litry bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta suszonego rozmarynu 2 gałązki koperku 2 gałązki natki pietruszki 100 g drobnego makaronu liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego mały kubek jogurtu naturalnego (opcjonalnie) olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 4 porcje) Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, smażymy 3 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera. Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, jogurt naturalny, mieszamy. Całość
Kardamonovyjest sprzed tygodnia, głównie z myślą o pracy. Ja mam banię na punkcie suszonych pomidorów, wiecie. Do tego świeża bazylia i feta. Dla mnie bomba. Składniki: 200 g drobnego makaronu 10 suszonych pomidorów z zalewy 150 g sera feta 1 mała czerwona cebula duża garść liści bazylii sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól pieprz (przepis(...)porcje) Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Pomidory kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę, fetę w kostkę, wszystko wrzucamy do miski. Dorzucamy do niej makaron, liście bazylii (większe można poszarpać na pół), dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybędzie mi się kojarzyła z domem rodzinnym. Koniecznie gotowana na suszonych grzybach, bezapelacyjnie z łazankami. Jeszcze jakby mi się chciało samej zbierać grzyby… nie mówiąc o swojskim makaronie. Może na emeryturze się skuszę. Natka to już mój wymysł, nie jest niezbędna. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 duże garści suszonych grzybów 200 g makaronu łazanki(...)łyżki śmietany 18% 2 gałązki natki pietruszki (opcjonalnie) sól pieprz (przepis na 4 porcje) Grzyby dokładnie przepłukujemy, zalewamy bulionem i odstawiamy na 2 godziny. W międzyczasie gotujemy makaron, al dente, po ugotowaniu odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, odstawiamy. Namoczone grzyby wyjmujemy z garnka, kroimy w mniejsze kawałki, z powrotem wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości pod przykryciem
Kardamonovyskładników, nie będę się już rozpisywać, lista składników jest tak krótka, że nie ma potrzeby się nad tym rozwodzić. Kiedy mamy już wyczarowany ten banalny sos, pozostaje kwestia doboru makaronu i sera. Jak wiecie mam jobla na punkcie makaronów. Sos pomidorowy z mięsem mielonym próbowałam z różnymi rodzajami makaronu, ale jakoś spaghetti pasuje mi najbardziej. Chociaż pomyślałam teraz o rurkach
Kardamonovysałatkę w wersji z serem pleśniowym: sałatka z rukolą i serem pleśniowym a także z serem feta: sałatka królowa stołu . SAŁATKA DLA KAŻDEGO – PRZEPIS Składniki 150 g makaronu świderki 150 g rukoli 1 słoik suszonych pomidorów 500 g fileta z kurczaka 120 g sera camembert 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz papryka(...)słodka przyprawa gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros, papryką słodką. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser camembert kroimy w kosteczkę. Oliwę mieszamy z miodem, sokiem z cytryny
Przepiski.plszparagami i krótko obsmażoną papryką. Przepis na letnią sałatkę ze szparagami Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów , 1 cebula czerwona, 2 papryki słodkie – najlepiej w różnych kolorach, 200 gramów makaronu – najlepsze będą rurki, piórka lub kolanka, pół pęczka natki pietruszki, sok z połowy cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę szparagową z makaronem? Makaron ugotuj
Kulinarna PolskaGiouvetsi to popularne danie kuchni greckiej, które składa się z makaronu orzo z pomidorów, warzyw i mięsa. Jego nazwa wywodzi się z języka tureckiego, gdzie – giuvetch — oznacza naczynie, w którym danie jest przygotowywane. Historia Giouvetsi Historia giouvetsi sięga czasów starożytnej Grecji, gdzie używano glinianych naczyń do przygotowywania dań, które potem były pieczone w piecach ceramicznych. Podobnymi glinianymi naczyniami, nazywanymi(...)Giouvetsi, tak jak i wiele innych greckich dań, swoje korzenie ma w tureckiej kuchni, która z czasem wpłynęła na kuchnię grecką. Giouvetsi zapiekanka z Grecji Współczesna wersja giouvetsi, z makaronem i pomidorami, pochodzi z regionu Peloponezu. Dziś giouvetsi jest popularnym daniem serwowanym w greckich restauracjach, a także w domach Greków na całym świecie. Można go przygotować z różnymi rodzajami mięsa
