samodzielnie. Do czasu ;) W końcu się odważyłam spróbować i wyszło pysznie. Okazało się, że nie są trudne w obróbce prócz oczyszczania z jelitka [sic!] Potrzebujemy: 200 g makaronu ryżowego wstążki 200 g krewetek - u mnie mrożone z Lidla 50 g masła 2 ząbki czosnku 50 ml białego półwytrawnego wina 8 - 10 szt pomidorków koktajlowych 1/3 pęczka natki pietruszki(...)papryczki chilli sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Jeśli mamy mrożone krewetki to rozmrażamy je i płuczemy w letniej wodzie. Następnie krewetki oczyszczamy z pancerzyków, ogonków i jelitka. Osuszamy chwilkę na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy czosnek pokrojony w piórka. Smażymy go minutę, następnie
Emskie Smakiwiększą ochotę na jedzenie lekkich i kolorowych dań. Sałatka makaronowa z brokułem i papryką, to właśnie jedno z takich dań. Do jej przygotowania oczywiście możecie też użyć innego makaronu, ja bardzo lubię ten risin i i akurat mam go sporo, więc dlatego u mnie jest ten drobny. Sałatka jest lekka, bardzo zdrowa i będzie idealna na każdą porę dnia(...)sosem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka makaronowa z brokułem i papryką Sałatka makaronowa z brokułem i papryką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka suchego makaronu risini 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 małej czerwonej cebuli 1/2 małego brokuła oliwa z oliwek 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku sok z cytryny sól pieprz posiekana natka
Kulinarne przygody Gatitysię z zaledwie kilku podstawowych składników. Niech Was jednak ta prostota nie zmyli, sałatka smakuje wyśmienicie i nada się na różne okazje, jak i bez okazji. około 400 g makaronu (u mnie cienkie świderki) 6-7 jajek 300 g szynki cebulka dymka lub szczypiorek 5 łyżek majonezu 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Makaron gotujemy(...)ćwiartki, resztę w grubą kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Zieloną część cebulki dymki/szczypiorek drobno siekamy. Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W dużej misce mieszamy makaron z szynką, jajkami oraz połową zieleniny. Dodajemy sos, mieszamy. Przekładamy do salaterki. Wokół brzegów miski rozkładamy cząstki jajek. Wierzch posypujemy resztą szczypiorku
Smaki Na TalerzuSkładniki: Makaron penne 500 g Filet z kurczaka 2 sztuki pojedyncze Ser żółty 300 g Jogurt naturalny 3 łyżki Majonez 3 łyżki Przyprawa tzatziki opakowanie 20 g Czosnek ząbek (opcjonalnie) Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę przyprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć do miękkości na niewielkiej ilości oleju(...)miseczce wymieszać składniki na sos: majonez, jogurt oraz przyprawę tzatziki. W Dużej misce lub bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym wymieszać makaron, kurczaka, ser oraz przygotowany sos. Wkładamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 Stopni na 20 minut oraz na dodatkowe 10 minut bez przykrycia do zarumienienia. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie
Kulinarne przygodyłyżki soku z limonki 4 ząbki czosnku w łupinkach 1 łyżeczka oleju sezamowego sól, pieprz Dodatki duża garść suszonych grzybów mun 4-5 jajek 160 g. suchego makaronu pszennego 1 mała cukinia 2 łyżki sezamu (mieszanka czarnego i białego) szczypior do posypania Bulion: warzywa obierz, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj nori, plastry imbiru, liście limonki kaffir(...)zagotuj. Gotuj pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika przez 2 godziny. Grzyby mun zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Odcedź i przepłucz. Pokrój w paski. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Jajka: Zagotuj wodę, ostrożnie włóż jajka i gotuj na miękko, przez 6 minut. Odcedź i zalej dużą ilością zimnej wody. Jajka obierz ze skorupek. Cukinię
Delicious Placesuper. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 10 małych pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki wędzonej papryki 250 g makaronu łazanki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę (tak żeby przykryła kapustę), dodajemy liście i ziele, gotujemy bez pokrywki około(...)minut. W międzyczasie makaron gotujemy al dente, przelewamy go wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojone w plasterki pieczarki, startą na największych oczkach obraną marchewkę i pokrojoną drobno cebulę, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę, smażymy minutę. Do cebuli i pieczarek dodajemy ugotowaną kapustę, doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę
KardamonovyPolecam Wam na obiad pyszny makaron zapiekany z mięsem mielonym oraz sosem pomidorowym. Danie bardzo syte, więc takie jednogarnkowe ;-) Składniki: 12 makaronowych gniazdek 300g mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz majeranek słodka mielona papryka ostra mielona papryka 2 puszki pomidorów krojonych 1/2 szklanki wody 1 cebula 3 ząbki czosnku suszona lub świeża bazylia sól, pieprz(...)zrumienić na oleju. Dodać pomidory z puszki, wodę i przyprawy, całość dusić 10-15 minut. Po tym czasie śmietanę zahartować, wlać do sosu. Sos zblenderować, gorącym zalać klopsiki z makaronem. Sos powinien być rzadki, dzięki temu makaron dobrze zmięknie podczas pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec w 180 st.C przez 45-50 minut. 10 minut przed końcem klopsiki posypać tartym
