Szukając alternatywy dla naszego tradycyjnego omleta, zainspirowałam się przepisem na japoński zwijany omlet tamagoyaki. Przeglądając przepisy w internecie natrafiłam też na podobny omlet w kuchni koreańskiej - gyeran mari. Japońska wersja jest raczej bez dodatków, zatem moja bardziej podobna jest właśnie do koreańskiej, gdyż dodałam do niego szczypiorek i marchewkę. Taki omlet świetnie nadaje się do zapakowania na wynos. Polecam! Na instagramie w rolce pokazałam, jak przygotować taki omlet krok po k... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...