Zazwyczaj tak mam, że jak spotykam się z całą rodziną to w domu jest jak w mrowisku. Każdy coś chce i wszędzie jest dużo ludzi. Nawet z przygotowaniem obiadu jest wielki problem, jedni coś lubią inni tego nie lubią i jest klaps. Babcia z moją mamą wtedy przygotowują dwa, może nawet trzy różne obiady, żeby każdy coś mógł
Niezły Młyneknajmniej skomplikowane, a zarazem smaczne. W kuchni na ogół to prostota jest dla mnie kluczem do sukcesu- w końcu po co niepotrzebnie utrudniać sobie życie? Żeby przygotować pyszny obiad wcale nie trzeba się bardzo trudzić, nawet w kryzysowych sytuacjach możemy przyrządzić efektowny i zdrowy posiłek- wystarczy trochę chęci! Dzisiaj podrzucam pomysł na obiad z kategorii tych "łatwych, smacznych i przyjemnych
peanutbuttermonsterkwestia 20 minut, a efekt jest przepyszny! Dzisiaj traf padł na pstrąga, który w połączeniu z lekką, kolorową i nieco improwizowaną sałatką był smacznym i bardzo sycącym obiadem. Z racji tego, że był to naprawdę posiłek "na szybko" pomijam dzisiaj wartości kaloryczne, ale mam nadzieję, że sam smak w tym przypadku wystarczy;) SKŁADNIKI: 150g filetu z pstrąga koperek suszony(...)niego sałatkę. Moja, BARDZO improwizowana składała się z kukurydzy oraz fasoli konserwowej, pomidora, ogórka, natki pietruszki, soli i pieprzu- prosto i smacznie. I takim oto sposobem mamy zdrowy obiad w niecałe pół godziny- kolejny dowód na to, że nawet w pośpiechu nie jesteśmy skazani na fast foody- to tylko i wyłącznie kwestia wyboru
peanutbuttermonsterZnowu brakuje czasu, a żołądek domaga się czegoś konkretniejszego niż wafle ryżowe czy serek wiejski? Nie, to nie jest moment na hamburgera, ale na obiad, który nie może się nie udać, a na dodatek jest sycący i pyszny! Co to takiego? Kurczak z warzywami! Trochę zastanawiałam się nad faktem, czy wypada w ogóle zamieszczać tutaj taki przepis. Szczególnie poprzez wzgląd(...)patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kawałki kurczaka Pod koniec smażenia przyprawiamy według uznania Dodajemy mieszankę warzywną i smażymy pod przykryciem około 10 minut Niecałe 20 minut i mamy pyszny obiad na talerzu! Smacznego
peanutbuttermonsterKwasowość kawy może być postrzegana zarówno jako zaleta, jak i wada – wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych. Kawa o niskiej kwasowości to przede wszystkim 100% Arabica
Kuchnia MagdaLenyTradycyjny sernik wiedeński mojego taty Polecam przepis na tradycyjny sernik wiedeński , który piekł mój tato. W tym serniku nie znajdziecie proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej , a
KorniszonkiŚledzie z powidłami i wędzoną papryką pimenton Śledzie z powidłami i dymnym posmakiem pimentonu i śliwek są naprawdę warte wypróbowania . Mają głęboki, dymny smak, przełamany słodyczą
KorniszonkiKruche rogaliki babci Rysi z Ustronia. Ciasteczka cieszyńskie na Boże Narodzenie Mam dla Was kolejny przepis, który zawdzięczam babci Rysi z Ustronia. To receptura na przepyszne
KorniszonkiChoinki z serkiem, tuńczykiem i koperkiem - efektowna przystawka lub świąteczna przekąska Choinki z serkiem, tuńczykiem i koperkiem to ostatnio hit , który bez przerwy pojawia się Facebooku
KorniszonkiKawa to produkt o bardzo długim terminie przydatności do spożycia. Przechowywana w suchym miejscu (wilgoć zawsze tworzy dobre warunki do rozwoju pleśni) praktycznie nie ma szansy
Kuchnia MagdaLenyMiałam chęć na drożdżówki z makiem i akurat miałam w zamrażarce resztkę masy makowej z wcześniejszych wypieków. Okazało się jednak, że masy jest zdecydowanie za
Obiad gotowyPlacek królewski babci Marysi, czyli tradycyjny miodownik z masą budyniową Ten przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, która dostała do jeszcze od swojej mamy. Ten przepis
KorniszonkiWoda jest niezbędnym elementem codzienności każdego człowieka. Jak jednak radzić sobie z rosnącymi rachunkami za nią? Połącz oszczędzanie z odpowiednim nawadnianiem organizmu. Sprawdź sposoby na zdrowe
Kuchnia MagdaLenyksiążka Gotuj prosto i z serca Ewy Szczęsnej? Gotuj prosto i z serca przypomina trochę Netflix. Z jednej strony znajdziesz przepisy na swojskie klasyki, które kojarzą się z babcinym obiadem – miękkie Zrazy wołowe zawijane , zaguby podlaskie czy sycący krupnik . Z drugiej strony – wjeżdżają włoskie smaki, które przywołują na myśl słońce Toskanii i długie rozmowy przy kieliszku wina. Ewa Szczęsna mistrzowsko(...)kaszubskie golce : ziemniaki, boczek, kapusta. Brzmi banalnie? No to dodaj do tego kilka trików od Ewy i masz danie, które z dumą podasz nawet najgłodniejszemu wujkowi na rodzinnym obiedzie. Przepisy na polskie dania w książce Ewy to coś więcej niż klasyka. To klasyka w nowoczesnym wydaniu – taka, którą z dumą pokażesz na Instagramie. A carbonara ? Zero śmietany, tylko jajka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata