Szybki, pożywny, pachnący warzywami makaron z równie aromatyczną gorgonzolą. Makaron robi się szybko i szybko zaspokaja głód więc jest znakomitym daniem na szybki obiad po pracy, zachęcam do gotowania. Makaron z warzywami i gorgonzolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmaczny obiad lub kolację. Danie, które zrobi się samo, jak włożymy je do piekarnika. Nie ma tutaj "sztywnego przepisu" zapiekankę robimy z tego co jest pod ręką :) Ugotowany makaron, parówki, cebula, papryka konserwowa, sól, przyprawy... Pokrojone układamy warstwami na przemian z makaronem w naczyniu ... Z oleju, jajka, musztardy, octu, szczypty soli ....robimy majonez wg majonez-domowy , którym(...)posmarujemy zapiekankę na wierzchu :) ... do zespolenia całości zamiast sera ....robimy w słoiku "zalewajkę" z osolonej wody i mąki... po dobrym wymieszaniu zalewamy makaron w naczyniu :) ...jeszcze smarujemy majonezem i wykładamy ostatnia warstwę naszych dodatków. Zapiekamy w 200 st.C 40 min. Potem jeszcze 10 min. bez pokrywki ... ...posypujemy zieleniną i zajadamy :) Smacznego !!! Smacznego
chleba naszegoMakaron tagliatelle w takiej postaci jest przepyszny, tylko wymaga nieco wprawy lub cierpliwości przy łączeniu składników, bo należy uważać aby go nie porozrywać. Smak jest po prostu boski, więc gorąco Wam polecam ten przepis. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 50 g masła 2 duże pory 1 czerwona papryka 450 g mrożonego groszku 400 g śmietany 30 % 400 g makaronu tagliatelle(...)plasterki. Do usmażonego mięsa wlać śmietanę, dodać pory, paprykę i groszek. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem (należy uważać, bo śmietana może się spienić) do miękkości. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony dodać do potrawy, delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem (można dodać jeszcze odrobinę ziół prowansalskich
Passions hobbies lifePlacki ziemniaczane chodziły za nami od dłuższego czasu i nadszedł moment kiedy w końcu je zrobiliśmy - użyliśmy do ich przygotowania nowość na warzywnym rynku - makaronu warzywnego od Fit&Easy . Wybraliśmy marchewkę, ale dostępna jest również wersja buraczkowa. Do ziemniaków i marchewki dodaliśmy fetę oraz czosnek, a placki podaliśmy z kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi warzywami. Jest pysznie! Koniecznie spróbujcie(...)Składniki: 1 opakowanie makaronu Fit&Easy marchewka, 4-5 średnich ziemniaków, 2 jajka, 5 łyżek mąki, średnia cebula, 30 g sera feta, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz Dodatkowo: jogurt naturalny, miks sałat, zielony ogórek, pomidorki koktajlowe, szczypior z dymką, olej do smażenia Ziemniaki obieramy i płuczemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru
Plate of Joysałatka idealna :) Dominuje smak tuńczyka i sosu czosnkowego, z którym współgra lekko pikantna rukola i słodkie pomidorki. Jest treściwa, pyszna i nie potrzeba nic kroić ;) Sk ł adniki: 150g makaron pełnoziarnisty kokardki/penne puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ opakowania rukoli 2 kulki sera mozzarella 250g pomidorków koktajlowych sól, czarny pieprz sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu(...)greckiego opakowanie sosu sałatkowego 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania : Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Układamy na dnie szklanego naczynia. Kukurydze odsądzamy z zalewy i wysypujemy równomiernie na makaron. Tuńczyka odsączamy i umieszczamy jako kolejna warstwę na kukurydzy. Na tuńczyku układamy równa warstwę rukoli. Mozzarellę kroimy w kostkę i układamy na rukoli. Przygotowujemy
Pyry na Gazochotę na coś pysznego i sycącego… Odpowiedzią jest zapiekanka warzywno-makaronowa z serem korycińskim Polecam! Pyszna i naprawdę syci. Do swojej zapiekanki wykorzystałam mieszankę warzyw, makaron świderki i wspaniały Ser Koryciński Swojski z czarnuszką . Uwielbiamy go! Ser Koryciński Swojski Państwa Bielec , to nie tylko tradycja, ale wspaniała jakość i niepowtarzalny smak, któremu ciężko się oprzeć. Idealnie komponuje się(...)składnikami mojej zapiekanki. Spróbujcie. Składniki: 300 g mieszanki warzyw na patelnię* 2 garście ugotowanego makaronu świderki około 100 g Sera Korycińskiego Swojskiego z czarnuszką Bielec 1 jajko M szczypta soli cebulowej 1-2 łyżki oleju 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego pieprz do smaku posiekana zielona pietruszka 2-3 małe pomidorki *u mnie mieszanka – 30% podsmażone ziemniaki w plastrach
Słodkie okruszkinadaje się do podanie jako samodzielne danie na obiad lub kolację oraz do zabrania do pracy jako drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 500 g makaronu kolorowego 2 pomidory 1 papryka czerwona 1 awokado garść listków bazylii 1 pęczek szczypiorku 1 puszka 400 g kukurydzy około 20 oliwek czarnych lub zielonych na sos: 3 łyżki oliwy(...)oleju (około 50 ml) 2 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka makaronowa z awokado Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Wystudzony przekładam do miski. Do wystudzonego makaronu dodaję odsączoną kukurydzę, umyty szczypiorek drobno kroję i dodaję do sałatki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki
