oryginale jest to spaghetti al tono ale ja zamiast makaronu spaghetti zakupiłam bavette i dlatego mam to proste, sycylijskie danie odrobinę inaczej. Makaron można posypać tartym parmezanem lub Grana Padano. Aby tuńczyk całkiem się nie rozpadł wystarczy dodać go na samym końcu. Można dodawać kapary i fileciki anchois, ja dodałam pieczarki. Bavette narodziło się w Genui i ma kształt spłaszczonego(...)spaghetti, Neapol ma swoje spaghetti a Genueńczycy bavette. Bavette al tono - makaron z tuńczykiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewarzywami, zapieczona w beszamelowym sosie to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zapiekankę robi się dość szybko, a z podanych składników wychodzą 4 duże porcje. Składniki: 250 g ulubionego makaronu (u mnie penne) duża pierś z kurczaka papryka czerwona 2 średnie cebule średnia marchew puszka pomidorów pół szklanki bulionu słodka i ostra papryka, bazylia, oregano, sól i pieprz Beszamel: 1,5szk(...)mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła sol, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę, paprykę i marchew kroimy w paseczki. Kurczaka w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy kurczaka. Po chwili dorzucamy paprykę i marchew. Całość smażymy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dolewamy bulion i zmiksowane pomidory. Wszystko dusimy kilka
e-PrzepisyKulinarnemoim domu uwielbia się dania z młodą kapustą i makaronem. Dziś zapraszam Was na pomidorowo-paprykowe a la łazanki z młodej kapusty . Pyszne, proste w przygotowaniu, naprawdę sycące danie. Smak dania zależy przede wszystkim od kiełbasy i dodatku odpowiednich, aromatycznych przypraw. Ja polecam Wam przyprawy Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowani). Używam ich już bardo długo(...)zdecydowanie Wam je polecam Składniki: 1 opakowanie makaronu łazankowego (drobnego) 250 g 1 główka młodej kapusty + sól do gotowania 12 dużych pieczarek około 150 g kiełbasy jałowcowej* 2 małe kiełbasy śląskie* 1 duża czerwona cebula 3 czubate łyżeczki przecieru 2 szczypty czosnku granulowanego Skworcu 3 szczypty soli ziołowej Skworcu czarny mielony pieprz do smaku – u mnie Skworcu
Słodkie okruszkiliśćmi botwiny i młodym szpinakiem, zerwanym wprost z babcinego ogródka. Całość solidnie doprawiona solą, pieprzem oraz fetą, czyli tak jak lubię najbardziej. Składniki na dwie porcje: 100 gram makaronu szpinakowego tagliatelle garść liści botwiny 200 gram piersi kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść młodego szpinaku 4-5 suszonych pomidorów 1 łyżka oleju(...)suszonych pomidorów 1 łyżka masła szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii odrobina świeżej bazylii 50 gram sera feta Makaron gotuję we wrzątku al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu lub niekiedy minutę krócej. Szalotkę i czosnek siekam drobno. Kurczaka kroję w kostkę. Szpinak i liście botwiny dokładnie myję. Suszone pomidory kroję w paski. Na maśle
Mango Papajagroszku pokroić wzdłuż w cienkie paski. Truskawki umyć, osuszyć, wyszypułkować. Pokroić na ćwiartki lub połówki, zależy od wielkości. Pierś kaczki pokroić na cienkie plasterki, a następnie w paski. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu 3 łyżki masła rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną kaczkę, chwilę przesmażyć, dodać tymianek, chili. Chwilę razem dusić. Doprawić solą. Dodać groszek(...)truskawki, wymieszać. Włożyć ugotowany, odcedzony makaron, wymieszać, nakładać na talerze. *pierś kaczki barbarie, jeżeli kaczki pekińskiej to dwie zastawa
królestwo garówmały kalafior 450 g mrożonej włoszczyzny w paskach 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 puszka (400 g) fasoli czerwonej 1 puszka (400 g) ciecierzycy konserwowej 300 g makaronu Lubella mini kółka 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dużą patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju rzepakowego(...)zalać całość wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa lekko już zmiękną. Następnie dodać odsączoną z wody ciecierzycę i fasolę, przecisnąć przez praskę obrany ząbek czosnku i wsypać makaron. Gotować jeszcze około 3-4 minuty (po wyłączeniu palnika makaron jeszcze zmięknie), następnie dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Uwagi: Zrobiłam zupy
Passions hobbies lifeSAŁATKA Z TORTELLINI Z SELEREM Ta sałatka tak niezwykle prosta stała się hitem w naszym domu. Proste składniki, a efekt zaskakujący. Główny składnik to kolorowy makaron tortellini z szynką. Dodatkowo sałatkę wzbogacają inne składniki takie jak ogórek, kapusta pekińska no i drugi najważniejszy składnik seler konserwowy, który zmienia smak sałatki na ten idealny :D ~~SKŁADNIKI~~ duża kapusta pekińska połowa kapusty(...)seler naciowy konserwowy 1 słoiczek ogórek długi zielony 1 szt. makaron kolory tortellini z szynką majonez 5 łyżek natka pietruszki siekana 3 łyżki ~~METODA~~ Kapustę szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Seler przecedzamy, aby usunąć nadmiar soków. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Wszystko razem mieszamy dodając majonez i natkę pietruszki. Wstawiamy do lodówki
Kuchnia PaulettesPropozycja na smaczny obiad lub kolację, zapiekanka z kiełbasą. Danie, które wystarczy włożyć do piekarnika i robi się samo. Potrzebujemy makaron, kiełbasę, ser, ogórki, groszek, paprykę, 5 łyżek oleju, sól, pieprz. Makaron gotujemy, kiełbasę-ogórki-paprykę kroimy, groszek płuczemy, ser ucieramy. Naczynie smarujemy tłuszczem i układamy po kolei warstwami nasze produkty. Zaczynamy od warstwy makaronu, każdą warstwę przesypujemy serem
chleba naszegomnie ostatnio naszło na sosik boloński z mielonym mięsem, ale podany z łazankami, a nie klasycznym makaronem spaghetti 😊 Oj jakie wyszło pyszne! Jeśli zwolennicy klasyki mnie nie powieszą, to śmiem twierdzić, że łazanki bolognese są jeszcze smaczniejsze niż spaghetti bolognese. Ale o tym, najlepiej ... przekonać się osobiście 😉 Składniki na sos: ok. 300 g mięsa mielonego (u mnie(...)ząbki czosnku 1 marchewka pomidory w sosie własnym lub pomidorowa passata pół szklanki bulionu sól pieprz bazylia oregano papryka słodka i ostra olej koperek dodatkowo: ugotowany makaron typu łazanki. Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na najmniejszych oczkach tarki marchewkę. Całość dusimy chwilę, po czym dodajemy mielone
Walijskie Pichceniefont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} No i jak zwykle na wysokości zadania, w te leniwe dni, staje makaron. Wystarczy kilka składników, 10-11 minut i mamy obiad gotowy. Pyszne, kremowe połączenie z lekkim, świeżym koperkiem. Składniki 250 g spaghetti 100 g sera ricotta 4 łyżki posiekanego koperku(...)sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiamy trochę wody z gotowania lub, tak jak my, przecedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, jeszcze nie całkiem osączony z wody. Do makaronu dodajemy ser i koperek. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. „De volaj
R'n'G Kitchenszpinaku 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek olej do smażenia sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera 2 łyżki pestek z dyni 200 g makaronu gniazda salsa: 1 mango 1 cebula czerwona 1 papryczka chili oregano świeże sól, pieprz Łososia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, majeranek, sól, pieprz, balsamico. Łososia obtaczam dokładnie w marynacie(...)oleju przesmażam pokrojony czosnek, dodaję umyty i osuszony szpinak i przesmażam chwilę dosłownie. Szpinak przestudzony dodaję do pestek, wlewam oliwę z oliwek, sól, pieprz, parmezan i całość miksuje blenderem. Makaron gotuję według opakowania. W tym czasie kroję mango w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję pokrojone chili, cebule czerwoną, sól, pieprz, oregano świeże. Łososia smażę na oleju na patelni grillowej. Podaję
wesoła kuchniasmaku, ½ łyżeczka cukru, świeży tymianek, ser grana padano. Przygotowanie: Z opłukanych szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie je w łuk pozostawiamy w zimnej wodzie na ok 10 min. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Obrane ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę. Groszek zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli(...)czas uzależniony jest od grubości szparagów). Dokładamy kapustę, odcedzony z wody groszek, główki szparagów, pieprz cytrynowy i smażymy bardzo krótko max 2 min, ciągle mieszamy. Na sam koniec dodajemy makaron, tymianek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron podajemy z startym serem
Moniki SmakołykiZwykła szybka zapiekanka z makaronem i kurczakiem.Danie idealne na obiad lub kolację. SKŁADNIKI ok.300g makaronu 500g piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych cebula czerwona sól,pieprz,oregano olej do smażenia ser żółty starty WYKONANIE Makaron gotujemy al'dente i osaczamy na sicie.Mięso z kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oleju.Cebulę kroimy w piórka dodajemy
Mała w garnku mieszaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na spaghetti w zielonym pesto z awokado i świeżej mięty. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - makaron (u mnie razowe spaghetti) - 1 dojrzałe, miękkie awokado - 10 orzechów włoskich - 5 łyżek tartego parmezanu - 2 garście liści świeżej mięty - 2 ząbki czosnku - sok z połowy cytryny - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - sól i pieprz(...)smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Awokado oddzielamy od pestki i przekładamy do miski. 3. Do awokado dodajemy obrane orzechy, czosnek oraz liście mięty i całość blendujemy. 4. Następnie dodajemy parmezan, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy i całość mieszamy. 5. Pesto razem z ugotowanym i odcedzonym makaronem podgrzewamy na patelni i podajemy gorące. Pesto będzie również
Bez Cebulizapas oscypków mamy ;) Nasi najbliżsi, zawsze o nas dbają <3 Dziękujemy Wam za to <3 Przede wszystkim za moc, którą nas obdarowujecie <3 :* Składniki 250 g makaronu łazanki 1/2 młodej kapusty 300 g surowego boczku 1 cebula 1/2 oscypka 250 ml bulionu warzywnego koperek sok z cytryny sól, pieprz Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni. Po kilku minutach dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy , cały czas mieszając, do chrupkości boczku. Do całości dodajemy poszatkowaną kapustę, ½ część pokrojonego
R'n'G Kitchen