Cold brew coffee - kawa macerowana

Cold brew coffee - kawa macerowana

Cold brew coffee - kawa macerowana

Cold brew coffee - rewolucja w przygotowaniu kawy na zimno czy krótkofalowy trend? Miałam napisać, że kawę cold brew każdy może zaparzyć w domu, tylko czy wyraz "zaparzyć" jest w tym przypadku właściwy... Proces przygotowania kawy macerowanej polega bowiem na zalaniu zmielonych ziaren zimną wodą (temperatura wody ok 10stC) i odstawieniu ich na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Po odcedzeniu fusów otrzymujemy kawę o gładkim, wyrazistym smaku, ale pozbawioną kwasowości i o mniejszej zawartości kofeiny. Mnie taka w... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Obiad gotowy

Warto przeczytać

Kawa, szkodzi czy pomaga?

Spożycie kawy stało się powszechne głównie dzięki jej smaku i aromatu oraz właściwości pobudzających.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.