WYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki sałatki: 200 g makaronu muszelki "Makarony Polskie", średnia cukinia, mała papryka żółta, mała papryka czerwona, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 10 czarnych oliwek, mała cebula czerwona, ząbek czosnku, opakowanie sera sałatkowego z ziołami (180 g), 2 łyżki oleju, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól. Dekoracja(...)Kilka liści sałaty strzępiastej, 3 mniejsze rzodkiewki, natka pietruszki, mała cebula czerwona, 2 pomidorki koktajlowe, duża marchewka, kilka wykałaczek. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Cukinię i papryki kroję w średniej wielkości kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli, czosnku niedźwiedziego i odrobiny pieprzu cayenne. Czosnek i cebulę drobno siekam, oliwki kroję w krążki, ser w niedużą
JejKuchniatkwi jego genialność. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut, by danie pojawiło się na stole. Na tyle każda z nas, nawet najbardziej zapracowana, może sobie pozwolić. Polecam. Składniki: • 500 g świeżego makaronu pappardelle • 1 większy słoiczek pesto (lub 2 mniejsze) • 200 g łososia pieczonego (lub wędzonego na gorąco) w kawałku • papryczka chili • sól, • oliwa Sposób przygotowania: 1. Jeśli nie mamy pieczonego łososia(...)nagrzanym do 190 stopni C. Zostawić do ostygnięcia. 5. Ostudzoną rybę rozdzielić na kawałeczki w miseczce. 6. Do łososia dodać pesto, wymieszać. Jeśli jest zbyt suche, dolać oliwę. 7. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. 8. Odcedzić. 9. Gorący makaron włożyć do miski z sosem. Wymieszać. 10. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
W mojej kuchnimożna najeść się samą sałatką? Zdecydowanie tak, szczególnie jeśli jej składnikami są makaron, buraki, fasolka i kabanosy. Jest sycąca, ale przy tym lekka i niezapychająca. Do zabrania ze sobą do pracy również się nada:) Składniki: 100g makaronu mini kokardki Lubella 2 pieczone młode buraczki 50g fasolki szparagowej 50g kabanosów (albo ulubionej chudej szybki) świeża bazylia dressing: 1 łyżeczka miodu(...)łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego szczypta soli szczypta ziół Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (ok 7 minut), odcedzić, przelać zimną wodą. Fasolkę ugotować al dente, również przelać zimną wodą, pokroić w kawałki ok 1cm. Buraki obrać, pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić. Wszystkie składniki sałatki wyłożyć do miski. Składniki dressingu wymieszać, polać
Obiad gotowykurczakiem. A co Wy na to, aby dodać wołowinę? Danie ma zupełnie inny smak, niż typowe potrawy azjatyckie. Sos jest bardzo gęsty i idealnie pokrywa wszystkie warzywa i mięso. Makaron ryżowy lub ryż będą wspaniałymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie. Orientalna wołowina porcja dla 2 osób Składniki: około 100 g makaronu ryżowego lub 3/4 szklanki ryżu białego/basmati około 100 g wołowiny(...)szklanki wody 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru ( może być ksylitol lub trzcinowy ) szczypta pieprzu 2 łyżki octu ryżowego szczypta kurkumy, papryki słodkiej, chilli i cynamonu Przygotowanie: Makaron zalać osoloną, wrzącą wodą na około 10 min. Po tym czasie odcedzić. Wołowinę pokroić na dość dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić na duże piórka. Czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić
Jaglusiadanie powstało zupełnie przypadkowo. I bardzo nam posmakowało. Powiedziałabym, że to najlepszy obiad na lato bo jest lekki, szybki w przygotowaniu i z wykorzystaniem sezonowych produktów. Składniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 średnia cukinia 2 pomidory 1 miseczka fasolki szparagowej sól, pieprz, tymianek, bazylia Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. Makaron gotujemy(...)pomidory się rozpadną a cebula zmięknie. Wówczas dodajemy ugotowaną fasolkę i jeśli trzeba, dusimy aż powstały na dnie sos zgęstnieje. Doprawiamy danie solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz bazylią. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i podajemy
