makaron - 33044 przepisów (strona:739/2203)

Wegetariański makaron z kapustą 78

Świetna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Składniki: 250 g makaronu pantacce toscane (ew. typu łazanki) 1/2 główki młodej kapusty 2 łyżki masła 1 mała cebula 3 suszone pomidory z oliwy 200 g wędzonych kiełbasek sojowych sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę. Wrzucamy pokrojone kiełbaski, pomidory pokrojone(...)paski, chwilę smażymy, zalewamy wodą, dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Wrzucamy makaron, nadal smażymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze starym serem (ulubionym -u nas bursztyn) i posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Noodle z tuńczykiem 111

czemu? Wczoraj przygotowywała je moja dziesięciolatka z moimi podpowiedziami i efekt widzicie na zdjęciu (my zajadaliśmy ze smakiem). PRZEPIS NA NOODLE Z TUŃCZYKIEM Składniki na noodle z tuńczykiem: 300g makaronu noodle – u mnie żytnie 1 puszka tuńczyka w oleju 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 duże łyżki majonezu sok z ćwiartki cytryny sól pieprz(...)łyżek oliwy sezam Jak zrobić noodle z tuńczykiem: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Marchewki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy minute na oliwie. Do marchewek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tuńczyka z olejem, majonez, natkę, mieszamy podgrzewamy minutkę. Do sosu dodajemy odcedzony makaron. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. posypujemy sezamem. Artykuł Noodle z tuńczykiem pochodzi z serwisu

Dorota Smakuje
Sałatka z indyka z czerwoną fasolą i makaronem 95

bardzo sycąca. Z pewnością przekonacie do niej swoją rodzinę Składniki: 400 g mięsa z indyka na gulasz 4 jajka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka groszku zielonego 110 g makaronu 4-5 łyżek majonezu Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony Przyprawy do gotowania indyka: sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, papryka słodka mielona, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mięso(...)indyka zagotować z wyżej podanymi przyprawami. Gotować 40 minut. Po tym czasie mięso wyłożyć na talerz i odstawić do ostygnięcia. Makaron ugotować według wskazań producenta. Jajka gotować przez 10 minut. Przestudzone mięso można posiekać na drobniejsze kawałki, wrzucić do miski. Dodać jajka potarte na tarce o grubych oczkach. Wsypać przestudzony makaron, dodać fasolkę i groszek. Posypać solą i czarnym pieprzem

Przepisy Babci
Makaron z botwinką, serem i orzechami 164

przetwórnia owocowa ruszyła na dobre. Przerabiam na dżemy, soki i kompoty wszelakie dostępne w rodzinnym ogrodzie owoce. Ale nie o owocach dzisiaj mowa, a o botwince. Zapraszam na pyszny makaron w różowej odsłonie :) Botwinka w innej odsłonie niż chłodnik. Tak dobra, że już ze 3 razy ją w ten sposób przygotowałam. Nie zajmuje sporo czasu. Botwinkę możecie przyrządzić(...)Składniki na 2 porcje: pęczek botwinki 1 mała cebula 150 ml śmietany kremówki 100 g sera pleśniowego np. blue sól, pieprz, świeży tymianek garść orzechów włoskich 250 g makaronu  Orzechy z grubsza posiekać i podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Botwinkę umyć. Buraczki pokroić w plastry a następnie w słupki. Łodygi pokroić w podłużne kawałki; posiekać połowę liści z pęczka

My simple kitchen
Tagliatelle z warzywami 96

Lekki obiad na upalne dni. Same nowalijki dostępne na naszym targu. Same pyszności. Składniki: 400 g makaronu tagliatelle 500 g bobu 500 g pomidorów malinowych 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 garść bazylii 1 garść natki pietruszki cukier parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Bób gotujemy przez 30 min. Studzimy, obieramy. Makaron gotujemy al’ dente. Posiekany czosnek lekko podsmażamy na rozgrzanej(...)oliwie, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, obrany bób. Zioła również siekamy, dodajemy do sosu, podlewamy szklanką wody. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.Zagotowujemy. Makaron dodajemy do sosu, dokładnie łączymy. Podajemy ze świeżo startym parmezanem

R'n'G Kitchen
Pasta Alla Norma 130

Posmakowała nawet synowi, który za bakłażanem nie przepada :-) Danie proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki dla 4 osób: 400 g makaronu krótkiego (najlepiej penne) 1/2 kg bakłażanów 600 g słodkich świeżych pomidorów 4 ząbki czosnku (2 obrane, 2 w łupinie) kilkanaście listków bazylii ser pecorino do posypania (u mnie Parmigianino Reggino) sól(...)dodajemy sól i pieprz.  Teraz tutaj mamy dwa warianty do wyboru: sos możemy pozostawić w takiej formie w jakiej jest, lub możemy całość zmiksować blenderem. Ja zmiksowałam blenderem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.  5. Bakłażany płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy. Ja tutaj zrobiłam też na dwa sposoby. Za pierwszym razem smażyłam od początku

kruche babeczki
makaron w sosie pieczarkowym... 160

wymieszać z wodą, mąką i wlać do pieczarek, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, dodać pieprz czarny mielony, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę w płynie maggi. Podać z ulubionym ugotowanym makaronem - makaron z sosem pieczarkowym to bardzo szybkie, smaczne, sycące danie na obiad, kolację, makaron dajemy jaki lubimy............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka makaronowa 111

Sałatka makaronowa z papryką ogórkiem zielonym, kukurydzą, i szynką konserwową sprawdzi się na  kolację, imprezę i do pracy w pudełeczko. 250 gram makaronu kokardki 1 średnia papryka czerwona ok.400 gram ogórka zielonego 1 puszka kukurydzy 200/250 gram szynki konserwowej 4 /5 łyżek majonezu sól pieprz Makaron ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Paprykę, ogórka, i szynkę kroimy w kosteczkę(...)miski przekładamy makaron dodajemy pokrojone warzywa i szynkę, wsypujemy odcedzoną z zalewy kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawić do lodówki na kilka godzin

Andzia Pichci
Zupa koperkowa z makaronem ryżowym a'la ramen 180

koperku 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 3 gałązki świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego) 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 200 g makaronu ryżowego 4 jajka garść pokrojonego grubego szczypioru Sposób wykonania: Do dużego garnka wrzucamy obraną marchew, pietruszki oraz selera, wlewamy 2 litry wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy piersi(...)gotującej się zupy, mieszamy. Marchew kroimy w plastry, mięso kurczaka w średniej wielkości kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy. Koper szatkujemy drobno i również dodajemy do zupy.  Makaron ryżowy gotujemy al' dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Jajka gotujemy na półtwardo (wkładamy je do gotującej się wody i gotujemy przez 8 minut). Obieramy je i kroimy na pół

Qchnia po prostu
Chow mein z marchewką młodą 125

danie w azjatyckim stylu. Proste i szybkie do przygotowania – obiad gotowy w 15 minut. PRZEPIS NA CHOW MEIN Z MARCHEWKĄ Składniki na chow mein z marchewką: 250g makaronu chow mein pęczek marchewki młodej 300g boczku wędzonego surowego kilka rzodkiewek – opcjonalnie – ja dodałam bo chciałam wykorzystać takie lekko zwiędłe i wyszły pycha 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)sosu sojowego 3 łyżki sosu teriyaki 2-3 łyżki soku z cytryny lub limonki chili 1 łyżka oleju sezamowego 4 łyżki oleju roślinnego Jak zrobić chow mein z marchewką: Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę z cebulką. W tym czasie marchewki kroimy w zapałki

Dorota Smakuje
Sałatka makaronowa z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami 119

marnujcie żywności. Gdy zostanie Wam nieco makaronu, przygotujcie pyszną sałatkę w stylu włoskim z dodatkiem oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem. Szybka i idealna na wynos sałatka. Sałatka makaronowa świetnie smakuje z listkami młodej botwinki i rukolą. Tak naprawdę dodatki do niej to już Wasz wybór, można eksperymentować lub wykorzystać składniki, które są akurat pod ręką. Sałatka makaronowa(...)rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami / 1 porcja Składniki: 50 g ugotowanego makaronu średniej wielkości, u mnie penne czyli rurki garść rukoli z listkami młodej botwinki kilka pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 2 szczypty suszonego oregano 2 szczypty czarnego sezamu 3-4 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na dno słoika wylewamy oliwę z oliwek aromatyzowaną

