znajomymi, imienin czy jako dodatek na grillu. Sałatka sprawdzi się również doskonale w roli lunch boxa. Sałatka makaronowa ma w sobie wszystkie składniki, które lubię: dobrej jakości włoski makaron, oliwki, mozzarrellę, ser feta, chrupiące warzywa i dobrej jakości wędlinę, nadającą charakter daniu. Zróbcie polecam Wam! SKŁADNIKI: - 1/2 opakowania makaronu włoskiego ( u mnie kolanka) - 1 kulka mozzarelli - 1/2 opakowania sera feta(...)kiełbasy żywieckiej marki Henryk Kania Maestro - około 1/2 listków oberwanych z bazylii w donniczce - 1 czerwona papryka słodka - 1 zielony ogórek - oliwa z oliwek - sól, pieprz - czerwona cebula krążki Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ser feta, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę żywiecką pokrojoną w plastry podsmaż na oliwie. Cebulę i mozzarellę kroimy w plastry. W/w składniki
SMYKWKUCHNIniej cukinię, szybka i łatwa do przygotowania , zapieczona pod cienką warstwą sera stanowi pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje uczucie sytości. Zapraszam! Składniki: 40 dag makaronu penne ½ kg mięsa mielonego z indyka 15 dag chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 mała cukinia 1 biała papryka 1,5 szklanki sosu pomidorowego jak do spaghetti 15 dag startego ostrego(...)sera np. cheddar Zioła prowansalskie do smaku Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić razem na suchej patelni pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie białe, osolić
Wanilia i KardamonEuropejczyków. Jednak widoczne, jeszcze, jest gotowanie z tego co pod ręką. Ostatki dyktatorstwa jeszcze czuje się, więc warto jak najprędzej udać się do Albanii. Składniki 250 g makaronu spaghetti 2 jajka 200 g białego sera 120 ml mleka 1łyżka startego sera (u nas parmezan) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy(...)osolonym wrzątku około 15 min. Odcedzamy. Jajka, mleko i ser dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do całości wrzucamy makaron, mieszamy i wykładamy do wysmarowanej masłem, okrągłej blaszki. Posypujemy startym serem, na ten przykład parmezanem jak w naszym przypadku. Całość zapiekamy 30 min w temp. 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenSkładniki: 350 g makaronu (spaghetti lub tagiatelle) 2 małe żółte cukinie 3 ząbki czosnku Sól Chili w proszku Oliwa parmezan Makaron gotujemy al dente. Cukinię bez obierania kroimy obieraczką do warzyw wzdłuż w cienkie paseczki. Posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy plastry cukinii które solimy i delikatnie opruszamy chili. Smażymy na złoto, zdejmujemy z patelni. Kiedy usmażymy wszystkie plastry(...)samym tłuszczu kładziemy makaron i cukinię. Smażymy 2-3 minuty. Po nałożeniu na talerz posypujemy startym parmezanem. Pikantne, czosnkowe, pyszne. Artykuł Spaghetti z cukinią pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plSkładniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g szynki parmeńskiej pesto z bobu → przepis 100 ml śmietany 30% 100 ml wody sól, pieprz pęczek natki pietruszki garść orzechów nerkowca makaron tagliatelle pełnoziarnisty 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki(...)dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Odcedzamy makaron i wykładamy na talerz. Polewamy