Uwaga Babcia GotujeCzyż proste dania nie są smaczne ? Składniki 1 wędzona makrela 10 szt pomidorków koktajlowych oliwa sól morska pieprz szczypta płatków chili duża garść posiekanej natki pietruszki 250 g makaronu spaghetti Przygotowanie Pomidorki umyłem, osuszyłem, pokroiłem na połówki. Na posmarowanym oliwą, żaroodpornym naczyniu rozłożyłem pomidorki, oprószyłem je sola i pieprzem oraz płatkami chili, skropiłem oliwą. Wstawiłem(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 minut. Makrelę obrałem ze skóry i ości, podzieliłem na małe kawałki. Natkę pietruszki posiekałem. Ugotowałem makaron al dente w osolonym wrzątku. Odcedziłem, makaron włożyłem do naczynia z pomidorkami, wymieszałem, dodałem kawałki makreli i natkę pietruszki
R'n'G Kitchenlaurowy 2 szt, ziele angielskie 3 ziarna, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, natka pietruszki posiekana lub inne ulubione zioła 2-3 łyżki, dodatkowo: parmezan do posypania, makaron spaghetti 400 g, Sposób przygotowania: Cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy, podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości(...)się rozpadać. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku. Sos dodajemy do mięsa. Dodajemy sos sojowy, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostały czosnek. Przyprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, następnie odcedzamy i podajemy z sosem. Makaron i sos posypujemy startym parmezanem. Smacznego
kulinarne odsłony patiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-10 Składniki: 400 g ulubionego makaronu, 4 duże dojrzałe pomidory, 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem, 2 łyżki masła, mała pierś kurczaka, opakowanie mozzarelli, sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, cukier. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Kurczaka kroję w nieduże kawałki, cebulę i szczypiorek siekam (oddzielam(...)cukier. Duszę kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec wrzucam mozzarellę, mieszam, gotuję do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Całość dokładnie łączę z makaronem
JejKuchniaWami moim ulubionym sposobem na polędwiczki. W towarzystwie borowików, suszonych pomidorów, wina, świeżego tymianku i śmietany – smakują obłędnie. Musicie spróbować! Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 40 g borowików suszonych 150 ml białego wina 1 duża szalotka 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa z oliwek, masło(...)śmietany kremówki 1 duża polędwiczka wieprzowa kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut
Moja pasja smakunajwyższy czas powiedzieć wreszcie jak się go robi Rozdzielmy przy tym często stosowane określenia „sos boloński” i „spaghetti po bolońsku”. Tak naprawdę chodzi bowiem przede wszystkim o sos, natomiast makarony, które się z nim podaje mogą być różne – niekoniecznie musi to być spaghetti. Co szczególnego wyróżnia sos boloński? Na pewno bogactwo składników – jest ich naprawdę dość dużo. Druga rzucająca się(...)zwłaszcza masło należałoby dodać raczej na sam koniec. Jeśli jednak boczek nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, warzywa i mięso podsmażamy na oliwie. Z kolei na etapie podania sosu z makaronem warto udekorować całość siekaną świeżą bazylią i parmezanem. Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 2017-03-25 17:32:36 Sos boloński podawany z różnymi rodzajami makaronu to klasyka włoskiej kuchni
Kulinarna PokusaSoczyste i pikantne mięso z piersi z indyka marynowane w sosie sojowym, kruche warzywa, ostra papryczka, makaron chiński (typu chow main) i chrupiące orzeszki ziemne- oto 'chińszczyzna' na ostro w wydaniu stir-fry. Niezwykle aromatyczne i zaskakujące smakiem danie, które przygotujesz w 20 minut! 🤗 2-3 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe(...)głębokiej patelni rozgrzać olej ryżowy, przełożyć mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia, a następnie dodać pokrojone warzywa wraz z czosnkiem i smażyć 5 minut- często mieszając. W międzyczasie przygotować makaron, odcedzić i przełożyć na patelnię z mięsem i warzywami, podlać 4 łyżkami sosu sojowego, dodać orzeszki ziemne oraz imbir i całość ponownie podsmażyć jeszcze 1-2 minuty. Gotową chińszczyznę posypać
Kraina Miodem PłynącaMakaronowa zapiekanka z mięsem i warzywami i serem to oczywiście propozycja na wyśmienicie syty obiad. Miałam mięso mielone i ogromny apetyt na makaron z serem. Do tego obowiązkowo warzywa. Nie chciałam eksperymentować, więc poszperałam w „nowoczesnych” książkach kucharskich i znalazłam przepis na zapiekany makaron z warzywami – to było to, dodałam mięso mielone i powstał... Więcej The post
Magiczny Garnekvergine 1 czerwona papryczka chili 3 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 1czubata łyżka siekanej pietruszki 200 g makaronu spaghetti Wykonanie: Na gorącą oliwę wrzucamy drobno posiekaną, pozbawioną pestek papryczkę chili oraz posiekany czosnek. Podsmażamy je około 4 minuty. Dodajemy pokrojone pomidory i sok z puszki. Przykrywamy(...)minut. W międzyczasie dodajemy cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy natkę pietruszki i bez przykrycia gotujemy 2 - 3 minuty. W tym czasie sos się zagęści. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętamy, aby był al dente. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. podajemy. Smacznego
Smak mojego domu