Swańska sól

Swańska sól

Swańska sól

Obok chmieli suneli ta przyprawa jest chyba najbardziej rozpoznawalną i popularną mieszanką przypraw w kuchni gruzińskiej. Swańska sól wywodzi się ze Swanetii, górskiego regionu Gruzji. Jest to mieszanka soli oraz nasion ziół i czosnku. Jej historia sięga co najmniej XVI wieku, w muzeum etnograficznym Swanetii znajduje się naczynie z resztkami tej przyprawy. Swaneckie miejscowości leżą nawet powyżej 2tys. metrów nad poziomem morza. Dawniej dla tutejszych mieszkańców sól była drogą przyprawą, wymyślili więc, że jeś... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Obiad gotowy

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.