Kuchnia domowa Anifasolki szparagowej , zapiekankę pasterską bez oleju i bez glutenu, zapiekankę warzywną z tortilli z sosem salsa , zapiekanka z jarmużem w serowym sosie z ziemniaka . Składniki: 3 szklanki surowego makaronu typu świderki 1 mała lub 2 duże kostki tofu (my lubimy wędzone ) 5 dużych pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g wegańskiego sera żółtego 1 pęczek pietruszki kilka gałązek(...)kolendry 2 szklanki gęstego sosu pomidorowego sól himalajska pieprz czarny mielony suszona bazylia i oregano (do smaku) olej do smażenia Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Makaron gotujemy na półtwardo według przepisu podanego na opakowaniu. W międzyczasie, pokrojone w kostkę wędzone tofu smażymy na oleju ze wszystkich stron (ja robię to w dwóch porcjach). Następnie, obieramy pieczarki i kroimy
Lamarida.plDziś mam dla Was propozycję na smaczny obiad z piekarnika. A jest to makaron w kształcie ślimaków nadziewany farszem z pieczonego kurczaka i żeberek z dodatkami. Makaron zalałam sosem z passaty pomidorowej z mlekiem kokosowym. Danie wyszło naprawdę smaczne. Makaron możecie kupić na Bee.pl . Znajdziecie tam super produkty spożywcze, ekologiczne ale i kosmetyki. Zachęcam Was do zakupów bez wychodzenia
Ewa w kuchnijasna część 1 większy ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g tartego parmezanu lub grana padano 1 jajko 1 łyżka listków świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego 150 g makaronu spaghetti Pora kroimy na cienkie plastry. Czosnek siekamy drobno. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i tymianek. Krótko smażymy. Następnie dodajemy pora i smażymy jeszcze chwilę, mieszając. Dolewamy(...)wody, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20-30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. W tym czasie makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Jajko ubijamy, dodajemy ser i mieszamy dokładnie. Gdy pory zmiękną, dodajemy odcedzony makaron i zdejmujemy z ognia. Dodajemy ubite jajko z serem, mieszamy. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu
Kucharzycajakąś z tajskich, pikantnych past. Ty razem pora i pieczarki podsmażyłam z pastą Tom Yum i był to strzał w dziesiątkę. Polecam to szybkie i aromatyczne danie :) 200 g makaronu ryżowego lub Pad Thai 2 łyżki oliwy łyżka masła klarowanego łyżeczka pasty Tom Yum por 200 g pieczarek sok z połowy limonki skórka starta z połowy limonki natka pietruszki kiełki(...)Pora kroimy w półplasterki. Oczyszczone pieczarki przekrawamy na połówki lub ćwiartki i skrapiamy je sokiem z limonki. Na maśle z oliwą podsmażamy pora z pieczarkami. Gdy zmiękną, dodajemy pastę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Odsączony dodajemy na patelnię z resztą składników. Dokładnie mieszamy. Podajemy z natką, kiełkami i orzechami. Smacznego :) Artykuł Makaron z porem, pieczarkami i pastą
Mienta bloggrzybów shimeji 50 ml oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego 100 ml wody 1 łyżka mąki z tapioki 300 g makaronu ze spiruliną Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy krewetki, pokrojone w słupki warzywa, grzyby, pędy bambusa, posiekaną szalotkę, pora pokrojonego krążki, posiekany czosnek, dodajemy sosy, cukier, razem smażymy
R'n'G Kitchendodatkiem słodkich ziemniaków. Wszystko przełamane odrobiną cytryny, która dodaje daniu świeżości i równoważy smaki. Koniecznie musicie spróbować! 😉 Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 25 minutes Ilość porcji: 2 Składniki: 180 g makaronu bucatini 2 słodkie ziemniaki 1 średnia cebula czerwona 80 ml oliwy + 2 łyżki 2 duże garści jarmużu 1 natka pietruszki 40 g startego parmezanu (plus 2 łyżki do posypania(...)ścianek. Następnie dodajemy oliwę, sól, oraz pieprz do smaku i mielimy wszystko ostatni raz do połączenia składników. Bucatini gotujemy według instrukcji na opakowaniu zostawiając ok. ⅓ szklanki wody po makaronie. Do garnka z ugotowanym makaronem dorzucamy wcześniej podpieczone warzywa oraz pesto. Wszystko dokładnie mieszamy. Bucatini serwujemy posypane odrobiną tartego parmezanu i skórki cytrynowej. Świetnie sprawdzą się też orzeszki pinni lub pestki
Mostek w kuchnijeszcze nie jadłam, więc jak je w Lidlu zobaczyłam to kupiłam i przyszłam, położyłam na stole. Chwila przeglądu co jest z warzyw w domu i do roboty. Do tego makaron udon i jedziemy. Ten obiad był przygotowany dla dwóch osób i naprawdę połowa takiej porcji jest wystarczająca i wypełniająca : ) Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki opakowanie(...)łyżki sosu sojowego + 1 cm startego imbiru + 2 plasterki papryki chilli 2 nieduże cebule 1 duży pak choi ( nie masz ? zamień na kapustę pekińską ) 3 ząbki czosnku 1 opakowanie makaronu udon 4 łyżki sosu teryiaki 1/2 czerwona papryka 1 łyżka soku z limonki olej świeżo mielony pieprz Tofu kroimy w kosteczkę przekładamy do miski i zalewamy sosem sojowym wraz
Kuchnia na wzgórzu