiem słodkich ziemniaków. Wszystko przełamane odrobiną cytryny, która dodaje daniu świeżości i równoważy smaki. Koniecznie musicie spróbować! 😉 Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 25 minutes Ilość porcji: 2 Składniki: 180 g makaronu bucatini 2 słodkie ziemniaki 1 średnia cebula czerwona 80 ml oliwy + 2 łyżki 2 duże garści jarmużu 1 natka pietruszki 40 g startego parmezanu (plus 2 łyżki do posypania(...)ścianek. Następnie dodajemy oliwę, sól, oraz pieprz do smaku i mielimy wszystko ostatni raz do połączenia składników. Bucatini gotujemy według instrukcji na opakowaniu zostawiając ok. ⅓ szklanki wody po makaronie. Do garnka z ugotowanym makaronem dorzucamy wcześniej podpieczone warzywa oraz pesto. Wszystko dokładnie mieszamy. Bucatini serwujemy posypane odrobiną tartego parmezanu i skórki cytrynowej. Świetnie sprawdzą się też orzeszki pinni lub pestki

Mostek w kuchni
Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki 179

jeszcze nie jadłam, więc jak je w Lidlu zobaczyłam to kupiłam i przyszłam, położyłam na stole. Chwila przeglądu co jest z warzyw w domu i do roboty. Do tego makaron udon i jedziemy. Ten obiad był przygotowany dla dwóch osób i naprawdę połowa takiej porcji jest wystarczająca i wypełniająca : )   Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki opakowanie(...)łyżki sosu sojowego + 1 cm startego imbiru + 2 plasterki papryki chilli 2 nieduże cebule 1 duży pak choi ( nie masz ? zamień na kapustę pekińską ) 3 ząbki czosnku 1 opakowanie makaronu udon 4 łyżki sosu teryiaki 1/2 czerwona papryka 1 łyżka soku z limonki olej świeżo mielony pieprz   Tofu kroimy w kosteczkę przekładamy do miski i zalewamy sosem sojowym wraz

Kuchnia na wzgórzu
Białoruś - Zupa kurkowa z Białowieskiego Parku Narodowego 145

zasmakowały najbardziej była właśnie zupa kurkowa! Wegetariańska wersja zupy kurkowej jedzona w Kamieniukach w białoruskiej części Białowieskiego Parku Narodowego Składniki (2-3 porcje): - 200 g kurek - 50 g makaronu (na przykład świderki) - ogromna garść koperku - 3 szklanki bulionu (my robimy z przepisu  ) - dodatkowo 2 marchewki Przygotowanie: 1) Bulion gotujemy według  przepisu  . Dodatkowe kroki w trakcie gotowania bulionu(...)zwiększenie ilości marchewek - dodajemy 2 więcej (pokrojone w ósemki), wrzucenie połowy koperku i kurek (jeśli kurki są duże, możemy przekroić na pół).  2) W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. 3) Gdy bulion będzie gotowy i odcedzony, wybieramy z sitka kurki i kawałki marchewki. Nie powinno to sprawić problemu. 4) Podajemy z makaronem i posypujemy ogromną ilością posiekanego koperku

Roślinożerni urlopowicze
Brunei - Stir-fry z kokosem (Urap) 122

Urap to w zasadzie raczej sałatka, często podawana jako dodatek do głównego dania. My odrobinę zmodyfikowaliśmy i awansowaliśmy urap do dania głównego.  Składniki (2 porcje): - 100 g makaronu ryżowego - 100 g fasolki (np. szparagowej) - 1 marchewka - 100 g kiełków fasoli mung - 50 g wiórków kokosowych - odrobina pak choi (można użyć kapusty pekińskiej - około 1/4 główki) - 2 limonki - olej - sól(...)papryka chilli Przygotowanie: 1) Rozgrzewamy olej. Dodajemy obrana fasolkę. Smażymy tak dobre 5-10 minut (aż trochę zmięknie). Marchewkę kroimy w słupki i wrzucamy na patelnię.  2) Gotujemy makaron ryżowy.  3) Jeśli używamy świeżych kiełków, wrzucamy na patelnię. Jeśli używamy kiełków z puszki, można dodać później. Kapustę (pak choi) kroimy w średniej wielkości paski i dorzucamy do reszty

Roślinożerni urlopowicze
Makaron z rzeżuchowym pesto i prażonym słonecznikiem 129

pesto i prażonymi pestkami słonecznika Składniki: 3/4 szklanki rzeżuchy 4 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny łyżka siemienia lnianego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika makaron razowy - wstążki Jeżeli potrzebujesz - dodaj szczyptę soli do smaku. Makaron z rzeżuchowym pesto - przygotowanie: Rzeżuchę utrzyj z siemieniem, oliwą i połową pestek słonecznika w moździerzu. Kiedy pasta będzie już gładka(...)dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Makaron ugotuj al dente. Połącz z zieloną pastą. Podawaj posypane pozostałymi nasionami słonecznika. Smacznego! Olga

Gary Bez dna
Kokardki z balsamiczną cebulką i oliwkami / Bows with balsamic onion and olives 124

Scroll down for recipe in English.  Składniki: (3 porcje) 125 g. makaronu kokardki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 3/4 szkl. czarnych oliwek 1/4 szkl. pestek słonecznika 1 łyżka posiekanej drobno mięty 1/2 szkl. startego sera długodojrzewającego Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź(...)minut. Wlej sos sojowy, ocet balsamiczny i dodaj cukier. Wymieszaj i duś pod przykryciem 5 minut. Odkryj patelnię i odparuj płyn. Dorzuć oliwki i większość słonecznika. Wsyp ugotowany makaron aby się podgrzał i przeszedł smakiem, wymieszaj.  Dopraw solą, pieprzem, dodaj miętę. Wymieszaj i zdejmij z palnika. Przed podaniem posyp resztą słonecznika i startym serem. Ingredients: (3 portions

Delicious Place
Indyk w curry z warzywami 194

ryż, albo po prostu zjeść jako osobny posiłek. Składniki 400g filety z indyka 2 łyżeczki curry 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 2 łyżki śmietany oliwa do smażenia szklanka makaronu razowego np. rurki mała cebula sól pieprz Indyk w curry z warzywami – przepis Cebulę szklimy na oliwie. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę indyka i smażymy przez(...)bakłażana. Smażymy przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, Wcześniej ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym daniem i podajemy. Smacznego! Artykuł Indyk w curry z warzywami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania