makaron - 33044 przepisów (strona:729/2203)

Łazanki z młodą i kiszoną kapustą 172

około 300 g kiełbasy np. śląskiej 2-3 kabanosy kruche wieprzowe Olewnik kilka pieczarek mały kawałek boczku przyprawy: słodka czerwona papryka, pieprz, sól olej do podsmażenia składników małe opakowanie makaronu łazankowego 1 cebula Przygotowanie: Przepłukujemy i gotujemy do miękkości kapustę kiszoną – zalewamy wodą (ma ją lekko przykrywać), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Odsączamy i wyciągamy liść i ziele(...)Młodą kapustę drobno siekamy i obgotowujemy w wodzie z niewielką ilością soli. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroimy na małe kawałeczki, kiełbasę na półplasterki lub drobniej, a kabanosy na plasterki. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki. Najpier smażymy przez chwilę boczek, po czym dodajemy cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kiełbasę, kabanosy i pieczarki. Smażymy

Słodkie okruszki
Włoska zupa pomidorowo-jarzynowa (Minestrone) / Minestrone Soup 134

parmezanu (rant / brzeg sera), koniecznie wrzućcie go do zupy podczas gotowania. Odda Minestrone mnóstwo smaku. Włoska zupa pomidorowa to świetny pomysł na zdrowy posiłek pełen warzyw. Dobrze smakuje z makaronem lub ryżem. Polecam, smacznego:) Jeśli lubicie włoską kuchnię, polecam też mojego kurczaka a la pizza : Przepis na włoską zupę Minestrone, składniki: 1.5-2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego, cebula(...)pomidory, czubata łyżka koncentratu pomidorowego, garść świeżego szpinaku, kilka łyżek świeżej bazylii, ew, natki pietruszki, kilka łyżek startego parmezanu, przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, słodka papryka makaron lub ryż Przepis na włoską zupę Minestronę, przygotowanie: Warzywa pokroić w kostkę, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (czosnek dodać na końcu smażenia). Zalać bulionem, dodać pomidory lub passatę i koncentrat

Lekcje w kuchni
Makaron z pesto z rzodkiewki 112

mnie żadnego smaku. Dobre wyszło ale zdecydowanie smaczniejsze są same rzodkiewki i je mogę wcinać do woli. A pesto najlepsze jak dla mnie jest z rukoli . składniki: 500 g makaronu, u mnie rurki 500 g piersi z kurczaka 150 g rzodkiewek pesto 150 g liści z rzodkiewki 50 g rukoli 1 ząbek czosnku 2 łyżki słonecznika 3 łyżki drobno startego(...)Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i usmażyć kurczaka. Pod koniec smażenia dorzucić rzodkiewki. W międzyczasie ugotować makaron. Następnie połaczyć gorący ugotowany makaron z kurczakiem i rzodkiewkami oraz pesto. Ilość pesto wedle uznania jak kto lubi (dodałam prawie całe, zostało mi dwie łyżki). Wszystko dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Sałatka "co się nawinie" czyli przegląd lodówki. 112

już ochoty, bo się przejadły, lub jest ich za mało aby przygotować nowe, wyszukane danie. A to otwarty słoiczek z grzybkami, pół papryki, kawałek sera, czy miseczka ugotowanego makaronu. Wymieszane z majonezem, odpowiednio doprawione nabierają nowego smaku. Polecam :) Składniki - ok. 30 dag wędlin różnych - 5 plastrów sera żółtego - 10 dag ugotowanego drobnego makaronu - pół czerwonej papryki - pół słoiczka marynowanych pieczarek(...)trzy ogórki konserwowe - mała czerwona cebula - zielona cebulka - 2 jajka na twardo - majonez - sól, pieprz do smaku Wykonanie Cebulkę siekam, resztę składników kroję w kostkę, dodaję makaron, majonez, mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pesto z rukoli 73

