Cilbir - jajka po turecku

Cilbir - jajka po turecku

Cilbir - jajka po turecku

Przepis na : śniadanie

Od dawna mnie intrygowało to cilbir ( Çılbır), czyli jajko po turecku. Dziś rano poczułam, że to jest TEN dzień i wreszcie go sobie przygotuję. I choć nazwa cilbir brzmi całkiem obco i trochę egzotycznie, to samo danie jest całkiem proste, a składniki znajdą się w każdej lodówce. Bowiem jest to j ajko w koszulce podane na jogurcie czosnkowym, polane aromatycznym masłem z przyprawami.  Największą trudność może sprawić ugotowanie jajka w koszulce, ponieważ wymaga nieco wprawy, ale i z tym łatwo można sobie... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Obiad gotowy

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.