Składniki 1 kalafior 1 pierś z kurczaka (opcjonalnie) 1-2 ząbki czosnku ok 200-250 g makaronu 1 "kopiasta" łyżka masła 1 "kopiasta" łyżka mąki pszennej ok 300 ml mleka 100 g cheddara + dowolna ilość do posypania zapiekanki posiekana natka pietruszki masło klarowane do smażenia 1-2 łyżki musztardy francuskiej trochę oliwy/dobrego oleju dobra sól, pieprz(...)trochę pieprzu, soli i świeżo starta gałka muszkatołowa. Dodajcie musztardę francuską, wymieszajcie raz jeszcze. Sos gotowy. Przygotujcie naczynie do zapiekania, zmniejszcie temperaturę piekarnika do około 180-190 st. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej, żeby nie był rozgotowany- pobędzie później jeszcze trochę w piekarniku. Jeśli wybraliście wariant z mięsem pokrójcie pierś z kurczaka i czosnek. Na patelni rozgrzejcie
OliveandThymesery smakowe, które są wzbogacone przyprawami. I to właśnie te wykorzystuje do przygotowania mojego dania. Spróbujcie. Składniki: (dla ułatwienia na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze) 2 sitka ugotowanego makaronu spaghetti dowolny ser koryciński od serowarpodlaski.pl (u mnie dziś z czarnuszką) 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki (+do posypania po wierzchu) 2 czubate łyżki pesto rosso* 1/2 czerwonej cebuli około(...)dodatkami lub bez) trzemy na tarce na grubych oczkach – na tą porcję około 3 1/2 łyżki startego sera. Na patelni podsmażamy pokrojoną czerwoną cebulę. Dodajemy ugotowany gorący (!) makaron spaghetti, 2 łyżki pesto rosso i starty ser koryciński (zostawiając trochę do posypania po wierzchu), całość mieszamy aby pesto ładnie pokryło makaron. Następnie dodajemy łyżkę posiekanej zielonej pietruszki, szybko mieszamy. Podajemy
Słodkie okruszkiwszystkich,którzy uwielbiają szpinak. Zaletą tej potrawy jest w szczególności jej szybkie wykonanie a połączenie szpinaku z serem feta to gwarancja doskonałego smaku. Składniki: ok 200 g makaronu "rurki" średnia cebula 3-4 ząbki czosnku ok 150 g szpinaku,najlepiej świeżego ok 100 g sera feta mały słoiczek przecieru pomidorowego ( u mnie własnej pracy) bądź pomidory w puszcze(...)sól,pieprz Makaron ugotować we wrzątku z solą według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w małą kostkę,wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę,dodać przetarty przez praskę czosnek.Gdy cebulka się zeszkli,dodać szpinak,dusić aż zrobi się wiotki. Następnie wlać puszkę pomidorów bądź przecier pomidorowy,doprawić pieprzem,ewentualne solą ( z solą delikatnie gdyż ser feta jest słony). Ugotowany makaron
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: makaron 200 gram, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 3 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, jajka 8 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól ziołowa - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku makaron szersze(...)wlać wodę i zagotować, mąkę wymieszać z wodą i śmietaną 12% i wlać do szpinaku, mieszając zagęścić sos na oleju usmażyć jajka sadzone, posolić solą ziołową i pieprzem posypać makaron podać polany szpinakiem i z jajkami sadzonymi - smaczny na szybko obiad.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: 200 g tuńczyka w puszce 1 słoiczek czerwonego pesto 3 00 g makaronu np spaghetti i rurki 2 szalotki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonej bazyli PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie Al Dente. Tuńczyka odcedzam z wody dodaję do miski. Następnie dodaję pesto. Mieszam. Dodaję przyprawy. Szalotkę drobno siekam dodaję(...)pesto. Mieszam. Na koniec dodaję przecedzony makaron. Mieszam całość dokładnie. Podaję na ciepło od razu. Można posypać tartym serem żółtym
Gotowanie PatkiPolacy bardzo lubimy Włochów i ich kuchnię. Cenimy ją za prostotę i smak, dlatego z chęcią przygotowujemy włoskie makarony w domu. Jednak okazuje się, że w trakcie gotowania popełniamy błędy, które mogą skutecznie zniweczyć ten wyjątkowy smak, który ukryty jest we włoskich daniach. Oto krótka ściąga z naszych najczęstszych pomyłek: 1.Rozgotowujemy makaron To chyba najbardziej powszechny błąd. […] Artykuł(...)błędów, jakie popełniamy przygotowując makaron po włosku pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaSKŁADNIKI: 200 g makaronu rurki 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 500 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka przyprawy gyros 1 łyżeczka bazyli Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam(...)rumiano. Dodaję przyprawy a następnie dodaję przecier pomidorowy. Duszę dalej. Marchewkę obieram następnie za pomocą obieraczki kroję wstążki. Dodaję do mięsa. Duszę aż sos będzie gęsty. Dodaję makaron. Całość mieszam. Podaję na ciepło
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 250 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wołowego 1 0 dag sera żółtego w plastrach 500 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki czerwonej ostrej 1 /2 łyżeczki chilli 2 łyżki suszonj bazyli 1 łyżeczka suszonej peperoni PRZYGOTOWANIE: Makaron(...)przecier pomidorowy, mieszam i duszę aż sos zgęstnieje. Dodaję bazylią oraz czosnek niedźwiedzi. Ser żółty w plastrach kroję w cienkie plastry i dodaję do sosu. Zdejmuję z palnika. Makaron wykładam do miski a następnie polewam sosem. SMACZNEGO
Gotowanie Patkidrobno ze względy na dzieci, ale można pokroić np. w półplasterki. Szybko, smacznie i bez mięsa, prawda, że można. Ja użyłam mozzarelli, ale również można użyć parmezanu. Składniki: makaron np. świderki 1 cukinia 250 g pieczarek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli zioła prowansalskie natka pietruszki olej lub oliwa sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)kostkę). Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić. Do cebuli i czosnku wrzucić cukinię i pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i dodać zioła prowansalskie, kilka minut podsmażać. Następnie dodać do warzyw ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać drobno pokrojoną mozzarellę i przemieszać. Rozłożyć na talerze, posypać posiekaną natką i gotowe
talerz przyjemnościnatki pietruszki i opcjonalnie także odrobina płatków chili. Minimalna ilość składników, znikomy wkład pracy, a po 30 minutach danie jest już na stole. SKŁADNIKI / 2 porcje 200 g makaronu pappardelle 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g pieczarek / użyłam brązowych 1 łyżka sosu sojowego 2 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)świeżo startego parmezanu 100 ml śmietanki 30% sól morska, pieprz, szczypta płatków chili opcjonalnie kilka plastrów gotowanej szynki pokrojonych w kosteczkę WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Pieczarki opłukujemy, osuszamy i kroimy plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek na plastry. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż i wkładamy na 2 minuty
cool and mintywłoska warzyw Hortex (450 g) 3 łyżki masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku skórka starta z 1 cytryny 400 g śmietany 30% bardzo mały pęczek pietruszki 350 g makaronu kokardki sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić bardzo drobno. Krewetki i kalmary przyprawić solą i pieprzem. Masło rozpuścić w dużej brytfannie lub głębokiej patelni. Dodać kalmary, krewetki(...)minut. Następnie dodać skórkę startą z cytryny, wlać śmietanę i wsypać odmrożone warzywa z mieszanki włoskiej Hortex. Wymieszać, nałożyć pokrywę naczynia i dusić przez 8 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Do warzyw i owoców morza dodać odcedzony z wody makaron, wymieszać i chwilę gotować, aż warzywa będą odpowiednio miękkie, a sos zgęstnieje. Wyłączyć
Passions hobbies lifektóra znakomicie nada się na romantyczną kolację we dwoje do kieliszka białego wina. Zapewniam Was, że lepiej smakuje aniżeli wygląda :) Składniki na 2 porcje: 200g krewetek koktajlowych (rozmrozić) 150g makaronu spaghetti (możecie także użyć pełnoziarnistego) 2 ząbki czosnku 8 pomidorków koktajlowych 100g świeżego lub mrożonego szpinaku w liściach 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron(...)sekund i dodać łyżeczkę masła. Gdy się rozpuści dodać krewetki, smażyć je ok. 3 minuty (nie dłużej bo zrobią się gumowate). Zestawić z palnika. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSkładniki: 250 g paluszków krabowych 5 ogórków konserwowych 1/2 puszki kukurydzy 200 g makaronu 1/2 pęczka koperku majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, przelać wodą i odcedzić. Ogórki pokroic w małą kostkę, paluszki krabowe również pokroić na małe kawałki. Kukurydzę osączyć, koperek drobno posiekać. Do miski przełożyć makaron, paluszki krabowe, ogórki, kukurydzę i koperek. Dodać
magiczna kuchnia KasiProsty i szybki w wykonaniu przepis z wykorzystaniem zielonego i czerwonego jarmużu. 4 liście zielonego jarmużu 4 liście czerwonego jarmużu 300 g makaronu z mąki pełnoziarnistej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki tuńczyka w oleju (2x180g) 20 g startego twardego sera oliwa z oliwek sól morska pieprz Składniki pozwalają na wykonanie 2 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Jarmuż. Liście(...)przesmażyć. Dodać zblanszowane liście jarmużu, a następnie tuńczyka wraz z olejem. Dusić pod przykryciem 10 minut. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem. 3. Danie. W osobnym garnku ugotować makaron w wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy i 1 łyżeczką soli. Jarmuż z tuńczykiem podawać na makaronie posypany startym serem
Pij soki wyciskaneCoś idealnie na nadchodzące walentynki lub inną specjalną okazję :) Makaron z krewetkami w sosie winno-pomidorowym z suszonymi pomidorami i pietruszką. Smakuje obłędnie, jest mocno pomidorowe, i delikatnie słodkie od wina. Połączenie idealne! Ugotujcie dla swojej drugiej połówki, będzie zachwycona :) Składniki: * 300g krewetek (najlepiej szarych czyli tych nieugotowanych) * 5 suszonych pomidorów * 100ml czerwonego wina * 100ml wody * 1 lub 2 łyżki(...)przecieru pomidorowego (zależy od tego jak bardzo pomidorowy chcecie sos) * sól, pieprz * 1 cebula * 1 czosnek * makaron * łyżka masła * świeża pietruszka Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy krewetki oraz łyżkę masła i smażymy krewetki aż delikatnie zróżowieją. Dodajemy wtedy przecier, wodę
Klasyka Gotowania