My simple kitchenostre, a za razem delikatne. Pełne pysznych przypraw wspomagających metabolizm, zdrowego białka i dobrych węglowodanów. Zaserwujcie sobie odrobinę luksusu rodem z ekskluzywnej restauracji! Składniki na 1-2 porcje: Garść makaronu razowego spaghetti 200g krewetek (mogą być mrożone) 2 łyżki oleju kokosowego Szczypta papryki ostrej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka Sól himalajska Opcjonalnie: białe wino do podlewania(...)krewetek Przygotowanie: Krewetki pozbawiamy ogonka. Smażymy na oleju kokosowym z przyprawami, opcjonalnie podlewamy białym winem. Obieramy czosnek i wyciskamy na patelnię. Gotujemy makaron według opisu na opakowaniu z solą i kilkoma kroplami oleju. Ugotowany makaron łączymy z krewetkami i mieszamy. Podajemy z natką pietruszki
CzarnawisienkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szybka i smaczna sałatka z makaronu tortellini, szynki, ogórka i pomidora. Całość dopełnia sos czosnkowy z koperkiem. Sałatka idealna na kolacje, imprezę czy grilla. Sałatka z tortellini i szynką Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 30 Składniki -opakowanie makaronu tortellini (np. z szynką) 250 g -100 g szynki konserwowej(...)pomidory -2 ogórki szklarniowe -sól, pieprz -pół puszki kukurydzy Sos: -2 łyżki majonezu -3 łyżki jogurtu greckiego -2 ząbki czosnku -pęczek koperku -sól, pieprz Przygotowanie --> Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, studzimy. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, a cząstki kroimy w kostkę. Do salaterki przekładamy wszystkie składniki, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę
Marta GotujeSKŁADNIKI 320 g makaronu gryczanego tzw. pizzoccheri 200 g pomidorków 2 cukinie 8 kwiatów cukinii 2 ząbki czosnku oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di pizzoccheri 200 g di pomodorini 2 zucchine 8 fiori di zucca 2 spicchi d'aglio origano sale, pepe olio d'olive PRZYGOTOWANIE Cukinie kroimy w pionowe słupki(...)Rosolate 2 spicchi d'aglio tritati finemente, aggiungete i pomodorini e le zucchine. Aggiustate di sale, pepe e origano. Fate cuocere per circa 3-4 minuti. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z podsmażonymi pomidorkami i cukinią. Dodajemy kwiaty cukinii. Całość delikatnie mieszamy i podsmażamy ok 1 minuty. **** Scolate la pasta e versatela nella padella
La grande e la piccola cuocasosem na pewno przypadnie do gusty tym, którzy lubią niestandardowe smaki. Idealna na letnie kolacje, kiedy człowiek marzy o odpoczynku lub szybkim wyjeździe na rower :) Spróbujcie :) Składniki: 1/3 opakowania makaronu ryżowego chińskiego 8 pomidorków koktajlowych 2 garści miksu sałat nieduża cebula duży ser oscypek lub 3 mniejsze (u mnie mieszany wędzony) Sos limonkowo -miętowy z ogórkiem (przepis pod linkiem(...)podania Przygotowanie: Sos limonkowy robimy według przepisu na SOS. Makaron gotujemy przez około 8 minut. Odcedzamy i studzimy. Pomidorki kroimy na pół, cebulę w piórka i delikatnie solimy. Ser kroimy w plastry i mieszamy w miseczce z makaronem, sałatą, cebulą oraz pomidorkami. Delikatnie całość posypujemy swieżozmielonym pieprzem. Podajemy z ulubionym sosem ( u mnie sos limonkowo miętowy). Smacznego
ChilliJemytemu, az wstyd że tyle z tym zwklekałam. ale no nic, nareszcie jest!! Prosty przepis na niebanalne krewetki :D Zachęcam do spróbowania :) Składniki (3-4 porcje): 500 g makaronu tagiatelle 250 g obranych krewetek 1 papryczka chilli 2-3 ząbki czosnku zalewa z suszonych pomidorów 2-3 suszone pomidory pęczek świeżej kolendry 200 g pomidorków koktajlowych łyżka tartego parmezanu(...)Przygotowanie: Krewetki zamarynować w oliwie z suszonych pomidorów, posiekanym czosnku, chilli, kolendrze i suszonych pomidorach, pozostawić na ok. 1 godzinę. Makaron ugotować al dente. Rozgrzać patelnię i podsmażyć na niej pomidorki koktajlowe. Dodać krewetki wraz z całą marynatą i smażyć ok. 5 - 8 minut. Po tym czasie dodać makaron, dokładnie wymieszać, podgrzewając jeszcze chwilę. Całość wyłożyć na talerze i udekorować
