SKŁADNIKI 320 g makaronu razowego 400 g filetu z piersi indyka (lub kurczaka) 400 g zielonych szparagów 2 łyżki m ą ki 2 łyżeczki ziół prowansalskich 10 suszonych pomidorów oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta integrale 400 g di filetto di tacchino (o pollo) 400 g di asparagi verdi(...)zależności od grubości szparagów. Stan upieczenia szparagów sprawdzamy wbijając w nie widelec, jeśli lekko wchodzi, szparagi s ą gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron. Filet z piersi indyka kroimy w kostk ę . W misce mieszamy 2 łyżki m ą ki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz
La grande e la piccola cuocaZapiekanka makaronowa z pokrzywą – prosta do przygotowania, tania, sycąca i przede wszystkim smaczna! Warto zrobić teraz z majowej pokrzywy! Ja do swojej zapiekanki użyłam makaronu pełnoziarnistego, ale możecie wybrać swój ulubiony: jasny czy też bezglutenowy. Taka zapiekanka świetnie sprawdzi się jako obiad czy też na lunch do pracy. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z POKRZYWĄ Składniki na zapiekankę makaronową z pokrzywą(...)200g makaronu – ja użyłam fusilli żytniego 100-200g kiełbasy wędzonej 2 łyżki posiekanych liści pokrzywy400g śmietany 12% 1 ząbek czosnku sól pieprz kilka pomidorków koktajlowych lub 2 większe 1 jajko Jak zrobić zapiekankę makaronową z pokrzywą: Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem z opakowania, wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy posiekaną pokrzywę i kiełbasę pokrojoną w kostkę, mieszamy. Śmietanę
Dorota SmakujeMakaron z indykiem i warzywami Składniki 400 g fileta z indyka 200 g ulubionego makaronu 1 brokuł 200 g pomidorków koktajlowych 100 szpinaku w brykiecie 1 cebula 1 kubeczek jogurtu … Czytaj dalej Makaron z indykiem i warzywami
czarrna od kuchnipotrzebują czasochłonnej obróbki i z takich właśnie składa się to proste i szybkie danie. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Czosnek obierz i posiekaj dość drobno lub wyciśnij przez wyciskarkę do czosnku. Szpinak umyj i poprzekrawaj listki na połowę. Na patelni(...)patelnię. Dodaj szpinak oraz przyprawy – bazylię, pieprz i sól. Śmietanę wlej na patelnię. Możesz dodaj odrobinę wody. Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Polej sosem gorący makaron i wcinaj 🙂 Składniki 100 g łososia lub łososia wędzonego 150 g makaronu 20 ml oleju Kujawski z czosnkiem lub zwykłego (może być też masło) 1 duża cebula – około
Eat me! Fit me!wylewamy oliwę z oliwek - rozprowadzamy najlepiej pędzelkiem silikonowym. Dodajemy ząbki czosnku. Układamy plasterki cukinii oraz kawałki kurczaka. Doprawiamy do smaku z każdej strony. Grillujemy z obu stron. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy. Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki oraz nieco oliwy z oliwek. Starannie mieszamy. Makaron wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki
Moja smaczna kuchniaKońcówka weekendu majowego. Po kilku dniach spotkań ze znajomymi, grillowania i wielu rozmowach nadszedł czas aby zjeść coś lekkiego. Składniki: 150 g makaronu Arc Pol kółeczka 150 g fasolki szparagowej 10 pomidorków koktajlowych 10 oliwek zielonych 3 garście roszponki 1 puszka tuńczyka SOS: 1/2 ząbku czosnku 1,5 łyżki octu winnego sól pieprz 4 łyżki oliwy Makaron Arc Pol gotujemy(...)dente. Przygotowujemy sałatkę. Do makaronu dodajemy fasolkę szparagową z puszki, pomidorki koktajlowe, pokrojone oliwki, roszponkę i tuńczyka. Przygotowujemy sos: czosnek przecisnąć przez praskę.. Wymieszać go z pozostałymi składnikami sosu. Warzywa wymieszać z sosem
Kuchnia w oparachboczku, jednak spokojnie możesz zastąpić go pieczarkami, piersią z kurczaka czy nawet kiełbaską chorizo. W okresie kiedy świeże pomidory są niedostępne możesz zastąpić je pomidorami z puszki. Składniki: 200g makaronu fettuccine, ugotowanego al dente 100g boczku, pokrojonego w kostkę sól, pieprz, łyżka suszonego oregano, łyżka suszonej bazylii, łyżka posiekanego koperku, szczypta cukru 1 duża cebula drobno posiekana 3 ząbki czosnku(...)nich czosnek oraz przyprawy. Sos dzięki, temu że odparowujemy z niego wodę powinien zgęstnieć. Jeśli wolisz gęstszy sos możesz zaprawić go mąką. Do gotowego sosu wrzucamy boczek oraz makaron. Całość chwilę gotujemy aby smaki się przegryzła. Smacznego
Życie ze smakiemDzień dobry! Pomysł na dzisiejszy obiad ode mnie to... Makaron z cukinią i papryką. Pysznie, zdrowo, kolorowo. Jest wegetariański (a nawet wegański) i bardzo lekki! Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu tagliatelle lub spaghetti 1 średnia cukinia 2 cebule 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 2 łyżki oliwy z oliwek Świeże oregano i pietruszka Sos sojowy, papryka słodka, papryka(...)ostra, sos sojowy, zioła prowansalskie, sól Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub paski paprykę, chwilkę podsmażamy. Umytą i pokrojoną w plasterki, a później na pół cukinię dorzucamy na sam koniec. Wszystko doprawiamy przyprawami, ziołami, solą i sosem sojowym. Dusimy do momentu aż cukinia będzie miękka 🤤😋 Podajemy
Czarnawisienkalunch do pracy. Możecie przygotować ją dzień wcześniej, zapakować w lunch box i zabrać ze sobą w podróż. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować makaron i dodać ulubione dodatki. Ja połączyłem warzywa konserwowe ze świeżymi. Do tego aromatyczny koperek i czosnek niedźwiedzi. Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 6 osób SKŁADNIKI: 300g makaronu penne(...)pozostaw, aby cała woda ociekła. Ogórki i paprykę pokrój w kostkę, pora w piórka, rzodkiewkę w cienkie półplasterki i przełóż wszystko do dużej miski. Następnie dodaj wcześniej ugotowany makaron, majonez, jogurt grecki i musztardę. Dopraw świeżo posiekanym koperkiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprze. Całość dokładnie wymieszaj. Smacznego
kulinarnyJapewno nie wyrzucać! Podsyłam Wam świetny pomysł na zapiekankę, do przygotowania której możemy wykorzystać przeróżne mięsa, warzywa, sery oraz zieleninę, które zalegają nam w lodówce. Składniki: 250g makaronu (u mnie świderki i muszelki) ok. 300g wędlin, pieczonego lub gotowanego mięsa, kiełbasy itp. warzywa – u mnie: pomidor, ogórek gruntowy, ogórek kiszony, papryka żółta i czerwona, szczypiorek pół brokuła(...)łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki posiekanej zieleniny do posypania zapiekanki (np. pietruszka, szczypiorek, rzeżucha) opcjonalnie domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu *** *** Wędliny, pieczone lub gotowane mięso, parzone kiełbasy itp. kroimy w kostkę *** *** Warzywa również kroimy w kostkę *** *** Połowę żółtego sera kroimy w kostkę lub ścieramy
Blog z Apetytemrodzinny obiad bądź kolację wśród znajomych. Przepis na 6-8 porcji. :)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2 i pół szklanki dowolnego makaronu 3 ząbki czosnku 1 cebula puszka pomidorów krojonych słoik sosu pomidorowego ( u mnie Napoli) 150 gram pieczarek pokrojonych w plasterki 2 kulki mozarelli pokrojone w kosteczkę sól i pieprz do smaku(...)łyżeczce suszonej bazylii, oregano i ziół prowansalskich Przygotowanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotujemy makaron al dente, przekładamy do naczynia żaroodpornego mięso smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do makaronu na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieczarkami, gdy wszystko poddusimy przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy jedną pokrojoną mozarelle, pomidory w puszce
Studencka MichaBardzo smaczna, sycąca, prosta w przygotowaniu sałatka zaspokoi głód niejednego łakomczucha :). Przepis na dużą michę :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Opakowanie drobnego makaronu ( u mnie malutkie muszelki) puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 1 duży ogórek szklarniowy 150 gram sera żółtego 150 gram szynki 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu szynkę i ser kroimy w drobną kostkę z ogórka pozbywamy się gniazda nasiennego i również kroimy w drobną kostkę siekamy szczypiorek do miski przekładamy ugotowany makaron, odsączoną wcześniej kukurydzę, szynkę,ser, ogórek i szczypiorek, doprawiamy do smaku, dodajemy musztardę, majonez, jogurt. Całość dokładnie mieszamy zrobioną sałatkę odkładamy do lodowki na ok 2-3 godziny
Studencka MichaBardzo sycące „fit” danie, przyrządzone na specjalne życzenie. Składniki: 250 g makaronu bucatini (ew. spaghetti) 200 g wędzonego boczku 150 g sera białego 50 g smalcu 2 cebule 4 ząbki czosnku pieprz białowieski sól Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu zrumieniena. Dodajemy grubo siekaną cebulę, smażymy(...)miękkości. Na koniec dodajemy posiekany czosnek. Do boczku wkładamy ugotowany makaron, pokruszony biały ser, podgrzewając dokładnie łączymy wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem białowieskim
R'n'G Kitchenbulionu 200 g mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz oliwa makaron do lazanii lub szeroki wstążki Przygotowanie: Mięso mielimy z 1/2 cebuli oraz czosnkiem. Do mięsa dodajemy oregano, tymianek, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy(...)Całość mieszamy i razem dusimy przez chwilę, następnie do rondla wlewamy bulion i gotujemy przez 10 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy szeroki makaron lub gotujemy makaron do lazanii i kroimy do w grube wstęgi. Wierzch można dodatkowo posypać odrobinę parmezanem. #pudliszki
Bon appetit mon amieSEREM oraz ZAPIEKANKA JAGLANA POD SEROWĄ PIERZYNKĄ. Wartość odżywcza 1 porcji (4): 440 kcal B 20 g W 47 g T 18 g Składniki: ▸200 g makaronu ▸100 g szynki ▸100 g sera żółtego ▸1 jajo ▸200 g śmietany 18% ▸opakowanie warzyw na patelnię od Hortex Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. Warzywa przyrządzamy na patelni. 2. Ser żółty(...)szynkę kroimy w kostkę. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, dodając sól i pierz dodatkowo. 3. Formę delikatnie natłuszczamy. Nakładamy makaron, szynkę, ser i warzywa, na koniec zalewając sosem. Delikatnie przemieszajcie, aby sos dobrze się rozprowadził. 4. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w 170 stopniach. Danie bierze udział w konkursie HORTEX. Przepis możecie pobrać w formacie
Zdrowie i pysznie na talerzu