Kuchnia MagdaLenyusmażonych szparagów no i jestem zachwycona ich smakiem. Sałatka ta, to moja propozycja do akcji kulinarnej sezon na szparagi której autorem jest blue_megi. Tagiatelle verde, szparagi 250 g makaronu Tagliatelle verde 4 białe szparagi czerwony grejfrut szczypiorek 1 kulka mozzarelli olej, sól, pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, szparagi obieramy, kroimy na ukośne kawałki i smażymy do przyrumienienia(...)rozgrzanym oleju. Grejpfruta obieramy, dzielimy na cząstki i obieramy ze skórki, szczypiorek drobno siekamy a mozzarellę kroimy w kostkę. Ugotowany i odsączony makaron układamy na talerzu, dodajemy usmażone szparagi i grejpfruta.Posypujemy szczypiorkiem i mozzarellą. Można doprawić solą i pieprzem ale ja tego nie robiłam bo sałatka wydała mi się idealna w smaku. Smacznego Artykuł Tagliatelle verde, szparagi i nie tylko
Pieguskowa KuchniaZwykle makaron w sosie pomidorowym przygotowuję z mięsem mielonym, tym razem użyłam piersi z kurczaka. Do tego kilka warzyw takich jak czerwona papryka, cebula oraz pieczarki i pyszne danie na obiad było gotowe :) Składniki na 4 porcje: 400-500 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 400 g pieczarek 2 puszki pomidorów lub kilka dojrzałych świeżych(...)pomidorów (obranych ze skórki) 0,5 łyżeczki cukru przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka 400 g makaronu Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem. Usmażoną pierś zdjąć z patelni i odłożyć na chwilę na bok. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki
Simply FoodIlość: 4 porcje Czas przygotowania: 30 min Składniki: – makaron Barilla Casarecce – 500g mięsa mielonego wołowego – pęczek rzodkiewek – pół brokuła – kiełki brokuła – 50 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego nierafinowanego – przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chili pieprz cayenne, papryka czerwona – sok z 0,5 cytryny – 2 łyżki syropu klonowego – olej rzepakowy(...)Przygotowanie: 1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Brokuła ugotować na parze. Podzielić na mniejsze różyczki. 3. Do mięsa mielonego dodać 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek oraz przyprawić solą, pieprzem, chili i papryką czerwoną. Dokładnie wymieszać. Ulepić małe kulki i usmażyć na patelni z olejem rzepakowym. 4. Rzodkiewkę umyć i pokroić. 5. Przygotować sos: połączyć oliwę
PodwójnaporcjaSkładniki: makaron rurki razowy 1 opakowanie, marchewka ugotowana 4 średnie, fasolka szparagowa mamut 15 dag, ogórek gruntowy 2 średnie, jaja na twardo 5 sztuk, kukurydza w puszce 1 puszka, groszek konserwowy 1 puszka, koperek 1/2 pęczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki, sos sałatkowy włoski 1 opakowanie, majonez 4 łyżki, maślanka 1 szklanka, pieprz czarny grubo mielony(...)łyżeczka makaron razowy rurki ugotować wg opisu, na durszlaku przelać zimną wodą, wsypać do większej miski dodać pokrojone w talarki marchewki, ogórek gruntowy, fasolę mamut ugotowaną pokroić na kawałki dodać posiekany koperek i pietruszkę, wyciśnięte w prasce 4 ząbki czosnku, jajka pokrojone na ćwiartki 4 łyżki majonezu, 1 szklanka maślanki, sos sałatkowy włoski przyprawa - wszystko dobrze wymieszać i wlać
W Mojej Kuchni Lubięrównie dobrze sprawdzą się pokrojone na paseczki suszone pomidory. Przepis dodaję również do kategorii „Bez mięsa”, bo gdy zrezygnujemy z szynki/boczku otrzymamy pyszne danie jarskie:) 500 g makaronu 450 g mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku (lub więcej,wg uznania) 2 duże cebule 200 g szynki wędzonej lub boczku 100 g serka topionego 250 g śmietany kremówki Makaron(...)Wlewamy śmietanę, oraz dodajemy pokrojony serek topiony (równie dobrze sprawdza się serek topiony z pojemniczka). Podgrzewamy do czasu, aż serek sie roztopi. Nie gotujemy. Gotowy sos mieszamy z odcedzonym makaronem