RafalCookskładniki: 150 g drobnego makaronu 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 150 -200 g szynki (ulubionej) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz opcjonalnie: szczypiorek wykonanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Odsączonego ananasa i szynkę kroimy w kostkę. Selera odciskamy z zalewy i siekamy. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy
Domowy Smak Jedzenianadal smaczny. Jednak chodzi tutaj o całą resztę: o szparagi, o koperek, o oliwę cytrynową i o to jak to wszystko razem pięknie gra. Składniki (na 2 porcje): makaron penne lub takie duże świderki jak u mnie, około 120 g śmietana lub mleczko kokosowe 100 ml pęczek kopru oliwa cytrynowa do smażenia ząbek czosnku(...)pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka szparagów opakowanie tofu (u mnie bazyliowe) 1 mała cukinia Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oliwę smażę pokrojone w dużą kostkę cukinię i tofu oraz pokrojone szparagi i czosnek. Duszę składniki do zarumienienia, dodaję śmietanę, pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki i posiekany drobno koperek. Doprawiam do smaku tylko solą i pieprzem
Mango Papajaogórek 4 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szczypiorku 1 szklanka kukurydzy konserwowej 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz *** Makaron kruszymy, przekładamy do miski i wsypujemy załączone do zupek przyprawy *** *** Całość zalewamy dwiema szklankami wrzątku *** *** Makaron odstawiamy na 4-5 minut, aby napęczniał. Po tym czasie odcedzamy makaron na sitku
Blog z ApetytemJestem wielką fanką makaronów ze szparagami. Sezon na to warzywo jest krótki, więc żal by było nie teraz z nich nie korzystać. To danie przygotujecie w 20 minut i macie posiłek którym można najeść się do syta. Owszem jest proste, nawet bardzo ale smakuje wyśmienicie. Świetnej jakości bazyliowe pesto i inne produkty do przygotowania dania kupicie w sklepie Kuchnie(...)Świata . Zapraszam. Składniki: 30 dag makaronu tagliatelle 40 dag zielonych szparagów 35 dag parzonego boczku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 250 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki bazyliowego pesto 3 łyżki oliwy 3 łyżki startego twardego sera: grana padano lub parmezanu Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Boczek pokroić na cienkie
Wanilia i KardamonSałatka z kurczakiem i roszponką to kolorowa i smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. Sałatka jest bardzo smaczna i sycąca. Wszystko dzięki zawartości makaronu, kurczaka, słonecznika a także pozostałych składników, które fajnie się ze sobą komponują. Dodatek do sałatki to delikatny sos na bazie oliwy, soku z cytryny, musztardy i miodu, który fajnie podkreśla smak sałatki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis(...)KURCZAKIEM I ROSZPONKĄ – PRZEPIS Składniki 100 g roszponki 400 g fileta z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona 1 cebula 1 marchewka 2 garści słonecznika 150 g makaronu papryka słodka curry Sos musztardowo-miodowy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kurczaka należy umyć
Przepiski.plprostych i ogólnodostępnych składników. Moja rodzinka ją uwielbia i bardzo często szykuję ją na obiad. Polecam i Wam wypróbować przepis. ZAPIEKANKA OBIADOWA Z KURCZAKIEM – PRZEPIS Składniki 150 g makaronu 500 g kurczaka 1 cebula 250 g pieczarek 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki ketchupu 2 ząbki czosnku 150 g tartej mozzarelli 1 łyżeczka przyprawy gyros(...)łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól pieprz oliwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą gyros, papryką słodką, czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie do cebuli dodajemy
Przepiski.plużywając produktów typowych dla lokalnej kuchni jak migdały i pomidory. Ja postanowiłem przygotować pierwotną wersję, bo zarówno migdały, jak i pomidory, są mało kryzysowe :) Składniki: - orzechy włoskie - czosnek - olej - makaron spaghetti, albo inny, ale wtedy trzeba zmienić nazwę dania :) Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Orzechy wyłuskać i zmiksować z czosnkiem regulując konsystencję olejem. Wymieszać z makaronem
Kryzysowa Książka Kucharska