które dodaje się do klasycznej wersji pesto zastąpiłam orzechami włoskimi. Poza orzechami dodałam listki świeżej bazylii, oliwę, ser i oczywiście czosnek. Pesto z rukoli to fantastyczny, świeży dodatek do makaronu, kanapek, tostów, jajek, czy pizzy. Dziś moje pesto zostało wykorzystane do makaronu i kanapek. Polecam, fantastyczny i bardzo prosty dodatek. Print Pesto z rukoli .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star(...)sera grana padano 50 g oliwy z oliwek 50 g liści bazylii 1 duży ząbek czosnku sól pieprz Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce malaksera, zmiksować. Pesto dodać do makaronu w ilości takiej, aby smak Wam odpowiadał. Niewykorzystane pesto przełożyć do słoika, a na jego wierzch nalać 2 łyżki oliwy, zakręcić słoik. Przechowywać w lodówce Smacznego! Notes Doprawiając pesto

SprawdzonaKuchnia.pl
Łazanki z młodą kapustą. 418

przy tym sycące i smaczne. Nie wymaga wiele zachodu. Ja swoje łazanki przygotowałam na dużej głębokiej patelni, poszło szybko i sprawnie. Polecam :) Składniki ( dla 3 osób ) - 15 dag makaronu typu łazanki - 10 dag boczku wędzonego - 20 dag cienkiej kiełbasy - 6 średnich pieczarek - 1 cebula - pół główki młodej kapusty - koperek - pół łyżeczki kminku mielonego - pół łyżeczki otartego majeranku - sól, pieprz(...)smaku Wykonanie Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam. Boczek kroję w paseczki, kiełbasę i pieczarki w półplasterki, cebulkę w kostkę, kapustę szatkuję, koperek siekam. W dużej, głębokiej patelni podsmażam boczek, do wytopionego dodaję kiełbasę, kolejno pieczarki i cebulę. Kiedy całość się zrumieni do zawartości patelni dodaję poszatkowaną kapustę i dolewam około pół szklanki gorącej wody. Mieszam i duszę chwilkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczone pomidory z czosnkiem, miodem i białym winem 170

Coś pysznego, mówię Wam! Tak prosta potrawa, a jestem pewna, że skradnie Wasze serce- pomidory koktajlowe pieczone z dodatkiem czosnku, odrobiną miodu i białego wina, do tego porcja makaronu, na koniec odrobia dobrego sera i jest moc! 3-4 porcje: 1 kg pomidorów koktajlowych 1 główka czosnku 6 łyżek oliwy 4 łyżki białego wina 2 łyżeczki soku z cytryny(...)łyżeczka miodu szczypta soli i pieprzu makaron spaghetti do podania twardy ser opcjonalnie Wymyte pomidorki przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwią, polać miodem, winem, sokiem z cytryny i doprawić szczyptą soli oraz pieprzu. Pomidorki naciąć, aby nie pryskały podczas pieczenia. Pomiędzy ułożyć główkę czosnku przekrojoną na pół. Piec 30 minut w 200 stopniach. Podawać z ugotowanym al dente makaronem

Kraina Miodem Płynąca
Makaronowe muszle nadziane szpinakiem w sosie pomidorowym 152

zdrowym szpinakiem połączonym z intensywnym smakiem czosnku i greckiego sera, z dodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: Farsz: 250g  makaronu muszle 600g mrożonego szpinaku 500g fileta z kurczaka 130g sera fety 2 cebule 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki masła olej sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 100g żółtego sera gouda olej sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2. Filet z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Cebulę

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron z brukselką w sosie śmietankowym 120

Szybkie, smaczne i pożywne danie dla zabieganych. Brukselka w tej postaci smakuje naprawdę wyśmienicie. 200 g grubego makaronu 3 ząbki czosnku 200 g brukselki mrożonej 100 g boczku parzonego w plastrach 200 ml śmietanki 30% sól, świeżo zmielony pieprz 3 łyżki startego sera grana padano Brukselkę ugotować, dodając do wody łyżeczkę soli i cukru. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Makaron(...)patelni rozgrzać masło, przesmażyć boczek. Dodać czosnek, po 2 minutach wlać śmietankę i dodać brukselkę. Całość doprawić do smaku i dusić ok 10 minut. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać. Gotowe danie posypać startym serem