Malinowo w kuchniSkładniki: 400 g krótkiego makaronu (u mnie kokardki); 1 kg świeżych truskawek; 2 czubate łyżki białego cukru; 250 g serka mascarpone. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, odszypułkować. Przełożyć do miski. Posypać cukrem i rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków. Do powstałego sosu z kawałkami truskawek dodać mascarpone(...)dokładnie wymieszać, aż cały serek się rozpuści. Makaron (ciepły lub zimny) ułożyć na talerzach i polać sosem truskawkowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób, w zależności od apetytów. Przygotowany sos truskawkowy z mascarpone, do czasu podania, najlepiej przechowywać w lodówce. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaSKŁADNIKI: 2-3 garstki brukselki świeży imbir - ścieramy około 1-2 cm korzenia pieprz cytrynowy świeżo mielona sól natka pietruszki masło makaron tagliatelle SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Brukselkę przygotowujemy w formie al dente. Wrzucamy ją do wrzątku z odrobiną soli (można dodać szczyptę cukru - jak kto lubi) i gotujemy około 5 - 10 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron również al dente(...)Ugotowaną brukselkę odcedzamy i podsmażamy na patelni z masłem, z dodatkiem świeżego imbiru, pieprzu cytrynowego, natki pietruszki oraz soli. Doprawiamy do smaku, a na koniec podajemy z makaronem tagliatelle. Brukselka to skarbnica zdrowia. Jest źródłem wielu witamin np. K, C, A, B6 i B1, a także składników mineralnych m.in. magnez, kwas foliowy i potas. Wzmacnia odporność, poprawia pracę układu pokarmowego
wege i kropkaPoniedziałek. Początek tygodnia zaczynam od dania, które mogę szybko przygotować. F asolę oczywiście warto ugotować dzień wcześniej. Warzywa i makaron proponuję w wersji al dente. Jedyne przyprawy to pieprz i sól morska, świeżo mielone. Kilka składników, minimum przypraw, a dom wypełni się aromatem pobudzającym kubki smakowe... :) SKŁADNIKI (2-3 porcje): około 1 szklanki białej fasoli (wcześniej ugotowanej(...)zielona papryka 2 pomidory 1 średnia cebula por (zielona część) kilka listków natki selera 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól olej rzepakowy 1 łyżka masła ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na rozgrzany olej wrzucamy kolejno cebulę, paprykę, pomidory, por, starty czosnek, listki natki selera, a na koniec dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę. Smażymy tak długo aż papryka nieco zmięknie
wege i kropkaosób): 1 średnia żółta cukinia olej kokosowy 2-3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku świeżo mielona garam masala świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz podprażony słonecznik ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W osolonej wodzie gotujemy ulubiony makaron. Cukinię kroimy w plasterki i smażymy na oleju kokosowym do momentu aż lekko się zarumieni. W osobnym naczyniu łączymy śmietanę(...)starty czosnek, przyprawę garam masala, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Dodajemy kilka podsmażonych plastrów cukinii. A następnie chwilę blendujemy aż uzyskamy gładki sos. Makaron z podsmażoną cukinią polewamy sosem, a wierzch dekorujemy podprażonym słonecznikiem. Smacznego
wege i kropkaczęsto goszczą w mojej kuchni – mam wrażenie, że nie nacieszyłam się nimi w pełni. Kochajcie szparagi, sezon na nie tak szybko się kończy! Składniki (2 porcje): 250 g makaronu pappardelle 1 pęczek zielonych szparagów 250 g bobu sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa 100 ml białego wina 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia biała cebula lub szalotka(...)Przygotuj składniki: czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Odetnij ‚główki’, łodygi pokrój w ukośne plasterki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na 2 minut przed końcem gotowania – dodaj szparagi – główki i plasterki. Odcedź i odstaw na bok. Bób ugotuj al dente.* Na dużej patelni rozgrzej
Moja pasja smaku