jarmuż w daniach na ciepło. Do tej pory dodawałam to warzywo jedynie do koktajli. Spaghetti z jarmużem, suszonymi pomidorami i oliwkami / 1 porcja Składniki na 1 porcję: 100 g makaronu spaghetti 1 garść jarmużu ( może być mrożony) 3 kawałki suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki czarnych oliwek 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1/3 łyżeczki kaparów 4 łyżki startego(...)dużych oczkach grana padano 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy jarmuż oraz czosnek. Podsmażamy, aż jarmuż będzie miękki. Na koniec dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory oraz oliwki - 1 łyżkę całych i 1 łyżkę pokrojonych na plasterki oraz
Moja smaczna kuchniadania smakują najlepiej, zanim pójdę na zakupy wykorzystuję moje zapasy w szafkach i lodówce :) Spaghetti z jarmużem z cukinią i jakiem na twardo dla 1 osoby Składniki: 100 g makaronu spaghetti 1/4 średniej cukinii 1 ząbek czosnku 1 garść jarmużu, może być mrożony 1 jajko ugotowane na twardo 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka czarnuszki sól, pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Cukinię kroimy na pół plastry. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, gdy oliwa jest jeszcze zimna dodajemy czosnek i plastry cukinii. Mieszamy, po chwili dodajemy jarmuż. Podsmażamy, aż jarmuż będzie miękki. Całość doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy do cukinii i jarmużu, mieszamy, doprawiamy
Moja smaczna kuchniabardzo proste w wykonaniu danie, wygladające jak z restauracji. Wystarczy kilka składników i około 30 minut czasu, żeby przyrządzić taki wyśmienity obiad. Bardzo polecam. Składniki (2 porcje): 150 g makaronu 150 g krewetek 1 cukinia 100 g szpinaku 3 ząbki czosnk 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy 2 łyżki masła 4 łyżki białego wytrawnego wina tarty parmezan(...)szczypiorek lub świeża bazylia Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie rozmrozić krewetki w letniej wodzie. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Na dużej patelni na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać szpinak i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać masło, krewetki i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano
Healthy food explorerJeśli zostają Wam resztki makaronu , który mieliście do zupy warto zrobić z niego sałatkę na ciepło. Nie wymaga wiele pracy, żywność się nie marnuje a Wy macie szybkie, smaczne danie. Polecam:) Resztkowa sałatka makaronowa - 100-200g makaronu ( u mnie nitki) - 50 g zielonego pesto - kilka pomidorków koktajlowych - pół dużej czerwonej papryki - odrobina oleju - łosoś w zalewie pomidorowej(...)mnie firma GRAAL - sól, pieprz, przeciśnięty do smaku - odrobina kaparów Olej podgrzewamy na patelni. Paprykę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na oliwę i chwilę podsmażamy. Dorzucamy do niej makaron i chwilę podgrzewamy. Dodajemy pesto i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Znów chwilę podsmażamy co chwilę delikatnie mieszając, Na sam koniec dodajemy rybkę i mieszamy. Na talerzu już, każdą porcję ozdabiamy
Kuchnia Pełna Emocjiwspaniałe warzywa : paprykę, cukinię, dynię , pomidory , czosnek a to przecież cała apteka natury. W tym przepisie znajdziecie to wszystko w jednym daniu więc polecam wypróbować. Jesienne spaghetti. - 300g makaronu typu spaghetti - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 1 mała dynia hokaido - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 4 dojrzałe , soczyste pomidory - 1 cukinia - sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa(...)smaku - 2 łyżki oleju Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej. Czosnek siekamy, warzywa wszystkie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub w paski. Na początek czosnek z cebulą wędruje na patelnię. Chwilę smażymy i dodajemy papryki. Znów chwilę smażymy i dodajemy resztę warzyw. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając
Kuchnia Pełna EmocjiProsto, smacznie i błyskawicznie......... Składniki : /2 porcje/ 200 g makaronu spaghetti 1 puszka tuńczyka w oliwie /ok.120 g/ 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sok z ½ cytryny skórka starta z cytryny zielona pietruszka sól i pieprz do smaku czerwona, ostra papryczka do dekoracji Wykonanie : -Tuńczyka odsączyć z nadmiaru tłuszczu, rozdrobnić(...)odać , posiekaną pietruszkę ,sok i skórkę z cytryny. -Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. -Ząbek czosnku podsmażyć na oliwie. -Tuńczyka przełożyć na rozgrzaną patelnię. -Wsypać odcedzony makaron i starannie wymieszać. -Doprawić do smaku i przełożyć na talerze
Zakamarki mojej kuchnismaków. Te 20 minut przy garach jest dosłownie ucztą dla podniebienia. Poezją kulinarną, gdzie produkty piszą „wiersze”, a aromaty wydobywające się podczas gotowania, nadają potrawie sensu. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 50 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka kaparów 1 garść czarnych oliwek 1/2 szklanki startego parmezanu natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek, po chwili kapary, oliwki i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Smażymy przez kilka minut, aż pomidorki puszczą sok. Doprawiamy solą
R'n'G KitchenSałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem i szynką to pyszny pomysł na sałatkę na każdą okazję. Świetnie pasuje do naszego lunchboxu na wyjście do pracy. Sałatka ta jest świeża i pachnąca wiosną. Kilka składników i mamy pyszne jedzenie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, co jest dodatkową jej zaletą. Zróbcie taką sałatkę, z pewnością Wam posmakuje! Składniki: … Czytaj dalej Sałatka(...)makaronem ryżowym, ogórkiem i szynką Artykuł Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem i szynką pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąsposób powstał wyśmienity sos podobny trochę w smaku do bolognese. Tym razem zrezygnowałam z tradycyjnego podawania spaghetti wymieszanego z sosem. Podałam go trochę na sposób polski, wykładając na ugotowany makaron. Składniki (na 3 porcje): 100 ml zielonej soczewicy 300 ml wrzątku (u mnie woda z gotowania fioletowych marchewek) 200 ml sosu pomidorowego (u mnie domowej roboty ) 300 g spaghetti olej(...)prowansalskich 3 łyżki oleju lnianego twardy ser dojrzewający Soczewicę opłukać i zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości. Soczewicę odcedzić. Zostawić wodę po jej gotowaniu. W trakcie gotowania soczewicy ugotować też makaron. Odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę lub dwie oleju do smażenia. Soczewicę wrzucić na olej i obsmażyć. Do soczewicy wlać sos pomidorowy. Podgrzewać do zawrzenia. W ostatniej chwili dodać zioła prowansalskie
Weekendy w domu i ogrodzieLubię dania włoskie. Banalne, kilkuskładnikowe, a jednocześnie intensywne w smaku. Dziś zapraszam na mocno czosnkowe i pikantne spaghetti z dodatkiem aromatycznego parmezanu. Składniki (4 porcje) -400 g makaronu spaghetti -kilka suszonych papryczek peperoncini -5-6 ząbków czosnku -75 g tartego parmezanu -oliwa z oliwek Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Oliwę wlać na patelnię. Dno powinno być(...)Wrzucić suszone papryczki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Także umieścic na oliwie. Całość poddusić dłużsżą chwilę, by aromat uwolnił się do tłuszczu. Gdy czosnek zacznie się karmelizować dodać ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać. Podawać posypany obficie parmezanem. Smacznego
Zielona KuchniaDziś na blogu makaronowe love, czyli duet idealny - kolorowe i chrupiące warzywa w towarzystwie makaronu. Tym razem wykorzystałam makaronowe muszle, które wypełniłam po brzegi pokrojoną papryką, ogórkiem i cebulą. Dodałam jeszcze zielony groszek i wszystko wyszło bardzo apetycznie. A poza tym danie jest bardzo łatwe do przygotowania i zajmie nam mało czasu. I zobaczcie jak pięknie się ta warzywna sałatka(...)krewetkami i różowym sosem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Warzywna sałatka w makaronowych muszelkach Warzywna sałatka w makaronowych muszelkach Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszli 1/2 małej czerwonej cebuli 1 czerwona papryka 1 szklanka zielonego mrożonego groszku 1/2 zielonego ogórka 2 łyżki posiekanej natki Sos: oliwa z oliwek
Kulinarne przygody Gatitybardziej skomplikowane dania robię, tym za pewnie "cięższy" mam nastrój, i tak to koreluje. Jak jest łatwo i prosto, to znaczy, że nastrój lekki jak piórko. Nadziewany makaron muszelki jest fajny z dwóch powodów. Jest nadziany w środku i na zewnątrz otoczony sosem. Jest wilgotny, lepki i ma głęboki, dwufazowy smak, przez co nie można się od niego oderwać(...)wędzonego tuńczyka garść szpinaku ząbek czosnku oliwa do smażenia sól, pieprz 100 g sera mozzarella natka pietruszki Dodatkowo: 50 sztuk makaronu w kształcie dużych muszli 150 g sera mozzarella Wykonaj sos pomidorowy. W tym celu podsmaż na patelni posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone w kostkę bakłażana i cukinię. Dodaj passatę pomidorową
Mango PapajaProsto, syto i aromatycznie. Składniki (4 porcje) -400 g makaronu (np. penne, fussilli) -200 g wędzonego boczku -30 g suszonych grzybów -1 cebula -2 ząbki czosnku -2 łyżki oleju -250 ml śmietanki -natka pietruszki -sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Grzyby namoczyć w wodzie na noc. Makaron ugotować al dente. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć(...)się grzyby. Poddusić kilka minut aż płyn trochę odparuje. Całość zalać śmietanką. Dodać trochę natki pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Poddusić aż sos trochę zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać. Rozłożyć na talerze. Podawać pospyany natką pietruszki. Smacznego
Zielona Kuchniabatatami i cukinią zrobisz w około 15 do 20 minut, jest przepyszne, proste do zrobienia i możesz wykorzystać do niego tzw. resztki lodówkowe. Curry na mleczku kokosowym z makaronem ryżowym to tez idealna propozycja jako posiłek do pracy. Jest sycące a zarazem lekkie nie obciąża żołądka. Jest pełne aromatu i smaku. Polecam! przepis na: CURRY Z BATATAMI, CUKINIĄ I KUKURYDZĄ(...)porcje makarony ryżowego ( u mnie 1/2 opakowania ryżowego tagliatelle) - 2-3 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 2 małe bataty - puszka kukurydzy wraz z zalewą - limonka - 2 łyżki imbiru marynowanego ze sloiczka - 2 łyżeczki curry - 1/2 lub 1/3 puszki mleka kokosowego ( 82% kokosa) - woda, zioła tj. kolendra, świeży szczypiorek - ziarna sezamu do posypania - sos sojowy około 2 łyżki ( u mnie świeżo
SMYKWKUCHNI