roku karnawałowe imprezy organizujemy w domu, najlepiej przygotować coś wystrzałowego i szybkiego jak np zapiekanka z makaronem cavatappi w kształcie imprezowych korkociągów. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale zachwyca smakiem i z pewnością sprawdzi się na karnawałowej imprezie albo jako pomysł na szybki obiad. Składniki: makaron cavatappi Primo Gusto passata pomidorowa - polecam śródziemnomorską doprawioną ziołami oliwki zielone lub czarne(...)szynki 150 g mozzarelli Makaron gotujemy aldetne, przekładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy zwiniętą w ruloniki szynkę, oliwki, polewamy wszystko passatą, którą ewentualnie możecie sobie doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Całość posypujemy po wierzchu startą mozzarellą i zapiekamy 30 minut
Cynamonowe szczęścieporcje): 8 suszonych grzybów shiitake moczonych przez noc 100g naturalnego tofu 2 łyżki pasty miso 2 łyżki sosu sojowego połowa arkusza nori – takiego do sushi 100g makaronu ryżowego – użyłam szerokich tasiemek garść liści szpinaku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta mielonego chili łyżka oleju sezamowego Zaczynamy od przygotowania bazy bulionu – namoczone grzyby shiitake wyciągamy z wody(...)płynu w garnku. Zagotowujemy całość, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10-15 minut, aż grzyby będą miękkie. W międzyczasie możemy przygotować inne składniki – gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po ugotowaniu trzymamy w ciepłym garnku. Arkusze nori kroimy lub tniemy nożyczkami w cienkie paseczki. Tofu wyciągamy z zalewy, dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko
Smaczna Stronapapryka i jabłkiem czy pomidory wekowane w słoikach – wszystkie te sosy można tu wykorzystać jako bazę. Spróbujcie! PRZEPIS NA SPAGHETTI Z PARÓWKAMI I FASOLĄ Składniki: 500g makaronu spaghetti 100ml oliwy 1 szklanka (1 puszka) ugotowanej fasoli – tutaj znajdziecie duży wybór fasoli w dobrych cenach 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 5 parówek (lub więcej) 350g sosu na bazie(...)jako bazę. bazylia oregano sól pieprz ocet winny Jak zrobić spaghetti z parówkami i fasolą: Zaczynamy od tego, że w dużym garnku zagotowujemy 5l wody, solimy i wrzucamy suchy makaron. Gotujemy al dente. Potem na patelnię wylewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki parówki. Gotujemy
Dorota Smakujełodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki śmietany 18% 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz świeży koperek lub natka pietruszki 250 g makaronu jajecznego chińskiego Sposób wykonania: Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek w plasterki a łodygi selera w cienkie paseczki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojone warzywa(...)listek laurowy z zielem angielskim. Gotujemy około 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W osobnym naczyniu łączymy śmietanę z łyżką wazową gorącej zupy i wlewamy do całości. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do miseczek nakładamy makaron, zalewamy zupą i posypujemy poszatkowanym koperkiem
Qchnia po prostupropozycja jest dla was. Dzięki dodatkowi soczewicy oraz suszonych pomidorów danie nabiera ciekawego charakteru a czosnek idealnie podbija smak kurczaka oraz brokułowego pesto. Dodatkowo zielony kolor makaronu może zaciekawić naszych milusińskich co może zachęcić ich do spróbowania czegoś nowego. Składniki - 500 g spaghetti - podwójny filet z kurczaka - 1 szklanka zielonej soczewicy - 1 brokuł - 8 suszonych pomidorów(...)Soczewicę przepłukać, wsypać do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić. Mięso pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Suszone pomidory pokroić w małe kawałki Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Wymieszać makaron z pesto, mięsem, suszonymi pomidorami i soczewicą. Przed podaniem posypać startym na drobnych oczkach żółtym serem Życzę smacznego
Świat Smakuświeżym pieczywem. Może być samodzielnym danie, dodatkiem do obiadu lub kolacją. Bez majonezu i na jogurcie naturalnym. Prosto i pysznie. Polecam. Zróbcie. Potrzebujemy: 1 średni por 25 dag makaronu kokardki pół puszki groszku zielonego pół puszki kukurydzy 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżeczki ulubionej musztardy sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku lubczyk suszony do smaku(...)natka pietruszki suszona do smaku Wykonanie pysznej sałatki z porem i makaronem: 1. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie studzimy. 2. Pora oczyszczamy, odkrawamy zieloną część. Białą część dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, następnie przekładamy na sitko i sparzamy gorącą wodą. Pora odsączamy z wody i dokładnie studzimy. 3. Groszek
IzabelawkuchniPierś z kurczaka w sosie śmietanowym, doprawiona pomidorami suszonymi, kaparami i szparagami. Danie najlepiej smakuje, podane z makaronem. Składniki (2 porcje): pierś z kurczaka sól pieprz 10 plastrów pomidorów suszonych z oleju 200 ml śmietanki 30% 200 g szparagów w zalewie 40 - 50 g kaparów z zalewy 200 g makaronu tagliatelle Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, solimy(...)Dolewamy śmietanę, całość odkrywamy i gotujemy 10 minut. Sos powinien się zredukować i zagęścić. Dodajemy szparagi (można je przekroić, aby były krótsze) oraz kapary. Dusimy pod przykryciem 3 minuty. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy do sosu. Całość lekko mieszamy i podajemy. Smacznego
Smak mojego domuekspert programu „Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”). Ilość porcji: 4 Składniki na spaghetti z pulpetami z indyka w sosie pomidorowym: 400 g mielonego mięsa z indyka 400 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 1 puszka krojonych pomidorów 1 jajko 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 10 ml oliwy z oliwek garść liści bazylii pieprz i sól do smaku(...)przez praskę czosnkiem. Do cebuli wlać pomidory, dodać cukier, odrobinę soli i pieprzu, gotować na małej mocy palnika około 15 minut. W tym czasie można zacząć gotować al'dente makaron według zaleceń na opakowaniu. Do gotującego się sosu wrzucić zrobione z mięsa pulpeciki i gotować pod przykryciem około 20 minut. Do sosu dodać ugotowany makaron i wymieszać, aby sos oblepił
Kuchcik gotujemajonezu, musztardy i oliwy. SKŁADNIKI 450 g mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem 1 puszka (400 g) kukurydzy konserwowej 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli kidney 2 jajka 300 g makaronu (u mnie Cavatappi) 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka oliwy sól, pieprz WYKONANIE Marchewkę z groszkiem ugotować na parze do miękkości. Zostawić do ostudzenia. Jajka ugotować(...)twardo, ostudzić, obrać z łupin i pokroić w kostkę. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić, polać niewielką ilością oliwy, wymieszać i zostawić do ostudzenia. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, musztardę, łyżkę oliwy i dobrze doprawić solą i pieprzem. Do dużej miski wsypać makaron, groszek z marchewką, odsączoną na sitku kukurydzę i fasolę
Passions hobbies lifeUwielbiam aromatyczny i lekko anyżkowy smak fenkułu. Najbardziej smakuje mi z makaronem spaghetti. Już od czasów starożytnych wykorzystywano fenkuły jako afrodyzjak. W antyku popularna była zupa z fenkułu, natomiast w starożytnych Indiach także napój, który uzyskiwano poprzez połączenie soku z kopru włoskiego z miodem, lukrecją i mlekiem. Obecnie popularnym daniem dla dwojga jest surówka z fenkułu. Koper włoski wykazuje działanie(...)przedstawić moją wariację spaghetti z fenkułem i groszkiem cukrowym. Składniki: 1/2 fenkuł 1/2 opakowania świeżego groszku cukrowego Kilka pomidorków koktajlowych (2 garści) Puszka tuńczyka w sosie własnym Makaron spaghetti oliwa do smażenia Sól, pieprz Fenkuł, pomidorki, pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać do smażenia groszek cukrowy. Dalej smażymy. Następnie dodajemy odsączony z puszki tuńczyk. Doprawiamy solą
Bon Appetit Małgorzatyprzepisie podaję, by mozzarellę pokroić na plasterki i rozłożyć na zapiekance. Ja miałam tym razem tartą mozzarellę – ona też się nadaje, jedynie całość ciut inaczej wygląda;) 500 g makaronu penne 1 cebula 3 ząbki czosnku szczypta chilli w proszku 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 puszka pomidorów krojonych 2-3 łyżki sera ricotta 150 g mozzarelli 50 g parmezanu(...)zioła prowansalskie sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli w proszku, krótko smażymy. Następnie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy do czasu
Smaki Na TalerzuDzisiaj serwuję kremowy, odżywczy makaron z cukinią, pieczarkami oraz kawałkami kurczaka. Smaczny, pełnowartościowy, a przy tym prosty i szybki obiad. Makaron z pieczarkami i kurczakiem to dosyć lekkie, ale sycące danie. Jego sekretnym składnikiem jest … The post Kremowy makaron z pieczarkami i kurczakiem appeared first on FitSweet
Fitsweet.meszpinaku 1/2 szklanki lekko prażonych orzechów włoskich (mogą być też nieprażone) 2 ząbki czosnku 50-80 g sera parmezan około 80 ml oliwy sól do smaku 150 g makaronu Penne Wykonanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić. Szpinak opłukać, oderwać łodyżki i osuszyć. Przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie pesto. Następnie wymieszać z makaronem i podawać (danie
Healthy food explorerBardzo prosty, bardzo smaczny. Cała rodzina może jesc, również najmłodsi. W mojej wersji jest dodatkowo indyk ale z powodzeniem można się bez niego obejść. Składniki: 2 osoby Makaron - 2 szklanki 2 średnie marchewki Kilka różyczek brokuła Średnia cebula Dwa żabki czosnku Sól, pieprz, łyżeczka cukru Oliwa Makaron gotujemy Wg instrukcji na opakowaniu- ja wodę przestałam solić i nie widzę różnicy(...)cebule z czosnkiem drobno posiekaną, dorzucamy pokrojonego indyka w kostkę. Po 2 minutach wrzucamy pokorojoną w słupki marchew i brokuła. Podlewamy wodą. Do wytworzonego sosiku Z warzywami dorzucamy ugotowany makaron. Dla dorosłych doprawiamy solą pieprzem i cukrem. Można przepis smialo modyfikować dodając np serek naturalny do smarowania, czy zamiast soli 2-3 łyżki sosu sojowego
Pasja tworzeniaKoniecznie wypróbujcie połączenie makaronu z krewetkami. Składniki: 200 g makaronu typu kokardki 2 garści roszponki ok 16-20 krewetek 2 łyżki masła 1 mango 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego Przygotowanie: Ugotowany makaron al dente, odcedziłem i ostudzony ułożyłem na liściach
R'n'G Kitchen