Smaki Na TalerzuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300-350 g makaronu kolanka, 450 g mrożonego szpinaku, większy ząbek czosnku, 100 g sera Lazur (u mnie srebrzysty, można również użyć błękitnego), 6 pomidorków koktajlowych, 3 czubate łyżki śmietany, 20 g startego na drobnych oczkach sera Grana Padano (opcjonalnie), sól, pieprz, papryka(...)słodka, szczypta gałki muszkatołowej, 1-2 łyżki masła. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Czosnek siekam, podsmażam na maśle, dodaję szpinak, smażę do momentu wyparowania wody (często mieszam). Ser pleśniowy kroję w kostkę, pomidorki w ósemki. Do szpinaku dodaję pomidorki i przyprawy - sól, pieprz, gałkę i paprykę słodką, chwilę smażę. Następnie dodaję ser pleśniowy i 2/3 sera Grana Padano
JejKuchniaSKŁADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu razowego 200 g sera feta 80 g suszonych pomidorów 2 bakłażany 2 ząbki czosnku oregano bazylia oliwa extravergine d'oliva s ó l, pieprz **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di pasta integrale 200 g di feta 80 g di pomodori secchi 2 melanzane 2 spicchi d'aglio origano basilico olio extravergine(...)melanzane e ricavatene le fettine. Spalmate entrambi i lati di ogni fetta con dell'olio d'oliva e cospargetele con sale e pepe. Grigliate le fette di melanzane. Ugotowany makaron dokładnie odcedzamy, przerzucamy do dużej miski. Dodajemy 3-4 łyżki oliwy extravergine d'oliva, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz ser feta i suszone
La grande e la piccola cuocacały rok świeży szpinak dostać w każdym sklepie. No i co oczywiste jak można się domyśleć uwielbiam rzeczy z niczego. Szczególnie jeśli nie mam niczego praktycznie w lodówce. A makaron w szafce jest zawsze. Składniki: 2 duże garście świeżego szpinaku 1/2 puszki pomidorów 1 łyżeczka masła 1/2 opakowania ugotowanego makaronu 2 łyżeczki sera parmezanu Przygotowanie: w garnku(...)łyżeczce masła podsmażamy szpinak dodajemy pomidory z puszki i redukujemy sok po zredukowaniu soku z pomidorów dodajemy ugotowany makaron i podsypujemy serem dokładnie mieszamy i podajemy :) Smacznego
Gotowanie z pasjąWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 150 g makaronu fusilli, średnia cukinia, pojedyncza pierś kurczaka, 80 ml śmietany 30%, sól, pieprz, 1/2 łyżeczka curry + szczypta dodatkowo, 1/2 łyżeczki bazylii, łyżeczka + 2 łyżeczki oleju, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroję w kostkę(...)oliwy (do momentu aż lekko się zarumieni). Kiedy cukinia będzie miękka, dodaję kurczaka, smażę kolejne 3 minuty (często mieszam). Po tym czasie wlewam śmietanę, zagotowuję. Na koniec dodaję ugotowany makaron, szczyptę curry, mieszam i podgrzewam. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaKochani, potrzebna wasza pomoc. Potrawa bierze udział w konkursie Barilla i potrzebne są głosy 😊. Głosować można raz dziennie. Będę wdzięczna za każdy oddany głos. Dziękuje ☺️http://barillacup.pl/zgloszenie/lasagne-z-sosem-bolonskim-z-sosem-beszamelowym-i-mozzarella-3/ Składniki: makaron do lasagne BARILLA 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 400 g przecieru pomidorowego 1 cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra 100 g sera(...)stopniowo ser, który ma się rozpuścić. Ma być w miarę gęste. Gęstsze niż ciasto do naleśników. Na spód brytfanny wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Na sos układamy płaty surowego makaronu, następnie sos beszamelowy, sos boloński, odrobina startego sera, makaron i tak robimy 3-4 warstwy. Na sam wierzch wykładamy resztki sosu bolońskiego, układamy mozzarellę pokrojoną w plastrach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Gotuj z Mąką