trochę ograniczone, nie musimy ograniczać się jeśli chodzi o pyszne przekąski - w końcu nadal możemy przygotować coś pysznego 😉 Nadziewane muszle - przepis Do przygotowania nadziewanych muszelek będziesz potrzebować: 400g makaronu muszle, 130g kukurydzy konserwowej, 130g groszku konserwowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, czerwoną paprykę, kilka gałązek koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania sosu będziesz(...)potrzebować: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki musztardy, szczyptę anyżu, sól i pieprz do smaku. 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - gotuj go partiami, żeby muszelki się nie posklejały ani nie rozpadły. Każdą partię wyjmij łyżką cedzakową na durszlak, po czym przelej zimną wodą. 2. Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy. 3. Paprykę pokrój
Z notatnika dietetykawody 1/3 małej kapusty włoskiej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/3 małego selera 1 łyżka czubrycy zielonej sól pieprz olej rzepakowy 100 g makaronu (przepis na 4 porcje) Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę tej samej wielkości, kapustę (wcześniej obraną z zewnętrznych brzydkich liści) szatkujemy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa(...)smażymy na średnim ogniu, około 5 minut. Po tym czasie wszystko zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy 10 minut – do miękkości warzyw. Makaron gotujemy osobno, al dente. Nie dodawajcie go do garnka z zupą, chyba że zjecie całą zupę za jednym zamachem. Dodawajcie makaron dopiero do zupy na talerzu. Jeżeli macie ochotę, możecie ją dodatkowo zabielić jogurtem. Artykuł Zupa
Kardamonovyśląskim. Składniki: 500 g brukselki 2 l wody 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula pęczek koperku mały kubek jogurtu naturalnego 125 g drobnego makaronu sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Brukselkę myjemy, obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę(...)wrzucamy usmażone warzywa, dodajemy brukselkę, gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek. Zupę przelewamy do misek, do każdej porcji dodajemy trochę ugotowanego makaronu i łyżkę jogurtu. Jeżeli chcecie zupę zabielić wcześniej, zróbcie to śmietaną, inaczej wszystko się zważy. Artykuł Zupa z brukselką i makaronem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovylitry bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta suszonego rozmarynu 2 gałązki koperku 2 gałązki natki pietruszki 100 g drobnego makaronu liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego mały kubek jogurtu naturalnego (opcjonalnie) olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 4 porcje) Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, smażymy 3 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera. Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, jogurt naturalny, mieszamy. Całość
Kardamonovyjest. Do połączenia kurczaka, ananasa i kukurydzy nie trzeba nikogo przekonywać. Sylwester już za parę dni, więc może ktoś z Was skorzysta z przepisu. Składniki: 170 g drobnego makaronu (ja użyłam w kształcie ryżu) 1 wędzone udko z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate(...)łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Mięso obieramy ze skóry i kroimy w małą kostkę. Ananasa i cebulę kroimy również w małą kostkę. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego kukurydzę, rozdrobniony czosnek, majonez, jogurt, sok z cytryny, poszatkowany koperek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym
Kardamonovyjest sprzed tygodnia, głównie z myślą o pracy. Ja mam banię na punkcie suszonych pomidorów, wiecie. Do tego świeża bazylia i feta. Dla mnie bomba. Składniki: 200 g drobnego makaronu 10 suszonych pomidorów z zalewy 150 g sera feta 1 mała czerwona cebula duża garść liści bazylii sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól pieprz (przepis(...)porcje) Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Pomidory kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę, fetę w kostkę, wszystko wrzucamy do miski. Dorzucamy do niej makaron, liście bazylii (większe można poszarpać na pół), dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymyśleć jedynie o sobie. I w sumie, tak szczerze… jak przyszło co do czego, to jadłam ją z taką samą przyjemnością jak reszta konsumujących. Składniki: 200 g drobnego makaronu (ja użyłam rotini csiga) 300 g szynki 4 duże ogórki konserwowe biała część pora 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pęczek koperku sól pieprz Makaron gotujemy(...)pokrojonego w półplasterki pora i poszatkowany koperek. Jogurt łączymy z majonezem, wlewamy do sałatki, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z makaronem, szynką i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysałatek, ale wiadomo, nie gotuję jedynie dla siebie. Była smaczna, ale zdecydowanie bardziej wolę zieleninę. A dziś jak dobrze pójdzie, najem się zieleniny po kokardki. Składniki: 100 g drobnego makaronu 2 grubsze kabanosy 2 ogórki konserwowe 1 puszka czerwonej fasoli pół czerwonej papryki pół małej białej części pora pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz(...)Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojone w plasterki kabanosy i ogórki, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojonego w półplasterki pora, odsączoną fasolę, poszatkowany koperek, majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Sałatka smakuje zdecydowanie lepiej jak jest schłodzona. Artykuł Sałatka z makaronem, kabanosami i papryką pochodzi z serwisu
Kardamonovybędzie mi się kojarzyła z domem rodzinnym. Koniecznie gotowana na suszonych grzybach, bezapelacyjnie z łazankami. Jeszcze jakby mi się chciało samej zbierać grzyby… nie mówiąc o swojskim makaronie. Może na emeryturze się skuszę. Natka to już mój wymysł, nie jest niezbędna. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 duże garści suszonych grzybów 200 g makaronu łazanki(...)łyżki śmietany 18% 2 gałązki natki pietruszki (opcjonalnie) sól pieprz (przepis na 4 porcje) Grzyby dokładnie przepłukujemy, zalewamy bulionem i odstawiamy na 2 godziny. W międzyczasie gotujemy makaron, al dente, po ugotowaniu odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, odstawiamy. Namoczone grzyby wyjmujemy z garnka, kroimy w mniejsze kawałki, z powrotem wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości pod przykryciem
Kardamonovysuper. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 10 małych pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki wędzonej papryki 250 g makaronu łazanki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę (tak żeby przykryła kapustę), dodajemy liście i ziele, gotujemy bez pokrywki około(...)minut. W międzyczasie makaron gotujemy al dente, przelewamy go wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojone w plasterki pieczarki, startą na największych oczkach obraną marchewkę i pokrojoną drobno cebulę, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę, smażymy minutę. Do cebuli i pieczarek dodajemy ugotowaną kapustę, doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę
Kardamonovymarchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku biała część małego pora 3 pomidory obrane ze skóry 10 liści bazylii 100 g drobnego makaronu kawałek parmezanu sól pieprz 2 łyżki oliwy (przepis na 5 porcji) Marchewki, pietruszkę i paprykę kroimy w kostkę, pora i seler naciowy w półplasterki, czosnek rozdrabniamy – warzywa smażymy(...)przykryciem), około 15 minut. Pilnujcie ich żeby się nie przyrumieniły, mają się właściwie dusić. Po tym czasie dodajemy do nich pokrojone w kostkę pomidory, znowu gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. Uduszone warzywa zalewamy bulionem, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy obrany bób, zagotowujemy. Zupę podajemy z makaronem, poszatkowaną bazylią i startym serem. Artykuł Minestrone
Kardamonovypotrawę robi się błyskawicznie. I jest naprawdę pyszna, gorgonzola robi zawsze sporą robotę. Nie jemy jej za często, pewnie dlatego wchłonęliśmy tytułową pastę w tempie ekspresowym. Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam pappardelle) 1 mała cukinia 1 opakowanie gorgonzoli 1 cebula 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki garść startego parmezanu sól pieprz 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu(...)czasie dorzucamy do niej pokrojoną w małą kostkę cukinię, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do warzyw dodajemy kawałki gorgonzoli, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gdy ser się roztopi, wyłączamy gaz. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zostawcie wodę z jego gotowania), odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z serem, dodając wcześniej wspomnianą wodę. Dokładnie wszystko mieszamy. Podajemy z posiekaną natką
Kardamonovyzapraszam na łatwe i szybkie wegetariańskie danie jednogarnkowe. Do tego przepisu wykorzystałam białego bakłażana, ale można śmiało również użyć fioletowego. Powiem tylko, że było pyszne! Składniki: 300 g makaronu 2 białe bakłażany 3 pomidory 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam.. Bakłażan kroję(...)szklę cebulę z marchewką, dodaję czosnek, chwilę smażę. Wlewam 1/2 szklanki wody i dusząc do momentu aż odparuje woda. Następnie dodaję pomidory, smażę przez około 5 minut. Wrzucam bakłażan, makaron i doprawiam do smaku solą i pieprzem, chwilę jeszcze duszę całość. Smacznego
magiczna kuchnia KasiPrzepis na zapiekankę makaronową powstał, by wykorzystać zalegające resztki w lodówce. I w taki sposób powstała na obiad pyszna, sycąca makaronowa zapiekanka z warzywami. Składniki: 250 g makaronu świderki 300 g wędliny 1 czerwona papryka 1/2 puszki zielonego groszku 1 czerwona cebula 300 g pieczarek 2 marchewki ok 250 g mozzarelli olej do smażenia zioła prowansalskie sól(...)pieprz Wykonanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Warzywa obieram i myję. Wędliny, marchewkę, paprykę i pieczarki kroję w kostkę. Cebulę kroję w półksiężyce. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam pieczarki, następnie dodaję cebulę z marchewką, smażę przez 5 minut. Po tym czasie dorzucam paprykę oraz wędlinę przesmażam przez około 3 minuty. Do odcedzonego makaronu dodaję przesmażone warzywa
magiczna kuchnia Kasi