Smakołyki Asi
Niewłoskie komfortujące wegańskie spaghetti bolognese na Dzień Dziecka 88

tofu - 200 g tofu - 2.5 łyżki płatków drożdżowych  - 1.5 łyżki sosu sojowego - 0.5 łyżeczki ostrej papryki - 0.5 łyżeczki wędzonej paryki - 1.5 łyżki oliwy - 0.5 łyżeczki suszonego czosnku Makaron i sos - 200 g spaghetti - 2 łyżki oliwy - 0.5 cebuli - 1 ząbek czosnku - 200 g passaty pomidorowej - 0.5 łyżeczki oregano - 0.5 łyżeczki cukru - sól, pieprz (do smaku)  Dodatki - kilka listków(...)rozpoczęciem robienia spaghetti). Ze wszystkich składników na mięso mielone (poza tofu) robimy pastę do której następnie wkruszamy tofu. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.  2) Makaron przygotowujemy według instrukcji z opakowania.  3) Na patelni rozgrzewamy oliwę, na rozgrzaną wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy przez kilkadziesiąt sekund, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy marynowane tofu

Roślinożerni urlopowicze
Spaghetti ze szpinakiem i lubczykiem / Spaghetti with spinach and lovage 128

recipe in English. Wegetariański obiad w 15 minut. Czy może istnieć coś milszego dla uszu? ;) Przedstawiam spaghetti ze szpinakiem i aromatycznym lubczykiem. Smacznego! :) Składniki: (1 porcja) 100 g. makaronu spaghetti 2 łyżeczki masła 1 ząbek czosnku dużą garść szpinaku 2 gałązki lubczyku  2 łyżki startego sera typu parmezan 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Makaron ugotuj al dente(...)osolonej wodzie. Na łyżeczce masła smaż przez minutę plasterki czosnku. Dodaj posiekany szpinak oraz porwane listki lubczyku. Duś przez 2-3 minuty, po czym dołóż na patelnię ugotowany makaron. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Dodaj resztę zimnego masła i ponownie wymieszaj. Przed podaniem posyp wiórkami sera. Vegetarian dinner in 15 minutes. Can there

Delicious Place
Makaron z klopsikami z tofu 79

Kiedy pierwszy raz usłyszałam o klopsikach z tofu, to od razu pomyślałam – a, za dużo będzie roboty przy nich. Nic bardziej mylnego! A skoro klopsiki to obowiązkowo z makaronem w sosie pomidorowym. To danie przygotowuje się błyskawicznie. Pulpety nie rozwalają się podczas smażenia, a co najważniejsze, tofu w tej wersji smakuje naprawdę dobrze. Z ... Czytaj dalej Makaron z klopsikami(...)tofu Artykuł Makaron z klopsikami z tofu pochodzi z serwisu Pink Envelope - Proste przepisy

Pink Envelope
Lasagne 104

Tradycyjne lasagne wywyodzi się ze średniowiecznego Neapolu. Chociaż jeszcze wówczas przepisy różniły się od obecnie znanej zapiekanki. Płaty makaronu przekładane były plasterkami lokalnej kiełbasy, smażonymi klopsikami, jajkami na twardo, mozarellą i ricottą. Obecną formę tej potrawy przypisuje się północnym Włochom, zwłaszcza regionie Emilia-Romagna. Składniki (6 porcji) -500 dag mięsa mielonego -6-8 płatów makaronu do lasagne -puszka krojonych(...)czonsku -sól, pieprz -3 łyżki oleju do smażenia sos beszamelowy -3/4 szkl. mleka -5 łyżek mąki -łyżka masła -gałka muszkatołowa Przygotowanie W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Płaty makaronu kłaść pojedynczo i gotować 3-4 minuty. Odłożyć na talerz. Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Zeszklić, dodać mielone mięso i całość

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania