Przepis na : śniadanie
Środa wita mnie nieśmiałym promykiem słońca znad skrzących się szronem dachów. Uwielbiam te słoneczne poranki, dodają mi energii, dzień wydaje się weselszy i nieprzyzwoicie długi jak na tę porę roku. Leniwie szurając kapciami kieruję się do kuchni. Śniadanie! Przez chwilę lustruję zawartość lodówki w poszukiwaniu nocnej owsianki, ale moje wzrok zatrzymuje się na ułożonych w równym rządku jajkach. Bierz jajka - podpowiada ledwo słyszalny głos gdzieś z tyłu głowy, - z owsianki nici, zapomniałaś wczoraj. Rzeczy... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...