Moja smaczna kuchnia
Makaron z pesto z botwinki i buraczków podany z grillowanymi szparagami i jajkiem, pod posypką z parmezanu! 130

pozostałe składnik umieściłam w misie blendera i zmiksowałam na gładką masę, pesto wstawiłam do lodówki aby się przegryzło (najlepiej smakuje na następny dzień). Ponadto: - pęczek szparagów - jajka - ulubiony makaron Szparagi grillowałam na patelni grillowej z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiny miodu. Jajko ugotowałam w koszulce, tj. wrzucamy na wrzątek, ja robię to techniką dla amatorów, żeby się nie denerwować(...)łyżkę cedzakową do wrzątku- tak aby jajko nie dotknęło dna garnka. Gotuję około 1 do 1,5 minuty, wyciągam i gotowe, studded pod zimną bieżącą wodą , delikatnie usuwam folię. Makaron gotujemy wedle uznania - u mnie all dente.  Do garnka z odcedzonym makaronem dodajemy pesto buraczkowe mieszamy, nakładamy na talerze, na wierch układamy grillowane szparagi i jajko w koszulce, całość

SMYKWKUCHNI
Makaron z indykiem, sosem pomidorowym i szparagami 166

użyciem świeżych pomidorów, najlepiej malinowych, wtedy danie będzie jeszcze bardziej wiosenne i smaczniejsze. Zamiast indyka, można dodać kurczaka, albo nawet pominąć mięso i zrobić wersję wegetariańską. Ja użyłam makaronu bezglutenowego, ale doskonale sprawdzi się też pełnoziarnisty. Całość posypana jest moim ulubionym parmezanem :) Składniki (2 porcje): 1 mała cebula 1 ząbek czosnku ok. 400 g filetu z piersi indyka(...)świeżych pomidorów  2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta ostrej papryki bazylia, oregano sól, pieprz 150 g ulubionego makaronu pęczek szparagów parmezan lub inny ser  Wykonanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić szypułki, pokroić na kawałki. Szparagi umyć i odciąć twarde końce (około 5 cm). Następnie przygotować ulubionym sposobem

Healthy food explorer
Szparagi z makaronem po tajsku 103

Szparagi w każdej wersji są niesamowitym doznaniem kulinarnym. Tym razem na „warsztat” pomieszania z poplątaniem, które nomen omen, wyszło przecudownie. Składniki: 250 g makaronu chow mein 1 łyżka sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 6 sztuk szparagów zielonych 2 szalotki 4 grzyby mun 300 g karkówki wieprzowej 1 łyżka oleju arachidowego 1 duża marchew 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu(...)ostrygowego 1 łyżka cukru palmowego Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Sezam prażymy. Szparagi obłamujemy w miejscu, w którym same pękają. Kroimy na mniejsze kawałki. Szalotki kroimy w talarki. Marchew kroimy w zapałkę. Grzyby zalewamy wrzątkiem na kwadrans, odcedzamy i kroimy w paski. Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę mięso. Smażymy, cały czas

R'n'G Kitchen
Zielone spaghetti ze szparagami 94

jakiegoś swojego ulubionego. Na blogu znajdziecie także zestawienie z moimi ulubionymi daniami ze szparagów: Najlepsze przepisy na szparagi Zielone spaghetti ze szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki:  opakowanie makaronu spaghetti 1 pęczek zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z kolendry lub Waszego ulubionego płatki startego parmezanu oliwa z oliwek sól pieprz  listki bazylii Wykonanie: Ze szparagów(...)siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, chwilę go przesmażamy i dodajemy szparagi, które solimy i pieprzymy. Wszystko smażymy pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut. W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy go, przekładamy do miski, dodajemy pesto, ewentualnie nieco oliwy i szybko mieszamy. Makaron przekładamy na talerze, dodajemy szparagi, posypujemy parmezanem i listkami bazylii

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania